NB I/B: Kik kerülnek féltávnál a vonal fölé?

A Piros csoportban még ötös holtverseny (!) is létrejöhet, a Honvédé lehet a leghosszabb élő sikersorozat, ha legyőzi a BKG-t.

Piros csoport:

MAFC - TF-BP (szerda, 17:30) 
A bomba-igazolást, a 3x3-as menő, de az utóbbi években az A-csoportban 5x5-ben is a liga legjobbjai közé tartozó Tomiszlav Ivosevet bejelentő TF-BP rögtön egy feljutásra esélyes gárda, a MAFC otthonában mutatkozhat be új légiósával a fedélzeten. Nagyon nehéz megítélni, hogy (főleg azonnal, pár közös edzéssel a háta mögött) mennyit dob az eddig a rájátszás-helyen lévőktől elmaradó, tavaly még az NB I/A-ban versenyző vendégeken ez a helyzet, de alapvetően nagy harcra és komoly taktikai küzdelemre számíthatunk, hiszen így már a tűzereje is megvan ahhoz az Ivosevet korábban már edző Vladimir Vlaszki legénységének ahhoz, hogy érdemben is megnehezítse a Hencsey-had dolgát. Bordács Soma sérüléssel bajlódik a hazaiaknál, így Csapaira, Lakitsra vagy Harazinra maradhat a vélhetően szerkezetet is váltó TF-BP új sztárjának őrzése, mindenképp az egyik, ha nem a legjobban várt párosítás így ez a derbi, melyen azért komoly önbizalommal felvértezve léphet pályára a Nyíregyházáról győzelemmel távozó MAFC is.

Salgótarján - HÜBNER-Nyíregyháza BS (szerda, 18:00)
A Salgótarján eddigi hat hazai fellépését megnyerte, ebből többet is egylabdás mérkőzésen, de a Nyíregyháza a MAFC ellen elszenvedett otthoni vereségét követően biztos, hogy kettőzött erővel küzd majd és semmit sem szeretne a véletlenre bízni. Még mindig nehéz megítélni, hogy az edzőt menesztő nógrádiak Szabó Zoltánnal a szakvezetői székben mennyire is erősek, illetve másmilyenek, mint voltak Csupics mesterrel. Az biztos, hogy borzasztóan eltérő stílusú csapatok csatája lesz ez, ahol azért nem szabad leírni Boinitzeréket sem - mindenesetre ha nem tud nyerni a Blue Shakrs, akkor komoly lépéshátrányba kerülne két legfőbb riválisához képest.

MEAFC-Miskolc - Nagykőrösi Sólymok KE (péntek, 17:30)
A lendületbe jövő miskolciak számára mondhatnánk, hogy ez egy kötelező győzelem kéne, hogy legyen, de ha idevesszük, hogy Tóth Bence (és a nagyon régóta sérült Galló Márk) nem bevethető és a sérüléssel bajlódó Austin Thornton állapota sem tisztázott, akkor már egészen más a leányzó fekvése. Lakosáék újfent hosszabbításban kaptak ki és egyszerűen nem maradt több lövésük, muszáj elkezdeniük nyerni, hogy ha nem a kiesés elleni play-outban akarják kivívni a Piros csoportban maradást. A borsodiak számára a rájátszás-helyen maradás a tét, s azért még Thornton nélkül is talán egy hajszálnyival esélyesebbnek mondhatóak hazai környezetben.

Budafoki KK - HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (péntek, 18:00)
A Budafok rengeteg sérüléssel, betegséggel bajlódik (Puszta Dávid vélhetően játszik, de Mészáros Bence, Siklós Olivér és Kiss Mihály játéka kérdéses), ami nem könnyíti meg a gödörben lévő Károly-legénység helyzetét, de Szabó Péter sem lesz ott a listavezetőnél és az is kérdés, hogy Völgyi Marcell mikor térhet vissza. Ha meg tudja magát makacsolni a Budafok és Puszta is jó állapotban tér vissza, akkor lehet esélyük, amennyiben ez nem így történik, akkor a győzelmei mellett egyre nagyobb magabiztosságot is mutató Veszprém. Mindenesetre a forduló egyik kiemelt rangadója lehet ez, ahol ha megint kikap a Budafok, akkor belekerülhet egy óriási holtversenybe is a 4-9. helyeken az alapszakasz fele után.

Budapesti Honvéd SE - BKG-Prima SE (szombat, 15:30)
A másik pedig a Honvéd és a BKG parolája lesz, ahol bizony beéri a vendégeket a szezont 0-6-tal kezdő és mára nem csak, hogy hatos győzelmi szériában lévő, de már teljes kerettel játszó és Halász Ákost is egyre inkább formába hozó hazai alakulat, ha most is győzni tud. Papíron nagyon fekszik a Puskás-legénységnek a Szigetszentmiklós, mivel a teljes mezőnyben talán nekik vannak a legjobb védőik a rengeteg labdát (kifejezetten hatékonyan) elhasználó Nagy Botondra, illetve a bajnokság egyik legjobb légiósára, Nick Allenre is. A stílusok nagyon eltérőek itt is, ráadásul tavaly négyszer is megmérkőztek egymással (bár azóta a Honvéd szerkezetileg és játékstílusban is alaposan átalakult), így az edzők is kifejezetten jól ismerik egymást - kiemelt taktikai csata is várható egyben tehát.

Bajai Bácska FKE - MTK-Elite Basket (szombat, 17:00)
Az MTK ugyan szépen hozta a kötelezőt a PVSK ellen, de Baján idegenben, a több vereség után bizonyára nagyon bizonyítani akaró Bácska otthonában hatalmas bravúr lenne tőlük, ha nyerni tudnának. A Jakab Péter - Takács András párharc csemegének ígérkezik, ahogy a vendégek Jakab Péterének (!) és a hazaiak Pongó Martinjának külön harca is. A derbi tétje nagyjából az lesz, hogy aki nyer, rájátszás-helyen fordulhat az alapszakasz felezőjénél. Azt viszont biztosra vehetjük, hogy Horváth Balázs fiai sem adják magukat könnyen ezen a derbin, bárhogy is alakul a mérkőzés kezdetben.

MAFC - Vasas Akadémia (szombat, 17:30)
A MAFC-nak egyszerűen muszáj javítania, de a még mindig a rájátszás-reményeit életben tartani igyekvő Vasasnak is szüksége van bravúrokra és bizony a Hepp-kupában három hete már játszott egymással egy nagyon kiélezett derbit a három éve még az NB I/A-ban egymás ellen play-outot vívó két fővárosi együttes. A Hencsey-legénységnek muszáj többeket is jobb formába hozni és stabilabb játékot produkálni céljaik elérésének érdekében, a Faragó-tanítványoknak pedig nyerni kell megtanulniuk ebben az idei kiírásban - a játékerő megvan Andrássy Gézáéknál akár egy idegenbeli bravúrhoz is.

PVSK-CARGATE U23 - TF-BP (vasárnap, 17:00)
Az Ivosevvel kiegészülő és egyben nagyon meg is erősödő TF-BP nem veheti készpénznek a PVSK elleni idegenbeli fellépésén a győzelmet, sőt, azzal, hogy egyértelmű esélyese lett így ennek a párosításnak a Vlaszki-legénység, muszáj gyorsan összeszoknia a csapatnak az új vezérrel, aki láthatóan minden támadás középpontja lesz ebben az alakulatban. A pécsiek még nyeretlenek otthon, de többször is megmutatták már, hogy képesek komolyabb ponttermésre, s ha képesek kiegyensúlyozottan teljesíteni mind a négy negyedben, akkor lehet keresnivalójuk a budapestiek ellen is, de alapvetően azért a rájátszás-helyek után kapaszkodó TF-BP felé elvárás a győzelem begyűjtése.

 


A Piros csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!


Zöld csoport:

Szolnoki Olajbányász U23 - Vásárhelyi Kosársuli (péntek, 17:00)
A szolnoki fiatalokra egy újabb nyerhető meccs vár az idegenben még nyeretlen Vásárhely ellen, a másik szemszögből nézve viszont egy újabb esélyt kap arra az egyébként szolnoki illetőségű Tóth Tamás legénysége, hogy meginduljon a PO-helyek felé azzal, hogy otthonától távol is elkezdi gyűjtögetni a győzelmeket. Mindkét gárda próbál kapaszkodni a Top8 helyek irányába, de egyelőre egyiknek sincsen meg a kellő stabilitása ehhez - persze egészen mások az Olajbányász céljai, hiszen ők alapvetően a kiemelt tehetségek fejlesztésére használják ezt a bajnokságot és az A-csoportban rendszeresen játszó Rudner Gábort már hónapok óta nem is nevezik a mérkőzéseikre.

Concordia Motax KC Pápa - Tiszaújvárosi Phoenix KK (péntek, 18:00)
A Pápa nagyon kapaszkodik, hogy utolérje a dobogón lévőket, ehhez pedig elengedhetetlen számára, hogy az amúgy ritmust váltó Tiszaújvárost legyőzze hazai környezetben. Nagy formában van náluk a Burai - Balla Oroszlányból szerződtetett páros, amire most is építhetnek - már ha teljesen felépül kisebb sérüléséből a hazaiak top fiatalja. A vendégeknél nagyon kiszámíthatatlan a Tóth Viktor - Lajsz Gergely páros részvétele és adott napi formája, de a jelek szerint ettől egyre inkább képes magát jó értelemben véve függetleníteni Szendrey Zsombor legénysége, melynél Jake Martin egyelőre megállíthatatlannak tűnik és elképesztő statisztikákat produkál hétről hétre.

KTE-Duna Aszfalt U23 - Ceglédi KE (péntek, 18:00)
Itt megint az a legnagyobb kérdés, hogy a Kecskemét beveti-e a Lewis - Kucsera párost, mert ha igen, akkor hazai pályán jó esélyekkel vehetik fel a kesztyűt a második helyen álló Cegléddel is. A vendégek számára nem fér bele a botlás, pláne, hogy az Újpest és a Rátgéber Akadémia is megverte otthon már Váradi Kornél fiatit, akik azért teljes felállásban a ligaelit tagjai és egyébként is stabilan tartják PO-pozíciójukat. A Zöld csoport legjobb meccse lehet ez, ha mindenkit bevetnek a vendéglátók - de a nyomás egyértelműen a vendégeken lesz, kérdés, ez most mit hoz majd ki belőlük.

SMAFC - Knipl Kft. Bonyhádi KSE (péntek, 19:00)
A legutóbb Kovács Benedeket, Panta Istvánt, Czukor Bencét és a légiós Krajisniket is nélkülöző soproniaknál kérdés, hogy kik térhetnek vissza a Bonyhád elleni derbire, hiszen nagy esély ez számukra a Papp Pétert vélhetően be nem vető Bonyhád ellen, hogy tovább erősítsék rájátszást érő helyüket a tabellán és egyben ne szakadjanak le az első négytől sem. A tolnaiak elmozdultak a kifejezett veszélyzónából, de egyelőre nem látszik, hogy oda tudnának érni a legjobb nyolc közelébe, de okoztak már meglepetést idegenben. Ha (legalább nagyjából) teljes kerettel tud felállni a SMAFC, akkor azért abszolút favoritja ennek a párosításnak.

OMNIA Pub & Food Békés - Újpest-MT (szombat, 17:00)
Nagyon kiszámíthatatlan csata lehet ez, hiszen a békésiek játékereje egyáltalán nem a liga alsó negyedébe predesztinálta Koma Dánieléket, de egyelőre gyengén szerepelnek a Zöld csoportban, míg az Újpest kiegyensúlyozottnak mondható, de legutóbb Tiszaújvárosban botlott és nem kevés sérüléssel küzd. A vendégeken és a hazaiakon is egyértelműen ott van a nyomás, ami remélhetőleg inkább emel a színvonalon, mintsem (csak) a nagy küzdelemre sarkallja a feleket. Inkább esélyes a Megyeri Tigrisek, de jó dobóformával, felszabadult játékkal okozhat meglepetést a viharsarki alakulat is.

DEAC U23 - Óbudai Kaszások (vasárnap, 15:00)
A DEAC-nál mindig zsákbamacska az aktuális mérkőzéskeret, de az U18-as korú fiataljaik is egyre inkább meg tudják mutatni oroszlánkörmeiket, így ha Tóth Bence és Godwin Omenaka sem játszik, akkor is vigyáznia kell az Ondima - Bencsik párost legutóbb nélkülöző és azért kisebb hullámvölgybe kerülő Kaszásoknak. A Debrecen többször is borította már a papírformát, ráadásul abszolút teher nélkül játszhatnak Fábián Szabolcsék, ami szintén az ő malmukra hajthatja a vizet a legjobb négyért kapaszkodó Óbuda ellen.

A Zöld csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!

Fotó - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus