Bemelegítés - A-csoport, Negyeddöntő - 1. mérkőzés

Ma este elkezdődik a rájátszás a negyeddöntők első mérkőzéseivel, a playoutból pedig már a második találkozót is letudja a MAFC és a Sopron - a meccsek felvezetőit olvashatjátok.

Negyeddöntő, 1. mérkőzés

Szolnoki Olaj KK (1) - Atomerőmű SE (8)
2018.05.15., kedd, 18:00

A Szolnok nagyon magabiztosan húzta be az alapszakaszt (21-5), a középszakaszt (27-7) és a kupát is eddig, így a legnagyobb favoritnak tekinthető a rájátszásban is. Az ASE nagyon hullámzó játéka a középszakasz végére egyenesedett ki valamennyire - kérdés, hogy a középházban található ellenfeleknél jóval erősebb Olajjal mihez kezd majd Schmidt Béla legénysége. Kétszer találkoztak eddig a felek egymással, és mindkét meccset a szolnokiak nyerték - meglepő módon a tiszaligeti ütközet jóval szorosabb volt (91-86), a paksi találkozón lényegében egy csapat volt csak a pályán (57-90). Az nem kérdés, hogy a vendégektől maximum kellene végig ebben a párharcban, és nemcsak ahhoz, hogy meg tudják nyerni, hanem ahhoz is, hogy meccset fogjanak. Az első kiemelt kerete jóval masszívabbnak tűnik annak ellenére is, hogy sérülésekkel bajlódott Dragan Alekszics együttese a középszakasz második felében - többen kihagytak mérkőzéseket, de valószínűleg mostanra mindenkit összedrótoztak. A Falco elleni utolsó találkozón a védekezésre nem sok hangsúlyt fektetett a hazai gárda, és ha nem tudnak "átkapcsolni" PO-üzemmódra, akkor lehet gondjuk, de amikor igazán kellett, eddig mindig megrázták magukat Vojvodáék, függetlenül attól, milyen formában voltak korábban, így masszív favoritjai ennek a találkozónak és a párharcnak is.
 

Alba Fehérvár (3) - Pécsi VSK-VEOLIA (6)
2018.05.15., kedd, 18:00

Ez a két együttes is kétszer találkozott egymással - az Alba még rengeteg sérülttel, egy történelmien gyenge első félidővel nagy zakót kapott Pécsett a szezon elején (79-47), de Székesfehérváron simán győzött (92-71), az viszont nagy kérdés, hogy most mire lehet számítani. Dzunics Braniszlavék a szezon első felében, a sérültek felépülése után játszottak a mostani formájuknál sokkal jobban is - azok a nagy futásaik sokszor hiányoznak, amikkel korábban nemzetközi szinten jegyzett csapatokat is be tudtak darálni, hiába nyertek például legutóbb 17 ponttal a Szolnok ellen. Ettől függetlenül az állományok közötti különbség és a hazai pálya egyértelműen feléjük billenti el a mérleg nyelvét ebben a párharcban, de a Pécs nagy formába lendült a középszakaszra, 6-2-vel hozta le a középházat, és Csirke Ferenc nagyon megtalálta Brooks helyét a rendszerben.

Az amerikaival van egy újabb fegyvere a mecsekaljaiaknak támadásban, egyelőre látszólag nagyon jó az összhang a Durham-Brooks-Budimir trió között, a magyarok közül pedig többen is képesek fellépni melléjük, kihasználni a vezérek által teremtett helyzeteket. A Pécs többször is jó mérkőzéseket játszott Fehérváron az utóbbi időben, rövidebb-hosszabb ideig nagyon meg tudják fogni az Alba atletikus játékát - március elején is vezettek még a félidőben, aztán nem tudtak mit lépni ellenfelük tempójára a második 20 perc során, de tavaly például nyertek a későbbi bajnok otthonában. A találkozó és a párharc esélyese is a Fehérvár, az viszont nem lenne meglepő, ha a Pécs a jelenlegi formájában mérkőzés(eke)t nyerne.
 

Egis Körmend (4) - KTE-Duna Aszfalt (5)
2018.05.15., kedd, 18:00

Ez a párharc és főleg az első meccs azért is érdekes lesz, mert a két csapat pár napja egymás ellen fejezte be a középszakaszt - szombaton a Körmend győzött hazai pályán (84-67), de a KTE mestere, Forray Gábor a meccs után elmondta, hogy nem most kellett kiteríteni a lapjaikat. A szezonban egyelőre 2-2 a mérleg, mindkét gárda hozta a hazai találkozóit - az alapszakaszban Kecskeméten simán győztek Wittmannék (93-77), Körmenden pedig a végén még ráhozták a frászt a vasiakra (91-85), míg a középszakaszban a második félidő eleje döntött a KTE javára (89-80) a szombati, körmendi csata előtti egymás elleni összecsapáson.

Jelenleg ez tűnik annak a párharcnak, ahol a legnagyobb esélye van egyrészt az 5 meccsnek, másrészt annak, hogy a pályahátrányból kezdő csapat továbbmenjen. A Körmend most már hosszú hetek, lassan hónapok óta képtelen kihozni magából a legtöbbet - még a válogatott szünet után volt egy jó periódusa Ferenczéknek, amikor a későbbi FIBA Europe Cup győztes Umana Reyer Veneziát otthon, a Szolnokot pedig idegenben verték, de azóta csak keresik önmagukat, hatalmas hullámzásokra képesek egy mérkőzésen belül, és az eredmények sem nagyon jöttek. A Kecskemét ugyanúgy 2-6-tal hozta le a felsőházat, ahogy a Körmend, mégis stabilabbnak tűnik egy-egy gyengébb produkciót leszámítva. A vasi piros-feketék kerete mélyebb, az teljesen egyértelmű, de az első 7-8 játékos minősége között nincs nagy differencia - kérdés, hogy a hosszabb padnak lesz-e esetleg jelentősége a párharc kései szakaszaiban. Ha a Körmend kihozná magából azt, ami a keretben van, akkor még mindig egyértelmű favorit lehetne (a szezon első felében a Europe Cupban többször is látott játéka alapján), de erre hosszú ideje nem volt már példa, így ha Djeraszimovicsék jobb napot fognak ki támadásban, akkor ellophatnak egy mérkőzést idegenből. Az első találkozó ebből a szempontból talán a legjobb esélyük, főleg azok után, hogy a középszakasz utolsó fordulójában nem biztos, hogy mindent úgy csináltak, ahogy most fognak.


Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2) - Zalakerámia ZTE KK (7)
2018.05.15., kedd, 18:30

A felsőházi második a középházi harmadikkal csap majd össze ebben a párharcban. A Falcónak voltak problémái a középszakasz elején, ám az előző három meccsét megnyerte a szombathelyi gárda, és játékban is kezd arra a Falcóra hasonlítani (főleg támadásban), amit a szezon előtt lehetett várni, és amit az idény első felében többször is lehetett látni - Szolnokon egy tét nélküli meccset nyert meg Szrecsko Szekulovics gárdája, de előtte 10 ponttal verte az Albát azon a mérkőzésen, ahol lényegében eldőlt, hogy ki lesz a második a középszakasz végén. A ZTE mostanra került a legjobb formába, 4 mérkőzést nyert meg Bencze Tamás csapata az ASE elleni vereség előtt, és támadásban egészen jól megtalálták a szerepeket. A két egymás elleni ütközet közül egyik sem volt tükörsima, de mindkettőt a második kiemelt nyerte - hazai pályán 6 (88-82), idegenben pedig 5 ponttal (76-81) győzött a Falco.

Az nagy kérdés, hogy a ZTE védekezésben mennyire tud összeállni, mert ezzel voltak gondjai, és főleg ez ellen a Szombathely ellen lehetnek problémái most is - a támadójáték szépen működik már a Kinney-Vaughn-Benke-Radic négyes vezetésével, de hogy hogyan fogják túldobni a Falcót, és hogyan tudnak ezzel (és igazán jó védekezés nélkül) nyerni Szombathelyen vagy akár egynél többször hazai pályán, azt nehéz látni. Perl Zoltánék a bajnokságban továbbra is csak a Szolnoktól kaptak ki hazai pályán, így egyértelmű esélyesei ennek a sorozatnak, és azt is hozzá kell tenni, hogy idegenben is hozzák most már az eredményeket - nyertek Szolnokon és Körmenden, az Alba ellen pedig csak egy ponttal kaptak ki. Ha Govensék elöl azt nyújtják, amit tudnak, akkor a ZTE-től nagy dolgok kellenek ahhoz, hogy akár saját közönsége előtt győzni tudjon, de Szombathelyen, az első csata előtt egyértelműen a Falcót lehet megnevezni favoritként.


Playout, 2. mérkőzés

MAFC (0-1) - Sopron KC (1-0)
2018.05.15., kedd, 19:00

Itt nem nagyon van kérdés, hiszen a Sopron otthon megnyerte az első csatát, így ha Budapesten is legyőzi a MAFC-ot, akkor bennmarad az A csoportban, míg a fővárosiak kiesnek. Az első összecsapáson az El-Amin, Parker, Watkins, Henderson légiósnégyes vezetésével meglepően simán győzött az SKC, először volt ekkora különbség ebben a szezonban bármelyik gárda számára (90-74). Ennél jóval kisebb differencia várható a ma esti ütközet során, a MAFC pedig a "késsel a nyakán" játszik majd - nagy kérdés, hogy ez mit vált ki belőlük, a Sopron lélektanilag könnyebb helyzete nem biztos, hogy előnyt jelent majd. Azt is hozzá kell tenni, hogy idei 5 találkozásuk során eddig négyszer Watkinsék diadalmaskodtak - az alapszakaszban 8, a középszakaszban 4 ponttal nyertek Budapesten, a hazai 1-1 ponttal ide-oda eldőlő mérkőzések mellett pedig ott volt a pénteki 16 pontos  siker a Sopronnak. Nagyon kiegyenlített küzdelemre lehet számítani, ahol nagyban eldöntheti a meccs kimenetelét az, hogy a MAFC fejben hogyan tud megbirkózni azzal, hogy nincs már hibázási lehetősége.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus