Beharangozó: NBI/B – kezdődnek a negyeddöntők

A héten el is dől, hogy melyik két csapat búcsúzik a Piros csoporttól, míg a felső ágon három negyeddöntő is kezdetét veszi. A Zöld csoportban is rajtol a kiesés elleni párharc, Óbudán kezd a Pápa.

Piros csoport

Negyeddöntők:

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2.) – Nagykőrösi Sólymok KE (7.) (szerda, 17:00)

A két csapat alapszakasz-párharcát 2-0-ra hozta a Veszprém, de egyik derbi sem volt sétagalopp az esélyesebb bakonyiak számára. Úgy alakult szorosan mindkét találkozó, hogy a Nagykőrös hórihorgas centere, Dobos László egyik meccsen sem lépett pályára, Molnár Miklós a hazai fellépésen csak kilenc percig volt a parketten, míg a visszavágón gyakorlatilag alacsony szerkezetben kellett végig játszaniuk a mezőny egyik legmagasabb alakulata ellen. Teljes csapattal a Nagykőrös bárki ellen képes bravúrokra, ezt bizonyították már számtalanszor a szezonban, akár itt is elkaphatják egyszer a bajnoki címre törő Körtélyesiéket, ám a hazai pálya előnye és a tapasztaltabb keret a Veszprém továbbjutását vetíti előre.

2. mérkőzés: vasárnap, 17:00, Nagykőrös

OSE Lions (1.) – MEAFC (8.) (szerda, 19:00)

A tavalyi bronzcsata ”visszavágóján” is az előrébb rangsorolt csapatnak, jelen esetben az alapszakaszgyőztes OSE-nek áll a zászló, mindkét meccsüket hozták a borsodiak ellen Vavra András fiai és a pályaelőny is náluk van. Nagyobb minőségi rotációs lehetőség áll az oroszlányiak mesterének rendelkezésére, és bár Cole-Brinsonnal erősödött a Miskolc állománya is, az amerikai légióssal együtt is könnyen kapituláltak márciusban a Krajnyik ”Akác” András Sportcsarnokban. Egy agresszív, pörgős védekezéssel és az abból indított gyorsindításokkal meglepheti ugyan ellenfelét a MEAFC (ez nem ízlett sokáig a miskolci derbin az OSE-nek), de a mezőnysoruk is elég hosszú, hogy elbírják lábbal ezt a fajta nyomást, a palánk alatt pedig hátrányban lesznek Walke Károly játékosai. Nagyobb esélyt látunk egy gyors lezárásra, de otthon lehet keresnivalója a borsodi együttesnek.

2. mérkőzés: vasárnap, 17:30, Miskolc

Tehetséges Fiatalok Basketball Players (4.) – PVSK-Kronosz Kiadó (5.) (csütörtök, 18:30)

A két fél egymás ellen zárta az alapszakaszt a Kamarerdőn, a pécsiek el is orozták a két pontot előzetesen esélyesebbnek tartott vendéglátójuktól, de egyik fél sem vont le hosszú távú következtetést az eredményből, a TF ugyanis teljesen más taktikával, bővebb rotációval próbálkozott ezen a mérkőzésen, ami a győzelmébe is került. Az odavágón Pécsett nyerni tudtak Beákék, akkor még, most pedig már nem számíthatnak Debreceni szolgálataira, így ha visszatérnek az eddig bevált hat (hét) emberes felállásukhoz, akkor bedarálhatják az U20-as döntő fáradalmait éppen csak kiheverő PVSK-t. Könnyen elmehet ez a párharc három mérkőzésig, a baranyaiak rendkívül kellemetlen és nagyon tehetséges csapatot alkotnak, nem ők az esélyesek, de szoros derbikre számíthatunk. 

2. mérkőzés: vasárnap, 18:00, Pécs

Rájátszás a 11-14. helyért:

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (11.) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (14.) (péntek, 18:00)

A 16 pont ledolgozása nem ígérkezik habkönnyű falatnak Rujákék számára, 40 perces koncentráció és a hullámvölgyek kiküszöbölése szükségeltetik, hogy megfordítsa a párharcot és elkerülje a kiesést a Győr együttese. A Bonyhádnak elég egy szoros derbit összehoznia, az alapszakaszban 13 lett a kisalföldieknek, ennyire azért most nem játszhatnak a tűzzel, de ha kiegyensúlyozottak tudnak maradni, akkor az utolsó helyről indulva kiharcolhatják a bennmaradást.

Az első mérkőzés eredménye: Bonyhád-Győr 80-64

Calle Pubfood Békés (12.) – Vásárhelyi Kosársuli (13.) (péntek, 19:30)

Egy meccs a szezon, és egyben a jövő évi Piros csoportos tagság megváltása is, a Békés ugyan két pontos előnyről várhatja hazai környezetben a visszavágót, de ettől még korántsem dőlhetnek hátra Kertészék. A decemberi békéscsabai derbin sem sokon múlt, hogy nem lett szorosabb a vége (12-vel nyertek a házigazdák), csak az utolsó negyed hajrájában tudott meglépni Balog Vilmos együttese. A párharc felvezetőjében a védekezést emeltük ki, az első meccs viszonylag szerényebb kosáresőt is hozott (75-77), most a Vásárhelyen a sor, hogy idegenben bizonyítsa hátsó alakzata hatékonyságát. Ha ez sikerül Szabó Petiéknek, akkor teljesen nyílt lehet a csata, ellenkező esetben a Békés könnyen fogja kiharcolni a bennmaradást.

Az első mérkőzés eredménye: Vásárhely-Békés 75-77

 

Zöld csoport

Negyeddöntők:

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (4.) – Bajai Bácska FKE (5.) (szerda, 18:00)

Két szoros tiszaújvárosi siker a reguláris szakaszban, igaz a bajai derbin Pongó még nem volt képben a házigazdáknál és Vukicevic sem a mostani formájában pattogtatott. Mindkét gárda négyes győzelmi szériával érkezett meg a rájátszásba, egy roppant kiszámíthatatlan párharcba. Ha a rutint nézzük, ismertebb nevekkel gazdálkodhat a bácskai klub, de az eredményeket nem mindig tudták szállítani, emiatt a fiatalabb, amerikai légiós vezette borsodiak lendületes játéka sok fejtörést okozhat Cservék Csaba fiainak. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnt az alapszakaszban a Tiszaújváros játéka, és a pályaelőny birtokában jó eséllyel pályáznak az elődöntőre, de a tapasztalat a playoffban aranyat, jelen esetben továbbjutást érhet a bajaiaknak.

2. mérkőzés: vasárnap, 18:00, Baja

Ford-Ivanics Budafok (2.) – SMAFC (7.) (csütörtök, 18:00)

A két csapat egymás elleni fellépésein mindkétszer az utolsó negyed bizonyult döntőnek, addigra fogyott el a SMAFC és gázolt át ellenfelén a Budafok. Az alapszakasz ezüstérmese aligha szeretné most ennyire kicentizni a győzelmeit, hazai pályán várhatóan hamarabb próbálja majd egy-egy nagyobb rohammal eldönteni a találkozót, de a soproni derbin, teljes kerettel elkaphatja a rutinosabb budafokiakat a házigazda. Ettől függetlenül meglepetés lenne a SMAFC továbbjutása, Wehneréknek nem is lenne szabad hosszúra nyújtani a szériát, mivel a Salgótarján akár ezen a hétvégén lezárhatja a továbbjutás kérdését.  

MAFC II. (6.) – Salgótarjáni KSE (3.) (vasárnap, 18:00)

Meggyőző volt a Salgótarján első meccsen mutatott produkciója, ha tudja továbbra is tartani javuló formáját a nógrádi együttes, akkor a fővárosiak három fiatal titánja sem állíthatja meg Jakabékat. A palánk alatt azonban továbbra is észnél kell lenniük, ráadásul várhatóan idegenben fordul a dobószázalék aránya a MAFC javára, így sima vendég sikert semmiképp sem várhatunk, de elő kell húznia egyik legjobb arcát a fővárosi gárdának az egyenlítéshez.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Salgótarján javára.

Sopron KC-Sportiskola (8.) – BKG-Príma SE (1.) (hétfő, 19:30)

Hazai környezetben nagyobb ellenállásra számíthatunk a soproni fiataloktól, de az amúgy is szűkebb rotációval, sérüléssel küzdő, rutintalanabb Váradi legénységtől csak egy tisztes helytállás lehet a reálisan elvárható a BKG elleni második felvonásra. A szigetszentmiklósiak továbbjutásához sok kétség nem férhet, és fél szemmel már a Tiszaújváros-Baja párharcra figyelhetnek, az elődöntőben innen kaphatnak majd ellenfelet, ha abszolválják a Sopron elleni csatát. 

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a BKG javára.

Rájátszás a 11-14. helyért:

Óbudai Kaszások (14.) – Motax-Pápai KC (11.) (hétfő, 18:00)

A két légiós, Prophet, valamint Cook nélkül a két csapat első találkozásánál a Kaszások örülhettek Pápán, az amerikaiak érkezése után azonban visszaadta a kölcsönt Óbudán Molnár István együttese. Felemás előjelek, de a visszavágót odahaza játszó, és az alapszakasz hajrájára sorait látszólag rendező pápaiak jó esélyekkel várhatják a kiesés elleni élet-halál harcot, a fővárosiaknak mindkétszer a szebbik arcukat kellene mutatniuk, hogy legyen reményük kivívni a B csoportos tagságot. Mert, hogy aki a párharcot nyeri, az maradhat jövőre is a másodosztályban, a másik ágon ugyanis két U23-as együttes küzd egymással, akik ugye nem eshetnek ki a versenykiírás szerint. Hazai pályán egy harcos Óbuda meglepheti riválisát, egy dobópárbajban viszont nehéz dolguk lesz a Kálmán-Cook párossal szemben.

 

Fotó: veszpremkosar.hu

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus