Tüzér-tűz 19. rész (8. évad)

Behúztuk 2021 első győzelmét.

Nem egyszerű feladat megtalálni a jót 2020, túlságosan sok fájdalommal, szomorúsággal és bizonytalansággal elcsúnyított esztendejében. A saját életemet azon vezérfonál mentén élem, hogy minden nehezebb szituációt más szemszögből közelítek meg. Anélkül, hogy elbagatellizálnám az adott probléma jelentőségét, igyekszem a gondolataimat tudatosan a pozitívumok felé terelni. Számos esetben ez irtózatosan nehéz, viszont ezáltal képes vagyok továbblépni és a lehetséges megoldásokon töprengeni, az esetek döntő részében teljesen feleslegesen marcangolt miértek helyett. Erre talán a legérzékletesebb példa a családi tragédiánkat jelentő ominózus házrobbanásos történetünk, ahol minden erőnkre és optimizmusunkra szükségünk volt/van, a "Mi a nagyszerű abban, hogy ez megtörtént?" kérdésre adható válaszok után kutatva.

Ezzel az átkozott koronavírus-járvánnyal színesített tavalyi évvel sincs könnyű dolgunk. Az egyik nagyszerű hozadéka az immáron élőben közvetített Honvéd-kosármeccsek megjelenése. Ötletgazdaként óriási köszönettel tartozom Sipos Péter kollégámnak, az U16-os gárdánk vezetőedzőjének. Peti vetette fel, majd öntötte formába elképzelését, amihez kirobbanó örömmel és lelkesedéssel csatlakozott Lajos, csapatunk emblematikus főszurkolója, aki már akkor hangszálszakadás-gyanúval kísért üvöltéssel űzte-hajtotta az aktuális piros-fehér sereget, mikor jelenlegi játékoskeretünk doyenje, Kovács Doma még a csepeli Rozsdás Csavarkulcs Óvoda udvarán stírölte a kiscsajokat hozentrógeres avarbarna kordgatyában tologatva a csattogós lepkét.

Nagyon sokan csodálkoztak rá Lajos - általuk kisebb kultúrsokként aposztrofált - metamorfózisára. Nem tudták hová tenni a róla, mint teljességgel elvakult, a Honvédért jóban-rosszban kiálló keménymag-vezérről kialakult képet. Adott egy közel három évtizede a lelátón folk vagy extrém metál zenekar pólóban, negyven percen keresztül embertelen decibellel, a magyar trágárságszótár szerkesztőit szűzlányos pirulásra késztető nyelvezettel üvöltöző csávó, aki idén az óhatalanul meglévő sztereotipiához képes rendkívül kultúráltan, szellemesen, elegánsan és érthető elfogultsága ellenére teljesen vállalható tárgyilagossággal közvetítő, majd lefújást követő interjúkat készítő profivá lényegül át.

Számomra ebben semmi meglepő nincs. Nyolc közös idényünk és három szenvedélyünk, a Honvéd, a tenisz és a fém zene több szálon is összeköt. Emellett tisztában voltam újságírói és rádióműsorvezetői képességeivel, amelyek kellő alapot és rutint biztosítanak neki a minőségi szórakoztatáshoz. Ha Mészáros "Lujó" István szakosztályvezetőnk tudná, hogy mit akarok pötyögni, biztosan elpuffogtatná az "el fogod kiabálni" frázist, de mivel én ebben a babonás hókusz-pókusz maszlagban nem hiszek, így leírom:

A következő mérkőzésünket lehetséges, hogy Digis Sportos kollégám és jóbarátom, Rádonyi Kristóf közvetíti! Az immár megszokott atlétika, női tenisz, kosárlabda portfóliót jégkoronggal, röplabdával és focival bővítve idén is reális eséllyel pályázik a DS sztahanovista émlékplakettjére, ezért eddig nem volt realitása a dolognak. Mondjuk az több mint vicces lesz, amikor az általa testközelből is kiválóan ismert játékosaimat kommentálja. Arról nem beszélve, miképp csomagolja majd egy-egy őrült döntésemet. Ha egyáltalán be akarja csomagolni... remélem nem...

Idei első bajnoki meccsünk kapcsán nem sok kivetnivalót találhatott az indokoltnál több eladott labdánkon kívül. Magas intenzítású játékot bemutatva tudtuk kétvállra fektetni a kiváló egyéni képességű Nagykőröst. Szezoncsúcsot jelentő 99 dobáskísérletet, 63%-os összlepattanózást, 27 gólpasszt és 15 szerzett labdát hoztunk. Mind a tizenkét játékos kiérdemelt legalább tíz percnyi játékidőt, szedett lepattanót és közülük KILENCEN értek el kétszámjegyű teljesítmény mutatót. Külön említést érdemel Szatmári Zsombor dupla-duplája, Kopácsi Ákos 4-4 sikeres triplája és szerzett labdája, Pintér Dávid öt gólpassza, Tóth Bence és Stefán Dávid +29 illetve +27-es +/- mutatója, valamint a Tanoh András-Kármán Domonkos ifjonc duó 22 pontos, 8 lepattanós, 5 gólpasszos és 32 VAL-os produktuma.

Kedden újabb komoly kihívás vár ránk a Ludovika Arénában, a Vasas-verő NKA Pécs érkezik hozzánk.

 

Szép napot és lelki békét Mindenkinek!

Csak a Honvéd!

 

fotó: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus