Bemelegítés - A-csoport, Középszakasz - 10. forduló

Holnap a középszakasz utolsó fordulója következik - lássuk a mérkőzések felvezetőit, illetve a forgatókönyveket a helyezések szempontjából.

Felsőház, 10. forduló

JP Auto - JKSE (18-15, 4.) - Pécsi VSK-VEOLIA (17-16, 5.)
2019. május 15., szerda, 19:00

A két együttes egészen biztosan egymás ellen kezdi a rájátszást, csak még azt nem tudni, hogy milyen felállásban. A hazaiak nincsenek jó passzban, az aktív rotáció nagy része gyakorlatilag folyamatosan sérült volt a középszakaszban, erre a meccsre zsinórban négy vereséggel érkezik a JKSE. Ezzel szemben a Pécs szépen szállítja az eredményeket is most már, az elmúlt öt mérkőzésén három győzelmet is aratott, legutóbb pedig tükörsimán verte a listavezető Körmendet. A mecsekaljai gárda idegenben még nem nyert meccset a középszakaszban, de most jó esélyei lesznek, ráadásul pihentebb is, hiszen a hétvégén nem lépett pályára.

A képlet itt egyszerű. Ha a Jászberény győz, akkor Nikola Lazics csapatánál lesz a hazai pálya előnye a negyeddöntőben, ha viszont Csirke Ferenc együttese diadalmaskodni tud, akkor a Pécs előz, hiszen az egymás elleni mérlege 3-1 lesz a JKSE ellen a közép- és az alapszakaszt is figyelmbe véve.

Egis Körmend (24-9, 1.) - Szolnoki Olaj KK (23-10, 3.)
2019. május 15., szerda, 20:00

Ezen a találkozón múlik az, hogy ki kerülhet be az első helyen a PO-ba, úgyhogy a tét nem kicsi (ez a rájátszás során nagyon könnyen eldöntheti az aranyérem sorsát is). A Körmend nincs jó passzban, két vereséget, sőt, két sima zakót könyvelhetett el az elmúlt két találkozón azok után, hogy előtte hónapokig alig kaptak ki Matthias Zollner tanítványai. A Szolnoknál stabilizálódik a helyzet, Kovács Péter és Vojvoda is visszatértek, de Benke és Rowsey nélkül jóval kevesebb a potenciál ebben a keretben, és ez leginkább az idegenbeli mérkőzéseken jött eddig ki. A vasiak az előző két forduló ellenére top favoritok saját közönségük előtt - az most elég komoly meglepetés lenne, ha a címvédő és kupagyőztes Olaj nyerni tudna Körmenden.

Ha a hazaiak nyernek, akkor a felállás egyszerű: a Körmend az első (25-9), a Falco a második (24-10), a Szolnok pedig a harmadik (23-11). Ha viszont a vendégek győznek, akkor hármas holtverseny lenne 24-10-nél, a minitabellán pedig mindhárom csapat 4-4-es mutatóval rendelkezne (a Falco nyert Szolnokon, a Körmend egyszer Szombathelyen, az Olaj pedig most nyerne Körmenden). Jelenleg a Falco +12-vel, a Körmend +7-tel, a Szolnok pedig -19-cel rendelkezik a három együttes minitabelláján az alap- és a középszakaszt is figyelembe véve.

Ez alapján ha a Szolnok minimum 31 ponttal nyer, és legalább 90 pontot dob, akkor első (ha nem dob 90 pontot, akkor legalább 32 ponttal kell győznie), a Falco a második, a Körmend a harmadik. Ha kevesebb, mint 31 ponttal nyer, de legalább 14-gyel, akkor a Falco az első, a Szolnok a második és a Körmend a harmadik. Ha viszont a Szolnok kevesebb, mint 14 ponttal nyer, akkor hiába győz, a Falco az első, a Körmend a második, az Olaj pedig marad a harmadik helyen (13 pontos vendég győzelemnél a Körmend és a Szolnok is -6-tal állna a minitabellán, de a Körmendé lenne a több dobott pont, ami elvileg a következő szempont a minitabellás mérleg és a minitabellás kosárarány után).


Középház, 10. forduló

Zalakerámia ZTE KK (14-19, 10.) - Sopron KC (16-17, 5.)
2019. május 15., szerda, 18:00

A ZTE már elvesztette esélyét a rájátszásra, a Sopron azonban még a PO-ért fog küzdeni az utolsó nap során, amely több forgatókönyvet is tartalmazhat. A hazaiak biztos, hogy szépen szeretnének búcsúzni saját közönségüktől, Zalaegerszegen nem is esélytelenek természetesen, de Sabáli Balázs gárdájánál annyival nagyobb lehet a motiváció, hogy a pályaválasztástól függetlenül ez most döntő faktorrá válhat - jobban haraphatnak az elmúlt hónapokban, az alapszakasz végétől kezdve óriásit harcoló soproniak, akik egyébként pihentebbek is, hiszen a hétvégén nem játszottak.

KTE-Duna Aszfalt (17-16, 6.) - DEAC (16-17, 9.)
2019. május 15., szerda, 18:00

Ez egy ki-ki mérkőzés lesz, hiszen döntő fontosságú lesz a rájátszás szempontjából. A Kecskemét hazai pályán stabil, az egész szezonban összesen négy vereséget gyűjtött be saját közönsége előtt, de a Sopronnak sikerült már nyernie itt a középszakasz során, egy újabb vendég siker pedig összekuszálhatná a dolgokat. A DEAC az életéért küzd az elmúlt hetekben, nagyon mély gödörben volt a csapat a középszakasz elején, most viszont zsinórban három győzelme van a hajdúsági együttesnek, és Sopronban is győzni tudott Berényi Sándor csapata - idegenben nem sok sikere van a DEAC-nak, de amikor nagyon kellett, akkor eddig begyűjtötték a győzelmet saját pályájuktól távol is a fehérvári alapszakasz zárót leszámítva. A KTE a hazai pálya miatt talán egy fokkal esélyesebb, de nagyon kiélezett csata várható.

Ha a Kecskemét nyer, azok az egyszerűbb esetek, hiszen akkor a KTE biztosan a hatodik, az ASE biztosan a hetedik, a Sopron pedig biztosan a nyolcadik akár győz Zalaegerszegen, akár veszít (16-18-nál a DEAC-ot 2-2-es, +3-as egymás elleni eredménnyel veri az SKC-t, 17-17-nél viszont 3-1-re elbukja az ASE ellen ki-ki meccset).

Ha viszont a DEAC nyer, akkor van még két eset. Amennyiben a Sopron kikap, akkor az ASE lesz a hatodik, mert az ASE-KTE-DEAC hármas holtversenyben 5-3 a mérlege, a KTE hetedik a 4-4-es minitabellás mutatóval, a DEAC pedig a nyolcadik 3-5-ös mérleggel. Ha a Sopron is nyer a DEAC mellett, akkor viszont négyes holtverseny van, ahol az ASE 8-4-gyel szerzi meg a hatodik helyet, a KTE 6-6-tal lesz a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik helyen pedig a Sopron és a DEAC 5-7-tel zár. Az SKC ezen a minitabellán is előzi a DEAC-ot, mivel az egymás elleni eredményben jobb.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus