Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 13. forduló

Szombaton és vasárnap lejátsszák a magyar férfi A csoport alapszakaszának 13. fordulóját, kiderül, mely csapatok indulhatnak majd a Magyar Kupa nyolcasdöntőjében - lássuk, mi várható!

Azt, hogy mely együttesek jutottak már be a Magyar Kupa debreceni nyolcasdöntőjébe, illetve hogy kik hogyan kerülhetnek még oda, korábban kitárgyaltuk már - ezen a linken olvashatjátok!
 

13. forduló

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (11-1) - PVSK-VEOLIA (6-6)
2019. december 28., szombat, 15:30

A bajnok a zsinórban hat vereséget számláló Pécset fogadja. A vendégek a Kecskemét otthonában nagyszerűen tartották magukat, de Szolnokon megint nem volt esélyük, a Csirke Ferenc által is kiemelt védekezéssel vannak gondok továbbra is, márpedig ez pont a Falco ellen elég rossz előjel. A hazaiak a BL-ben is vitézkednek, a bajnokságban a körmendi kisiklást leszámítva magabiztosak, így teljesen egyértelmű favoritok ezen az összecsapáson, tekintve hogy most még hétközi meccsük sem volt.

DEAC (6-6) - Zalakerámia ZTE KK (6-6)
2019. december 28., szombat, 18:00

Hatalmas csatára lehet számítani, hiszen ez lényegében egy ki-ki mérkőzés a kupáért - a győztes ott lesz a legjobb nyolc között a 13. fordulót követően, a vesztes pedig nagy valószínűséggel nem. A ZTE-n olyan szempontból van egy fokkal nagyobb nyomás, hogy ők egy zakóval biztosan lecsúsznak a kupadöntőről, a DEAC-nál viszont ennél még nagyobb terhet is jelenthet, hogy a hazai rendezésű MK-döntőért mennek csatába - ha nem lennének ott a nyolcasdöntőben, azt pozitívumként egészen biztosan nem lehetne értékelni, hogy finoman fogalmazzunk. A hadúságiak otthon meggyőzőek, a ZTE viszont az utóbbi heteket tekintve sokkal kiegyensúlyozottabb - ezért is megtippelhetetlen ezért a mérkőzés, és azért is, mert olyan pszichikai nyomás alatt fognak játszani a csapatok a tét miatt, amely alatt még nem láttuk őket ebben a szezonban. Az nyer, aki jobban fel tudja dolgozni fejben a találkozó súlyát.

Egis Körmend (9-3) - Kaposvári KK (5-7)
2019. december 29., vasárnap, 18:00

A Körmend a hullámzó eredmények után az előző két összecsapását megnyerte a magyar bajnokságban, mindkettőt hazai pályán, előbbit ráadásul az egyébként mindenki mást legyőző Falco ellen. Ez, illetve a 7-0-s, eddig hibátlan hazai mérleg egyértelműen elbillenti a mérleg nyelvét a vasiak irányába. A Kaposvár még vendéglátójánál is sokkal hullámzóbb, a Jászberény elleni hazai buktát követően például simán verte a KTE-t - a somogyiak két sikert arattak a Berény elleni blama után, legutóbb viszont kikaptak az Alba otthonában. Ez utóbbi egyébként nem volt olyan nagyon rossz teljesítmény Fekete Ádám csapatától, igaz, a fehérváriak szinte végig kézben tartották az összecsapás alakulását. A gond kaposvári oldalon inkább az, hogy ahogyan az Alba, úgy most a Körmend állománya is egyértelműen erősebb, a hazaiak a favoritok.

Sopron KC (3-9) - Alba Fehérvár (7-5)
2019. december 29., vasárnap, 18:00

Ebből akár még a forduló mérkőzése is lehet, miután a Sopron Flevarakis kinevezése óta összeszedte magát, az elmúlt hetekben az eredményeket is szállítja, két sikert aratott zsinórban. Az Alba a szezonnyitó parádéja óta gyengén teljesít idegenben, négy vereség mellett csak az OSE elleni hosszabbításos drámát tudja felmutatni a győztes oldalon, így mindenképpen váltania kell. A vendégek hatalmas tempót diktálnak általában, ennek köszönhetik a legtöbb dobott pontot és harmadik legtöbb kapott pontot. Utóbbin mindenképpen változtatniuk kellene (nem csak a nagy tempó és a sok támadás a probléma az Albánál), mert saját pályájuktól távol ez eddig nem sok eredményre vezetett, az SKC ráadásul Kinney-ék beépítése óta kifejezetten kulturált, sokoldalú kosárlabdát mutat be. Az Alba erősebb papíron, de a vendégek idegenbeli és védekezésben látott gyengélkedését kihasználhatja az egyre jobb soproni gárda.

Atomerőmű SE (8-4) - Naturtex-SZTE-Szedeák (2-10)
2019. december 29., vasárnap, 18:00

Kötelező győzelem előtt áll az ASE, amely zsinórban két rangadót is elbukott, utóbbit a Falco otthonában, előbbit viszont hazai pályán a Szolnok ellen. Dzunics Braniszlav csapatának új impulzusokat kell találnia a sérülésektől függetlenül is, mert kezd kicsit befásulni a paksi alakulat. Ettől függetlenül ezen a mérkőzésen nem lehet kérdés a hazaiak győzelme az előző körben 24 pontos soproni vereséget szenvedő Szedeák ellen. A vendég gárda az élvonal egyetlen csapata, amely még nem tudott győzni idegenben: ha ez most változna, az vaskos meglepetés lenne.

Jászberényi KSE (1-11) - OSE Lions (5-7)
2019. december 29., vasárnap, 18:00

Ez egy kulcsmérkőzés lehet még a kupadöntőbe jutás szempontjából, hiszen az OSE kaposvári és pécsi vereség esetén még ott lehet a legjobb nyolc között, amennyiben legyőzi a sereghajtót. Az elmúlt három körben volt némi megtorpanás az oroszlányiaknál, két vereség is becsúszott a feljutó együttesnek, amiből az Alba elleni hosszabbításos zakó után elszenvedett szegedi bukta meglepő volt. A KTE ellen azonban javított Sebastjan Krasovec alakulata, ráadásul az utolsó pillanatban szerezte meg a győztes kosarat, ez fel tudja dobni a társaságot. Pont a Szedeák elleni vereség az, ami intő példa lehet az OSE számára: oda is favoritként érkezett az együttes, itt is az Oroszlány az esélyesebb, de egy gyengébb nap egészen biztosan nem lesz elég most a vendégektől, ahogy nem volt elég Szegeden sem. A JKSE az első győzelmének megszerzése után két vereséget is begyűjtött, állományban nagyjából ennyit tud a jelenlegi gárda, úgyhogy az OSE kezében van a mérkőzés alakulása - kérdés, él-e ezzel a vendég alakulat vagy sem.

Szolnoki Olajbányász (8-4) - KTE-Duna Aszfalt (7-5)
2019. december 29., vasárnap, 18:00

A Szolnok egy teljesen új csapat képét mutatja, mióta Gasper Potocnik átvette az irányítást Dragan Alekszicstől, és volt néhány játékoscsere is - mint ismert, a hazaiak legutóbbi igazolása az előző idényben Körmenden játszó TJ Price. Az Olajbányász esélyt sem hagyott a Szedeáknak és a Pécsnek, Pakson is magabiztosan győzött, ez pedig nem túl jó előjel a bajnokság legtöbb szoros mérkőzését játszó KTE számára. Forray Gábor alakulata eddig 2-4 idegenben, de csak Jászberényben és Szegeden diadalmaskodott, legutóbb az utolsó pillanatban kapott ki Oroszlányban, most pedig a bombaformában lévő Tisza-parti alakulattal kell farkasszemet néznie. Price beépítése kérdés, még ha Potocnik ismeri is, ettől függetlenül viszont a szolnokiak olyan hengert mutattak be decemberben, hogy ha tovább folytatják, amit elkezdtek, ezen a meccsen is győzniük kell - papíron erősebbek, és most a játékkal sincs probléma, sőt...

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus