Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 14. forduló

Holnap elkezdődik a magyar férfi élvonal alapszakaszának tizennegyedik fordulója - nézzük, hogy mit érdemes tudni a találkozók előtt.

KTE-Duna Aszfalt (6-7, 10.) - Zalakerámia ZTE KK (8-5, 5.)
2019. január 4., péntek, 18:00

A Kecskemét és a ZTE is vereségből érkezik erre a találkozóra, de mindkét oldal kemény ellenféltől kapott ki: előbbi Pakson, utóbbi pedig a Körmendtől. A vendégek a bajnokság egyik, ha nem a legnagyobb pozitív meglepetését szolgáltatták eddig azzal, hogy 8-5-tel állnak az alapszakasz felénél, az eddig mutatottak alapján egyáltalán nem esélytelenül lépnek pályára idegenben sem, hiszen többek között már Sopronban és Pécsen is győzni tudtak. A Kecskemét azonban hazai pályán egyelőre 4-1-re áll, és mindössze 5 hazai meccsel is 6-7-es mérleggel rendelkezik - mindkét gárda kosárkülönbsége -2 egyébként, ehhez képest 3 meccs különbség van a győzelmek számában. A hazai pálya gyakorlatilag teljesen kiegyenlíti az erőviszonyokat, abszolút kétesélyes a mérkőzés.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (8-5, 3.) - Sopron KC (6-7, 9.)
2019. január 5., szombat, 18:00

A szombathelyiek az előző fordulóban idegenben is győzni tudtak, Szegeden diadalmaskodott Gasper Okorn együttese, amely Julian Norfleet szerződését felbontotta, Darrin Govens azonban visszatért. A Sopron az utóbbi időben egy kicsit megtorptant, az előző körben ráadásul hazai pályán kapott ki az Albától. A vendégek idegenben csak a TF-et verték meg (1-5), a hazaiak saját közönségük előtt még nem szenvedtek vereséget (6-0) - kérdés, hogy a légióscsere mennyire borítja meg rövidtávon a gárdát (Govens sokat játszott a Falcóban, de nem ebben a rendszerben), alapvetően azonban a jelen helyzetben és felállásban egyértelmű favorit a Falco.

Pécsi VSK-VEOLIA (7-6, 6.) - Alba Fehérvár (5-8, 11.)
2019. január 5., szombat, 18:00

A Pécs nagyon megállt az elmúlt hetekben, zsinórban három vereséget szedett be Csirke Ferenc alakulata, és bár az ASE ellen viszonylag szoros mérkőzést játszott, 30-án 58 pontot dobott csak a Debrecen otthonában, másfél héttel korábban pedig hazai környezetben szenvedett vereséget a három légióssal felálló ZTE ellen. Az Alba egy borzasztóan hosszú rossz sorozatot zárt le Sopronban szilveszter előtt, így egy fokkal jobb hangulatban készülhetett erre a pécsi fellépésre. Nehéz esélyekről beszélni, mert az Alba hetekig, sőt, hónapokig gyengén játszott a bajnokságban, viszont legutóbb szép győzelmet aratott, és egyébként az állományában több van, a Pécs pedig a gyenge periódus ellenére korábban meggyőző volt - otthon vissza is térhetnek akár a siker ösvényére, de ahhoz most váltaniuk kell, ennyi biztos csak.

Szolnoki Olaj KK (12-1, 1.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (3-10, 13.)
2019. január 5., szombat, 18:00

A forduló talán legegyértelműbb mérkőzésére van kilátás a Tiszaligetben, ahol a címvédő listavezető a Szedeákot fogadja. A hazaiaknál elvileg már bevethető lesz az új Milosevics is, és Dragan Alekszics csapata minden gondja ellenére eddig nagyon magabiztos a bajnokságban. A vendégek a Sopron legyőzése után a Falco ellen is közel voltak a sikerhez, végül mégis kikaptak. Andjelko Mandics együttesének az lehet az esélye, hogy nyomás most nincs a játékosokon, teljesen egyértelmű favorit az Olaj.

Atomerőmű SE (7-6, 7.) - JP Auto - JKSE (8-5, 4.)
2019. január 5., szombat, 18:00

A paksiak jó formába lendültek az edzőváltás óta, 4-1-et hoztak, csak Körmenden kaptak ki, a Jászberény viszont ugyanilyen mutatót produkált az elmúlt 5 találkozón, csak Szolnokon kapott ki Nikola Lazics együttese. A paksiaktól egy légiós távozott, Shannon Evans sérülés miatt nem lesz a keret tagja a szezon hátralévő részében, ez pedig komoly érvágás lehet az ASE-nek. A hazai pálya miatt esélyesebb lenne egy hajszállal Schmidt Béla alakulata (a Paks 5-1 otthon, a Berény 2-3 idegenben), Evans távozása azonban kiegyenlítette az erőviszonyokat, ez is egy teljesen kétesélyes összecsapásnak tűnik.

Serco - TF-BP (1-12, 14.) - Kaposvári KK (3-10, 12.)
2019. január 5., szombat, 18:30

A TF az elmúlt hazai meccsein nagyon szépen összeszedte magát, a Szedeákot le is győzte, a Kaposvár viszont zsinórban négy vereséget gyűjtött be, Ubilla érkezése óta sem változott sok minden, így a fővárosiak a Szeged után újra reális győzelmi esélyekkel léphetnek pályára. Nagy kérdés, hogy mi történik a somogyiaknál, mert gyaníthatóan pattanásig feszült már a hangulat, és egy TF elleni vereség beteheti a kaput végleg. A vendégek kerete alapvetően sokkal jobb, mint a hazaiaké, nyerniük kellene ezt a találkozót, de amíg a TF az elmúlt hetekben, fordulókban mindent kihozott magából, a Kaposvár nagyon messze volt ettől.

Egis Körmend (10-3, 2.) - DEAC (7-6, 6.)
2019. január 9., szerda, 18:00

Nagyon jó meccsre van kilátás Körmenden jövő szerdán, ahol az otthon még hibátlan (7-0), második helyen álló vasiak az elmúlt két találkozón kifejezetten jó benyomást keltő DEAC-ot fogadják. A vendégek az elmúlt két meccsüket nemcsak megnyerték, hanem meggyőző játékkal tették mindezt, az Alba és a Pécs is kapitulált Debrecenben. Kulcskérdés lesz, hogy a vendéglátók mihez kezdenek az egész szezon során bombaformában játszó Boriszovval, de a hajdúságiak legnagyobb fegyvere az volt az elmúlt két meccsen, hogy több lábon álltak, már nemcsak a montenegróira támaszkodhattak. A Körmend ettől függetlenül rendkívül meggyőző teljesítményt produkál, Zalaegerszegen is nyerni tudott, és magabiztosan hozza a meccseit. Körmenden a hazaiaknak áll ez a találkozó, de a DEAC az elmúlt két mérkőzésen mutatott játékával sok kellemetlen pillanatot okozhat a hazaiaknak.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus