NBI/B - Beharangozó - kezdődnek az elődöntők

Jönnek az elődöntők a másodosztályban, mindkét csoportból az első két helyen végzett csapatok jutottak el a négyig. Izgalmakra a 13-16. helyért vívandó párharcokban számíthatunk még, hiszen a Tiszaújváros-Nagykőrös és a Békés-Pápa továbbjutói kerülnek be a jövőre csökkentett létszámú (14 csapat) B-csoportos bajnokságba.

Elődöntők:

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (Nyugat 1.) – MEAFC (Kelet 2.) (péntek, 17:00)

A Veszprém az egész mezőny leghosszabb győzelmi szériájával (19 mérkőzés) az alapszakasz utolsó fordulójáig őrizte hazai veretlenségét, ám a Győr belerondított a végén a makulátlan mérlegbe. Az a Győr, amelyen – kisebb meglepetésre – két meccsen jutott túl a mostani ellenfél MEAFC. A miskolciak hozzászoktak az alapszakasz hajrájában, hogy vendégként is hozzák a bravúrokat és ezzel együtt a győzelmeket, utolsó négy találkozójukat távol az otthonuktól vívták, bevették a korábban sokak által megsínylett Kaszások, Nagykőrös, Vásárhely trió pályáját, mielőtt a már említett győri sikerrel tovább léptek volna az elődöntőbe. Két nagyon jó csapategységgel bíró és erre építő gárda feszül egymásnak, a gyorsindításos játék egyik féltől sem áll távol, a kérdés inkább az lehet a védekezés mellett, hogy ki fogja uralni a palánkok környékét. A pályaelőny és a rutinos keret miatt esélyesebb a Veszprém a továbblépésre, de figyelnünk kell a MEAFC-ra, nagy arányú győzelmek nem várhatóak a párharcban.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (Kelet 1.) – OSE Lions (Nyugat 2.) (péntek, 19:00)

Debrecenben rendezik jelenleg az U18-as fiú országos döntőt, ami az amúgy is szép számú közönség létszámát még jobban megdobhatja, ráadásul a híres oroszlányi szurkolótábor is egészen biztosan a helyszínen buzdítja majd övéit, remek hangulatban fogadva a mérkőző feleket. Két hasonló céllal pályára lépő együttes feszül egymásnak pénteken, a DEAC és az OSE is nem titkoltan a bajnoki címre és az ezzel járó feljutásra pályázik. Odahaza továbbra sem ingatta még meg senki a cívis városiakat, ez pedig a pályaelőny miatt kulcsfontosságú lehet Berényi Sándor együttesének. Az OSE azonban bizonyította a negyeddöntőben, ahol a debreceni szomszédvár Nyíregyháza otthonában lépett tovább 2-0-s összesítéssel, hogy idegenben is képes bárkit legyőzni. Két hasonló stílusú gárda feszül egymásnak, a kosáreső sem kizárt a párharcnál, miután az OSE az egész mezőny legponterősebb csapataként zárta az alapszakaszt, míg a DEAC harmadik lett ezen a listán (a Vásárhely fért be közéjük). A dolog érdekessége, hogy a védekezési hatékonyságban is villogott mind a két gárda, a TF-Budapest mögött ugyanis OSE-DEAC sorrend volt a legkevesebb kapott pont ranglistáján. Parázs meccsekre van kilátás, borzasztó nehéz tippelni is, mindkét félnek voltak megingásai a szezonban, de a hazai pálya itt is dönthet.

 

Rájátszás az 5-8. helyért:

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (Nyugat 3.) – Vásárhelyi Kosársuli (Kelet 4.) (péntek, 18:00)

Nagy tét már nincs a felek a számára, presztízsből persze mindenki megcélozhatja a bajnokság ötödik helyét. Itt is két győzelemig tart a csata, a Győr szerkezete kellemetlen lehet a Vásárhely számára, de a Szabó Péter vezette csongrádi támadógépezet többször rácáfolt már a várakozásokra. Nincs kizárva, hogy minden meccsen a 100 dobott pontok kapuját döngetik majd a csapatok, a hazai pálya kevésbé fog számítani, inkább a pillanatnyi dobóforma lehet a kulcs ennél a párosításnál.

 

Rájátszás a 9-12. helyért:

Tehetséges Fiatalok-Budapest (Nyugat 5.) – PVSK-Kronosz Kiadó (Nyugat 7.) (péntek, 18:30)

Az alapszakaszban mindkét egymás elleni mérkőzésüket megnyerte a TF-Budapest, a pályaelőnnyel megfűszerezve pedig minden előjel a fővárosiak továbblépését vetíti előre. Miután Hepp kupa győztesként lecsúsztak a felsőházról, biztosan be akarják bizonyítani a mezőnynek, hogy több van bennük, így nekik motiváció lehet a kilencedik pozíció megszerzése. A PVSK ezzel szemben már így is túltejesítette a várokozásokat, hogy kivívták a jövő évi B-csoportos szereplést, a pécsiek inkább a jövő heti, U20-as nyolcasdöntőre készülhetnek ezzel a mérkőzéssel, melyet aranyesélyesként várhatnak.

Budapesti Honvéd SE (Kelet 5.) – Bonyhádi KSE (Nyugat 6.) (szombat, 16:00)

Eddigi legjobb másodosztályú szereplését szeretné megismételni a Honvéd a kilencedik hely megcélzásával, útjában egy szezon végére megerősödő Bonyhád állhat. Magas posztokon fölényben lehetnek a tolnaiak, a Tömösváry-Sömenek-Gulyás trió több nyugati gárdának is komoly fejtörést okozott már, de a fővárosiak védekezése hasonlóan kellemetlen fegyvernek bizonyult a keleti riválisoknak. Szoros meccsekre van kilátás, nagy arányú győzelmek itt sem képzelhetőek el.

 

Rájátszás a 13-16. helyért:

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (Kelet 6.) – Nagykőrösi Sólymok KE (Kelet 8.) (péntek, 18:30)

A két csapat egymás elleni mérlegéből messzemenő következtetéseket nem tudtunk levonni, ugyanis mindkét gárda kiütötte a másikat odahaza, viszont a jelenleg pályaelőnyben játszó Tiszaújváros ezt még a régi ”kerettel” érte el szurkolói előtt. Hullámzott a teljesítmény mindkét oldalon az alapszakaszban, a Sólymok azonban a rájátszás első körére összekapták magukat, és csak két szoros derbin hasaltak el az esélyesebb TF-Budapesttel szemben, míg a borsodiak pályaelőnyből bukták el 0-2-re a párharcukat a PVSK ellen. A lehetőség most is ott van a kezükben, a két győzelemig tartó párharc döntő meccsét náluk rendeznék, de ehhez le kell győzniük egy idegenben senkitől meg nem ijedő Nagykőröst. 

Calle Pubfood Békés (Kelet 7.) – Motax-Pápai KC (Nyugat 8.) (vasárnap, 18:00)

Két, szűk rotációt alkalmazó együttes néz farkasszemet a jövő évi ”elit” kiharcolásáért. Koma csatája élvezetes lehet Keresztessel a palánk alatt, hátvéd poszton Kálmán és Krstic vívhat dobópárbajt, míg a szervezés a két mindenesre, Kertészre és Szanatira marad. Súlytalan volt a Pápa idegenben a Honvéd elleni párharc során, ezt kihasználhatja a Békés, de ha a tét nagyságát átérzik egy esetleges harmadik meccsen a rutinos pápaiak, akkor egy végletekig kiélezett playoff csatát láthatunk.

 

Rájátszás a 17-24. helyért:

Bajai Bácska FKE (20., 8-17) – Salgótarjáni KSE (17., 10-15) (szombat, 18:00)

A két jó formában lévő alsóházi csapat feszül egymásnak, a Baja két, a Salgótarján három győzelmet tudhat maga mögött. A Mándity-Vukicevic belső duó nehéz perceket fog okozni Csapaiéknak, viszont a Harris-Jakab hátvédpáros hatástalanítása miatt a bácskaiak vakarhatják majd a fejüket. Izgalmas meccsre van kilátás, a hazai pálya döntő lehet.

BUDAFOK (21., 7-18) – EKE Eger KOK (18., 9-16) (vasárnap, 17:00)

Két jobb sorsra hivatott csapat találkozik Budafokon, mindketten küzdenek becsülettel az alsó régióban, de az eredmények kevésbé jönnek számukra. Odahaza eddig egyből egy Károly Máté legénységnek mérlege, ami önbizalmat adhat nekik, noha a játék képével eddig sem lehetett gond, Salgótarjánban és a MAFC vendégeként is az utolsó percig partiban voltak a két vereségük alkalmával. Az Egernél kérdéses Tóth Zoli játéka, a hevesiek pontfelelőse nagyot dobhat a csapat esélyein, de ha egy motivált gárda látogat a budafokiakhoz, akkor még nélküle is lehet keresnivalója a vendég gárdának.

 

Fotó: veszpremkosar.hu - foto24.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus