Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 1. forduló

Pénteken megkezdődik a magyar férfi A-csoport 2018/19-es alapszakasza - az első forduló felvezetőjét olvashatjátok.

1. forduló

DEAC - Egis Körmend
2018.09.28., péntek, 18:00

Azt így az első találkozó előtt érdemes tisztázni, hogy nagyjából semmi pontosat nem tudni a csapatokról, hiszen a felkészülési időszakban nem az eredmény, hanem a gyakorlás a lényeges, teljesen másodlagos, hogy ki milyen mutatóval zárta az edzőmeccseket.

A DEAC a nyáron nagyon beerősített - tavaly simán bennmaradt a hajdúsági együttes az élvonalban, idén azonban jóval komolyabb céljai lehetnek a Paksról már ismert Henry Dugattal, a társcsapatkapitány Jahenns-Ley Manigattal, a Falcótól szerződtetett, itthon már több csapatban is játszó Milos Boriszovval, az argentin válogatott Diego Amigóval, valamint a svéd válogatott Adam Ramstedttel. A magyaroknál a Manigat melletti másik CSK, Bognár Kristóf, Velkey János és a Szolnokról érkező Polyák László is komoly szerepet kaphat több tehetséges fiatal mellett - mélyebbnek tűnik ez az állomány, mint a tavalyi volt, még ha a légiósok minőségének megítélésével 1-2 helyen várni is kell.

A Körmendnél is sok minden változott, a fiatalok, valamint Ferencz Csaba, Csorvási Milán és Bán Tibor körül kicserélődtek a külföldiek. TJ Price, Desonta Bradford, Leyton Hammonds, Kenyon McNeail és Jonas Bergstedt az öt érintett, utóbbi a dán válogatottbeli elfoglaltságai miatt sokat volt távol az utóbbi hetekben, de ítéletet felettük sem nagyon lehet mondani sem egyik, sem másik irányba. Horti Bálintot Lajsz Gergely váltotta, aki épp Debrecenből igazolt Körmendre, ez ad némi plusz pikantériát a mérkőzésnek. Mindkét gárdának komoly céljai vannak, a forduló egyik rangadója lesz ez az összecsapás.

Alba Fehérvár - Pécsi VSK-VEOLIA
2018.09.28., péntek, 20:00

Az M4 által közvetített találkozó a játéknap kiemelt mérkőzése lehet, az előzetes várakozások szerint az is lesz.

A hazaiak rengeteget vesztettek a nyár során, hiszen a magyar magjukból távozott Keller Ákos, aki védekezésben az Alba alfája és omegája volt - emellett Kovács Ákos és úgy tűnik, hogy Luka Markovics is a távozók névsorát gyarapítják. Az nagy kérdés, hogy a külföldieket (Jordan Heath, Jacobi Boykins, Kyron Cartwright, Allerik Freeman, Rodney Bullock) hogyan sikerült kiválasztani - az edzőmeccseken jól szerepeltek, de Keller védekezését valakinek pótolnia kell, hogy összességében ne jöjjenek ki rosszabbul. Filipovity Márkó nagy éve lehet ez, Markovics távozása után gyakorlatilag bérelt helye van 6-7. emberként, Lóránt Péter mögött (a visszatérő Tóth Péter és egyelőre Keller Iván előtt) rá lehet leginkább építeni a magyarok közül.

A Pécsnél a Simon Kristóf - Veljko Budimir - Antóni Csanád - Demeter Attila négyes maradt meg az aktív rotációból, köréjük azonban új emberek érkeztek, akik közül a pár napja beeső Igor Kesart a Falco ellen tavaly a Balkannál, Andrija Csiricset pedig évek óta különböző magyar klubokban lehetett már látni, ők nem jelentenek akkora zsákbamacskát. Kameron Taylor villogott az edzőmeccseken, a magasemberrészleg pedig Horti Bálinttal és Olasz Ádámmal bővült Harazin Tamás távozása ellenére is. Érdekes lesz látni, hogy vajon az egyes posztot hogyan oldja meg az együttes, hiszen Simon elé Pongó Máté érkezett Kecskemétről - elég komoly erőpróba elé kerülnek rögtön az elején Cartwright megfékezésével. Jó meccsre van kilátás, de igazán esélyest itt sem lehet megnevezni.

Zalakerámia ZTE KK - KTE-Duna Aszfalt
2018.09.29., szombat, 17:00

A ZTE átalakult, és az egyik legérdekesebb csapat lesz idén a mezőnyben. A kezdőötösből csak Szabó Zsolt maradt. Mellé két ismert amerikai hátvéd jött, Dustin Ware-t Jászberényben, illetve Bernard Thompsont Kecskeméten láthattuk míg hármas és ötös poszton két ukrán, Dmytro Gliebov és Andriy Agafonov lesznek a kezdők. Ami miatt érdekes lesz Bencze Tamás együttese, az a kispad: leginkább fiatalokat igazolt a zalaegerszegi klub, ami részben kényszerűség volt, másrészt azonban hosszútávon kifizetődhet, hiszen ezekben a játékosokban van fejlődési potenciál. Gulyás Milán, Bagó Martin és Papp Péter érkeztek Doktor Péter és Kis Raul mellé, de a legnagyobb érdeklődésre talán Durázi Krisztofer tett szert: az utánpótlás válogatott kosarasnak minden ideje és helye meglesz az edzőmeccsek alapján, hogy kibontakozzon. Kérdés, hogy a csapat mennyire tud eredményes lenni eközben.

A KTE egy jóval összeszokottabb gárdát alkot a Wittmann-Djeraszimovics-Dramicanin-Karahodzsics-Molnár Márton magra épülve, akik mellett jó eséllyel Molnár Dániel is sok lehetőséget fog kapni. A Pécsre igazoló Pongó Máté és a Zalaegerszegre távozó Bernard Thompson helyett Juan'Ya Green és Milos Dimics lesznek most a keretben, és Mészáros Máté is visszatért Sopronból a Paksra igazoló Horváth Kristóf helyére - fontos embereket kell pótolniuk, ám Forray Gábornak jóval kevesebb feladata volt így is a csapat összerakásával, mint kollégájának. 

Sopron KC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
2018.09.29., szombat, 18:00

A Sopron gyakorlatilag kinullázta a keretét, ami a tavalyi eredményeket és épphogy bennmaradást nézve nem meglepő: Takács Norbert, Dénes Gábor és a néha szerepet kapó Élő Bálint - Werner Viktor kettős mellé öt teljesen új külföldi érkezett (Angelo Warner, Alan Wiggins, Brynton Lemar, Wesley Gordon, illetve a Paksról a 2016/17-es idényből megismert Lawrence Gilbert), velük kapcsolatban egyelőre semmi konkrétumot nem lehet kijelenteni.

A Falco is nagyon átalakult, hiszen a vezérek közül távozott Perl Zoltán és Govens Darrin is - Váradi Benedek, Julian Norfleet és Tóth Norbert maradt az aktív rotációból, de a vezetőedző is új, Szrecsko Szekulovics helyett Gasper Okorn. Evan Bruinsma érkezett a legjobb ajánlólevéllel, ő a FIBA Europe Cupban is letette a névjegyét, de Juvonte Reddic és Ronald Curry teljesítménye legalább ennyire fontos lesz center és irányító posztokon. Stefan Balmazovicsot ismerheti a magyar közönség a ZTE-ből, Bíró Olivér pedig a Pécstől érkezett a cseresort megerősíteni.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olaj KK
2018.09.29., szombat, 18:00

A Szedeák stabilnak mondható, hiszen mindössze két cseréjük van a keretben: a tavalyi alapcsapatból megmaradt a Boltics - Juhos - Sulovics trió a kezdőt tekintve, illetve a Mike - Kerpel-Fronius - Wirth - Vágvölgyi - Révész ötös a padon. Andrija Csirics elvesztése nagy érvágás lehet - az ő helyét és Josh Fortune-ét Tyrell Green és Darrell Davis veszik át.

A Szolnokról egy fokkal több információnk van, hiszen két tétmérkőzést már lejátszott a gárda - kettős vereséggel esett ki a BL-ből az olasz Cantú ellen. A bajnoknál a Kovács - Vojvoda - Milosevics - Andric - Tóth Ádám mag maradt, Benke Szilárd mellett pedig még három külföldi játékos érkezett: Alex Murphy, valamint Jaylin Airington és Andrew Rowsey. Utóbbi kettő gyenge teljesítményt nyújtott az olaszok ellen, de Airington még alig érkezett meg Szolnokra - kérdés, hogy lesz-e jobb azzal, ha összeszokik a csapattal, és ha igen, akkor mennyivel, Rowsey dobókészsége pedig kijön-e úgy, hogy elvileg a védelmet is neki kellene majd megbontani.

Kaposvári KK - Serco - TF-BP
2018.09.29., szombat, 18:00

A Kaposvárnál a Hendlein - Spica duó jelenti az állandóságot a palánk alatt, Ivosev távozása azonban komoly vérveszteség lehet. A magasembereknél a Pécsről érkező Harazin Tamás fogja megpróbálni pótolni az egyelőre csapat nélkül álló, 3x3-ban parádézó honosított szerb kosarast, a MAFC-ról érkező Toney McCray pedig a kezdő hármas poszton szeretné feledtetni Ivosevet. A Szegedről és a DEAC-ból ismert Ivan Lilov a gárda új kettese, Reggie Johnson pedig az irányító posztot kapta meg. A padról Papp Péter és Tóth Péter távozott, Baki Gergely és Hock Gergő maradtak, érkezett viszont Halász Ákos, akivel komolyabban számol a szakmai stáb.

A TF-ről tudunk talán a legkevesebbet, hiszen hiába maradt meg a B csoportot megnyerő gárda magja, érkezett Meleg Gergő, Boris Krnjajski, Kozma Gergő és Pintér Máté révén négy fiatal magyar, illetve még két NCAA-ből szerződtetett külföldi, az teljes homály egyelőre, hogy ők mire lehetnek képesek az A csoportban. Még egy centert akar szerződtetni a TF, úgyhogy nincs kész a kerete, de kell pár forduló, mire letisztul, hogy ők végülis milyen játékerőt képviselhetnek ebben a mezőnyben.

JP Auto - JKSE - Atomerőmű SE
2018.09.29., szombat, 18:00

A hazaiaknál a magyar mag megmaradt, Ruják Bence pedig visszatért az együtteshez, és a légiósoknál is marad a honosított Miljan Rakics, valamint Remon Nelson is. Hármas posztra Orlando Colemant szerződtették a Radnicskitől, míg a palánk alatt nagyon tapasztalt párossal kezdenek majd Nemanja Alekszandrov és a Falcóból, valamint a ZTE-ből jól ismert Djordje Pantelics révén - ez a duó meghatározó lehet, kérdés, hogy a csapat kispadja idén mennyire tudja majd segíteni a kezdőket.

Komoly csata lehet a palánk alatt majd az első körben, mert az ASE Eilingsfeld János mellett két jónevű magasembert, Nikola Jevtovicsot és Bojan Trajkovszkit szerződtette, ez a trió nagyon sok problémát okozhat még az ellenfeleknek, papíron nem sok erősebb 4-5-ös poszt van a bajnokságban, két nemzetközileg is ismert játékossal erősítettek a paksiak. Ruják András és Medve Máté maradtak az előző idény csapatából, Kovács Ákos Fehérvárról, Horváth Kristóf pedig Kecskemétről érkezett - darabra többen vannak, mint voltak, de kérdés, hogy Nick Faust és Shannon Evans milyen produkcióra képesek tétmérkőzéseken azután, hogy a felkészülési találkozókon meggyőzően szerepeltek. A csapat új vezetőedzője Szrecsko Szekulovics, aki a Falcónál sikeres volt, itt most új kihívás elé néz.

A mérkőzéseket a sport.mindigo.hu-n nézhetitek élőben!

Fotó, Slide - pvsk-panthers.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus