NB I/B: Veretlenek rangadója és a szolnokiak a fókuszban

A hétvégén teljes, 14 mérkőzéses fordulót rendeznek a B-csoportban. MEAFC - Salgótarján és Honvéd - Nyíregyháza derbik a második vonalban.

Piros csoport:

MEAFC-Miskolc - Salgótarjáni KSE (péntek, 17:30)

A forduló egyik legkiszámíthatatlanabb párosítása lesz ez, amivel kapcsolatosan a legjobb hír, hogy Galló Márkot leszámítva mindkét oldalon minden aktív rotációba tartozó játékos ott lehet a parketten az eddigi információk alapján és így nagyjából teljes kerettel mérhetik össze tudásukat a felek. A miskolciak negyedik (!) meccsüket is saját csarnokukban vívják meg itt a szezon elején, míg a tarjániak otthon veretlenek, de eddigi egyetlen vendégmérkőzéseüket simán elvesztették Veszprémben. Más aspektusból nézve a legnagyobb vadakat még egyikük sem tudta elkapni, de a többiek ellen csak győztes meccseket produkáltak eddig. Szanyi Róbert a tavalyi, jól sikerült MEAFC-os éve után vendégként tér vissza, de a hazai környezet miatt picit talán esélyesebb ezen a derbin a legutóbb már Tóth Bencét is bevető Drahos-had. A fő kérdés megint a Herendic - Sömenek kettő-kettők eredményessége lesz - mindkét oldalról nézve,  tűzerővel nincs gond idén egyik félnél sem.

Budafoki KK - MTK-Elite Basket (péntek, 18:00)

A Budafok miskolci botlását leszámítva eddig olyan elánnal hasít az alapszakaszban, mint ahogy azt a felkészülési időszak mérkőzései alapján várhattuk tőlük, s igaz ez az MTK-ra is, melynek azért könnyebb sorsolása volt eddig, de már vesztett otthon meccset - kétszeri hosszabbítás után - a BKG ellen - igaz, idegenben eddig 1/1 a mérlege Horváth Balázs legénységének. Tavaly igen érdekes, fordulatos meccseket vívott egymással ez a két gárda, de elég sok volt a változás mindkét oldalon, s most azért egyértelmű esélyesnek számít saját közönsége előtt a Puszta Dávid - Lados Erik - Kovács Soma - Varga Dániel négyesfogat fémjelezte vendéglátó. Számottevő hiányzóról egyelőre nem tudunk ebben a párosításban.

Budapesti Honvéd SE - HÜBNER-Nyíregyháza BS (szombat, 15:30)

Érdekes párosítás ez, hiszen két olyan csapat találkozik, melytől a szezon előtt és a nevek alapján mindenki rájátszásba jutást várt, de egyelőre összesen egy győzelmet számlál a két gárda 3-3 lejátszott bajnoki után - s azt az egyet is most kedden szerezte meg a Nyíregyháza, igaz, rögtön az addigi veretlen listavezető Veszprém ellen. Az erőviszonyok teljes keretek mellett hasonlóak lennének egy budapesti helyszínű összecsapáson, ám Halász Ákos és Kármán Domonkos még nem épültek fel a tavaly Hepp-kupa bronzérmesnél, viszont a nyíregyházi nevelésű Gáspár Balázs épp volt klubja ellenfeleként mutatkozhat be Honvéd-mezben, ami külön pikantériát adhat a derbinek. A Puskás-tanítványok a felkészülés alatt a Dózsa György úton már belefutottak egy nagyobb arányú vereségbe Busék ellen, de erre a csatára vélhetően igencsak felszívják magukat és próbálnak javítani a Salgótarjánban elszenvedett egy pontos vereség, illetve a MAFC elleni, jó játékkal és sokáig vezetéssel lehozott derbi hazai pályás elbukása után. A kulcs egyértelműen Tóth Gergely védése, illetve az ő hatékonysága lesz - ebben is segíthet a hazaiaknak Gáspár beillesztése, viszont papíron egy hajszálnyival esélyesebb a Siska-had idegenben is a kezdőirányítója nélkül játszó Honvéddal szemben a Ludovika Arénában megrendezésre kerülő összecsapáson.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - Vasas Akadémia (szombat, 18:00)

A veszprémiek kedden sokáig szoros meccsen, de sima végjáték után vesztették el veretlenségüket a közvetlen rivális Nyíregyházával szemben, most viszont harmadik hazai fellépésükre készülhetnek és azzal a Vassal játszanak, mellyel a felkészülés alatt többször is megmérkőztek. Azokból a(z egyébként fordulatos) meccsekből nem vonnánk le komolyabb következtetéseket, de biztos, hogy a fiatal átlagéletkora ellenére nagyon stabilnak számító Faragó-legénység komoly fejtörést okoz majd Szabó Péteréknek. Színvonalas meccset várunk, amiben azért benne lehet egy simább hazai diadal is, ha mindenkinek kijön a lépés a hazai környezetben eddig mindkétszer 100 pont felett termelő bakonyiaknál. Érdemi hiányzóról ebben a párosításban sem tudunk jelenleg.

BKG-Prima SE - TF-BP (vasárnap, 17:00)

A szigetszentmiklósiak egy éve jóval magabiztosabban gyűjtögették győzelmeiket - akkor még újoncként - most viszont egyelőre nem tudják realizálni a folyékonyabb játékra és igen kemény védekezésre alapuló játékukból fakadó lehetséges előnyöket és ez bizony nagy kérdés, hogy ez most sikerül-e a két vereség után két győzelemből jövő, sok szempontból hasonló stílusú TF-BP ellen. Az esélyek hasonlóak, de valamivel összeszokottabb dr. Nagy Ágoston csapata, ami számíthat ezen az estén és bizony az is nagy kérdés, hogy az eddig - a légióst leszámítva - alulteljesítő Prima-magasember sor feljebb tud-e kapcsolni erre a derbire. Ami viszont egyértelműnek tűnik, az az, hogy hátvéd poszton a felépülő és beépülő Bán Tibor jelenlétével sokat erősödött a BKG, ami a Czura - Somogyfoki párossal operáló fővárosiakkal szemben sokat is jelenthet. Úgy fest, hogy itt is bevethető lesz mindenki, mindkét oldalról.

Nagykőrösi Sólymok KE - Bajai Bácska FKE (vasárnap, 17:00)

Nagyon nehéz egyértelmű esélyest megnevezni, hiszen az újonc bajaiak ugyan jobban szerepelnek eddig, de otthonuktól távol egyelőre ők sem tűnnek annyira erősnek, mint saját csarnokukban, a nagyon rutinos nagykőrösiek pedig vesztettek már fontos meccset otthon az MTK ellen, így biztos, hogy kettőzött erővel küzdenek majd a javításért. Lakosa Zsolt és Molnár Miklós nélkül viszont óriási bravúr lenne, ha akár hazai környezetben is elkapnák Jakab Péteréket, akik a hírek szerint teljes csapattal érkeznek idegenbe. A palánk alatt teljesen eltérő a két gárda rotációja és felfogása, itt jó eséllyel érvényesítheti fölényét a Cservék-csapat.

PVSK-Cargate U23 - MAFC (vasárnap, 18:00)

A mezőnyben már csak két nyeretlen van három forduló után, az egyik a pécsi U23-as gárda, mely mutatott már életjeleket, de egyelőre nagyon kijön a tapasztalat hiánya, illetve az, hogy a kulcsembereik közül kevesen voltak eddig stabilan első-második opciók ilyen szinten, ráadásul ahogy Juhász Olivér vezetőedző is elmondta, nekik extra tűzerő híján idén muszáj lenne védekezésben folyamatosan kiemelkedőt nyújtani - és ez egyelőre várat magára. A hét idegenbeli meccsel kezdő (s eddig három túrából kettőt győztesen le is hozó) fővárosi bajnokesélyes viszont nem hinnénk, hogy sokáig várni akarna azzal, hogy eldöntse ezt az összecsapást - könnyen lehet ebből egy simább vendég-siker is. Itt sem tudunk hiányzóról egyik oldalon sem.

A Piros csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!


Zöld csoport:

KTE-Duna Aszfalt U23 - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (péntek, 18:00)

A kecskemétiek eddig jobban szerepelnek a vártnál is, mert nagyon magabiztos játékkal nyerték meg azokat a meccseiket, melyeken Lewis Chestert is bevetették, az A-csoportos csapatnál viszont fontos szerepe lehet a hétvégi élvonalbeli bajnokin, ezért nem lepődnénk meg, ha nem vagy kevesebbet játszana, ami az eddig hullámzóan - de inkább a várhatónál gyengébben - teljesítő győriek malmára hajthatja a vizet. Amennyiben a szintén a stabil A-s kerettag Molnár és Kucsera is ott lesznek és sokat játszanak a hazaiaknál a kiemelkedő képességű Lewis mellett, úgy esélyesebb a Kecskemét hazai környezetben, de a Győr tudott már szoros meccset játszani a mezőnyből kiemelkedő Cegléd ellen, valamint a legutóbbi fordulóban megszerezte első győzelmét az addig veretlen Kaszások ellen. Parázs csatára van kilátás - sérülés miatt a hazaiaknál Varga Balázs még nem öltözik be, a vendégeknél viszont teljes keret várható.

OMNIA Pub & Food Békés - SMAFC (szombat, 17:00)

Ez is egy teljesen kétesélyes csata, hiszen otthon azért erősnek számít az 1-3-as rajt ellenére is a Piros csoportból kieső Békés, a SMAFC pedig hiába veretlen, azért nem nekik volt eddig a legnehezebb sorsolásuk, ráadásul idegenben ez nekik egy borzasztó nehéz túra lesz Sopronból indulva. Érdekes lesz az edzők csatája is, melyben most bizonyíthat a nyáron a papíron kieső csapat szakmai irányítását átvevő Csaplár-Nagy Arnold és a szakmán belül rengeteg kritikát kapó békési edzőpáros is. Mindenesetre ha ezt a meccset is elveszti az egyébként Szabó Norbertet bevetni biztosan nem tudó Békés, úgy óriási bajba kerülhet már itt az alapszakasz elején, a SMAFC pedig tovább maradhatna holtversenyben az élen, hiszen az biztos, hogy legalább eggyel kevesebb veretlen marad a forduló végére a honi harmadik vonalban...

Óbudai Kaszások - Tiszaújvárosi Phoenix KK (szombat, 17:00)

A Kaszások először vesztett a legutóbbi fordulóban Győrben, de most gyorsan eljött számukra a javítási lehetőség, hiszen a nyeretlen és papíron a mezőny utolsó negyedéhez tartozó Tiszaújváros lesz az ellenfelük. Az Armaghani-tanítványok teljes kerettel állhatnak fel, de a borsodiaknál nagy kérdés, hogy lesz-e már Tóth Viktor, aki az előző két meccset kihagyta. Intő jel lehet Ondima Olivéréknek, hogy a hasonló játékerőt képviselő, szintén még győzelem nélkül álló Egerrel is megszenvedtek már egyszer hazai pályán, de azt egyébként is tudjuk a fiatal óbudai gárdáról, hogy nem abban jók, hogy igazán dominálni tudjanak, viszont rutintalanságuk ellenére tavaly és idén is elég jó százalékkal húzták be eddig a szorosabb meccseiket is. A palánk alatt Lajsz aktivitása lehet a kulcs, eddig nagyon hullámzó a tavaly a Körmenddel az NB I/A-ban bajnoki ezüstérmet, az AAK-ban pedig nemzetközi aranyat szerző center teljesítménye - a Kaszások pedig keresi még az igazán eredményes és hatékony belső rotációját.

Újpest-MT - Pécsi NKA (szombat, 17:30)

A két veretlen összecsapását övezi majd a legnagyobb figyelem, ehhez kétség sem férhet, ahogy ahhoz sem, hogy ha nyerni tudna a feljutásra egyik leginkább esélyes gárda otthonában is a csak 20 év alattiakból álló Rátgéber Akadémia, úgy tényleg mindenki elkezdene velük számolni a rájátszásra esélyesek, sőt, akár a legjobb négyre pályázók között is, tehát amolyan statement game ez. Surmann Péter még nem lesz ott az újpestieknél, s kérdés, hogy Nagy Krisztián mikor térhet vissza, de hazai környezetben is esélyesebb az Újpest - elsősorban az óriási rutinbeli különbségnek köszönhetően. A palánk alatt így még talán erősebb, atletikusabb is a Mavrenszki-legénység, de hátvéd posztokon azért jelentős Rackley-ék fölénye az eddigiek alapján.

Szolnoki Olajbányász U23 - Ceglédi KE (vasárnap, 13:00)

Rengeteg szolnoki illetőségű játékos lesz a pályán, ráadásul ez a csata az első hivatalos meccsen történő visszavágója is egyben a tavalyi NB II-es Final Four egyik kulcsmeccsének, ahol a feljutás volt a tét. Noha a keretek (és a Szolnok esetében a korosztály) is változtak bőven idénre, ez elég okot ad arra, hogy komolyabb várakozásaink legyenek ennek a párosításnak a kapcsán, ráadásul ha a Rudner - Pallai - Taiwo - Frank négyes miden tagja bevethető lesz Szarvas Gábor csapatában, akkor ez lesz az eddigi legnehezebb kihívása a veretlenül menetelő újoncnak és teljesen reális esélye lehet a győzelemre az Olajbányásznak. Összességében azért a rutin miatt esélyesebb a Cegléd, de nagyon koncentrált és hatékony játék kell tőlük, hogy ne egy izgalmas, akár egylabdás végjátékban dőljön el a derbi.

DEAC U23 - Concordia Motax KC Pápa (vasárnap, 15:00)

A debreceni fiatalok hazai pályán a Vásárhelyet már megtréfálták, de a pápaiak kezdenek összeállni és idegenbe is egyértelmű győzelmi elvárásokkal utaznak. Mivel Omenaka egyelőre egyáltalán nem játszik az A-csoportos gárdában, így ha ő valamilyen oknál fogva bevetésre kerülne ezen a meccsen és Tóth Bencét is harcba dobná az NB I/A-s játékosai közül a Debrecen, úgy máris teljesen más lenne a "leányzó" fekvése, de minden más esetben Sonyák Béláék a párosítás favoritjai - és jó dobóformával akár nagyobb különbséggel is lehet sanszuk nyerni.

Knpil Kft Bonyhádi KSE - EKE Eger KOK (vasárnap, 19:00)

A két gárda eddig a mezőny utolsó hányadában kullog, ami a meggyengült keretű egriek esetében nem akkor meglepetés, viszont egyelőre nem egy tavalyi Piros csoportos csapat képét festi a Bonyhád, mely ráadásul Papp Péterrel és Pajor Dáviddal, valamint a légióssal nem is keveset erősödött az előz évi keretéhez képest. Hazai környezetben, ha lesz már Baki Sándor és Pajor is, akkor esélyesebb a Morgen-had, de kellemetlen stílusával csinálhat ebből egy (akár végig) szoros meccset az egyetemi együttes - mely egyik legjobb formában lévő játékosát, Ungi Kevét sérülés miatt biztos, hogy nélkülözi ezen az összecsapáson.

A Zöld csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!

 

Fotó - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus