Bemelegítés - A-csoport, Negyeddöntő, 1. forduló

Ma este 18:00-tól elindulnak a magyar férfi A csoport negyeddöntői - lássuk, mit várhatunk a párharcoktól.

Negyeddöntő, 1. mérkőzés

Egis Körmend (1) - Sopron KC (8)
2019. május 18., szombat, 18:00

A nyolcadik és az első csatájában általában nagy szokott lenni a különbség, ebben a rájátszásban azonban várhatóan nem itt lesz a legkomolyabb differencia a felek között. A Körmend nem véletlenül nyerte meg végül az alapszakaszt, a középszakaszt és közben az Alpok Adria Kupát is, minőségi öt légiósa mellett Csorvási Milán és Ferencz Csaba kiváló rotációt jelent, így még ha Németh Ákos sérülése miatt egy fővel kevesebben is vannak a vasiak, a három naponként lejátszott PO meccsekre bőven elengedő emberük van. A túloldalon a Sopron eleve négy légióssal számolhat Dénes Gábor, Supola Zoltán és leginkább Molnár Marcell mellett, ráadásul Angelo Warnernek és Wesley Gordonnak is voltak sérülései a szezon második felében, nem is egy, úgyhogy Sabáli Balázsnak ilyen szempontból (is) jóval nehezebb dolga volt, de megoldotta - a Sopron az alapszakasz végétől kezdve hatalmas javulást mutatott be az addig eltelt időszakhoz képest.

A párharc (hosszának) kulcsa Gordon és Warner teljesítménye, illetve a Körmend rajtuk bemutatott védekezése lehet, mert az SKC-nak egyértelműen ők az alfái és omegái - Brynton Lemar is tud nyerőember lenni egy-egy meccsen, de egy egész sorozaton keresztül inkább a két kollégája lesz a fontos. A Sopron mindkét húzóemberének voltak egészségügyi problémái, nem is olyan régen, nem tudni, pontosan milyen állapotban vannak. Warnernek nagyon nehéz feladata lesz, ha Desonta Bradford felszívja magát, utóbbi sokszor megmutatta, hogy védekezésben milyen pióca tud lenni (igaz, voltak olyan meccsek is, főleg a középszakasz vége felé, amikor az egész körmendi csapattal együtt ő sem nagyon szakadt meg hátul), Gordon viszont érdekes párharcot vívhat a teljesen más adottságokkal rendelkező Delas-Csorvási párossal szemben. A Sopronnak most inkább akkor és azokon a meccseken lehet esélye, amikor Lemar és Alan Wiggins Jr. (és esetleg Supola) is fellép a két vezér mellé, mert ketten várhatóan kevesek lesznek ez ellen a Körmend ellen.

Körmenden szerintem egyértelműen jobbak a hazaiak, itt az a kérdés, hogy Sopronban mit fognak nyújtani majd Matthias Zollner tanítványai. Az alapszakaszban 95-78-ra győzött a vasi gárda, igaz, még más felállásban, a Hűség Városában viszont 80-79-re nyert az SKC - most sem lenne meglepő, ha mondjuk az első soproni meccs nem lenne Ferenczéké. Lebecsülni egyáltalán nem lehet a soproniakat, az alapszakasz vége óta nyújtott teljesítményük megsüvegelendő, de a Körmend egy jobb gárda.

Tipp: 3-0 az Egis Körmendnek.
 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2) - KTE-Duna Aszfalt (7)
2019. május 18., szombat, 18:00

Ez egy jóval egyértelműbb párharcnak tűnik jelen állás szerint. A Falco a felsőház legjobb formában lévő alakulataként vághat neki a PO-nak, Váradi Benedekék 7-1-et produkáltak összességében, csak Körmenden kaptak ki, míg a Kecskemét zsinórban három vereséggel futhat neki a PO-nak, legutóbb 27 ponttal kapott ki hazai pályán a DEAC-tól - pedig egy, a tartalékos hajdúságiak felett aratott győzelemmel meg lehetett volna a hatodik hely.

A sorozat hossza gyakorlatilag a Falcón múlik - természetesen a KTE jó védekezéssel megnehezítheti a szombathelyiek dolgát, de az idei Falcóra is jellemző, hogy hátul keményen odateszik magukat, a támadásban meglévő lehetőségeket tekintve pedig összehasonlíthatatlanul jobb Gasper Okorn együttesének állománya.

A második kiemelt a kupadöntőt még elvesztette, ott még finoman szólva is kereste a játékát, most azonban kezd egyre jobban rátalálni támadásban a nagy tempóra, ez pedig nagyon fekszik annak az állománynak, amelyben olyan játékosok vannak, mint Perl Zoltán, Darrin Govens, Ronald Curry Jr., Sztefan Balmazovics, Evan Bruinsma vagy éppen Juvonte Reddic. Rengeteg opció, rengeteg potenciális nyerőember, nem is beszélve a középszakaszban már sokkal jobb és hasznosabb teljesítményt nyújtó Váradiról. A KTE ezzel szemben a jó védekezése (legkevesebb kapott pont a középházi együttesek közül) mellett jóval kevesebb fegyverrel számolhat (második legkevesebb dobott pont a Top10-ből a viharvert JKSE mögött), ráadásul a jó védekezésből sem láthattunk sokat az elmúlt időszakban - itt vagy vissza tud váltani Forray Gábor csapata a szezon nagy részében látott teljesítményéhez hátul, vagy nagyon gyorsan lezárul majd a párharc, és az sem biztos, hogy ez nem történik meg akkor, ha a maximumot nyújtja a KTE.

Mind a formát, mind az állományt tekintve jóval jobban áll a Falco, amely így top favorit, még az is komoly meglepetés lenne, ha meccset veszítene a negyeddöntőben. Az alapszakaszban a szombathelyiek 74-71-re győztek hazai pályán, aztán 95-80-ra Kecskeméten, eddig tehát veretlenek a KTE ellen ebben az idényben.

Tipp: 3-0 a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelynek.


Szolnoki Olaj KK (3) - Atomerőmű SE (6)
2019. május 18., szombat, 18:00

Előzetesen ez tűnik a legszorosabb párharcnak, mégis meglepetés lenne a címvédő kiesése. A Szolnok rengeteg gonddal, sérüléssel küszködött és küszködik is, jelenleg Benke Szilárd és Andrew Rowsey hiányzik biztosan a keretből, ők pedig meghatározóak voltak például a kupagyőzelem során - már ott is tartalékos volt az Olaj, de ez a két játékos még pályára léphetett, és nem kis szerepük volt abban a sikerben. Az ASE-nál is voltak problémák, de leginkább a kispadon és az állományban - jelenleg Dzunics Braniszlavval stabilizálódni látszik az ASE, de pályahátrányból kellene továbbjutnia.

A sorozat nagy kérdése ugyanis az, hogy nyer-e bármelyik csapat idegenben, erre ugyanis nagyon kevés esély mutatkozik a papírforma alapján. A Szolnok a hazai meccseire rendre összekapta magát még a középszakaszban is, csak a Falcótól kapott ki otthon az egész szezonban, de ezt leszámítva még a legnagyobb problémák közben is rendre győzni tudott,. Saját pályájától távol azonban jelentősen gyengébb produkciót nyújt Dragan Alekszics együttese, nem egyszer esélye sem volt a győzelemre, márpedig LaDontae Hentonék szintén erősek voltak otthon az utóbbi időben. Az ASE azonban a Gordon nélkül felálló Sopront is csak hosszabbítás után tudta legyőzni, egyébként nem sok babér termett a paksiaknak idegenben, és az otthon kifejezetten erős Olaj ellen nem számíthatnak túl sok jóra.

Döntő faktor lesz természetesen Vojvoda Dávid állapota, nélküle a Szolnok támadópotenciálja nagyon kevésnek tűnik, vele viszont van egy olyan fegyvere a címvédőnek, amelyre nincs válasza a Paksnak (sem). Az alapszakaszban egyébként oda-vissza győzött az Olaj, de az még egy merőben más szolnoki gárda volt, most például kifejezetten bravúr lenne egy 3-0 a címvédő javára.

Ha az ASE mégis tudna nyerni a Tiszaligetben, az el is dönthetné a párharcot Nick Fausték javára, de leginkább ebben a párharcban tűnik reális forgatókönyvnek, hogy mindkét együttes hozza a hazai meccseit, és így végigcsorog a párharc 3-2-ig.

Tipp: 3-2 a Szolnoki Olaj KK-nak.


Pécsi VSK-VEOLIA (4) - JP Auto - JKSE (5)
2019. május 18., szombat, 18:00

A Pécs nagyszerű formában kezdi meg a PO-ot (az utolsó öt mérkőzéséből négyet megnyert), ráadásul lelki fölényben is lehet, hiszen az utolsó fordulóban előzte meg riválisát egy idegenbeli sikerrel - láthatóan jó passzban van Csirke Ferenc együttese, és az "első csatát" megnyerte. A JKSE épp ellenkezőleg - sorozatban öt vereséggel vág neki a jászberényi gárda a rájátszásnak, ráadásul folyamatosan tele van sérülésekkel, alig-alig léptek pályára a légiósok a középszakasz során.

A párharc legnagyobb kérdése az lesz, hogy Jászberénynél ki tudja vállalni a játékot. A Pécsnél ilyen kérdések nincsenek, és sokkal jobban belőhető, hogy mi várható a mecsekaljaiaktól, de a Berény eredményessége azon múlik, hogy ki tud majd pályára lépni - Coleman hónapok óta nem játszik, de Alekszandrov, Pitts és Pantelics is sokszor hiányoztak, a Berény pedig az öt légiósával alkot egy teljes egészet, ha csak Coleman hiányzik, az is nagyon meglátszik az együttesen.

Azt láthattuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyei együttesnek sok volt a naponkénti mérkőzést, azt viszont még nem tudjuk, hogy teljes kerettel hogyan bírnák, hogy három naponta pályára kell lépni. A két gárda eddigi négy meccséből a két pécsi nagyon sima hazai győzelmet hozott, de egyik alkalommal sem volt teljes a vendégek kerete (az alapszakaszban Pitts hiányzott), a két jászberényi összecsapás pedig nagyon szoros ütközetet hozott - ez várható egyébként most is.

Tipp: 3-1 a Pécsi VSK-VEOLIA javára.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus