Final Four előtt a vasi amatőrök

Május 31-én, szombaton a Falco korábbi otthona, a Sugár úti kiscsarnok (9700 Szombathely, Sugár u. 18.) ad otthont a Vas Megyei Kosárlabda Szövetség amatőr bajnokságának négyes döntőjének, a Szombathely városi-városkörnyéki férfi kosárlabda bajnokság Final Four-jának. Az aranyérem sorsáról döntő tornára a tavalyi bajnok S.A.K.K. (Sárvári Amatőr Kosarasok Klubja), az alapszakaszgyőztes Vasi Kosár Klub, továbbá a legutóbbi ezüstérmes, a 9700.hu Ingatlaniroda, valamint az előző idény bronzérmese, a Celldömölki VSE együttese jutott be.

A Vas megyei amatőr bajnokság lebonyolítási rendje némileg változott az elmúlt szezonhoz képest. A 13 versengő csapat  egy csoportban, oda-visszavágós alapszakaszt játszott, ezt követően az első és a második helyezett biztosította jelenlétét a négyes döntőben. A harmadiktól a hatodik pozícióban végző gárdák, további két-két mérkőzésen döntötték el, hogy kik vehetnek még részt a szombati tornán. A harmadik helyezett S.A.K.K., valamint a a Celldömölki VSE csapata egyaránt kettős győzelemmel jutott tovább, a Szembeszél, illetve a BC Olad együtteseivel szemben. Így alakult ki a legjobb négy mezőnye, valamint a Final Four műsora.

Az elődöntők beharangozói:

Vasi Kosár Klub (1., 23-1) Celldömölki VSE KSz (5., 15-9) – 10:15

Az elmúlt idényben meglepetésként hatott, hogy a celldömölki együttes beverekedte magát a legjobb négy csapat közé, ám idén ennél sokkal magabiztosabban vívták ki a Final Four tagságot, még ha ezt a győzelem-vereség mutatójuk nem feltétlenül tükrözi. A megye korábbi többszörös bajnokát, a BC Oladot a négy közé kerülésért vívott párharcban simán, kettős győzelemmel ütötték el a továbbjutástól. Pedig az alapszakaszban idegenben kudarcot vallottak (46-63), Celldömölkön pedig csak négy ponttal tudtak nyerni (45-41).

A CVSE ereje a csapatjátékban rejlik. Egyetlen játékosuk van, aki rendre kiemelkedik a csapatból, a bajnokságban 14,9 pontot átlagoló Szabó Bence, akit tavaly beválasztottak a Final Four All Star ötösébe is. A palánk alatt három jól védekező magasember, Rozmán Kristóf, Orbán Tibor és Hérincs Róbert tartóztatja fel rendre hatékonyan az ellenfeleket. Ugyanis a celldömölkiek rendelkeznek a bajnokság leghatékonyabb védelmével, átlagban alig 46 pontot engedélyeznek mérkőzésenként. A hátvédekre inkább a védő oldalon vár feladat, mintsem támadásban. Egy-egy kivételtől eltekintve ritka, hogy ők vennék hátukra a csapatot, járnának élen a pontgyártásban.

Az alapszakaszban csak megnehezíteni tudta a VKK dolgát a celldömölki gárda (52-54). Otthon két pontos vereséget könyvelhettek el, míg Szombathelyen magabiztosan tartotta otthon a két bajnoki pontot ellenfelük (50-67). A VKK-nál a rutinos játékosok mellett két fiatal pontgyáros, a kettes, hármas ponszton bevethető Szabó Dávid és a center Balogh Zoltán szerepelnek majd. Az alapszakasz döntő részében ők ketten, valamint a házi pontkirály Fekete Zoltán vállalták magukra a ponttermelés nemes feladatát. Szabó 13,14, Balogh 13,09 pontot tett a közösbe mérkőzésenként. Tovább növelheti esélyeiket, hogy nálunk játszik a bajnokság legjobb kinti dobója, az imént említett  Fekete 3,25 értékesített hárompontos/mérkőzéses átlaggal rendelkezik. Rajta kívül meg kell említenünk hátvéd poszton a Sárvár NB I/B-s csapatában hosszú szezonokat lehúzó, közel tíz pontot átlagoló Horváth Bencét, valamint Patonay Ádámot, aki annak ellenére, hogy az évad döntő részében nem lépett parkettre komoly faktor lehet a Final Four során együttese számára. Az éved során egyetlen csapat tudott 70 átlagpont fölé kerülni, a VKK, mely 24 találkozójából 23 alkalommal győztesen hagyta el a parkettet, egyetlen vereségét a másik ágon szereplő 9700.hu ellen könyvelte el (52-63). Gyors kosárlabdát játszanak a VKK játékosai, mely nagyon könnyen meghozhatja számukra a döntőbe jutást, különösen akkor, ha már a feldobástól irányítani tudják a találkozó alakulását.

Nagy közhely, hogy egy mérkőzésen bármi megtörténhet, főleg közel azonos erősségű csapatok közös. Ez a megállapítás igaz erre a párharcra is. Amennyiben a celldömölki gárda nem csak periódusokban, hanem szinte a teljes találkozón jól védekezik, akkor lehet esélyük a továbbjutásra. Emellett azonban az is szükségeltetik, hogy a hátvédsor is komolyabb pontmennyiséget tegyen be a közösbe. A VKK könnyen megválthatja döntőbeli jegyét azzal, ha Szabót ki tudják venni a játékból, illetve, ha lepattanózásban, különösen a támadó oldalon ellenfelük fölé tudnak kerekedni.

9700.hu Ingatlaniroda (2., 21-3) S.A.K.K. (3., 19-5) – 11:45

A nagyobb izgalmak a második elődöntőben következnek, ugyanis a tavalyi döntő visszavágójára kerül sor. A 9700.hu egy évvel ez előtt nyert helyzetből vesztette el a finálét, hiszen az utolsó fél percnek három pontos előnnyel vághattak neki, ám Vavráék fordítottak, s megszerezték a fürdővárosiak első bajnoki címét.

A szezon eleji kettős terhelés parányit sem érződött a szombathelyi alakulaton, ugyanis amellett, hogy a bajnokságban sorra gyűjtötték a győzelmeket, meneteltek a Hepp Kupában is. Az NBII-es Sárvár (64-39) és Zalaegerszeg (87-63) is alulmaradt velük szemben, végül a Kálmán László által vezetett, NB I B-csoportos Pápa parancsolt megálljt nekik (81-93). Veretlenségüket épp szombati ellenfelük otthonában vesztették el, idénybeli legpontszegényebb játékukkal (45-59). Igaz, április elején visszavágtak, hiszen saját csarnokukban 72-60-ra múlták felül a S.A.K.K. együttesét. Az alapszakasz első helyéről azért csúsztak le, mivel utolsó három bajnokijukból kettőt elvesztettek, egyiket a reguláris szakaszban éppen előttük végző Vasi Kosár Klubbal szemben (64-67). A 9700.hu játékát alapvetően a Mondl Szilárd – Csiszár Dániel duó teljesítménye határozza meg. A kettős 540 pontot szorgoskodott össze az alapszakaszban, ami a csapat ponttermésének 38%-át jelenti. Az ő semlegesítésük lesz a legfontosabb feladat a zöld mezes sárváriak számára.

Ők hátvéd poszton jól állnak, ugyanis a bajnokság legeredményesebb játékosa, Kiricsi László (19,1 pont/mérkőzés) mellett Gerse Gábor, Lovász Kristóf, Zentai Róbert, Sali Csaba egyaránt nagy nyomást tud helyezni az ellenfelek kisembereire. Ha az ő játékperceikkel, védekezésbeli hatékonyságukkal jól gazdálkodik a csapat, akkor már ők lesznek fórban. Ezen felül elég megemlíteni, hogy sárvári oldalon található a bajnokság legjobb palánk alatti kettőse, melyet Vavra Péter és Joós Attila alkotnak, melléjük csatlakozik Németh Péter, aki bármikor képes mérkőzés kimenetelét eldöntő teljesítményre. A 9700.hu-nál Mitterstiller Andrásra, Bodovics Árpádra és Lukács Tiborra hárul az a feladat, hogy lepattanózásban fölénybe kerüljenek ellenfelükkel szemben, megteremtsék csapattársaiknak a tiszta dobóhelyzetek, 2-2-es játékok lehetőségét.

Ha a védekezés dominál a mérkőzésen és a Mondl – Csiszár duó legalább egyik tagját semlegesíteni tudja a Sárvár, akkor nekik lesz nagyobb esélyük a győzelemre. Amennyiben belemennek az inkább a szombathelyiek számára kedvező pontpárbajba, akkor a tavalyi ezüstérmes visszavághat az akkori vereségéért, esetleges sikerük következtében biztosan új csapat ülhet majd fel a megye amatőr bajnoki trónjára.

Esztergályos Róbertet, a Vas megyei Kosárlabda Szövetség főtitkárát kérdeztük a Final Four előtt:

Kis részben, de változott a versenykiírás a tavalyi évhez képest. Tapasztaltál javulást, fejlődést a versenyben, mutatott játékban, vagy a kvázi NBII-es kerettel rendelkező 2-3 gárda sikere borítékolható volt?

E.R.: "Több csapat is visszajelzett, hogy tetszett a módosítás (lényegi változás: 1 csoport, mindenki játszhatott mindenkivel). A tavalyi évhez képest sokkal több olyan csapat volt, akik konkurenciái tudnak, tudtak lenni egymásnak. Ez látszik az eredményekben is, hiszen szinte minden fordulóban volt olyan győzelme valamelyik csapatnak, ami borította a papírformát. Szerencsére sűrűsödött a mezőny. A bajnokság kezdetekor úgy gondolom az alapszakasz első három helyezettje nem meglepetés, bár a sorrendet jómagam se találtam volna el."

Mit vársz a Final Fourtól színvonal és eredmény tekintetében ?

E.R.: "Színvonalát illetően úgy gondolom, a csapatok megállnák helyüket az NBII-es bajnokságban is. Közel hasonló játékerőt is képviselnek, így jó meccseket várok. Számomra az eredmény másodlagos, azt szeretném, ha a résztvevők örömmel tekintenének vissza a döntőre és élményekkel gazdagodnának. Győzzön akinek győznie kell."

Végezetül pedig nem kérhetünk mást, mint azt, hogy aki teheti, töltsön el egy kellemes szombati napot a vasi kosárbarátokkal, tekintse meg a megye jelenlegi négy legerősebb csapatának versengését, melyben eldöntik, hogy melyik a legjobb amatőr alakulat a 2013/2014-es szezonban.

A Final Four időbeosztása:

Első elődöntő: Vasi Kosár Klub – Celldömölki VSE – 10:15

Második elődöntő: 9700.hu Ingatlaniroda – S.A.K.K. – 11:45

Bronzmérkőzés – 13:30

Döntő – 15:30

A Kezdő5.hu tippje:

1. S.A.K.K.
2. Vasi Kosár Klub
3. 9700.hu Ingatlaniroda
4. Celldömölki VSE

Az alapszakaszban 160 mérkőzést rendeztek, 177 játékos lépett pályára a 13 csapatban összesen.

Néhány fontosabb statisztikai adat:

17059 pontot dobtak összesen, 1263 triplát értékesítettek, 2640 büntetőt dobtak be a játékosok és 4769 faultot ütöttek az alapszakaszban. Azonban csak 54,14%-al értékesítették a büntető a játékosok a sok fault ellenére.

1 mérkőzésen dobott legtöbb pont: Szabó Bence (Celldömölk) – 38 pont
Alapszakasz legjobb pontszerzője: Kiricsi László (S.A.K.K.) – 19,1 pont/mérkőzés
1 mérkőzésen dobott legtöbb tripla: Fekete Zoltán (Vasi Kosár Klub) – 9 tripla
Alapszakasz legjobb tripladobója: Fekete Zoltán (Vasi Kosár Klub) – 3,25 tripla/mérkőzés
1 mérkőzésen legtöbb bedobott büntető: Barabás Krisztián (Kőszegi SK) – 11 büntető
Alapszakasz legjobb büntetőzője: Pál Balázs (S.A.K.K.) – 76,92%
Alapszakasz legtöbbet faultolója: Sövegjártó György (Savaria Home) és Szendrő Imre (Kőszegi SK) – 3,35 fault/mérkőzés

Minden további, bajnoksággal kapcsolatos információ megtalálható a szövetség hivatalos honlapján, a vasikosar.hu weboldalon!

Slide - vasikosar.hu
Fotó (1.) - 9700.hu Ingatlaniroda Facebook Oldala
Fotó (2.) - S.A.K.K. Facebook Oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus