Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 1. forduló

Ma este elkezdődik a magyar férfi A csoport 2020/21-es alapszakasza - lássuk a hétvégi mérkőzések felvezetőjét a csapatok nyári átalakulásával.

Azt általánosságban le lehet írni, hogy idén komolyabb esélylatolgatásokba fölösleges belemenni, tekintve hogy a koronavírus, illetve az arra vonatkozó szabályok miatt soha nem lehet tudni, mikor esik ki egy-egy csapatból akár két-három kulcsjátékos is egyszerre, ezzel már az első forduló előtt is bajlódnak többen is.

Végső esélyekről ilyen körülmények között kár beszélgetni. Alapvetően a csapatok erőssége egy dolog - a sok új külföldi miatt ezt sem lehet pontosan látni még, és még a megszokottnál is kevesebb volt a felkészülési mérkőzés, de azért néhány forduló után már nagyjából reális képet lehet kapni. A vak szerencsének azonban a szokásosnál is jóval nagyobb szerepe lesz, ami bármikor átírhatja majd az erőviszonyokat.


1. forduló

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Kaposvári KK
2020. október 2., péntek, 18:00

A KTE az egyik legstabilabb kerettel dolgozó együttes már évek óta, és a mag most sem nagyon változott: maradt Kemal Karahodzsics, Marko Djeraszimovics és a csapat lelke, Wittmann Krisztián is. Újdonság, hogy ezúttal az amerikai légiósnál sem váltott a klub, Cleveland Thomas maradt. Rasztko Dramicaninnak sem lesz új a környezet, egyedül Nikola Pesakovics érkezett teljesen kívülállóként. Karahodzsics mögé érkezett Horti Bálint Révész Ádám helyére, így a rutinnal nem lesz probléma center poszton. A fiatalok közül Lewis Chester és várhatóan Kucsera Dániel kapnak majd nagyobb szerepet, de ők az U23-as szabály nélkül is pályára léptek már az előző idényben is - kérdés, ki lesz még az, aki esetleg nagyobb szeletet kap a tortából. A legnagyobb változás mindenképp a kispadon lesz, hiszen Forray Gábor helyett Váradi Kornél vezeti az együttest - hogy ez merrefelé billenti el a gárdát, az majd kiderül.

A Kaposvárnál egészen jó mag alakult ki ismerős légiósokkal. Hendlein Roland, Baki Gergely, Krnjajski Boris, Bogdán Benedek és Hock Gergő is maradtak a magyar magból, Révész Ádám pedig pont a Kecskeméttől érkezett - igaz, közülük csak Krnjajski és Hock felel meg az U23-as szabálynak. A légiósok közül Morris Curryt a Szedeákból, Demetre Riverst a Sopronból, Stefan Sinovecet pedig a Szolnokból ismerhetjük - ez bizony minőségi sornak tűnik első ránézésre. Ami nagy probléma, hogy CJ Aikentől az utolsó pillanatban el kellett köszönnie a somogyi alakulatnak egészségügyi gondok miatt, Révészre pedig szintén nem számíthatnak az első fordulóban, így gyakorlatilag nincs ötöse Fekete Ádám együttesének - valószínűleg alacsony szerkezettel oldja majd meg ezt a gondot a Kaposvár, tekintve hogy máshogy nem tudja. Hosszútávon, ha Aiken helyére minőségi ötös érkezik, egészen jó rotációja lehet majd a KKK-nak.


Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász (M4 Sport+)
2020. október 3., szombat, 17:30

Ez az egyik találkozó, ami ugyan meg lesz tartva, de a koronavírus így is bekavar majd, tekintve hogy az Alba játékosainak többsége tegnap került ki a karanténból, jó ideje nem tudtak edzeni, így pedig valószínűleg messze lesznek még az előszezonban mutatott formájuktól is. A hírek szerint egy kulcsember fertőzött, márpedig ez sem segít sokat a fehérváriak helyzetén, úgyhogy az első fordulóban még hazai pályán sem tekinthetőek favoritnak. Pedig a nyáron volt erősítés Fehérváron: érkezett Vojvoda Dávid Olaszországból, Ron Curry a Falcótól és Frank Turner a Körmendtől - ők hárman eléggé új fazont szabhatnak az elmúlt években a játékát sokszor csak kereső fehérvári együttesnek. A palánk alatt Csorvási Milán maradt, Molnár Márton helyét Godwin Omenaka veszi majd át, Esa Ahmad és Stacey Davis személyében pedig két ismeretlen tényező is van, akik papíron jónak tűnnek. A "wing" posztokon Luka Markovics és az U23-as "poszt" egyik legerősebb jelöltje, Lukács Norbert is ott lesz - utóbbin kívül a két Takács, Milán és Martin lehet leginkább a fiatal-szabály nyertese. Forray Gábor vette át a szakmai munka irányítását, aki sok-sok év után távozott Kecskemétről. Az Alba erősnek tűnik, Lukácsék nagy tehetségek, más kérdés, hogy a rajt nem tűnik könnyűnek.

Az Olajbányásznál is van két "új" légiós, de Bojan Szubotics a Telekom Baskets Bonntól érkezik, ami nem rossz ajánlólevél, a 23 éves Roko Badzim pedig már két szezon lehúzott a Bajnokok Ligájában, sokszoros horvát utánpótlás-válogatott - nevekre nem húzott zsákbamacskát a Szolnok. Angelo Warnert Sopronban láttuk már, a bajnokság egyik meghatározó játékosa volt, Marjan Cakarun pedig az előző idényben is Gasper Potocnik együttesét erősítette. Kovács Péter és Juhos Levente maradtak, Pongó Máté Pécsről tette át székhelyét, Zsíros Péter pedig visszatért Oroszlányból. Ez a 7-8 fő erős rotációnak tűnik így elsőre és a felkészülési meccsek alapján is. A fiatal-szabályból Pallai Tamás, Rudner Gábor, Samuel Taiwo vagy Frank Áron profitálhat - a keret szerkezete alapján bármelyiküknek lehet helye a pályán adott találkozón. Az első fordulóban szerencséje is van az Olajnak, de hosszútávon is jó lehet ez a keret - kérdés, hogy a rotáció viszonylagos rövidsége mennyire jelent majd problémát egy egész szezon távlatában.


Egis Körmend - Naturtex-SZTE-Szedeák
2020. október 3., szombat, 18:00

Ez a másik meccs, amibe szintén beleszól a koronavírus, ha (esetleg) meg lesz tartva. A Körmend tegnap hozta nyilvánosságra, hogy három játékosa is pozitív COVID-tesztet produkált, mindenki karanténba került, és kérték a halasztást az MKOSZ-től és a Szedeáktól is. Pedig a Körmend erősnek, vagy legalábbis egészen biztosan mély kerettel rendelkező csapatnak tűnik. Xavier Thames maradt, Jagan Mosely pedig érkezett - ők ketten egészen biztosan nagy szerepet játszanak majd a vasi piros-feketék játékának kialakításában. Ferencz Csabát senkinek nem kell bemutatni, ahogy Németh Ákos is évek óta játszik már. Nagy erősség lehet Mócsán Bálint, aki az U23-as szabályba már nem fér be, de így is rengeteg lehetőséget kaphat - elit tripladobó, emellett magának is meg tudja csinálni a helyzeteket. A palánk alatt a hosszabbító Travis Taylor és Xeyrius Williams lehetnek majd a vezérek. Tóth Norbert visszatért, nála azonban fontosabb szereplő lehet majd Balogh Máté, aki a szezon elejét még légiósként kezdi majd, később lesz csak kosármagyar. Ő, Németh, illetve az Oroszi Bence - Takács Kristóf kettős lehetnek majd a fiatal-szabály legnagyobb haszonélvezői. Ha Mosely és Williams beválnak, ez nemcsak mély, hanem minőségi keret is lehet - kérdés, hogy Matthias Zollner helyét átvevő Ziga Mravljakkal vezetőedzői poszton mit tud kihozni a stáb ebből az állományból.

A Szedeáknál nem volt változás ilyen szempontból, maradt Szrecsko Szekulovics a vezetőedző, a keret azonban szinte teljes egészében kicserélődött. Govens Darrin személyében nem vett zsákbamacskát a szegedi gárda, Zach Brown, James Dickey és Djordje Dzeletovics viszont már nagyobb kérdőjelek, hiszen tétmeccs-körülmények között még nem láthattuk őket. Olasz Ádám mellett a Kerpel-Fronius testvérek is maradtak - utóbbiak közül Gáspár lehet majd a fiatal-szabály első számú haszonélvezője Mayer Ákos mellett. A várható rotáció minden bizonnyal az Alba Fehérvártól megszerzett Keller Ivánnal egészül még ki. Kulturált keret, szerkezeti gondokat nem igazán látni, de hogy mire lehetnek jók, az a Dickey-Brown-Dzeletovics triótól függ majd leginkább.


OSE Lions - Sopron KC
2020. október 3., szombat, 18:00

Az oroszlányi együttesben is van egy koronavírusos, de az biztos, hogy ezt a találkozót megrendezik - azt nem tudni, hogy ki hozott pozitív tesztet, de az első meccsen jó eséllyel meg fogjuk tudni. Az előző szezon meglepetéscsapatát nem sikerült teljes mértékben egyben tartani, de ez azért kevésbé meglepő. Sebastian Krasovec maradt vezetőedzőként, és a játékosoknál is vannak visszatérők: Remy Abell és Bradley Hayes maradt a légiósok közül, Illés Máté, Garamvölgyi Ákos és Anda Dávid pedig az aktív rotáció magyar részlegéből. Szintén maradt Kucsora Csaba is - Anda mellett ő és a Veszprémből igazol Mucza Tamás felelnek meg az U23-as szabálynak. A magyar maghoz érkezett még Bíró Olivér a Falcótól, ám az valószínűleg nagyobb jelentőséggel bír majd az összkép szempontjából, hogy Adrio Bailey, Cedric Anderson és Dwayne Morgan mire lesznek képesek - ezt most még botorság lenne megtippelni, főleg az előző idény oroszlányi teljesítménye után.

A Sopron megpróbált minél több embert megtartani az előző szezonból, ami nem csoda, mert az edzőváltás után nagyon jól mutatott az SKC. A népszerű tréner, Kosztasz Flevarakisz maradt, ahogy a légiósok közül Bernard Thompson és az előző idény egyik kiemelkedő játékosa, Tauras Jogéla is. Milos Boriszovval biztosra ment a soproni gárda, ha egészséges, nagyszerű pontszerző a montenegrói. Kevin Dillard szintén nem ismeretlen a magyar közönség számára: pazar játékos, de Körmenden voltak gondok a hozzáállásával - ha ezzel most nem lesz baj, nagy erősítés a nyugat-magyarországi alakulat számára. Tyler Widemanről egyelőre korai lenne ítéletet mondani - az mindenesetre jó ajánlólevél, hogy a Butler egyetem után rögtön a Cedevita vitte el első európai szezonjára. Supola Zoltán és Takács Norbert mellett Halász Ákos is a rutinos magyar magot erősíti. Bagó Martinnak már nem lesz újdonság az A csoport, a fiatal-szabály azonban nem neki, hanem Werner Viktornak, Fazekas Csabának, Miljan Popadicsnak, illetve a Nyíregyházáról igazolt Sitku Mártonnak jön jól. Widemanen és Dillard hozzáállásán sok múlik, a keret többi része egészen rendben van Sopronban - más kérdés, hogy ez mire lesz elég Oroszlányban.


DEAC - Atomerőmű SE (M4 Sport+)
2020. október 3., szombat, 19:30

A DEAC szépen egyben tartotta csapatát. Sikerült megtartani Stefan Moody-t, Djordje Drenovacot is marasztalta a klub, a többi légióst azonban szélnek eresztette, és egyelőre négy külföldivel a keretében vág neki az idénynek. A két érkező közül Carlton Guytont már láthattuk, az előző szezonban az Albában, míg Shaquille Hines a német élvonalból érkezik, az azért általában nem jelent rosszat. A magyar játékosok közül Somogyi Ádám, Tóth Ádám, Polyák László és Bognár Kristóf is maradtak, az Albából Guyton mellett Molnár Márton is érkezett, Kecskemétről pedig Molnár Dánielt sikerült elcsábítani. Somogyi mellett épp utóbbbi lehet majd a leginkább használt az U23-as "poszton", de Kalassai Martin, Asszú Ádám és Neuwirth Bence is pályára kerülhetnek - más kérdés, hogy itt Somogyi a Jolly Joker, aki talán a legjobb játékos jelenleg az U23-as mezőnyből, ezzel pedig a DEAC egyértelmű előnybe kerülhet. Hines miatt van némi kérdőjel a DEAC-ban, de erős keretnek tűnik a hajdúsági alakulaté, kifejezetten jó magyar maggal.

Az ASE-nál némi meglepetésre Justin Jackson maradt, a palánk alatti részleg azonban nem vele, hanem Eilingsfeld János felépülésével erősödhez - Lóránt Péterrel ők hárman alkothatják a palánk alatti rotációt. Braniszlav Dzunics újra leigazolta egyik korábbi légiósát, Winston Shepardöt, aki szintén ott lesz négyes posztra. A hátvédeknél Kovács Ákos és Velkey János maradtak, eléjük jött a Jászberénytől Ian Baker és Izraelből Kevin Capers - előbbinél érdemes kiemelni, hogy Európában rögtön a Partizan igazolta le, ahol ugyan nem volt szerencséje (eltört a lába), de tehetségét ez jól mutatja. Gulyás Milánnak lehet majd szerepe U23-asként, Kalmár Viktornak nehezebb a dolga a palánk alatti rotáció mélysége miatt. Itt van viszont Valerio Bodon-Vincent is, akinél talán van (még) jobb U23-as játékos a mezőnyben (épp a mostani ellenfélnél Somogyinál tűnik úgy, hogy előrébb tart), de a tehetséget tekintve nem sok - most a pályán is meg fogja kapni a lehetőséget a bizonyításra. Papíron jól néz ki az ASE, Bodon-Vincent kategória-különbséget jelenthet a legtöbb U23-as "párharcban", azt viszont még látnunk kell, hogyan csinál csapatot Dzunics ebből a keretből.


A PVSK-VEOLIA - Zalakerámia ZTE KK mérkőzést november 3-án játsszák majd a pécsiek rengeteg koronavírusos játékosa miatt, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Jászberényi KSE összecsapást pedig december 9-én rendezik a szombathelyi sportcsarnok foglaltsága miatt. Természetesen az érintett négy együttest is be fogjuk mutatni, amint pályára lépnek.

A meccsekhez élő streameket a mindiGO-n találtok!

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - Szolnoki Olajbányász facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus