112 pontot szórva húzta be a Magyar Kupa-bronzérmet a DEAC

Végig ellenállhatatlanul támadt a Debrecen, és bár a Jászberény is 90 pont fölé jutott, ezt a tempót nem tudta tartani - a DEAC éremmel térhet haza.

Magyar Kupa, a 3. helyért
DEAC - JP Auto-JKSE 112-91 (30-23, 27-30, 26-16, 29-22)

DEAC: Dugat 27/6, Manigat 25/21, Boriszov 17/6, Ivosev 13/3, Amigo 22. Csere: Polyák 6/6, Omenaka 2, Bognár -, Velkey -, Kozák -, Tóth -.

JKSE: Pitts 32/9, Rakics 5/3, Coleman 9/3, Alekszandrov 20/12, Pantelics 10/3. Csere: Kerpel-Fronius 5/3, Czirbus 10, Brbaklic -, Fekete -, Ruják B. -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető!

Tanult az elődöntőből és remekül kapta el a rajtot a DEAC a csalódott csapatok csatájában, Manigat két hármasával 6-0-ra, Dugat kinti dobásával 9-2-re húztak el. A Cseh Györgyöt nélkülözni kénytelen Jászberény lassan éledezett, főként Pantelics igyekezett, aki triplát is vágott, ám hiába zárkóztak fel 11-7-re, a kinyíló védekezésük mellett kétszer is büntetett az ellenfél centere, Amigo - Nikola Lazics korán ki is kérte az idejét. Érdekesség, hogy mindez először nem járt cserével, a kezdőötös tért vissza, és bár Amigo újabb kosarat szerzett, Pitts elkezdte felpörgetni a jászságiak tempóját, Alekszandrov pedig két hármast is bepörkölve lökte előrébb az övéit. 22-10 után futott is egy 9-2-es sorozatot a JKSE, és látótávolságon belülre kerültek - a negyed hajrájában Dugat kezdett el villogni, két nagyon nehéz kosarat szórt be, így a hajdúságiak megállították a rohamot (30-23). 

Coleman szerzett labdájával és kosarával indult a második negyed, de Dugat erre is válaszolt, Pantelics büntetőire pedig Manigattól jött egy hármas, majd ő is elcsente a játékszert és könnyű kosarat szerzett, a DEAC pedig tíz ponttal ellépett (37-27). A rutinos berényiek viszont nem estek kétségbe, Alekszandrov megint hármast szórt, szigorítottak a védekezésükön, ebből Coleman zsákolt, majd Czirbus szép ziccerével gyorsan visszatáncoltak. Dugat állt ismét a DEAC élére, de a negyed közepén ő és Berényi Sándor is technikait kapott egy védőfault megreklamálásáért, ezekkel a büntetőkkel tovább faragta hátrányát a JKSE. Ivosev idegnyugtató 2+1-e és hármasa nagyon kellett, különösen úgy, hogy a túloldalon Coleman egy támadóval összeszedte harmadik személyi hibáját is, le kellett ültetni. Amigo növelhette volna tovább a különbséget, de két büntetőt is elrontott, Manigat viszont két látványos triplával segítette ki - a túloldalon főleg büntetőkből voltak ekkor eredményesek, illetve Pitts sebességében bízhattak. Az utolsó percekben Alekszandrov pörgette fel a Berényt, de szükség is volt erre, hiszen a cívisvárosiak 57 ponttal zárták a félidőt - érdekesség, hogy tették mindezt úgy, hogy Milos Boriszov az első félidőben 14 perces játékideje alatt nem dobott rá (57-53).

Boriszov gyorsan pótolta lemaradását, azonnal bevágott egy tempót és egy ziccert, utána viszont jó helyzeteket rontott a DEAC, Pitts pedig triplával, Rakics ziccerrel büntetett, nem tudott elszakadni a debreceni csapat. A Berény ugyanakkor ismét nem tudta átvenni a vezetést, Coleman begyűjtötte negyedik hibáját, majd Pantelics szedett össze technikait, ami egyben a harmadik fekete pontja is volt. A zseniálisan dobó Dugat újabb hármasát aztán Amigo fejelte meg két közelivel, majd Rakics közbeszúrt hármasát Boriszov kontrázta meg, úgy tűnt, hogy itt leszakítja ellenfelét a DEAC - Rakics technikait kapott, Amigo újabb ziccert tett a helyére, majd Boriszov szép táblás tempója után időt kellett kérnie Lazicsnak (77-63). A negyed hajrájában sem változott a játék képe, pörögtek Manigaték, ráadásul Rakics pár perc alatt megkapta második technikaiját is reklamálásért, egyik kulcsjátékosát vesztette el a JKSE - Pitts dudaszós hármasa csak szépségtapaszként szolgált (83-69). 

A záró negyed elején nagyon igyekezett a Berény, hogy faragjon a hátrányból, Czirbus, Alekszandrov és Pitts volt eredményes, de Polyák László két nagy hármassal verte vissza a felzárkózási kísérleteket, utána viszont gyorsan kipontozódott. Ebben az időszakban Kerpel-Fronius Balázs állt a jászsági sereg élére, beszórt egy kintit és büntetőket harcolt ki, 11 pontra zárkóztatva csapatát, itt volt azonban a vége. Dugat sokadszor hűtötte le a kedélyeket egy nehéz dobással, majd Manigat visszalépős triplájával és Dugat 2+1-ével a 36. percben elérte a 100 pontot a Debrecen - 103-86-nál már az utolsó szalmaszálba kapaszkodva kért időt Nikola Lazics. A hajrában azonban már nem tudott megújulni csapata, a DEAC így végig kiváló támadójátékot mutatva, magabiztos sikerrel gyűjtötte be az idei bronzérmet. 

fotó: hunbasket.hu/Rébay Viktor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus