Forgatókönyvek a férfi magyar kupa nyolcasdöntőjére

Még két hely kiadó a legjobb nyolc között a férfi A csoport alapszakaszának féltávjánál - lássuk, kik kerülhetnek még be a debreceni kupa nyolcasdöntőre.

A magyar férfi A csoport alapszakaszának 13. fordulójához érkezünk a hétvégén - ez a féltáv, így hivatalosan is eldől, hogy mely együttesek indulhatnak majd az áprilisi, debreceni Magyar Kupa nyolcasdöntőjében.

Hat hely már elkelt. A magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (11-1), az Egis Körmend (9-3), a címvédő Szolnoki Olajbányász (8-4), illetve az Atomerőmű SE (8-4) legalább 2-2 meccs előnnyel bírnak a 9. helyezett DEAC-hoz képest. A KTE-Duna Aszfalt (7-5) és az Alba Fehérvár (7-5) szintén ott lesznek Debrecenben, hiszen lesz egy sorsdöntő ki-ki meccs a hétvégén a DEAC (6-6) és a Zalakerámia ZTE KK (6-6) között, így maximum 8 csapatnak lehet majd legalább 7 győzelme a fordulót követően - a kecskemétiek és a székesfehérváriak egészen biztosan e között a nyolc klub között lesznek.


A tabella a 7-11. helyeken:

7. PVSK-VEOLIA 6-6
8. Zalakerámia ZTE KK 6-6
9. DEAC 6-6
10. Kaposvári KK 5-7
11. OSE Lions 5-7


A 13. forduló kupadöntő szempontjából érdekes párosításai:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - PVSK-VEOLIA  szombat, 15:30
DEAC - Zalakerámia ZTE KK  szombat, 18:00
Egis Körmend - Kaposvári KK  vasárnap, 18:00
Jászberényi KSE - OSE Lions  vasárnap, 18:00


A DEAC-ZTE összecsapás győztese automatikusan ott lesz a kupa nyolcasdöntőjében, ez is biztos, de még egy hely kiadó.

A legegyszerűbb forgatókönyv az, ha a PVSK győzni tud a Falco otthonában, ekkor ugyanis Csirke Ferenc együttese is 7 győzelemmel rendelkezik, megy a kupadöntőre - más kérdés, hogy itt csak a forgatókönyv egyszerű, maga a feladat nem is lehetne ennél nehezebb.

Ha a PVSK nem nyer Szombathelyen, akkor viszont nyolc lehetséges forgatókönyv van, amelyekben még a Kaposvári KK (5-7), illetve az OSE Lions (5-7) játszanak főszerepet.

Ebből a nyolcból kettő forgatókönyv az, ha a Kaposvár Körmenden, az OSE pedig Jászberényben kap ki, ebben az esetben ugyanis a PVSK és a DEAC-ZTE meccs vesztese 6-7-tel fog állni a 8-9. helyeken. A mecsekaljaiak a Debrecent és a Zalaegerszeget is megverték, így ebben a két esetben is ott lesznek a kupadöntőn.

Ha pécsi vereség mellett a Kaposvár győzni tud, de az OSE nem, akkor hármas holtversenyek alakulnak ki. Ha a Debrecen nyeri a DEAC-ZTE-t, akkor a Kaposvár-ZTE-Pécs hármas holtversenyből mindenki 1-1-gyel áll, de +11-es kosárarányával a Kaposvár jön ki a legjobban. Ha a ZTE nyer a 13. fordulóban, akkor a Kaposvár-DEAC-Pécs trióból szintén körbeverték egymást a felek, és +15-tel ekkor is a Kaposváré az utolsó szabadon maradó biléta a legjobb nyolc közé. Ez tehát azt jelenti, hogy pécsi és oroszlányi vereség, valamint kaposvári győzelem esetén mindenképpen a Kaposvár van ott a kupadöntőn, függetlenül a DEAC-ZTE meccs kimenetelétől.

Ha pécsi vereség mellett az OSE győz, de a Kaposvár nem, akkor szintén hármas holtversenyek alakulnak ki. Ha a ZTE nyeri a DEAC-ZTE-t, akkor az OSE-DEAC-Pécs hármas holtversenyben 1-1-es körbeverés alakul ki, amiben az OSE a legjobb +7-es kosárarányával. Ha a DEAC nyeri a DEAC-ZTE-t, akkor még egyszerűbb a helyzet, mert az OSE-ZTE-Pécs hármas holtversenyben az oroszlányiak két győzelmet számlálnak. Ez tehát azt jelenti, hogy pécsi és kaposvári vereség, valamint oroszlányi győzelem esetén mindenképpen az OSE megy a kupadöntőre, függetlenül a DEAC-ZTE meccs kimenetelétől. Ez ráadásul teljesen reálisnak tűnik, hiszen az OSE a sereghajtó otthonába megy, a Kaposvárnak és a Pécsnek viszont a tabella első két helyezettjénél lesz jelenése.

Ha az OSE és a Kaposvár is győznek, akkor négyes holtversenyek alakulnak ki. Ha a DEAC nyeri a DEAC-ZTE-t, akkor Pécs-ZTE-OSE-Kaposvár négyes holtverseny van, amiben a kaposvári és az oroszlányi alakulatnak van 2-1-es mérlege, kettejük külön összevetését pedig a Kaposvár nyeri az egymás elleni meccs miatt (78-85). Ha a ZTE nyeri a DEAC-ZTE-t, akkor Pécs-ZTE-OSE-Kaposvár négyes holtverseny van, amiben a kaposvári és a debreceni alakulatnak van 2-1-es mérlege, kettejük külön összevetését pedig a DEAC nyeri az egymás elleni meccs miatt (81-79).

A fenti forgatókönyvekből látszódik, hogy a DEAC-ZTE tényleg a kupadöntőért megy. Bencze Tamás csapata semmilyen más esetben nem juthat nyolc közé a féltávnál, csak akkor, ha győz, a Debrecennek pedig csak egyetlen esélye van a legjobb nyolcra, ha kikap: pécsi vereség, valamint oroszlányi és kaposvári győzelem, de ez utóbbi jelenleg a papírforma borítását jelentené Körmenden (ott, ahol még a Falco is kikapott).

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus