Tüzér-tűz 20.rész (8.évad)

Egy hét Pécs jegyében.

fotó: hunbasket.hu

Számomra mindig nagy öröm tehetséges magyar kosárlabdázókat látni. Ezen elégedettségem csak fokozódik mikor a bajnokságunkban történik mindez. Rendkívül fontosnak gondolom egy fiatal, a profi pályafutását éppen elkezdő játékos esetében, hogy felnőtt ellenfelekkel szemben kelljen felvegye a kesztyűt. Semmilyen edzés, utánpótlás bajnokság nem képes pótolni az ezzel a kihívással járó tapasztalatszerzést. Tudom, tudom, az én pattanásokkal kísért sihederkoromban még felfelé paskolták a labdát (én azt jobbra is bal kézzel..) pattogtatás helyett, de nem vagyok biztos benne, hogy sikerült volna befutnom azt a későbbi játékoskarriert, ha anno 17 évesen nem vágok bele a százhalombattai kalandba...

Számtalan kortársam - nálam nagyobb tehetséggel - fejezte be idő előtt vagy nem tudta bejárni a benne lévő potenciál sugallta utat, mert azokban a fogékony éveiben nem a megfelelő helyen volt. Játszani, fejlődni, hibázni, tapasztalni, küzdeni kell. Begyűjteni - az akkor még - erősebb, gyorsabb, tapasztaltabb ellenfelek könyököseit, zrikáit és cseleit. Erre (is) nagyszerű lehetőséget biztosít az NB1/B bajnokság. A fiatal szabály ajtót nyitott sok ifjoncnak az A-csoportban, nálunk még többen pallérozódhatnak hétről-hétre.

Ennek a vezérelvnek zászlóshajói pécsi illetőségű riválisaink. Kedden az NKA Pécs, vasárnap a PVSK csapatát láttuk vendégül a Ludovikán. Előbbin a kétszámjegyű végeredmény ellenére rettenetesen nehéz dolgunk volt. Minden negyedet nyerünk ugyan, de vérrel-verejtékkel melóztunk a pálya négyzetcentimétereiért. Keveset és gyengén dobtunk, eladtunk 15 labdát, de a fontos pillanatokban összezártunk és megcsináltuk a kulcsjátékokat. Az első negyedben bokasérülést szenvedő, de összeszorított fogakkal küzdő Szatmári Zsombor (10 pont, 5 lepattanó és 15VAL), Szentirmai Ákos (6 pont, 6 kiharcolt és 12VAL), Kopácsi Ákos (14/6 pont, 5 lepattanó és 3 gólpassz) trió jelentette a szükséges pluszt akkor.

A hét zárásaképp letudott meccsen pedig a 13 perc alatt 17/15-öt pörkölő Tichov Dominik, a 10-8-3-20-at hozó Stefán Dávid, a rendkívül sokoldalú (7p, 4lp, 3kf, 3szl, 3gp és 13VAL) csk, Pintér Dávid, a 12 perce alatt ugyanennyi pontot termelő Kármán Domonkos és a nagy kedvvel száguldozó Tóth Bence (9/3 pont, 7 lepattanó, 6 kiharcolt, 6 gólpassz és 24VAL) játszott jól.

Erre jött rá a mindkét meccsen remeklő Bea Bence az ellenfél gólzsákjain bemutatott fojtogató védekezése, a pályafutása következő szintjére fellépő Tanoh András (20 pont, 8 lepattanó és 23VAL) kiegensúlyozottsága és a VIII. kerületi Pécsi Napok MVP-je, Takács Dániel (19 pont, 12 gólpassz, 7 lepattanó, 6 kiharcolt, 10/15 összes dobás és 37VAL) extrája. Ismételten remek csapatjátékot mutattak a Srácok, amit az egymás között kiosztott ÖTVEN gólpassz érzékeltet a legjobban.

Az előttünk álló hét kellően kalandosnak érkezik. A keddi összecsapásunk alkalmával állandó kommentátorunkkal, Lajossal szövetkező és az ezzel a formációval hatalmas közönségsikert arató Rádonyi Kristóf barátommal élőben közvetítjük a győri buborékban megrendezésre kerülő női Európa Kupa csoportkörének összes mérkőzését a Digi Sporton. A két adás között átszaladok az Istállóba edzést tartani, majd pénteken már talpig elegánsban és teljes sminkben vágódok a lefújást követően autóba, hogy kellemesen unalmas családi egyterűmet üveghangon túráztatva próbáljam megdönteni a Váci út - Törökbálint viszonylat nem hivatalos pályacsúcsát. Remélem a TAO elszámolásban található "Mérkőzésre értelmetlen sebességgel száguldó vezetőedző traffipax büntetése" keret és a feldobásra éppen beesek majd. A meccs előtti taktikai eligazítás helyett Mészáros "Lujó" István szakosztályvezetőnk kifogyhatalan és az ő utánozhatatlan előadásmódjával negyvenharmadjára is szórakoztató vicceivel spanolja fel a Srácokat. Arra legalább tuti figyelni fognak...

 

Szép napot és lelki békét Mindenkinek!

Csak a Honvéd! 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus