Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 5. forduló

Mától vasárnapig játsszák a magyar férfi A csoport alapszakaszának 5. fordulóját - lássuk, mi várható az egyes találkozókon!

5. forduló

Zalakerámia ZTE KK (2-2) - Szolnoki Olajbányász (2-2)
2019. október 24., csütörtök, 18:00

A ZTE legutóbb Sopronban javította az egy héttel korábbi, Oroszlány elleni hazai botlását, míg az Olaj saját közönsége előtt állította meg az addig még veretlen Debrecent. A vendégek összesen egyszer játszottak eddig idegenben, Körmenden súlyos zakóba szaladtak bele - sem ebből, sem a Tiszaligetben nyújtott teljesítményeikből nem igazán lehet következtetést levonni, eddig rendkívül hullámzó a gárda játéka. A hazaiaknál egyértelmű volt a képlet: 1-2 ember, főleg légiós hiányát nem bírja el az együttes, amint azonban visszatértek Ubilláék, nyerni tudtak még Sopronban, teljes kerettel bárkit elkaphatnak. Ezek alapján ezen a meccsen bármi elképzelhető, de ha Bencze Tamás alakulatából megint nem hiányoznak majd az alappillérek (és jelenleg nincs hír sérülésről, míg a Szolnoknál Juhos Levente továbbra sem játszhat, Kovács Péter pedig kisebb gondokkal küzd), akkor a vendéglátó az esélyesebb papíron.

DEAC (3-1) - Atomerőmű SE (2-2)
2019. október 25., péntek, 18:00

Mindkét csapat kikapott az előző fordulóban, a DEAC Szolnokon szenvedett vereséget, míg az ASE-t a Körmend verte Pakson. A hazaiaknak nem volt válaszuk az Olajbányász ezúttal agresszív védekezésére, míg a paksiak egyszerűen gyengén dobtak egyik fő riválisuk ellen, ami Kovács Ákos és Orlando Coleman (valamint a hosszabb időre kidőlő Eilingsfeld János) hiányában kulcsnak bizonyult, így végig futniuk kellett az eredmény után. Nagy kérdés, hogy ezúttal Kovácsék pályára tudnak-e lépni Kovács(Adrián)ék ellen. Ha igen, kifejezetten szoros csata lehet ebből, amelyben nagyon hasonló erők csapnának össze, egyik gárda győzelme sem lenne meglepő - főleg hogy a Debrecen eddig nem igazán hengerelt, az eredményeket hozta az első három körben. Ha viszont megint hiányzik Dzunics Braniszlav 2-3 alapembere, akkor jóval mélyebb a hajdúsági alakulat kerete, és így a favorit is a DEAC.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (3-0) - OSE Lions (1-3)
2019. október 26., szombat, 18:00

Az egész hétvége legegyértelműbb párosításának tűnik ez a felállás, tekintve hogy a címvédő a feljutót fogadja. A Falco valamivel fáradtabb lehet, hiszen a hétközben játszott, ám lelkileg is pluszból indulhat, miután a PAOK ellen megszerezte első sikerét a Bajnokok Ligája főtábláján. Az Oroszlány legutóbb hazai pályán kapott ki a Kaposvártól, most idegenben játszik egy sokkal erősebb állományú csapattal szemben. Ahogy mondani szokták, "országos 1-es" - az lehet a csapda Gasper Okornék számára, ha ezt a játékosok már a meccs előtt is elhiszik, az OSE pedig felszabadultan kosarazva meglepi őket. Ezt leszámítva azonban semmi más nem szól a vendégek sikere mellett még akkor sem, ha figyelembe vesszük, hogy a múlt héten egy vírusos betegség söpört végig a Falcón.

PVSK-VEOLIA (3-0) - Egis Körmend (4-0)
2019. október 26., szombat, 18:00

A forduló rangadóján két veretlen alakulat találkozik egymással, a két FIBA Europe Cup-os társulat, a Pécs és a Körmend. A hazaiak egy végletekig kiélezett találkozón, Pozsonyban szenvedtek 1 pontos vereséget, míg a Körmend a negyedik negyedben fordítva verte a dán Bakken Bearst idegenben. A lélektani fór tehát Matthias Zollner együttesét segítheti, amely rendkívül komplettnek tűnik jelen felállásban: rendben van a támadójáték, tisztázottnak tűnnek a szerepek, több potenciális nyerőember is van, de egyelőre nem egymás elöl dobálják el a labdákat, mindemellett pedig a védekezés is megfelelő Keller Ákossal középen. Legutóbb, az ASE ellen úgy győzött a vasi együttes, hogy még csak kifejezetten jól sem játszott - igaz, a Pécs ugyanezt az erejét megmutatta Jászberényben a nagyszerűen küzdő JKSE ellen. Mindkét gárda rendkívül masszívnak tűnik, Csirke Ferenc együttese is nagyszerűen felépített szerkezetileg és szerepköröket tekintve is, ráadásul a hazai közönség ezúttal a pécsieket fogja segíteni. Kiegyenlített mérkőzésre lehet számítani, amin nagy különbség meglepő lenne, szoros találkozón bármelyik gárda győzelme nem.

Naturtex-SZTE-Szedeák (0-4) - Jászberényi KSE (0-4)
2019. október 26., szombat, 18:00

A két nyeretlen is összecsap egymással ebben a fordulóban, méghozzá szombat este. A Szedeák legutóbb az Alba ellen a harmadik negyedben még gyakorlatilag egálra állt, amikor ellépett Jesus Ramirez együttese, és onnan már nem sikerült visszakapaszkodni. Ettől függetlenül jóval biztatóbb képet festett addig Andjelko Mandics együttese, mint az első fordulókban. Ugyanez igaz volt a Jászberényre is, amely továbbra is nélkülözni lesz kénytelen amerikai játékosát, Reedet. Az ő helyére fellépő Miller azonban 31 pontot szórt a Pécsnek, a Berény pedig sokáig még vezetett is, mielőtt vereség lett volna a vége. Ezek alapján bizakodó lehet mindkét alakulat, viszont mindkét együttesnek vannak olyan üresjáratai, amelyeket az ellenfél kihasználhat. Hogy ki mennyire tudja ezeket a szakaszokat lerövidíteni vagy "kármentesíteni", az el is döntheti ezt a csatát. A hazai pálya sokat számít két, nehéz helyzetben lévő gárda összecsapásán, ezért valamivel esélyesebb a Szedeák.

KTE-Duna Aszfalt (1-1) - Alba Fehérvár (3-1)
2019. október 27., vasárnap, 18:00

A Kecskemét újfent hosszabb szünetből érkezik, hiszen az előző hétvégén nem játszott, így jól felkészülhetett az Albából. A fehérváriak a Pécs elleni vereséget kijavították a Szedeák ellen, ám Luka Markovics bokaszalag-szakadást szenvedett, így a rotáció egy fővel rövidebb lesz - a helyét a fiatalok közül veheti majd át valaki. Alapvetően erősebb, mélyebb gárda a fehérvári még Markovics kiesése ellenére is, de a KTE-nek rengeteg ideje volt arra, hogy saját játékát is csiszolja, másrészt tanulmányozza, mi kell az Alba legyőzéséhez - Forray Gábor elmondása szerint csapatként kell dolgozniuk elöl és hátul is, ez lesz a kulcs. A hazai pálya és a kéthetes felkészülési lehetőség mindenképpen árnyalja a képet, ám így is Ljubicsicsék számítanak esélyesebbnek.

Kaposvári KK (1-3) - Sopron KC (1-3)
2019. október 27., vasárnap, 18:00

A somogyi alakulat legutóbb megszerezte első győzelmét az OSE otthonában (úgy, hogy Hock mellett Bakit is nélkülöznie kellett), míg a Sopron hazai pályán kapott ki a ZTE-től - igaz, Christian Jones édesanyja állapota miatt a mérkőzést megelőzően hazautazott, Demetre Rivers pedig az összecsapás első félidejében megsérült, így két légiósa nélkül fejezte be a meccset Sabáli Balázs csapata. Amennyiben egyikük sem áll rendelkezésre, akkor annyira rövid a soproni rotáció, hogy teljesen egyértelműek az erőviszonyok a Kaposvár javára. Jones visszatéréséről egyelőre még nincsenek információk, de ha legalább Rivers felépül a vendégeknél, akkor érdekes lehet még a csata. Főleg azért kellene a vendégeknek, hogy legalább Rivers bevethető legyen Carter mellett, mert a KKK pont a magasembereknél verte meg az OSE-t - a Hendlein-Dramicsanyin-Lalic hármas vitte a prímet Oroszlányban, az ő megállításuk most sem lesz egyszerű feladat. Ha Rivers felépült, jó meccs lehet ebből, de hazai pályán még így is Fekete Ádám együttese az esélyesebb.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus