Fordított a Szolnok - legyőzte a Krkát is

Ma este elkezdődött az idei Adria Liga alapszakaszának második fele a Szolnoki Olaj KK számára is, ellenfelük az idén idegenben mérkőzést még csak a EuroChallenge-ben nyerő, ám óriási meglepetésre abból a sorozatból az első csoportkörben kieső szlovén Krka Novo Mesto együttese volt. Az első negyed hidegzuhanyként érte a győzelemben reménykedő hazai publikumot, ám a magyar bajnok egy harmadik negyedbeli megingástól eltekintve folyamatosan zárkózott ellenfelére, úgyhogy újabb szoros végjátékot játszott. A Partizan meccshez hasonlóan most is jobban teljesítettek a magyarok ellenfelüknél az utolsó percekben, így zsinórban második győzelmüket aratták.


Adria Liga, 14. forduló
Szolnoki Olaj KK (4-10) - Krka Novo Mesto (szlovén, 5-9) 72-69 (17-26, 16-12, 13-17, 26-14)

Szolnoki Olaj KK: Simon 13/6, Horváth 11/3, Sehovics 13/3, Kalve 2, Báder 22.
Csere: Gay 7/3, Fodor 2, Szabó 2, Németh -, Markovics -.

Krka Novo Mesto: Vladovic 13/3, Lorbek 12/6, Muric 15/3, Lucic 10/3, Lalic 9.
Csere: Pavic 2, Rojc 2, Klobucar 6/3, Bolcina -, Kastrati -.

Nem indult túl jól a mérkőzés a hazaiak számára, támadásban 1-2 könnyebb kosarat leszámítva túlságosan erőlködött a Szolnok a festékben - főleg az egyébként az utóbbi időben kitűnően játszó Ernests Kalve próbálkozott többször is a kelleténél görcsösebben és eredménytelenül -, a túloldalon pedig gyakorlatilag egyetlen támadást sem sikerült kivédekezni, három és fél perc után így 4-12-t mutatott az eredményjelző és jött is Neno Ascserics első időkérése. A vendégeknél az irányító, Jakov Vladovic és a center, Jure Lalic borzasztóan hatékonyan játszottak ebben a periódusban, mindketten megtöltötték a statlapot gyakorlatilag 5 perc alatt. A kényszerű pihenőt követően a támadójátékkal továbbra is akadtak gondok hazai részről, annyit sikerült csak elérni, hogy a Krka játékosai is belehibázgattak, ettől függetlenül ők irányították ekkor az összecsapást, sőt, 1-2 ki nem kényszerített baki után összekapták magukat, így 6 perc játék után egy Domen Lorbek triplával már több mint 10-zel vezettek (8-20). Szerencsére a hátralévő időben azért megálltak ők is rendesen támadásban, így az Olaj ha nem is nagyon, de feljebb tudott némileg zárkózni. Az utolsó három és fél percben mindössze két szlovén pont érkezett... volna, ha nem dobnak egy duplát az utolsó támadásból, így 9 ponttal voltak a Szolnok előtt az első 10 perc után (17-26).

A második negyed jóval pontszegényebben indult, mint az első, több mint három perc alatt mindössze egy-egy triplát értek el a felek, és bár örömteli volt, hogy védekezésben szorosabban összezártak a magyarok, támadásban ez azt jelentette, hogy sokkal pontosabban nem sikerültek az Olaj dolgai. A Krka teljesen elvesztette az első negyed során oly jól látható fonalát, ugyanis a következő három percben is csak egy kettest dobtak, 6 perc alatt összesen 5 pontra voltak képesek, így még ha nem is volt hibátlan a szolnokiak támadójátéka, folyamatosan közeledtek ellenfelükre, 12 pontos első negyedbeli hátrányuk négy pontra csökkent a 17. perc kezdetére (27-31), jött is Aleksandar Sekulic mester időkérése. A fejmosás segített a szlovéneken, elkezdték gyártani a pontokat - főleg Lalic volt újra megállíthatatlan a mieink számára -, ám a vérszagot megérző magyarokat újra leszakítani már nem sikerült, végig tartotta az Olaj a 4-6 pontos hátrányát az első félidőben. A vendégek újabb problémába ütköztek, a javukra megítélt büntetőket ugyanis nem sikerült értékesíteniük (négyből egy ment be ebben az időszakban), így hiába szereztek megint kosarat a negyed utolsó támadásában, mindössze öt pontos előnnyel vonulhattak a nagyszünetre (33-38).

A félidei statisztikákból kitűnik, hogy a Krka jóval jobban dobta a ketteseket (8/19 vs. 12/22) és a hármasokat is (2/10 vs. 4/6), viszont a szolnokiak több büntetőt dobhattak és jobban is használták ki ezeket a lehetőségeket (11/11 vs. 2/5). Egyik oldalon sem volt faultgondban senki és mindkét csapat nagyon sok labdát adott el (10-10), valószínűleg utóbbi miatt kaptak is mindkét oldalon fejmosást a játékosok az edzőktől. Szolnoki oldalon két ember kiemelkedett. Simon Balázs (5 pont, 4 gólpassz, 3 kiharcolt fault) és Báder Márton (6 pont, 3 pattanó, 2 szerzett labda, 3 kiharcolt fault) voltak a legjobbak, de nem sok segítséget kaptak összességében a többiektől, még a két legeredményesebb, Szead Sehovics (8 pont) és Horváth Ákos (7 pont) is csak 4-4 VAL-lal álltak félidőben, sok volt a hiba mindkettejüknél. A túloldalon Lalic (7 pont, 4 pattanó, 4 szerzett labda, 2 blokk, 4 kiharcolt fault) messze kiemelkedett, szinte tökéletesen játszott, ám ő több segítséget kapott, mint a magyarok két vezére. Vladovic (4 pont, 4 pattanó, 6 gólpassz), Edo Muric (11 pont), Lorbek (6 pont), de még a 3 pontos Jaka Klobucar is sokat tett a közösbe ekkor.

A fordulást követően óriási pontzuhatag kezdődött, hiszen az első két és fél percet 7-6-ra nyerték a szolnokiak, nem igazán lehetett kivédekezett támadást látni egyik oldalon sem. A tempó is óriási volt, 1-1 hiba bele-belecsúszott a játékba, már azonnal gyorsindítás lett a vége a másik oldalon. A harmadik felvonás felénél Báder két büntetőjével már csak két egység volt a differencia a két fél között (44-46), ráadásul Lalic lett az első, akinek komoly gondjai akadtak a személyi hibákkal, így 4 faultja miatt le kellett ülnie a padra a 25. perc végén. A lehetőség kapujában sajnos megálltak a hazaiak, két és fél perc alatt mindössze egy Sehovics duplát tudtak felmutatni, öröm az ürömben viszont, hogy a Krka is teljesen megállt erre a szakaszra Lalic kiválását követően, újra hibázgattak a büntetőknél is, úgyhogy nem nőtt tovább a különbség, a 28. perc közepén újabb vendég időkérés következett. Komoly bajba került viszont a Szolnok ezután, ugyanis a Krka pontokra váltotta az akcióit, a magyarok pedig továbbra sem voltak képesek betalálni, így a sokáig 2-3 pont körül mozgó távolság megint kilencre nőtt a záró játékrészt előtt (46-55).

A záró felvonás úgy indult, mint a második negyed, összesen öt pont esett az első három percben, szerencsére mind az öt hazai oldalon - és mind az öt Báder nevéhez fűződik -, úgyhogy bár két és fél perc gyenge játék miatt úszni látszott a meccs a harmadik negyed végén, nem adta fel a Szolnok, sőt, olyannyira nem, hogy három és fél perc játék után Kalve első pontjaival megint csak két pontos volt a magyar bajnok hátránya. Horváth Ákos triplakísérlete nem, Lucic duplája után viszont Simon trojkája célba talált, így a negyed felénél mindössze egyetlen pont volt a két fél között, Simon újabb hármasát követően pedig egállal fordulhattak a csapatok az utolsó négy és fél percre (59-59). 1-1 büntető esett mindkét oldalon a következő két percben, látszódott, hogy ideges mindkét együttes. Horváth Ákos betörését követően Muric kipontozódott, a szlovén edző technikait kapott, úgyhogy négy büntetővel és a támadás jogával jöhetett a Szolnok. Horváth mindössze két büntetőt tudott értékesíteni a négyből, ám a negyedik negyedben extrát játszó Simon kettesével már így is négy ponttal mentek a hazaiak (60-64). Örülni még nem örülhettek, mert Lorbek és Vladovic négy pontot szórt két támadás alatt, egy perccel a vége előtt tehát újra egál volt az állás, a záró minutum legelején azonban Lalic is kipontozódott, ezzel óriási lehetőség nyílt a magyarok előtt. Báder négy pontjára Vladovic triplája érkezett, 14 másodperccel a vége előtt 1-gyel ment az Olaj (68-67). Egy időkérést követően 2-2 pont és még egy időkérés következett, 7.5 másodperc maradt hátra. Gay két büntetője a helyére került, a vendégek egyenlítőkísérlete pedig kimaradt, így 72-69 lett a végeredmény. Az újabb szolnoki győzelem azt jelenti, hogy a Sirokit győzelmek számában már beérték a táblázaton.

Statisztika: http://www.abaliga.com/game/93/Szolnoki_Olaj-Krka#statistic_FullStatistic

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus