Hepp Kupa: DEAC siker a triplaesőben

Óriási csatát és valóságos tűzijátékot hozott a Hepp Kupa második elődöntője, ahol a felek összesen 22 hárompontos süllyesztettek el egymás gyűrűjében. A meccset végül a négyes döntő házigazdája, a DEAC húzta be és így a MAFC gárdájával mérkőzhet holnap a fináléban a Kupáért.

DEAC – Tiszaújvárosi Tisza TV Phoenix KK 83-76 (19-20, 22-20, 21-18, 21-18)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok

DEAC: Pék 5/3, Takács 10, Nagy Bo. 18, Kaluha 17/15, Vas 4

Csere: Asztalos 2, Kovács I. 9/3, Nagy Be. 11/9, Boldizsár 5/3, Balogh 2

Tiszaújváros: Pöstényi 9/3, Varga 15/12, Kóthay 17/9, Béres 10, Lajsz 11/3

Csere: Benőcs 11/3, Tóth T. 3/3, Brugos -, Fejes -

Első három dobását értékesítve, 7-2-vel kezdte a találkozót a Nyíregyháza frissen kinevezett vezetőedzője, Sitku Ernő és a rutinos játékmester, Magyar Laci nélkül felálló Tiszaújváros, amit kisebb gólcsend követett.  A házigazdák apránként, míg a borsodiak ”nagyobb lépésben” haladtak előre, az ötödik perc derekán Kóthay már a második tripláját süllyesztette el a hajdúságiak gyűrűjében, de Nagy Ágoston cseréi felébresztették a DEAC-ot a kezdeti álmosságból és a padról érkező Nagy Benedek gyors egymásutánban bevágott két távolijával 12-10-re már a debreceniek vezettek. A ponterősen játszó Kóthay hamar egalizált, majd Tóth is kedvet kapott a 6,75-ön túlról való próbálkozáshoz, kísérlete sikerrel járt (12-17), ám a hátralévő két percben négyszer is változott a vezető csapat szerepe, a negyed végül Pöstényi duplájával és Tiszaújvárosi előnnyel zárult (19-20).

A második periódus eleje ismét a borsodiaknak sikerült jobban, a Benőcs-Lajsz-Pöstényi trió vezérletével 7-0-val nyitottak a vendégek, de még időben reagált a DEAC a rövid rohamra és válaszcsapásként egy 6-0-s szakasszal zárkóztak ismét közelebb ellenfelükhöz (25-27). Boldizsár beállása kellő keménységet hozott hazai oldalon, amit a kisemberek dobópárbaja követetett, a vendégeknél Kóthay és Varga volt eredményes, míg a házigazdánál a Nagy fivérek villogtak, sőt vezetésükkel sikerült megfordítania a mérkőzést a hajdúsági együttesnek (34-33). Az előny hamar ismét a borsodiakhoz került a jól játszó Béres találatával, amit egészen az utolsó másodpercekig őriztek is, ám a végén Takács büntetőivel újra magához ragadta a kezdeményezést a DEAC és egy pontos fórral mehetett az öltözőbe (41-40).

A térfélcserét követően a szokásos forgatókönyv játszódott le ismét a találkozón, borsodi villámrajt, nyolc tiszaújvárosi pontra több mint két perc után érkezett az első debreceni kosár válaszként, de Varga ekkor bevágta második tripláját is a negyedben, ami rögtön időkérésre késztette a házigazdák mesterét (45-51). A fejmosás használt, gyors 5-0-val jött fel egy pontra a hazai együttes, de a csiki-csuki tovább folytatódott, a Tiszaújváros ismét meg tudott ugrani pár ponttal, többek között Kóthay harmadik – a csapat nyolcadik – hárompontosának köszönhetően (52-56). Kovács percei következetek ekkor hazai oldalon, előbb távolról sült el a keze, majd két sikeres közelivel három pontos fórhoz juttatta csapatát (59-56), amire Lajsz ugyan felelt egy duplával, de Pék Dávid is kedvet kapott a debrecenieknél a távoli dobásokhoz, így az ő első trojkájával kialakult 62-58-as hazai előny jelentette a harmadik negyed végeredményét is.

A csapatok nagyon elkapták a fonalat a záró etap elején, noha nem mintha addig szerénykedtek volna a távoli kosarakkal, de röpke két perc alatt négyet szórtak a felek, mindkét oldal kettőt-kettőt, amit Nagy Boti közelről, Pöstényi pedig büntetőkből ”fejelt meg” (70-66). A változatosság kedvéért ezután egy újabb tripla következett, a ”vétkes” ezúttal Lajsz volt, amivel egy pontra zárkózott ismét a Tiszaújváros (70-69). A házigazdáknak sikerült a hajrára négy pontos előnyt kicsikarniuk, amelyből ugyan kétszer is visszajött két egységre a vendég gárda, de Kaluha negyedik távolija az ”utolsó szöget jelentette a borsodiak koporsóján”, az öt pontos hátrány egy perccel a vége előtt már túl nagy falatnak bizonyult Brunyánszky István fiai számára. A faultokba torkolló utolsó egy percben higgadt tudott maradni a DEAC és ha a vártnál talán nehezebben is, de végül kivívta hazai pályán a Hepp Kupa döntőjébe jutást (83-76).  

A mérkőzés statisztikáját erre a linkre kattintva találhatjátok.

A vasárnpi program:

Mérkőzés a 3. helyért:

16:00 B-Beton Bonyhádi KSE - Tiszaújvárosi Tisza TV Phoenix KK

Döntő:

18:00 MAFC - DEAC

Fotó: tf-budapest.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus