A forduló válogatottja - Alapszakasz, 5. forduló

Tegnap este véget ért a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 5. köre - a forduló válogatottját olvashatjátok az ezúttal Kaposvárról kikerülő MVP-vel.

A korábbi forduló válogatottak: 1. forduló
 

Irányító
Javier Duren - Kaposvári KK (1)

Az irányítók közül többen is hasznosak voltak ugyan, de nem annyira, mint kettes posztos kollégáik, így került be Duren erre a posztra. A Kaposvár játékosa villantott végre valamit abból, hogy miért igazolták a nyáron - 19 pontot (4/9 dupla, 3/6 tripla, 2/3 büntető), 9 pattanót, 4 gólpassz, 5 szerzett labdát és 7 kiharcolt faultot jegyzett mindössze 1 eladott labda és 3 beütött fault mellett, így 31 és fél perc alatt 31 VAL-lal zárt. Ennél is fontosabb, hogy a végjátékban, 60-69 után rögtön szerzett négy pontot, az utolsó 5 és fél percben összesen 12 egységgel jelentkezett 4 pattanó és három kiharcolt fault mellett (összesen két kihagyott dobása volt ebben a periódusban), és 72-72 után kulcstámadópattanót szedett, ami után zsákolt egyet - gyakorlatilag az volt a győztes kosár, hiszen 78-72 lett a végeredmény. Bár volt nála két jobb VAL-t hozó teljesítmény is a héten, nálunk a végjátékban játszott szerepe miatt ő lett a forduló MVP-je.

(A poszton egyébként a két körmendi, Parrish Petty és Devon Saddler voltak kiválóak 20-20 VAL-lal, ráadásul komoly szerepük volt a ZTE ellen nagyon megnyert első és harmadik negyedekben, de a Szedeák irányítója, Marko Boltics is hasznos volt, ő 19 VAL-ig jutott a Falco ellen.)

Dobóhátvéd
Ivan Lilov - Naturtex-SZTE-Szedeák (1)

A Szedeák bolgár válogatott légiósa volt az, aki miatt nem került be irányító a válogatottba ezen a héten, mert Duren mellett ő is meghatározó teljesítményt hozott, főszerepet játszott csapata győzelmében. Lilov 35 pontot szórt (10/11 dupla, 5/10 tripla), volt 4 gólpassza, 3 szerzett labdája, 2-2 lepattanója és kiharcolt faultja, valamint 1 blokkja, és ezen a 4-4 eladott labdája és beütött faultja sem rontott annyit, hogy ne zárjon 33 VAL-lal kerek 40 perc alatt - végigjátszotta tehát a meccset. A Szedeák a Falco ellen a második és a harmadik negyedben fordított és biztosította be a sikert, ebből vállalt kulcsszerepet a dobóhátvéd, aki a második 10 percben 14 egységig jutott, nagyban neki köszönhetően fordult nagyot a játék összképe 19-28 után.

(Itt meg kell említeni az 1. forduló MVP-jét, Darrin Govenst, aki 25 pontot és összesen 36 VAL-t szerzett, de a Falco annyira gyenge védekezést mutatott be Szegeden, amiből Govens is kivette a részét, hogy ezúttal egyértelműen az őket legyőző Szedeák legjobbja mögé raktuk a szombathelyiek vezérét. Skip Mills hozta a tőle megszokott sokoldalú játékot (9 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó, 5 kiharcolt fault, 4 szerzett labda, 24 VAL), de ez most nem volt elég Lilov ellen.)

Kiscsatár
Andrija Csirics - Naturtex-SZTE-Szedeák (1)
Lenzelle Smith - Egis Körmend (1)

Ketten is bekerültek hármas posztra - ide akár Govenst is be lehetett volna tenni, de a két bekerülő ha statisztikában nem is, összességében nézve hozott olyan hasznos játékot, mint a Falco pontfelelőse. Smith 22 pontját nagyszerű kinti dobással hozta (2/5 dupla, 5/9 tripla, 3/3 büntető), lekapott 6 pattanót, kiosztott 2 gólpasszt, szerzett 1 labdát és volt 4 kiharcolt faultja is, így 4 eladott labdájával és és 2 faultjával együtt is hozott 22 VAL-t 33 perc alatt. Csirics ugyanennyi VAL-lal zárt a Szombathely ellen 17 pontjával (4/4 dupla, 1/4 tripla, 6/6 büntető), 5 gólpasszával, 4 pattanójával, 2-2 szerzett és eladott labdájával, valamint 4 beütött és 3 kiharcolt faultjával - neki egyébként Lilovval ellentétben a harmadik negyedben ment igazán a Falco ellen, akkor biztosította a sikert a Szedeák.

(Itt főleg a Pécs egyik húzóemberét, Chris Smith-t lehet még kiemelni, aki 16 pontos, 10 pattanós dupla-duplájával alig maradt el a két bekerülőtől (19 VAL), ráadásul a pécsi elszakadásban neki volt az egyik legnagyobb szerepe, épphogy nem került fel ő is a listára.)

Erőcsatár
Robbie Sihota - MAFC (1)

Robbie Sihota tavaly is többször volt tagja a "válogatottnak", most egyértelműen közrejátszott a beválogatásában az, hogy a fővárosi együttes a Szolnokot győzte le, nem kis mértékben a kanadai-indiai erőcsatár segítségével. Sihotának azért a dobás felemásan sikerült, de így is hozott 21 pontot (2/4 dupla, 4/11 tripla, 5/9 büntető), volt 7 pattanója, 5 kiharcolt faultja, illetve 1-1 gólpassza és szerzett labdája, így 4 faultjával együtt is 18 VAL-ig jutott majdnem 35 perc alatt - pontokban és összhatékonyságban is az eddig veretlen címvédőt legyőző csapata legjobbja volt.

(Négyes poszton elég homogén volt a mezőny. A Kaposvárnál Hendlein Roland dupla-duplázott (18 pont, 13 pattanó, 22 VAL), Veljko Budimir is nagyon hasznos játékkal vette ki a részét a Pécsnél a Kecskemét elleni győzelemből (17 pont, 22 VAL), a Szolnoknál Milos Boriszov volt a legjobb a fővárosi "kiránduláson" (19 pont, 19 VAL), a Körmendnél a padról beszálló Terry Allen a hirtelen egész szorossá váló végjátékban kulcsszerepet játszott (17 pont, 16 VAL), de Lóránt Péter is összeszedett 19 VAL-t a Jászberény otthonában - Sihotáék Olaj elleni győzelme miatt ők most nem kerültek be, míg a MAFC légiós igen.)

Center
Keller Ákos - Alba Fehérvár (1)

A héten a legjobb teljesítményt Keller Ákos nyújtotta centerposztról, miután 20 pontos (9/10 dupla, 2/3 büntető), 10 pattanós dupla-duplát szállított a Jászberény elleni, mindössze 4 ponttal megnyert mérkőzésen. Volt még 2 gólpassza és 4 kiharcolt faultja, így 2 eladott labdájával és 3 beütött faultjával együtt is 29 VAL-t szállított, amivel a legjobb volt a héten az ötös posztos játékosok közül.

(Marko Spica alig maradt el Kellertől, ő a Vasas ellen nyújtott nagyon sokoldalú teljesítményt (18 pont, 12 pattanó, 5 gólpassz, 28 VAL), míg Adomas Drunglias 24 pontos, 11 pattanós (27 VAL) dupla-duplája némileg elmaradt nálunk az említett két úriember produkciójától. Nagyon hasznos volt egyébként Ismet Sejfic a Pécsnél, mivel csak 20 VAL-ig jutott ugyan, de csapata a KTE ellen az első negyedben megszerezett előnyéből élt, amit nagyrészt Sejficnek köszönhetnek.)

Legjobb Hatodik Ember
Terry Allen - Egis Körmend (1)
Ferencz Csaba - Egis Körmend (1)

A Körmend két cseréje került be ezen a héten a legjobb hatodik ember(ek) szerepkörébe, miután mindketten jól játszottak a statisztika alapján is, másrészt csapatuk elszakadásaihoz is fontos kosarakkal járultak hozzá, Allen pedig a végjátékban is megtolta a Körmendet, mikor 80-72-nél kezdett meleg lenni a pite a nagyobb előny után. Az amerikai kosaras 17 pontot (8/12 dupla, 0/1 tripla, 1/1 büntető), 3 pattanót, 2-2 szerzett labdát és gólpasszt hozott, és volt 1 kiharcolt faultja is, míg negatív oldalra csak 4 faultja került be, amivel 25 és fél perc alatt 16 VAL-t szállított. Ferencz 12 pontját hatékonyan dobálta össze (2/2 dupla, 2/4 tripla, 2/2 büntető), emellett volt 4 gólpassza, 3 pattanója, 2 szerzett labdája és 1 kiharcolt faultja is 3 beütött fault mellett, így 23 perc alatt 17 VAL-t szerzett.

(Itt ki kell emelni Jesse Hardint, aki a Szolnok legyőzéséből 12 ponttal vette ki a részét, illetve a Sopronnál Bán Tibort, aki 16 pontig (4/5 tripla) és 15 VAL-ig jutott a Vasas elleni találkozón. Tóth Norbert 19 VAL-ját (15 pont, 7 pattanó) elvitte a Falco összességében nézve vérszegény játéka, az ASE-nél pedig PJ Hill hiába hozta idei legjobbját (15 pont, 17 VAL), a végjátékban ő is hibázott, így a két körmendi produkcióját ezúttal többre értékeltük.)
 

Foto, Slide - delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus