Menetel a Berény és a Cegléd, megtörte a jeget a Tiszaújváros

A Pápa sem tudott ellenállni a JKSE-nek, az újonc otthonában is magabiztos volt a CKE, hosszabbításban jött az első tiszaújvárosi győzelem, a Vásárhely kiszenvedte a sikert a Győr ellen, a MEAFC az ELITE-et is levédekezte, míg a "kis" DEAC letarolta a Pénzügyőr csapatát. 

NBI/B. Piros-csoport, 4. forduló

Conoil Pápa KC - Jászberényi KSE 82-95

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Murai Gábor (15 pont, 4 szerzett labda, 16 VAL), Hódi Patrik (11 pont, 3/5 tripla, 15 VAL), Varga Balázs (11 pont, 5/6 mezőnyből, 13 VAL). 

A JKSE kiemelkedő teljesítményei: Olasz Ádám (20 pont, 8/9 mezőnyből, 7 kiharcolt fault, 26 VAL), Velkey János (21 pont, 3/7 tripla, 6 lepattanó, 25 VAL), Rakics Miljan (15 pont, 3 szerzett labda, 20 VAL), Lewis Chester (13 pont, 4 gólpassz, 20 VAL).

Két szoros vereség után igyekezett javítani hazai pályán a Pápa, Kálmán László ráadásul volt mestere, Földi Sándor ellen vezethette csapatát. A kiváló formába lendült Jászberény az első percektől kezdve jelezte, hogy a győzelemért érkezett, sorozatban dobták a ziccereket, pillanatok alatt 4-10, majd 7-17 állt az eredményjelzőn: Rakics Miljan és Olasz Ádám vezette a táncot. Koma Dániel igyekezett tartani csapatát, majd egy kettős csere után kezdett felpörögni a Pápa: másfél perc alatt berámoltak két triplát és két duplát, amivel három pontra zárkóztak - a Berény itt kisebb gödörbe került (22-26). A második negyed elején az előző összecsapásról hiányzó Sonyák Béla állt a Pápa élére, egy pontra közelítették meg elenfelüket, a rutinos vendégek azonban megrázták magukat: Velkey és Lewis vezérletével futottak egy 10-2-t. Ismét Koma törte meg a rossz hazai szériát, de Lewis mellé megérkezett Olasz is, így félidőre 10 pont fölé kúszott a differencia (38-49).

Nagyszünetben a pápaiak átbeszélték az első félidőt, védekezésben elkezdtek feljavulni, ez pedig nem ízlett a JKSE-nek - ráadásul Hódi Patrik támadásban is elszabadult, három triplát pörkölt be, és 54-56-nál, majd Murai hármasa után 57-58-nál ellenfele nyakán volt a hazai gárda. Velkey nyugtatta meg a vendégeket, majd Rakics is fontos kosarat szerzett, de elsősorban védekezésben váltott fokozatot a JKSE - a hazai hármasok elapadtak, a palánk alatt pedig erősebbnek tűntek a vendégek. A Velkey-Rakics páros pontjaival szépen lassan megint távolodni kezdtek, majd Rosic triplája is rosszul esett a pápaiaknak (62-70). A vendégek Rakics 2+1-ével nyitották a záró játékrészt, amire Varga Balázs hármassal felelt, de Velkey duplájára és triplájára nem jött válasz, hirtelen 15 pont lett közte. A Pápa igyekezett felpörögni mindkét oldalon, de Velkey ismét lehűtötte a kedélyeket, tartotta a 10 pont körüli fórt, amikor pedig a pápai roham kifulladt, a Berény Olasz és Rosic révén rutinosan megoldotta a végjátékot. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

NBI/B. Zöld-csoport, 4. forduló

MEAFC-Miskolc - ELITE Basket 75-61

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Bence (17 pont, 3/5 tripla, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 23 VAL), Csák Bence (18 pont, 6/13 tripla, 3 gólpassz, 18 VAL), Szögi Ádám (12 pont, 2/3 tripla, 7 gólpassz, 17 VAL).

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Somogyfoki Szabolcs (11 pont, 9 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 23 VAL), Láncos Krisztián (11 pont, 6 kiharcolt fault, 16 VAL).

Tóth Bence parádéjával indult az összecsapás, hét pontot vállalt csapata első 12 pontjából, Csák Bence hármasa után 12-7-re vezettek a hazaiak. Hegedűs Attila próbálta versenyben tartani az ELITE-et, majd Jilling László is beszórt egy triplát, 16-14-nél úgy tűnt, megfogták ellenfelüket, ám a túloldalon érkezett egy lélekölő hármas Szögi Ádámtól, majd Pintér Dávidtól és  Orliczky Mátyástól is, a MEAFC pedig elhúzott - ez az ELITE számára negatív forgatókönyv aztán elég sűrűn ismétlődött ezen az összecsapáson (29-17). A vendégek a második negyed elején sem találták a játékukat, a csapat egyik vezére, Somogyfoki Péter nagyon sokat hibázott, ráadásul a 11. percben már három faultnál járt, ezt pedig kihasználták a miskolciak. A játékrész közepén megint jött egy "szőnyegbombázás", Kozák Márton és Csák is kétszer talált be a triplavonalon túlról, a különbség 20 pont fölé kúszott, miközben a vendégek játéka teljesen szétesett - úgy tűnt, ideje korán eldőlt a csata (49-29). 

Az ELITE azonban máshogy tervezte az estét, a nagyszünet után kirobbantak az öltözőből, határozott védekezés mellett támadásban is nagyon koncentráltan játszottak: 12-2-es rohammal nyitottak, Jilling két hármasára építve megfelezték a különbséget. A Miskolcnál Tóth és Szögi igyekezett életet lehellni a támadásokba, de a vendégek az egyébként remek csuklójú Cseh Györgyöt teljesen kikapcsolták, erre pedig nem találtak megoldást a hazaiak. Az ELITE eközben még jobban felpörgött, Tóth András pontjaival 55-53-ra zárkóztak - fordítani most sem sikerült, Kozák még a játékrész vége előtt megállította a rohamot (59-53). A vendégek nem törtek meg, gyorsan felezték a hátrányt a negyedik negyed elején, ám ezúttal Csák hármasa jött nagyon rosszul a szempontjukból, ráadásul a hazaiak a hátul kiválóan játszó Cseh vezetésével fokozatosan szétszedték ellenfelük támadásait, rossz vállalások, eladott labdák fémjelezték a vendégek játékát. 62-58 után sokáig képtelenek voltak kosarat szerezni, miközben Tóth előbb duplával, majd két hármassal jelentkezett, a munkát pedig Csák sokadik triplája végezte be - ez a 13-0-s miskolci rohanás végül le is zárta ezt a hektikus összecsapást. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia 81-77 h.u.

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Drahos Gábor (26 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 12 kiharcolt fault, 41 VAL), Lajsz Gergő (19 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 34 VAL), Asszú Áron (14 pont, 7 lepattanó, 14 VAL), Asszú Ádám (6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL).

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Füzi Róbert (46 pont, 7 lepattanó, 10 kiharcolt fault, 46 VAL), Kovács Benedek (10 pont, 12 lepattanó, 2 blokk, 23 VAL).

A Tiszaújváros első sikeréért hajtott, amit nem segített, hogy az előző összecsapáson 27 pontot szóró, ráadásul a fiatalok rotációjában kulcsszerepet betöltő Gerőcs Bálintra betegség miatt nem számíthattak, míg a soproni fiatalok két vereség után szerettek volna javítani, de náluk is akadtak A-csoportos távolmaradók. A hazaiak kezdték aktívabban a mérkőzést, gyors ütemben szerezték a labdákat és harcolták ki a faultokat, de elég hamar gödörbe kerültek, míg a túloldalon Füzi Róbert korán elkezdte nagyipari mennyiségben termelni a kosarakat (az első negyed 19 vendégpontjából 15-öt szerzett), társai pedig megtalálták a hazai támadások ellenszerét (17-19). A kisszünetben a tiszaújvárosiak is átbeszélték a védekezést, ennek köszönhetően a második negyed elején elvétve rezdültek meg a hálók - a játékrész közepén a hazaiaknál Drahos, Lajsz, Szilas és Kovács is egyszerre találta meg az utat a kosárszerzéshez, de Füzi ezúttal is résen volt, nem engedte, hogy ellépjen az ellenfél. A hazaiak kivirágzása nem is tartott sokáig, a vendégek összeszedték a védekezésüket, a félidőig pedig tízpontos előnyt raktak össze (32-42). 

Hajnal Kristóf triplájával ez gyorsan 13-ra nőtt, de a veterán Drahos Gábor nagy energiákat mozgósítva elkezdte faragni a hátrányt: gólpasszokat adott, kosarat szerzett. Ismét Füzi lépett elő, pár kosarat dobva megnyugtatta övéit, ami annyira jól sikerült, hogy fellépett mellé Kovács Benedek, Csátaljay és Hajnal is - 17 pontos fórral várhatták a negyedik negyedet (52-69). A Tiszaújváros azonban itt sem adta fel, a rövid pauzát követően remek védekezést rakott össze, amit tetézett a soproniak több hibája is - a vendégek hat perc alatt egyetlen pontot tudtak szerezni, miközben Lajsz Gergő vezérletével 67-70-re visszajöttek a hazaiak. Füzi két büntetője igyekezett elállítani a vérzést, de itt még volt egy 6-0-s futás a Tiszaújvárosban, amivel az utolsó percre egypontos előnybe kerültek. Ekkor Heiszenberger Norbert szólt hozzá egy 2+1-gyel, de Lajsz a legvégén ezt is ki tudta egyenlíteni (75-75). 

A hosszabbítás már az idegek harca volt, a soproniak percekig képtelen voltak kosarat szerezni, amit a túloldalon Asszú Ádám és Lajsz is megtett. A légiós Vercher itt még beszórt két büntetőt, amire viszont Drahos válaszolt, az utolsó percben pedig a fáradó csapatok már sorozatban hibáztak, így végül a Tiszaújváros ha nehezen is, de begyűjtötte első sikerét. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

A teljes mérkőzés felvétele:

 

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 83-74

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Varga Ákos (29 pont, 11 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 6 gólpassz, 46 VAL), Pavlovic Vuk (24 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 26 VAL), Varga Zalán (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 26 VAL).

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Geiger Bálint (22 pont, 4/5 tripla, 5 szerzett labda, 28 VAL), Gosztola Gábor Donát (11 pont, 10 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 25 VAL).

A Kosársuli eddig két, otthoni és idegenbeli arcát mutatta a bajnokságban, a Győr pedig két remek győzelem után legutóbb az egyik élcsapat, a Cegléd ellen már nem játszott túl jól - mindkét tendencia folytatódott, lássuk részletesen. Az összecsapás elején mindkét gárda kereste az ütőtávot, a hazaiaknál Pavlovics, a két Varga és Vejinovic találgatott be, a túloldalon Geiger Bálint és Gosztola Donát felelt a pontokért, de inkább a védelmek domináltak (15-17). A kisszünetet kővetően Veingartner, Kámán és Horváth Ádám is előkapott egy hárompontost vendégoldalon, majd Geiger is betalált kintről, miközben a vásárhelyieknél a lassan belelendülő Varga Ákos és Pavlovics igyekezett, hogy ne szakadjanak le. A negyed második felére szépen lassan elapadtak a vendéghármasok, a hazaiak pedig borzasztó aktívan kezdték el támadni a gyűrűt, ki is egyenlítettek - ekkor azonban újítani tudott a Győr és ők mehettek előnyre pihenőre (34-42). 

Fordulást követően próbált javítani védekezésén a Kosársuli, Pavlovics és Varga Zalán kosaraival elkezdték csökkenteni a távolságot, majd a játékrész második felében Varga Ákos is elkezdett termelni. A győriek a Kámán-Geiger-Gosztola trió révén csak a játékrész hajrájára éreztek rá valamelyest ellenfelük játékára, de így is minimális előnnyel készülhettek a záró negyedre (59-60). Itt Geiger Bálint tett rá még egy lapáttal, egymás után két triplát is bevágott, majd Kámán és Gosztola ziccereivel úgy tűnt, a Győr kiküzdi a győzelmet. 63-70-nél azonban összekapta magát a hazai védelem, Bodócsi Benjamin 2+1-e után pedig Varga Ákos állt a sereg élére, triplából, duplából és büntetőből is eredményesnek bizonyult, ez a 12-0-s hazai rohanás megrendítette a győrieket. Lógár Bence és Veingartner András törte meg a hosszú vendég kosárcsendet, de a vezetést már nem sikerült visszavenniük: 75-74-et követően már csak Pavlovics és a két Varga szerzett pontokat, így végül a hazaiak behúzták a meccset, egyúttal mindkét csapat mérlegét 2-2-re módosították. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

Pénzügyőr SE - DEAC U23 64-98

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Kovács Marcell (8 pont, 7 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 18 VAL), Steier Bence (10 pont, 4 lepattanó, 13 VAL), Kiss Lajos Tibor (10 pont, 6 lepattanó, 14 VAL). 

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Kovács Bence (24 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz, 30 VAL), Neuwirth Bence (26 pont, 6/10 tripla, 5 lepattanó, 28 VAL), Pollák Balázs (10 pont, 8 gólpassz, 20 VAL), Balázsi Soma Bence (15 pont, 4-4 szerzett labda és gólpassz, 19 VAL), Fábián Szabolcs (10 pont, 7 lepattanó, 18 VAL). 

Az előző meccsről hiányzó Szálas Gábor visszatért a Pénzügyőrbe, de ő sem tudott segíteni csapatán, a fiatal DEAC egyszerűen átszaladt ellenfelén. A hazaiak jobban kezdték a mecccset, vezettek is, azonban a vendégcsapat három Bencéje hamar kézbe vette a dolgokat: Kovács Bence, Balázsi Soma Bence és Neuwirth Bence levezényelt egy 10-0-s futást. A hazaiak teljesen lefagytak, amit a debreceniek kihasználtak: Fábián Szabolcs is beszállt a pontgyártásba, már ekkor komoly előnybe kerültek a vendégek (12-28). A kiszünet után Neuwirth újabb hat pontjával már 20 pont felett járt a differencia, amikor Kiss Lajos Tibor lépett elő a Pénzügyőrnél, és sikerült ellensúlyoznia a vendégek pontzivatarát. Koflánovics Kristóf és Nagy Joel egy-egy hármassal segített, 24-37-nél úgy tűnt, a budapestiek visszajönnek a meccsbe - ám Pollák Balázs és Ságodi Róbert máshogy gondolta, elkezdték szórni a gólpasszokat, hamar visszaállítva a 20 pont feletti fórt (28-52). 

A második félidő elején Steier Bence igyekezett tartani a Pénzügyőrt, de a DEAC kinti dobások tömkelegével vágott vissza, majd a fellazuló védelmet közelről is sorra büntették, okosan játszva hamar elérték, majd meg is tartották a harminc pontos előnyt (46-76). A negyedik negyed már csak formalitás volt, a hazaiak ugyan igyekeztek szűkíteni a különbséget, de megint érkeztek a DEAC-hármasok Ságoditól és Neuwirth-től, amivel a vendégek végleg megválaszolták az érdemi kérdéseket és sorozatban második sikerüket aratták. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

Dunaharaszti MTK - Ceglédi KE 67-93

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Bocsárdi Gábor (7 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 15 VAL), Joó Tamás (6 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett labda, 16 VAL), Kerti Patrik (13 pont, 3 lepattanó, 16 VAL).

A CKE kiemelkedő teljesítményei: Csákvári Csaba (12 pont, 8 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 25 VAL), Csaba György (12 pont, 3 gólpassz, 2 szerzett labda, 19 VAL), Mészáros Máté (13 pont, 3/6 tripla, 5 gólpassz, 19 VAL), Herendic Dominik (10 pont, 4-4 lepattanó és szerzett labda, 5 gólpassz, 17 VAL). 

Az újonc két remek győzelem után legutóbb már visszatért a földre a DEAC ellen, most pedig a bajnokesélyes Cegléd jelezte számukra, hogy még sokat kell dolgozniuk - ezt a meccs után Ughy Albert vezetőedző is kiemelte. A hazaiak Tursics Krisztiánt ezúttal nélkülözték, de a sokszoros válogatott Trepák Zoltán pályára tudott lépni - a DMTK-nak szüksége is volt a rutinjára, mert a Cegléd az eddigi meccseihez hasonlóan rettentő határozottan jelezte, hogy a győzelemért jött: Csákvári Csaba, Csaba György és a fiatal Rékasi Bojta kosaraival 2-13-ra vezettek. Trepák büntetői vetettek véget a rohanásnak, de támadásban továbbra is csak szenvedtek a hazaiak, a CKE pedig egy kisebb megingás után Hajdu Márton és Tóth Zoltán hármasaival rendületlenül ment előre (17-25). A második negyed eleje ismét a Ceglédé volt, a Csákvári-Tóth-Csaba trió hozta a pontokat, hátul pedig masszívan tették a dolgukat, 11-0-s futással sokkolták a DMTK-t. Joó Tamás tempója másodpercekre vetett véget a CKE-rohamnak, Hajdu, Mészáros Máté és Herendic Dominik is megszórta magát, majd Berkics Máté kosarai után már 26 pont is volt közte - innen még vissza tudott táncolni a hazai gárda (29-49). 

A második félidő elején már nem volt pardon, Mészáros Máté extrájára építve ezt a játékrészt 13-0-val nyitotta a CKE, újra feladva a leckét. A Dunaharaszti Csabay és Haris révén éledezett, majd két hármast is beszórtak, de igazán közelebb nem tudtak jönni (43-72). A negyedik negyed elején Kerti, Bocsárdi és Csabay révén még egyszer felzárkóztak 22 pontra, de a gyors ceglédi időkérés rendezte a gondolatokat, a vendégek mindkét oldalon újra koncentrálttá váltak. A végén még Kerti Patrik igyekezett elviselhető mértékűvé tenni a vereséget, de a lényegen nem változtatott: a feljutásra esélyes Cegléd gond nélkül megőrizte veretlenségét. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

A teljes mérkőzés felvétele:

fotó: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus