Beharangozó: NBI/B – Rájátszás 5.

Már a legjobb négy-négy csatája kezdődik meg a héten mindkét csoportban, lássuk mit várhatunk az elődöntőktől!

Piros csoport

Elődöntők:

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1.) – Nyíregyháza Blue Sharks (4.) (csütörtök, 18:00)

Harmadszor csap össze egymással az idei szezonban a két együttes, első alkalommal 99-83-as bakonyi siker született Veszprémben, majd a Hepp Kupa fináléjában is Mérész Csaba tanítványai bizonyultak jobbnak. A Nyíregyháza csak az alapszakasz utolsó körében tudott revansot venni, még hozzá egy nagy arányú győzelemmel (94-75), de annak a meccsnek már nem volt tétje Körtélyesiék számára, ráadásul több alapemberük sem lépett pályára azon a találkozón. A Kék Cápák számára a négy közé jutás is már remek eredmény, papíron a hazai derbire lehet esélyük, ha valóban sikerült a kulcsembereket pihentetni veszprémi részről, akkor nehéz lesz megállítani Madárékat.

Második mérkőzés: vasárnap, 18:00 – Nyíregyháza

MAFC (2.) – OSE Lions (3.) (szombat, 17:30)

Két parázs csata az alapszakaszban, mindkettő MAFC sikerrel, de talán a kettő közül ez lehet a nyíltabb párharc az elődöntőben, hiába jutott túl könnyedebben az előző körön a fővárosi együttes és szenvedett meg a Honvéddal az Oroszlány. Mindkét oldalon rendkívül mély és minőségi keret áll a vezetőedzők rendelkezésére, két kiváló légióssal, a mezőny talán legjobb játékosának számító Washingtonnal, valamint a rájátszásban a csapata élére álló Abellel. Nagy különbségű győzelmek nem várhatók a párharcban, rendkívül fizikális és óriási taktikai csata várható, még a pályaelőny is borulhat – akár többször is.

Keresztjáték az 5-8. helyért:

Vasas Akadémia (7.) – Budapesti Honvéd (6.) (szombat, 16:00)

Oda-visszavágós kuparendszerben feszül egymásnak a két fővárosi rivális, így a pontkülönbség lesz a döntő a két mérkőzés során. Hasonlóság itt is akad a felek között, mindkét gárda bátran épít ugyanis a saját nevelésű fiatal játékosaira, pörgős nagy tempójú kosárlabdát képesek játszani, élvezetes összecsapásokra van kilátás. A Honvéd elhozta mind a két egymás elleni meccsüket az alapszakaszban, a visszavágón is ők a pályaválasztók, de egyértelműen itt nem lehet esélyest hirdetni, abszolút nyílt sisakos párharc elé nézünk.

PVSK-Kronosz Kiadó (8.) – BKG-Príma SE (5.) (szombat, 18:30)

Két bántóan sima és nagy arányú BKG győzelem eddig a két csapat egymás elleni mérlege, és bár a pécsi meccsen akár meg is lepheti rutinosabb ellenfelét Juhász Olivér alakulata, a visszavágón, Szigetszentmiklóson már nehezen elképzelhető, hogy ne hozza magabiztosan a párharcot a Piros csoport újonca.

 

Keresztjáték a 9-12. helyért:

MEAFC-Miskolc – MTK Törökbálint (csütörtök, 17:30)

Az előző körben is beleszaladt egy nagy pofonba idegenben a MEAFC, mégis tovább tudott jutni, de pályahátrányban ezúttal nehezebb dolga lesz. Meglepő volt a nagy különbség az első találkozón, annál biztosan koncentráltabb és jobban dobó Miskolc fog kifutni a parkettre, odahaza hagyományosan erősebbek is, de egy fegyelmezett MTK akár le is zárhatja a párharcot.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az MTK javára.

Harmadik mérkőzés (ha szükséges): szombat, 19:30 – Törökbálint

BUDAFOK – Nagykőrösi Sólymok KE (csütörtök, 19:15)

A Nagykőrös elérte a célját az idei bajnokságban is, egyetlen igazán amatőr csapatként bennmaradt ezúttal is az erősebb mezőnyben, így már abszolút felszabadultan, teher nélkül mehet neki az esélyesebb Budafok elleni párharcnak. Károly Máté együttese hosszú szünetet követően játszik ismét tétmeccset, ami nagyon kétélű, hogy hogyan sül el, mindenesetre hazai környezetben magabiztosak voltak az alapszakaszban, jobb szerkezetű csapattal is operálnak, ha ezt érvényesíteni tudják, akkor meglehet az első meccs, de akár vasárnap a párharc is.

Második mérkőzés: vasárnap, 18:00 - Nagykőrös

 

Zöld csoport

Elődöntők:

Bajai Bácska FKE (2.) – Óbudai Kaszások (3.) (szombat, 18:00)

Sokat hullámzott a Baja teljesítménye az alapszakasz során, az előzetesen a keret erőssége alapján várt nagy menetelés elmaradt, de így is hajszállal maradtak csak le az első kiemelési pozícióról. A Kaszások ezzel szemben kellemes meglepetésként tartotta helyét az élmezőnyben, a fiatalokra helyezte a fő hangsúlyt, be-becsúsztak ugyan vereségek, de összességében komolyabb hullámvölgyek nélkül jutottak el idáig. 1-1-re végeztek az alapszakaszban, mindenki hozta a hazai fellépését, ez a Bajának kedvezhet, ráadásul a bácskaiak tudtak szorosabb meccset játszani vendégként, így meglepetés lenne, ha nem tudnának döntőbe jutni Pongóék.

Vásárhelyi Kosársuli (1.) – Salgótarjáni KSE (4.) (szombat, 18:30)

Nem csak, hogy a csoportban odahaza egyedüliként még veretlen Vásárhelyen kellene túljutni a Salgótarjánnak pályahátrányból, de az egymás elleni 2-0-s csongrádi mérleg sem Ughy Albert fiai felé billenti az esélyeket. Ebből azonban még jól is kijöhetnek, hiszen a nyomás nem rajtuk van, a nógrádiak is szeretnének minden bizonnyal feljutni az erősebb csoportba, de idén (még) nem feltétlenül ők a favoritok erre. Sok sérüléssel és keretváltoztatással is küzdöttek a szezon során, ennek tükrében dicséretes az elődöntőbe jutásuk, de a Vásárhely roppant stabil volt – főleg a hazai fellépésein, ami el is döntheti a továbbjutás kérdését.

 

Keresztjáték az 5-8. helyért:

Concordia Motax KC Pápa (7.) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (6.) (csütörtök, 19:00)

Ha csak az alapszakaszban elért eredményeket vennénk figyelembe, akkor bizony a Pápa várhatná jobb szájízzel a párharcot, hiszen ők 21 ponttal, míg a Győr csak nyolc egységgel tudott riválisa felé kerekedni a saját hazai mérkőzésén. Ott azonban el lehetett engedni egy-egy veszni látszó mérkőzést még, míg a rájátszásban már nem várhatunk ekkora különbségeket, két szoros csatára van kilátás.

DEAC U23 (8.) – Újpest-MT (5.) (szombat, 19:00)

Mindkét fél egy hajszállal csúszott le a legjobb négybe kerülésről, a DEAC mindkét derbin óriási csatára kényszerítette a Vásárhely együttesét, mindössze mínusz nyolcas gólkülönbséggel ”búcsúzva”, miközben az Újpest párharca ment el egyedül három mérkőzésig. Egy roppant ambíciózus, fiatal tehetségekből álló keret az egyik oldalon, egy sok csatát megélt, jóval rutinosabb mag a másikon, igazán pikáns lesz, hogy melyik stílus tud majd érvényesülni.

 

Keresztjáték a 9-12. helyért:

KTE-Duna Aszfalt – EKE Eger KOK 88-70 (25-15, 25-10, 25-21, 13-24)

Az első félidőben 25 ponton tartotta a játékát csak kereső Egert a Kecskemét együttese, miközben ugyanekkora különbséget vert kettejük közé, ami a nagyszünetig el is döntötte a párharc végkimenetelét. Az ismét sokoldalúan pattogtató Molnár Dániel (17/3 pont, 10 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 eladott labda, 6 gólpassz) mellett az alapemberek közül Plézer (13/3 pont, 3 szerzett labda, 2 blokk), Fülöp (14 pont, 7 lepattanó, 3 eladott labda) és Kucsera (10 pont, 9 lepattanó) is jól szálltak be a mérkőzésbe, de a padról érkező Orgona Gergő (15/3 pont, 7 lepattanó, 4 szerzett labda) is hatékony játékkal hálálta meg a kapott perceket. A lepattanóknál ezúttal is esélytelen (46-30) Eger a második félidőben mutatott csak életjelet magáról, de Máté Balázson (21/12 pont, 8 lepattanó, 2 szerzett labda) kívül senki nem tudott igazán előlépni vendég oldalon, így a Kecskemét pályahátrányból húzta be a párharcot, és a 12-ik helyről rajtolva most a kilencedik pozícióért játszhat majd.

Legjobb dobók:

Kecskemét: Molnár D. 17/3, Orgona 15/3, Fülöp 14, Plézer 13/3, Kucsera 10

Eger: Máté B. 21/12, Szabó G. 11/9, Ungi 11/3

A párharc végeredménye: 2-0 a Kecskemét javára.

Alba Fehérvár – Tiszújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (szerda, 15:30)

A fehérváriak egyik nagy hátárnya volt az idei kiírásban (is), hogy ritkán tudtak egymás után kétszer ugyanazzal a kerettel kiállni a bajnokikra, érthető okokból, náluk a fiataloknak biztosított minél több játéklehetőség élvezett prioritást, nem az eredmények hajszolása. Ezért sem szabad kiindulnunk abból, hogy a Tiszaújváros 30 pontos győzelemmel tudott távozni tőlük februárban, feltehetően ezúttal a legerősebb összeállításában próbálja meg lezárni a párharcot az Alba. Minden esélye meg is van rá, teljes kerettel akár még a rájátszásért is versenyben lehettek volna, de láttunk már bravúrokat a borsodiaktól is, így még nem lefutott ez a párosítás.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Fehérvár javára.

Harmadik mérkőzés (ha szükséges): szombat, 18:00 – Tiszaújváros

 

Fotó: hunbasket.hu

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus