NBI/A csoport - Elődöntő beharangozó (1.)

Holnap este elkezdődik a magyar férfi A-csoportban az elődöntők köre, így most is végignézzük, hogy mi történt eddig a csapatokkal, és mi várható tőlük - először az Alba Fehérvár-Puebla Plus és a Zalakerámia ZTE KK párharcát vizsgáljuk.

Alba Fehérvár-Puebla Plus (1.) - Zalakerámia ZTE KK (4.)
(Egymás elleni eredmény: 3-2, 2-0 az alapszakaszban, 1-0 a kupában, 0-2 a középszakaszban)

A két gárda közül az Alba Fehérvár egy 3-0-s söpréssel jutott tovább, de az első két, Kecskemét elleni találkozón borzasztóan megszenvedtek a KTE-vel, az utolsó 5 percben fordítottak 8, illetve 9 pontos hátrányból, de végül meglett a söprés. A ZTE ezzel szemben öt meccsen jutott túl a negyeddöntőn - a várt nagy csatát vívták a Szolnokkal, és bár az első meccsen rezgett a léc, idegenben pedig nem tudtak nyerni, 3-2-vel így is kiejtették a címvédőt, ez már óriási dolog náluk.

A két együttes közül a ZTE játéka rejt kevesebb kérdőjelet, miután náluk ugyanaz várható, mint eddig - Ubilla 2-2-iből Drungilas, a kiosztásaiból pedig mindenki más élhet majd. Az amerikai irányítónak a két középszakaszbeli, Alba elleni meccsből a hazain ment lényegesen jobban, mert bár idegenben is dupla-duplázott, ott gyenge hatékonysággal szórta pontjait, 12 gólpassza mellett pedig 7 eladott labdája is volt. Az a Szolnok ellen is látszódott, hogy az ő jó teljesítménye nélkül nem nagyon fog mérkőzést nyerni Bencze Tamás alakulata, mert az ő jobb produkciója nélkül nagyon ritkán jön össze a többieknek annyira jó meccs, hogy nyerni tudjanak.

Ubillán kívül is lesz azért kulcskérdés a zalaegerszegiek támadójátékában. Az egyik Benke Szilárd, aki egészen pazarul játszott az Olaj ellen, a védekezésben megszokott intenzivitása mellett támadásban is főszerepet vállalt többször is, nagyon sokoldalúan kosárlabdázott, és mindenhol ott volt. A gondja az lehet, hogy Shepard személyében kifejezetten jó védőt kap most a nyakába, jóval nehezebb sorozatra számíthat, mint a negyeddöntőben (és a padról Markovics is fizikális, úgyhogy az se sokkal jobb számára, ha éppen Shepard pihen vagy más szerkezetben játszik az Alba).

Ha Benkének nem is megy majd annyira, mint az első körben, akkor is van tartalék a ZTE-ben, de ehhez Szabó Zsoltnak és Norfleetnek feljebb kell lépnie. Utóbbi 10-13 pont között hozott egy átlagot a Szolnok ellen, de semmi extra nem volt abban, amit mutatott, és ez most már lehet, hogy kevés lesz tőle, míg Szabó 5 meccsből háromszor maximum 7 pontig jutott, és nemcsak azért, mert nem vállalt olyan rettenetesen sokat. Emlékezetes, palánkos triplát szórt a fehérváriak ellen a középszakaszban, idegenben, azzal nyert a ZTE akkor, úgyhogy van miből táplálkoznia a mostani ellenféllel szemben, de Norfleethez hasonlóan jó eséllyel tőle is jobb, kiegyensúlyozottabb produkció kell majd ebben a felállásban.

A palánk alatt Drungilasnak és Wrightnak, de főleg a litvánnak lehet kulcsszerepe, egyrészt a pattanózás miatt, amiben hatalmasat kell teljesíteniük, ha pariban akarnak lenni, másrészt azért, mert a litvánt láthatóan nem sok ellenfele kedveli, neki nem egy és nem két "története" volt már idén, többek között Lóránt Péterrel is. Itt nagy szerepe lesz az idegeknek, hogy eldurran-e bármelyik oldal agya is, mert Keller Ákos kispadra száműzésével meggyengíthetnék az Alba belső védekezését - itt persze nemcsak Drungilas szerepét érdemes kiemelni, hanem azt is, hogy Ubilláék mennyire tudnak faultokat kiharcolni Kelleren.

A túloldalon több a kérdőjel, mivel a hírek szerint visszatér Edwards, úgyhogy azonnal borulnak dolgok az eddigiekhez képest - ez azért nem feltétlenül rossz az Alba számára, egy KTE elleni (dobó)teljesítmény most már kevés lenne. Az amerikainál több kérdés is felmerül, például az, hogy milyen fizikai állapotban van, mennyire van játékban, illetve ha ez a kettő rendben is van, akkor az, hogy Mohammedre milyen hatással lesz a kanadai kettes visszatérése. Mohammed pont Edwards kiesése után kezdett el sokkal jobban játszani, mint korábban, ami lehet, hogy csak annyit jelent, hogy ennyi idő kellett neki ahhoz, hogy megtanulja a rendszert, de az is lehet, hogy neki kell ez a szerepkör, amiben volt, ahhoz, hogy jól tudjon teljesíteni. Most megint vissza kell szoknia a kisebb szerephez, a székesfehérváriak pedig nyilván abban bíznak, hogy azok után, hogy az elmúlt hetekben rendesen formába lendült, így, kevesebb játékperccel és labdával is hasonló teljesítményt tud majd hozni.

Edwards azért nagyon kell az Albának, mert az első két KTE elleni találkozón megmutatkozott, hogy triplák (és Edwards) nélkül teljesen mindegy, milyen jó egyéni képességű játékosaik vannak, nem tudnak (annyira) érvényesülni, és ki-ki meccseket játszottak egy jóval alacsonyabban rangsorolt gárda ellen is. Azt is hozzá kell tenni, hogy amíg Forray Gáborék védekezése fojtogató volt, addig a ZTE-é várhatóan nem lesz annyira az - sokat léptek előre a zalaegerszegiek ebben az idény elejéhez képest, de van több támadható pontjuk is, amit a Kecskemét ellen például nehéz volt megtalálni. Edwards visszatérésével sokat javulhat a triplaszázalékuk és a bedobott hármasok mennyisége is, márpedig ha ebben jó az Alba, az egyéni képességeiket is könnyebben használhatják, azt pedig nem tudja már egyszerre védeni sem a ZTE, sem más a mezőnyben.

Támadásban egyébként Lóránt, Shepard, Taylor és Farr is nagyon rendben volt eddig a PO-ban, úgyhogy ha Edwards visszatérése nem "öli meg" teljesen Mohammed eddig látott, hasznos játékát, és javul a triplázás is (nem feltétlenül a KTE elleni harmadik meccs szintjére, de 35-40% közé mondjuk), akkor topfavorit Dzunics Braniszlav együttese, és nemcsak ebben a párharcban, hanem az egész bajnokság megnyerésére is.

Összességében nézve az Alba állományra jobb csapat, Edwards visszatérésével pedig most már hosszabb is - Mohammed, Markovics és Farr csereként bevethetőek, míg a túloldalon Wright, Kis és Mohácsi az a három ember, akit leginkább használ Bencze Tamás, de Kis szerepkörét Keller Iván is betöltötte már a túloldalon, úgyhogy több a variációs lehetőség Dzunics kezében. Jobb védőcsapat a Fehérvár, támadásban pedig mindkét gárda tud megállíthatatlan lenni, úgyhogy papíron a pályaelőnnyel együtt az Alba továbbjutása várható. A ZTE azért a középszakaszban (is) megmutatta, hogy van olyan adott napi támadójátéka, amire nincs védekezés, hiszen a középszakasz székesfehérvári meccsén egyáltalán nem volt rossz támadásban a hazai alakulat, mégis túldobta őket a ZTE, de újra nyerniük kell egyszer Benkééknek idegenben, ez pedig az Edwards-dzal bővülő, úgy tűnik, hogy fejben újra teljesen összeálló alapszakasz-, középszakasz- és kupagyőztes ellen borzasztóan nehéz feladatnak tűnik.

Az első találkozó mondjuk rögtön érdekes is lehet, hiszen Edwardsot "vissza kell építeni" az Albába, a fehérváriak egy hete pihennek, míg a ZTE lendületből jön - ezt láthattuk már többször is, hogy az első meccsen előny lehet az elvileg fáradtabb, de sokszor lendületben lévő csapatnak. A párharc előrehaladtával viszont egyértelműen előnyben van az első kiemelt ebben a tekintetben is.

Tipp: 3-2 az Alba Fehérvár-Puebla Plus javára.


A menetrend

Első mérkőzés: Május 24., szerda, 18.30
Alba Fehérvár-Puebla Plus - Zalakerámia ZTE KK

Második mérkőzés: Május 26., péntek, 19.00
Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár-Puebla Plus

Harmadik mérkőzés: Május 30., kedd, 20.00
Alba Fehérvár-Puebla Plus - Zalakerámia ZTE KK

 

Negyedik mérkőzés: Június 3., szombat, 19:00 (ha szükséges)
Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár-Puebla Plus

Ötödik mérkőzés: Június 5., hétfő, 18:30 (ha szükséges)
Alba Fehérvár-Puebla Plus - Zalakerámia ZTE KK

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus