Győzelemmel zárt a Veszprém, két sikert aratott a DEAC

A Pápa nem tudta megállítani a bakonyiakat, a DEAC a Bonyhádot és a Tiszaújvárost is legyőzte, a KTE “kitömte” a Vásárhelyt, a MEAFC simán verte a PSE-t, a Cegléd viszont megszenvedett a Békéssel. 

 NBI/B. Piros-csoport, 13. forduló:

Conoil Pápa KC - Veszprém KK 85-100

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Varga Balázs (21 pont, 3/3 tripla, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 2 szerzett labda, 39 VAL), Németh András (18 pont, 5 lepattanó, 18 VAL), Koma Dániel (19 pont, 9/14 mezőnyből, 16 VAL), Erdei Márk (11 pont, 3 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 18 VAL). 

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Szabó Péter (34 pont, 6/8 tripla, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 48 VAL), Tóth Norbert (22 pont, 15 lepattanó, 9 gólpassz, 4 szerzett labda, 44 VAL), Dancsecs András (21 pont, 5/14 tripla, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 2 szerzett labda, 24 VAL). 

Az utóbbi öt meccséből négyet elvesztő, kisebb gondokkal küzdő Pápa csütörtök reggel még kevés eséllyel indult volna a megyei rangadón, azonban a 3-5. helyen álló veszprémiek csütörtökön napközben bejelentették, hogy távozik a vezetőedző, a sportigazgató, illetve Madár András és Nebojsa Dukic is - utóbbiakat ilyen rövid idő alatt még nem sikerült pótolni, így végül mindössze hat játékost forgatott Naményi Márk megbízott vezetőedző. Az első negyed valódi tüzijátékot hozott, igazán egyik gárda sem tudott ellépni - a hazaiaknál a 11 pontig jutó Németh András emelkedett ki, de Varga Balázs is jól dolgozott, míg a veszprémieknél az egész kezdőötös jól célzott, öt hármassal terhelték meg a pápai gyűrűt, ebből Horváth Ákos és Dancsecs András is kettőt vállalt (24-28). A második negyed elején Szabó Péter lépett elő, több fontos kosarat is szerzett, míg Tóth Norbert nagyon sokoldalúan játszott, erre alapozva pedig a Veszprém lassan ellépett. A túloldalon Varga és ERdei Márk igyekezett lassítani a zuhanást, de a félidő vége a veszprémieké volt, Szabó hármasával 10 pont feletti előnyt harcoltak ki (42-53). 

Fordulás után sem igazán változott a játék képe, a Veszprém jól működött támadásban, előbb Tóthék közelről, majd Szabó távolról lőtte be a gyűrűt, ráadásul Horváth-Dancsecs-Glatz trió is hozzá tudott tenni - a túloldalon is érkeztek a pontok, de közel sem ekkora volumenben, így 53-71-nél elúszni látszott a pápai hajó. Hódi Patrik és Erdei igyekezett oltani a tüzet, de csak annyit sikerült elérniük, hogy ne nőjjön 20 pont fölé a differencia (62-79). A hazaiak a negyedik negyed elején még indítottak egy kétségbeesett rohamot, Koma, Horváth és Varga is megszórta magát, de Tóth fontos kis kosarakkal segített, Szabó és Dancsecs pedig hármasokkal állította meg a hazai futást. A különbség 8-10 pont körül stabilizálódott, a hajrára fordulva pedig Glatz Soma tett róla, hogy ennél közelebb már ne tudjon jönni a Pápa. A Veszprém így dobogó környékén zárta a naptári évet és nyugodtabban tudja rendezni sorait, míg a kieső helyek környékén tanyázó Pápára is ráfér a pihenés és újjászervezés. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Zöld-csoport, 12. forduló:

DEAC U23 - Atomerőmű KSE Bonyhád 81-66

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Pollák Balázs (28 pont, 4/6 tripla, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 5 szerzett labda, 36 VAL), Ságodi Róbert (18 pont, 5 lepattanó, 23 VAL), Gáspár Mátyás (6 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 18 VAL). 

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Karosi Gergely (10 pont, 10 lepattanó, 5 szerzett labda, 3 gólpassz, 21 VAL), Arnold Botond (10 pont, 8 lepattanó, 19 VAL). 

A debreceni fiatalok utóbbi négy meccsükből hármat elvesztettek, ugyanakkor mindhármat idegenben - otthon sokkal jobban muzsikálnak, most ráadásul szinte mindenki rendelkezésre is tudott állni. Az utóbbi időszakban lassan playoff-helyekre kapaszkodó bonyhádiak is inkább otthon villognak, most ráadásul a kezdőhátvéd, Frank Áron nem léphetett pályára. Az előzetes várakozások hamar valósággá váltak, a DEAC a Pollák-Fibián-Neuwirth trió játékára építve 13-0-val nyitott, ugyanakkor a Bonyhád nem zuhant össze. Stabilizálták a védekezésüket, majd főként a rutinos Tömösváry kosaraival eredtek ellenfelük után - olyan jól sikerült a felzárkózás, hogy hamarosan 15-12 állt az eredményjelzőn. A negyed vége a hosszabb paddal rendelkező DEAC-é lett, néhány pontot sikerült megmenteniük a kezdeti nagy előnyből (22-14). A második játékrész elején Ságodi Róbert villanásaival kezdett még jobban meglépni a DEAC - Baki és Szalai azonban védőernyőt tartott a bonyhádiak feje fölé. A debreceni roham szépen lassan véget ért, a vendégek pedig Baki, Pajor és Heimann révén pedig előbb felzárkóztak, majd a félidő végén egy 7-0-s futással fordítottak is (37-38). 

A DEAC a második félidő elején sem találta az ellenszert, támadásban több hibát vétettek, amit azonnal büntetett a Bonyhád, 43-48-ra léptek el a vendégek. Itt sikerült váltania a debrecenieknek, egyrészt elkezdtek jobban figyelni támadásban, összeraktak egy 10-0-s etapot, másrészt sokkal jobban figyeltek védekezésben is, amivel elbizonytalanították a tolnaiakat - Tömösváry három kiharcolt büntetője nagyon kellett a Bonyhádnak a játékrész végén (53-51). A Debrecen azonban megérezte, hogy meg lehet törni az ellenfelet, a zárónegyed elején Neuwirth, Ságodi és Gáspár kosaraival pillanatok alatt tíz pont közelébe növelték a fórt. A vendégek Pajor Dávid két hármasával igyekeztek oltani a tüzet, de Ságodi, majd a tripát szóró Pollák nem engedte kiénekelni a sajtot a DEAC szájából. A duó mellé fellépett Fekete Csongor is, ez pedig már sok volt a fáradó bonyhádiaknak: 67-61 után belenéztek egy 8-0-s pofonba, amiből már nem tudtak felkelni, a hazaiak a végén sima győzelemmel zártak.  

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Zöld-csoport, 13. forduló:

KTE-Duna Aszfalt U23 - Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 81-58

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Kucsera Dániel (19 pont, 8/8 mezőnyből, 3 szerzett labda, 26 VAL), Kiss Dávid (18 pont, 5 lepattanó, 21 VAL). 

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Semin Burko (12 pont, 7 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 20 VAL). 

Az utóbbi időszakban több komolyabb vereséget is összeszedtek a kecskeméti fiatalok, de ezek inkább a sok hiányzó miatt történtek, most közel teljes csapattal nem is lehetett más céljuk, mint szépen zárni a naptári évet. Ebben ideális partnernek tűnt a Vásárhely, akik ugyan a Dunaharasztit és a Pénzügyőrt győzték le az utolsó két körben, ugyanakkor idegenben kilátástalanul játszanak, mint a hat meccsüket elbukták. A vendégek láthatóan szerették volna megtörni az átkot, 5-0-s kecskeméti kezdés után Bálint, Bodócsi és Varga Zalán is bevágott egy hármast, a center Burko közelebbről volt eredményes, 11-0-s rohanással lepték meg vendéglátóikat. A KTE itt rendezte a védekezését, támadásban pedig előlépett Kucsera Dániel, így már a kisszünetre visszaszerezték a fórt (15-14). A lendület pedig kitartott a pihenő után is, Kiss, Kucsera, Takács és Ivkovic egy 13-0-s etappal nyitott. A vendégek igyekeztek stabilizálni a játékukat, Burko sorra harcolta ki a büntetőket, de amikor közelebb jöttek volna, Ivkovic és Lukács megállította őket, majd a félidő végén Kucsera és Kiss tartotta is a tíz pont feletti fórt (41-28). 

Fordulás után Burko és Varga Ákos kosaraival kapaszkodott a Vásárhely, de a roham hamar kifulladt, a KTE pedig “háromszor adta vissza” a kölcsönt: 43-33 után Kucsera és Kiss játékára építve 12-0-s rohammal húsz pont fölé tornázta a különbséget, ezt pedig meg is tudták tartani - a vásárhelyiek szinte teljesen lefagytak (62-39). A negyedik negyedet még egy 6-0-val nyitotta a Kosársuli, de a KTE hamar rendezte a sorokat, Lukács és Tóth Patrik révén visszaállította a 20 pont körüli előnyt. A vendégek még itt sem adták fel, Bálint és Vejinovic becsülettel próbálta faragni a hátrányt, de itt már könnyedén tartotta előnyét a Kecskemét, akik győzelemmel zárták az évet és a dobogón körnékén tanyáznak, míg a szezon előtt nagy terveket szövögető Vásárhely a középmezőny alján tartózkodik. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

DEAC U23 - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 88-58

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Neuwirth Bence (26 pont, 4/9 tripla, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 32 VAL), Ságodi Róbert (10 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda, 23 VAL), Pollák Balázs (17 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz, 2 szerzett labda, 21 VAL). 

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Asszú Áron (18 pont, 13 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 28 VAL). 

A DEAC három nappal korábban legyőzte a Bonyhádot, de ott két fontos játékosa, Gáspár Mátyás és Balázsi Soma is megsérült, akiket most nem tudott bevetni - így is ők voltak az esélyesebbek, a vendégeknél Gerőcs Bálint ugyan visszatérhetett, de a légiós center, Zmijarevic továbbra sem állhatott a borsodiak rendelkezésére. Gerőcs szerezte a meccs első kosarát, de a DEAC gyorsan megmutatta, hogy sok jóra nem számíthatnak a vendégek, a nem egészen 18 éves Ságodi Róbert vezérletével 11-0-val vágtak vissza. Gerőcs és Asszú Áron révén éledezett a vendégcsapat, de egy másik fiatal, Fekete Csongor, majd Pollák, Czermann és Neuwirth is belőtte a gyűrűt (24-13). A második negyed elején a két Asszú, Gerőcs és Kovács igyekezett közelebb hozni a vendégeket, 30-22-ig zárkóztak is, de tovább nem: a debreceniek a két triplát elsüllyesztő Kurucz, illetve Ságodi, Fábián és Neuwirth vezérletével két 8-0-s futással kerültek nyerő helyzetbe (49-29). 

A DEAC a harmadik negyed elején elvette a Tiszaújváros maradék kedvét is: elöl-hátul nagyszerűen pörögtek, és egy 10-0-s rohanással pillanatok alatt 30 pont lett közte, ezzel gyakorlatilag el is döntötték az összecsapást. Pollák Balázs révén a harmadik negyedben is gond nélkül tartották a különbséget, majd Kurucz és Neuwirth révén a negyedik játékrészben 30 pont felett is járt a hazai fór. A vendégek becsülettel küzdöttek, de nem tudták elkerülni zsinórban harmadik vereségüket, amivel az alsóházban karácsonyoznak - a DEAC két sikerével viszont visszakapaszkodott a dobogó közelébe. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Ceglédi KE - Békési SzSK 86-75

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Herendic Dominik (19 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 33 VAL), Csákvári Csaba (13 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 27 VAL), Rékasi Bojta (14 pont, 5/6 mezőnyből, 4 lepattanó, 19 VAL). 

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Daniel Krstic (23 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz, 6 kiharcolt fault, 3 szerzett labda, 27 VAL), Balog Gábor (17 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 szerzett labda, 29 VAL), Cvijin Patrik (12 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 16 VAL). 

A listavezető Cegléd legutóbb szoros meccsen kapott ki elsőszámú riválisától, az Újpesttől, most pedig egyik legjobbja, Csaba György nélkül kellett kiállnia - annak viszont örülhettek, hogy a fiatal erőcsatár, tavaly 17 VAL-t átlagoló Kovács Bálint végre megkezdhette a szezont. A vendégek hiába vannak hátrébb a tabellán, legutóbbi hét meccsükből ötöt megnyertek, így önbizalommal készülhettek az összecsapásra. A CKE hamar nyomatékosítani akarta, hogy itt ma nem lesz meglepetés, Pinnyei, Herendic, Csákvári és Mészáros Máté is azonnal tesztelte a szolnoki Tiszavirág Aréna gyűrűit, amivel kialakult egy tíz pont körüli különbség. Krstic és Olic hármasaival jött vissza látótávolságra a Békés, de ezt a pillanatnyi megingást gyorsan orvosolta a Cegléd, összeállt a védekezésük, elöl pedig elkezdtek jönni a könnyebb pontok (28-19). A második játékrész elejét kicsit megnyomta a vendégcsapat, de nem tudtak közelebb jönni, a Cegléd pedig gyorsan visszaállította a fórt. Ellépni viszont nem tudtak, több labdát is eladtak, nem ültek a hármasaik, így 33-23 után a palánkok alatt nagyot küzdő Békés elkezdte faragni a hátrányt, majd Balog, Okoh és Krstic révén apránként nem csak utolérték, de meg is előzték ellenfelüket (36-38). 

A pihenő egyik csapat támadójátékának sem tett jót, a második félidő elején percekig nem született pont. A rutinos Mészáros és Tóth találta meg először a dobókezét, majd Rékasi Bojta és Berkics Máté is fellépett, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a békési gárda: mindössze kilenc pontot kapartak össze a játékrészben (55-47). A harmadik-negyeidk negyed fordulóján Okoh igyekezett tartani a lelket a vendégekben, majd Krstic és Balog is hozzá tudott szólni, itt minössze két perc alatt egy labdára jöttek vissza a békésiek. A negyed derekán 65-66-nál egy pillanatra a vezetést is át tudták venni, de megfordítani nem sikerült a meccset: Rékasi triplával és duplával lohasztotta le a vendégek kedvét, védekezésben pedig ritmust váltottak és percekig nem engedtek kosarat. A Békés hátul sem brillírozott, Csákvári és Herendic büntetőivel lassan ellépett a CKE, majd Tóth is csatlakozott hozzájuk, erre pedig már nem akadt válaszuk - a Cegléd végül ha nehezen is, de érvényesítette a papírformát és a tabella élén zárta az évet, de a Békés is nyugodtan mehet pihenőre, mert ezzel a játékkal harcban lehetnek a playoffért. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

MEAFC-Miskolc - Pénzügyőr SE 92-62

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Kozák Márton (19 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda, 28 VAL), Tóth Bence (14 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 19 VAL).  

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Baranyi Péter (9 pont, 11 lepattanó, 22 VAL), Horváth Barnabás (19 pont, 3/8 tripla, 2 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 20 VAL). 

A MEAFC a szezon közepén állt össze, azóta zsinórban négy, több komoly értéket képviselő sikert arattak és megérkeztek a dobogó környékére, pedig Szögi Ádám már hetek óta nem lépett pályára. A vendégek egyelőre nem villognak, a tabella alján szerénykednek, de az Újpest, Győr és Vásárhely is tudna mesélni arról, hogy figyelni kell rájuk, mert meglepetést okozhatnak. A Pénzügyőr jól is kezdte a meccset, Horváth, Nemes, Baranyi és Szálas is hamar betalált, hátul stabilan dolgoztak, öt perc után 8-10-re vezettek. A hazaiaknál eleinte Cseh volt elemében, majd Kozák Márton pörgött fel, de igazán nem találtak fogást a vendégeken, pedig a második öt percben csak négy pontot engedélyeztek (16-14). A PSE a második negyed elején is jól játszott, Nemes és Szekeres kosaraival tartották magukat, majd Horváth Barnabás két triplájával a vezetést is átvették. 23-24-nél megrázta magát Lajsz Gergő, visszavette a hazai előnyt, de a Pénzügyőr nem adta ilyen könnyen, Szekeres és Steier a legjobbkor talált egy-egy triplát. 33-33 után viszont ezek elfogytak, itt a miskolciak kicsit el tudtak lépni (39-33). 

A fordulás után aztán gyorsan dűlőre vitte a dolgot a MEAFC: Orliczki, Szicsák, Tóth és Kozák révén egy 11-0-s futással sokkolták a Pénzügyőrt. A vendégek itt még le tudták lassítani a hazai rohamot, de csak átmenetileg: a negyed végén Ragályi, Pintér és Csák is beszórt egy hármast, amivel el is döntötték a meccset (67-41). A miskolciak negyedik játékrész elejére is hagytak három hármast, ezzel visszaverték a PSE utolsó próbálkozását is, sőt 30 pontra növelték a fórt - a hátralévő idő már csak formalitásnak bizonyult, a MEAFC zsinórban öt sikerrel bejelentkezett az élmezőnybe, míg a Pénzügyőrnek jókor jön a karácsonyi szünet. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus