A Falco magabiztos játékkal gyűjtötte be a kupabronzot

Az NKA keményen küzdött, de a szombathelyiek jobbak voltak ezen a délutánon. 

fotó: Girgász Péter/MKOSZ

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, bronzmérkőzés:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - NKA Universitas Pécs 101-81 (28-18, 22-22, 29-22, 22-19)
 
Falco: Pot 4, Tanoh Dez 12/6 , Benke Sz. 10, Keller 9,  Tiby 6. Csere: Perl 25/6, Pot, Jordano 13/9, Pongó 17/9, Verasztó -, Kovács -, Krivacsevics 5.

Pécs: Walker 10,  Manjgafic 19/6, Herger 2, Nikolics 8/3, Durmo 8/3. Csere: Kerpel-Fronius 6, Kovács 6/3, Scherer 5/3, Henry 15,  Lados -, Rátgéber -, Benke K. 2. 

Tanoh Dez András parádéjával indult a kisdöntő, a fiatal magyar tehetség szerezte a Falco első hét pontját, majd Pongó Marcell is feliratkozott a dobólistára, miközben a túloldalon Manjgafic és Nikolics 1-1 kosarán kívül sok mindent nem lehetett feljegyezni. Amikor egy szép Tanoh Dez-Benke lerohanás végén utóbbi könnyű kosarat szerzett a 5. perc kezdetén, Csirke Ferenc gyorsan időt is kért. Nikolics hármasa javított is a Pécs helyzetén, de Benke nem hagyta annyiban, majd Pongó labdalopása és ziccere, illetve Tanoh Dez tempója után 10 ponttal lépett meg a Szombathely (17-7). A padról beszálló Jordano is beszórt két saroktriplát Perl passzaiból, Pongó sem akart tőlük lemaradni, itt pillanatok alatt kinyílt az olló, a pécsiek abban bízhattak, hogy közben a Falco-bónusz is kigyűlt. A kirabolt büntetőkből közelebb is jöttek, Kovács Péter is beszórt egy távolit, így szépen lassan visszakapaszkodtak 10 pont alá. Jöhettek volna még közelebb is, de Keller óriási visszafutós blokkot osztott ki Scherernek, Jordano pedig a túloldalon azonnal triplával büntetett - Kerpel-Fronius Gáspár utolsó másodperces kosara zárta a negyedet (28-18). 

A rövid pihenő után Henry és Kerpel-Fronius pillanatai következtek, de Perl kosaraival, illetve Keller támadópattanózásával nem tudtak mit kezdeni, így állandósult a 8-10 pontos differencia. A nagy birkózásban ezúttal az NKA bónusz gyűlt ki alig három és fél perc alatt, amit Tiby rögtön ki is használt - szinte hihetetlen, de ekkor büntetőzhetett először a Falco. Manjgafic visszaállása azonnal hármast eredményezett, majd Scherer futotta be a pályát, itt egy kicsit elvesztette a fonalat a Szombathely, Milos Konakov gyorsan magához is rendelte övéit (37-29). Manjgafic azonban nem lankadt, faulttal együtt dobott kosarat Kellerről, majd Tibyra fújtak támadóhibát, ami után Kovács dobott rá nem jellemző kifordulós tempót. Három pontra zárkózott az NKA, és bár Pongó igyekezett lefékezni a rohamot, ekkor már a Falco személyi hibái is kigyűltek, amit Walker használt ki (39-36). Itt a sárga-feketék is érezték, hogy gond lehet, Tiby, Benke, Perl és Keller révén sikerült ellépniük, hátul is sokkal több energiát tettek a védekezésbe, és mintha a pécsi kulcsjátékosok is kicsit elfáradtak volna (46-36). Walker ziccere törte meg a Pécs rossz szériáját, de Perl elöl-hátul óriásit melózva nem engedte, hogy a baranyaiak felpörögjenek (50-40). 

A félidei statisztikára pillantva a dobásmutatókban nem volt nagy különbség, ellenben a Falco 24-8-ra (!) nyerte a lepattanózást, azon belül 10 támadót szedtek vissza, amiből 11-2-re hozták a második esélyből szerzett pontokat. Az sem elhanyagolható különbség, hogy a cserepadjukról 31 pont érkezett - pedig az NKA 16 pontja is jó teljesítményt takart. 

Alaposan bekezdtek a csapatok a második félidőben, sorra estek a kosarak mindkét oldalon, de a tíz pont körüli differencia nem változott. Pongó Marcell extrája fordított a dolgok folyásán, előbb bevert egy hármast, majd triplát dobatott Perllel, 16 pontos hátrányban pedig következett is az NKA időkérése. Durmo emberről beszórt hármasa és Manjgafic két ziccere, illetve Henry zsákolása hozta vissza a pécsi reményeket, alig két perc alatt visszajött 10 egységre Csirke Ferenc legénysége, jött is a Konakov-időkérés. A nagyon aktív Perl pontjaival el is kezdett működni a sárga-feketék támadójátéka, és védekezésben is javultak, illetve a pécsiek is sokat rontottak, így megint elkezdett nőni a különbség.  A negyed végén megint mindkét oldalon potyogtak a kosarak, de az NKA nem tudott közelebb jönni, ráadásul Kovács Péter összeszedte 4. hibáját is (79-62).

Pot tempójával indult a záró negyed, de a Pécs nem adta fel, igyekezett tartani a lépést ellenfelével. Közelebb viszont nem tudtak jönni, hol egy Jordano vagy Benke—tripla, hol egy Krivacsevics-lepattanó és kiharcolt fault állította meg Durmóékat. A negyed közepén egy látványos Pot-Keller alley-oop után már 20 ponttal vezettek a szombathelyiek, majd Tiby tett be egy löbbölt labdát, itt végleg el is dőlt a bronzcsata sorsa. Öt perccel a vége előtt Csirke Ferenc még időt kért, hogy megszakítsa a Falco örömjátékát, pár hármassal közelebb is jöttek, de Perlék sikerét már nem veszélyeztették. Pongó triplájával a 100 pontot is átlépték a sárga-feketék és magabiztos játékkal szerezték meg a bronzérmet - a végén a fiatalok is belekóstolhattak a kupahangulatba. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus