Nem hibázott a Honvéd, a Cegléd lépett az alapszakasz első helye felé

A Honvéd mellett gond nélkül győzött a BKG és a Vasas, beindultak a Kaszások, az NKA dobópárbajt nyert a MAFC ellen, míg a Zöld-csoportban a Cegléd győzött, míg az Újpestet a Tiszaújváros, a MEAFC-ot a Győr kapta el. 

NBI/B. Piros-csoport, 18. forduló:

Óbudai Kaszások - PVSK-CARGATE 97-87

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Fekete Viktor (29 pont, 8/13 tripla, 7 lepattanó, 38 VAL), Sedin Karavdic (20 pont, 16 lepattanó, 2 blokk, 28 VAL), Czura Attila (13 pont, 10 gólpassz, 24 VAL), Czirbus József (18 pont, 6 lepattanó, 23 VAL), Kalassai Martin (7 pont, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés, 13 VAL). 

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Meleg Gergő (25 pont, 13 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 40 VAL), Hőgye Patrik (14 pont, 2 labdaszerzés, 1 blokk, 21 VAL), Popadic Miljan (16 pont, 3 lepattanó, 19 VAL), Farkas Dániel (13 pont, 9 lepattanó, 19 VAL), Fülöp Zsombor (7 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 15 VAL). 

A Kaszások megindultak felfelé. Az előző fordulóban a Nagykőrös, most pedig a PVSK “személyében” vert közvetlen riválist Armaghani Saeed szezon közben átszervezett csapata, a borzasztó szoros középmezőnyben pedig immár 9. helyen áll. Gyakorlatilag az első negyedben eldöntötték a Pécs elleni meccset, közel húszpontos előnyt harcoltak ki, itt Vas-Teplán utolsó másodperces félpályása élményszámba ment. Később volt közte 27 is, igazából egy percig sem forgott veszélyben a győzelmük, a végén ugyan közelebb jött a vendégcsapat, de amikor elkezdett volna égni a ház, kollektíven reagált az Óbuda. A hazaiaknál Sedin Karavdic sokadik kiváló meccsét teljesítette, Fekete Viktor 8 triplát szórt be, a 15/32 hárompontos egyébként is döntő faktornak bizonyult. 

Egy héten belül két vereség. A hét elején a pécsi házirangadón kapott ki simán a PVSK, most pedig a Kaszások otthonában az első félidőben nem sok köze volt a meccshez a pécsi fiataloknak, akik kicsit talán a hitüket is elvesztették a hazaiak dobásait látva. A nagyszünetben sikerült rendezni a sorokat, a negyedik negyedben sikerült is szépen felzárkózniuk, de ekkora hátrányt a remekül dolgozó Óbuda ellen nem lehetett ledolgozni, így egyrészt Meleg Gergő brutális meccse ment a süllyesztőbe, másrészt visszacsúsztak a középmezőny végére, a 11. helyre. Természetesen semmi nincs veszve, a playoff-helyek egyetlen meccsnyire vannak, de a hullámzó játékukat ki kell egyenesíteniük, ha szeretnének odaérni a legjobb nyolc közé.

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

TF-BP - Vasas Akadémia 69-84

A TF kiemelkedő teljesítményei: Tichov Dominik (27 pont, 8 kiharcolt fault, 30 VAL), Oroszi Bence (11 pont, 10 lepattanó, 15 VAL), Nagy Szabolcs (11 pont, 2 blokk, 14 VAL), Szántó Dániel (13 pont, 6 gólpassz, 15 VAL). 

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Medve Máté (23 pont, 6/9 tripla, 5 lepattanó, 28 VAL), Farkas Attila (12 pont, 2/2 tripla, 4 gólpassz, 20 VAL), Andrássy Géza (13 pont, 8 lepattanó, 18 VAL), Radics Gerzson (14 pont, 6/7 mezőnyből, 17 VAL). 

A Vasas megoldotta a nehézségeket. Az utóbbi időben több betegség, sérülés sújtotta a vendégeket, akiknél most az előző meccsen 22 pontot szerző center, Bagó Martin hiányzott, ráadásul a TF egy kellemetlen zónavédekezéssel is készült ellenük. Az első percekben nem is nagyon tudták feltörni a reteszt, 15-15 után viszont Medve Máté vezetésével beindult a Vasas, elkezdték szétszedni ellenfelük védekezését, míg hátul igyekeztek kollektíven lefékezni a TF támadójátékát, Tichov Dominik pedig minden tudására szüksége volt a fiatal Radics Gerzson ellen. Annyira összeállt a Vasas játéka, hogy egy kisebb megingás ellenére is a nagyszünetben már 15 ponttal vezettek. A vendégfór a harmadik negyedben hamar 25 egységre nőtt, onnan pedig már sikerült alapvetően izgalommentesen levezényelni a végjátékot. A Vasas zsinórban ötödik sikerével továbbra is a Top4-et ostromolja, jövő héten pedig igazi rangadün fogadhatják a Jászberényt.

A TF megint hamar nagy hátrányba navigálta magát. A vezetőedző Beák Gábor azt emelte ki meccsvégi értékelőjében, hogy sokadik alkalommal fordul elő, hogy komoly előnyt adnak az ellenfélnek, ami egy Vasashoz hasonló csapat ellen egyszerűen nem fér bele. A TF-nek most is csak fellángolásai voltak az első félidőben, és a végjátékban is inkább akkor tudtak közelebb jönni, amikor elkezdett fáradni a Vasas. Tichov Dominik nem volt rossz, de sokszor sikerült kikapcsolni, ugyanakkor a többiek most egy fokkal haloványabbak voltak a megszokottnál, senki nem tudta kihasználni a rá irányuló kisebb figyelmet, védekezésben pedig sokszor elcsúsztak, amit kíméletlenül büntetett a vendégek 11/23 triplát értékesítő nehéztüzérsége. Hozzá kell tenni, hogy a TF-ből is több fontos játékos hiányzik már egy ideje, és így is hetedik helyen állnak. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Salgótarjáni KSE - Budapesti Honvéd SE 59-74

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Takács András (14 pont, 14 lepattanó, 29 VAL), Dragasevic Veljko (18 pont, 3/7 tripla, 7 lepattanó, 15 VAL), Molnár Dániel (16 pont, 3 lepattanó, 14 VAL).

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Tanoh Dez András (18 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés, 29 VAL), Simon Kristóf (14 pont, 10 kiharcolt fault, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz, 29 VAL). 

A Salgótarján jól küzdött. Az utóbbi időben nem sok sikerélmény termett a tarjániaknak, akik továbbra is amerikai légiósuk nélkül kénytelenek küzdeni, és a listavezető Honvéd ellen sem tudtak nyerni, ugyanakkor Király Márió vezetőedző meg volt elégedve csapata hozzáállásával, különösen védekezésben. Takács Andrást érdemes kiemelni, aki masszív dupla-duplát brusztolt össze, a padról beszálló Hargitai Krisztián 2 blokkot mutatott be, 38-33-ra nyerték a lepattanózást. Elöl viszont nagyon hiányzott Charles Cooper, sokszor nehéz helyzetekből kellett volna kosarat szerezniük, 17 eladott labdát vétettek, ez pedig a kissé foghíjas listavezető ellen nem fér bele - mindenesetre felfelé mozdultak el, a védekezésükre már el lehet kezdeni építkezni. 

Több hiányzója ellenére sem szakadt meg a Honvéd szériája. Sorozatban 16. sikerét aratta a rekordbajnok, továbbra is kíméletlenül halad előre, pedig most Markovics Luka nem játszott, Stefan Mijovic pedig keveset volt pályán és akkor sem teljesített jól. A Honvéd problémáit tetézte, hogy Baksa Szabolcs vezetőedző helyett Trepák Zoltán volt kénytelen meccselni, a korábbi sokszoros válogatott pedig elsősorban a védekezésben látta a győzelem kulcsát. Fiai jól is dolgoztak hátul, folyamatosan kihívások elé állították a Tarjánt és mindössze 23 pontot engedélyeztek az első félidőben - a másodikban már feljavult a hazaiak játéka, de veszélyes közelségbe nem engedték őket. A fiatal Tanoh Dez András mindenben benne volt, Simon Kristóf folyamatosan harcolta ki a faultokat, a Honvéd pedig sokadszorra igazolta, hogy nagyon mély kerettel rendelkezik, ami szinte minden problémát ki tud mozogni. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

NKA Pécs - MAFC 101-94

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Benke Krisztián (10 pont, 12 lepattanó, 7 labdaszerzés, 5 gólpassz, 31 VAL), Nemanja Djordjevic (16 pont, 7 lepattanó, 22 VAL), Scherer Bálint (19 pont, 3/7 tripla, 5 lepattanó, 14 VAL), Rátvay Balázs (11 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 16 VAL), Bíró Levente (13 pont, 3 gólpassz, 16 VAL). 

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (18 pont, 8/10 mezőnyből, 12 lepattanó, 29 VAL), Polgárdy Ádám (18 pont, 4 lepattanó, 20 VAL), Tóth Péter (16 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 16 VAL). 

A MAFC nem tud igazán lendületet venni. A vendégek legutóbb gond nélkül verték a Baját, amivel playoff-helyre kerültek, most viszont hiába dobtak 94 pontot, nem tudták elcsípni az élmezőnybe tartozó NKA-t - több ilyen meccsük akadt már idén például a Honvéd, Jászberény vagy BKG ellen, ritkán sikerül átlépniük az árnyékukat. A pécsiek ellen is remekül kezdtek, 6-19-re is vezettek, utána viszont nem tudtak mit kezdeni a hazaiak támadójátékával, és nagyszünetre már hátrányba kerültek. A második félidőben sem tudták visszafordítani a meccset, a negyedik negyed elején 79-74-nél kaptak zsinórban nyolc pontot, a kispad kapott egy technikait, innentől pedig már hiába adtak bele mindent, a felpörgő akadémisták már nem engedték el a győzelmet. A műegyetemisták továbbra is playoff-helyen állnak, akadtak nagyon biztató időszakaik, de egyelőre valami hiányzik a rangadókon, ezt a pluszt kell megtalálniuk. 

Tovább száguld az NKA. November 13-án egylabdás meccsen kapott ki az NKA a Honvédtól, azóta 10 meccsen 9. győzelmüket gyűjtötték be Ivica Mavrenszki fiai (azt az egyet szintén egylabdás meccsen vesztették el a Jászberény ellen), továbbra is őrzik harmadik helyüket a tabellán. Az első percek nem alakultak jól számukra, de aztán fokozatosan átvették a játék irányítását, emelték a fordulatszámot és már a második negyed elejétől inkább ők voltak előrébb. A negyedik negyedben aztán kritikus pillanatban lépett elő Meszlényi, Lados és Scherer, itt 10 pont fölé növelték az előnyt, a végjátékban pedig a nyerőemberré előlépő Scherer Bálint vezérletével már nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból. A vezetőedző a meccs utáni értékelésében azért szóvá tette, hogy rutinos játékosokból álló ellenfél ide vagy oda, a 94 kapott pont rengeteg, több kiküszöbölhető hibát is vétettek, a védekezésükön dolgozniuk kell. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Bajai Bácska FKE - BKG Príma Akadémia 82-112

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Jakab Péter (33 pont, 4/7 tripla, 20 lepattanó, 46 VAL), Goldring Bence (10 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 11 VAL). 

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (37 pont, 8/20 tripla, 10 gólpassz, 6 labdaszerzés, 48 VAL), Nagy Benedek (15 pont, 3/8 tripla, 12 gólpassz, 6 lepattanó, 32 VAL), Nick Allen (20 pont, 7 lepattanó, 24 VAL), Szeleczki István (15 pont, 9 lepattanó, 23 VAL), Halász Ákos (17 pont, 5 lepattanó, 16 VAL). 

A Baja továbbra is nehéz helyzetben. A közel 18 pontot átlagoló Nagy Dániel továbbra sem harcra kész, most viszont egyszerre lehetett pályán Jakab, Goldring és Pongó Martin, ami meglehetősen ritkán fordult elő még ebben a szezonban, ugyanakkor a BKG ellen hamar kiderült, hogy nem itt fog megszületni az első győzelmük. Hiába dobtak egy félidő alatt 50 pontot, 72-t kaptak, és bár a második félidőben szépen feljavult a védekezésük, összességében esélytelenül kaptak ki magasan jegyzett ellenfelüktől. Annak örülhetnek, hogy Jakab Péter bombaformában van, most lépésről lépésre kell újra felépíteniük a játékukat, és bízniuk abban, hogy a szezon hátralévő részében megfordul a szerencséjük is. 

Simán megoldotta a BKG. Három győzelmet követően egylabdás meccsen kapott ki a szigetszentmiklósi gárda a Honvédtól, de hamar javíthattak, így továbbra is lőtávolban vannak a dobogós helyekhez képest. A Nagy-testvérek ellenállhatatlanul játszottak, az ő sebességükkel nem tudott mit kezdeni a Baja, onnantól kezdve pedig a többieknek is hatalmas terek nyíltak, amiket ki is használtak - összességében sima “átmozgató” meccsel készültek fel a jövő heti kőkemény erőpróbára, amikor az előttük álló NKA-t fogadják. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld-csoport, 18. forduló:

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli - Ceglédi KE 73-87

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Semin Burko (24 pont, 13 lepattanó, 2 blokk, 7 kiharcolt fault, 37 VAL), Varga Ákos (12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 17 VAL). 

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Csákvári Csaba (20 pont, 10 lepattanó, 2 blokk, 34 VAL), Csaba György (27 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 26 VAL), Herendic Dominik (10 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz, 24 VAL).

Pavlovic Vuk nélkül nem volt esély. Az előző körben megtört a jég, a Vásárhely komoly skalpot gyűjtött be Győrben, oda is értek a playoff-helyekhez, ugyanakkor a tabella élén álló Cegléd ellen mindenkire szükség lett volna - Pavlovic Vuk azonban nem léphetett pályára a jó néhány egykori szolnoki csapattársát foglalkoztató CKE ellen. Ez alapvetően rányomta a bélyegét a találkozó alakulására, a vendégek nagyon hamar 10 pont feletti előnyt építettek ki, amiből ugyan a nagyszünetre faragott a Vásárhely, de a fordulást követően nem tudták lelassítani a ceglédi hengert, így végül sima vereséget szenvedtek, az extrát játszó Semin Burko mellé most nem tudott fellépni az utóbbi hetekben kiemelkedően játszó Varga Ákos sem. Most kisebb lépéshátrányba kerültek a Győrrel szemben, és abban bízhatnak, hogy jövő héten a MEAFC ellen már teljes kerettel tudnak kiállni. 

Tóth Tamás győzelemmel távozott Vásárhelyről. Tavaly nyárig a Kosársulit irányította a ceglédiek mestere, új csapata pedig tett róla, hogy ne kelljen nagyon izgulnia. A fiatal Kozma Péter is volt csapata ellen készült, de sajnos a bemelegítésnél súlyos kézsérülést szenvedett. A listavezető ceglédiek kicsit érte is küzdöttek, Csákvári Csaba, Csaba György és Herendic Dominik révén három húzóemberük is remekelt, a többiek is rendre hozzá tudtak tenni, így jó csapatjátékkal húzták be a győzelmet. A siker azért is volt fontos, mert a mögöttük álló Újpest-MEAFC duó vereséget szenvedett, így mindkettejükkel szemben három győzelemnyi távolságra léptek el, vagyis ha semmi rendkívüli nem történik, akkor jó esélyük nyílt az alapszakasz megnyerésére. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - Újpest-MT 83-73

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Bán Tibor (26 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 32 VAL), Jordan Madrid-Andrews (18 pont, 5 labdaszerzés, 28 VAL), Drahos Gábor (15 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 25 VAL), Gerőcs Bálint (8 pont, 11 lepattanó, 2 labdaszerzés, 1 blokk, 18 VAL). 

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Steve Rosemond (14 pont, 6-6 lepattanó, gólpassz és labdaszerzés, 2 blokk, 24 VAL), Antóni Csanád (9 pont, 3/8 tripla, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 18 VAL). 

Összeért a Tiszaújváros. A borsodiak kisebb átszervezést hajtottak végre az elmúlt hónapban, érkezett Bán Tibor és Jordan Madrid-Andrews, akik lépésről lépésre épültek be a csapatba, a korábbi sérültek-betegek is lassan visszatértek, az utóbbi hetekben fokozatosan javult is a játékuk - most pedig a korábbi szolnoki hátvédet, Hegedűs Gergelyt is megszerezték, aki rögtön 31 percet töltött a pályán. Ezt az építkezést most a maródiakkal rosszabbul álló Újpest bánta, a Bán és Madrid-Andrews húzta Tiszaújváros három negyeden keresztül egál körül tartotta az állást, a negyedik negyed elején pedig a veterán Drahos Gábor két hármasára építve 10-0-t futottak, és végül simán vissza is verték a felzárkózási próbálkozásokat. A Tiszaújváros váratlan, de abszolút megérdemelt győzelménál fontosabb, hogy megcsillant a fény az alagút végén, gyorsan kimenetelhetnek a veszélyzónából, legközelebb például az ELITE ellen egy “hatpontos” meccsen. 

Surmann Gábor nem volt elégedett. A vendégek vezetőedzője a gratulációt követően igen kemény szavakkal illette saját csapatát, hiszen ugyan akadnak hiányzók, és a Tiszaújváros átalakult játékára is nehezebb felkészülni, de így is a vendégek számítottak esélyesebbnek. Az Újpestnél Steve Rosemondra lehetett a legkisebb panasz, elöl-hátul mindenben benne volt, bár a hármasokkal ő is hadilábon állt. Csapatszinten a 7/33 tripla nagyon kevés, ahogyan a 38 százalékos mezőnymutató is, ez párosulva 15 eladott labdával és egy kicsit gyengébb védekezéssel nem is eredményezhetett mást, mint vereséget. Az Újpest amiatt is bánhatja a vereséget, mert picit leszakíthatta volna a mögötte álló MEAFC-ot, így viszont továbbra is nagyon figyelnie kell, hogy ne veszítse el velük szemben a pályaelőnyt. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

MEAFC-Miskolc - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 70-75

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Szögi Ádám (28 pont, 8 gólpassz, 30 VAL), Orliczki Mátyás (4 pont, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz, 2 blokk, 16 VAL).

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Berneczei László (13 pont, 11 lepattanó, 27 VAL), Kámán Kristóf (12 pont, 8 lepattanó, 21 VAL), Kámán Bálint (16 pont, 7 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 19 VAL), Geiger Bálint (15 pont, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés, 3 gólpassz, 17 VAL). 

Meglepő módon ért véget a MEAFC sorozata. Zsinórban kilenc győztes meccset követően a saját otthonában kapott ki a Miskolc, ráadásul attól a Győrtől, akik legutóbb hazai pályán kaptak ki a Vásárhelytől. A hazaiak egész meccsen szépen elvették a győriek legnagyobb fegyverét, a hármasokat, a 8/32 kapott tripla több, mint vállalható, ugyanakkor a vendégek hamar ráéreztek a büntetők kiharcolására, 29-szer állhattak a vonalra, amiből 25-öt be is dobtak, ezzel pedig nem igazán tudtak mit kezdeni a vendéglátók. Túldobni sem tudták ellenfelüket, az extrát játszó Szögi Ádám mellett senki nem jutott el 10 pontig, szükség lett volma még egy vezérre támadásban, aki azonban a lefújásig nem érkezett meg - a két faktor együtt okozta a miskolciak vesztét. Nagy gond természetesen nincs, minden nagy sorozat megszakad egyszer, ugyanakkor gyorsan rendezniük kell a sorokat, mert mögöttük nagyon sűrű a mezőny, nem engedhetnek meg maguknak egy vereségszériát. 

Nagy skalpot gyűjtött be a Győr. Az utóbbi időben több egészségügyi gonddal küzdő vendégek a playoff határán billegnek, így minden sikerre szükségük van, de arra kevesen számítottak, hogy Miskolcról hozzák el a két bajnoki pontot. A győriek viszont nem foglalkoztak az esélyekkel, az első negyedet követően kézbe vették a kontrollert, és bár közel sem hibátlan játékkal, de végig nagy akarással játszottak, sorra harcolták ki a büntetőket, így a negyedik negyed elejére már akkora előnyt sikerült kiépíteniük, ami elég volt a célba éréshez. A Kámán-testvérek mellett Berneczei, Geiger és Bakon is nagyon sokat tett hozzá, ráadásul a Vásárhely veresége azt jelenti, hogy meccselőnnyel állnak a nyolcadik, még rájátszást érő helyen. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus