A harmadik negyedben parádézott a válogatott, sima siker a csehek ellen

Kiegyenlített első félidőt követően extra védekezéssel őrölték fel ellenfelüket Somogyiék, önbizalomnövelő sikerrel tartották életben matematikai esélyeiket.

Világbajnoki selejtező, 2. kör, K-csoport:

Magyarország - Csehország 83-69 (18-21, 18-12, 31-10, 16-26)

Magyarország: Váradi 5/3, Vojvoda 7/3, Benke 8/3, Filipovity 15/9, Hopkins 11/3. Csere: Keller 9, Perl 7/3, Golomán 9, Somogyi 8/6, Lukács 2, Pongó -, Kiss 2.

Csehország: Kyzlink 21/6, Peterka -, Pulpan 2, Kriz 7/3, Balvin 10. Csere: Palyza 8/6, Bohm 3/3, Bálint 16/9, Pekarek -, Kovar -, Svec 2, Samoura -.

Kriz hármasával nyitottak a csehek, de az első percekben inkább a mieink akarata érvényesült: Filipovity, Benke, Váradi is betalált, majd a csereként beszálló Somogyi-Keller duó két villanásával 11-5-re léptünk meg. A cseh gárda időkéréssel rendezte a sorokat, keményebben álltak oda védekezésben, Balvin egyre nagyobb károkat okozott a festékekben, a fiatal Bálint pedig duplát és triplát is jegyzett, majd Kyzlink is felpörgött. A 14-2-es futást Hopkins 2+1-es játéka törte meg, majd a negyed végén Filipovity tett vissza egy támadópattanót, így sikerült megállítani a vendégeket (18-21). 

A második játékrész elején Bálint és Palyza is bevert egy távolit, de Vojvoda hármasával és ziccerével látótávolságban maradtunk. A negyed derekán ismét Balvin okozott gondot, nehezen tudták megfogni a magyar magasemberek, 24-31-re el is léptek a vendégek. Balvin pihenőjét azonban nem tudta kimozogni a cseh csapat, nélküle nem működött a támadójáték, kimaradtak a triplák, majd védekezésben is egyre nagyobb lyukak tátongtak - Golomán remek megoldásaira építve egy 10-0-s rohanással használtuk ki a vendégek rövidzárlatát. Palyza két büntetője állította meg a magyar rohamot, miután Vojvoda sportszerűtlent érően nyúlt bele Kriz szemébe, de a slusszpoén nálunk volt: egy lerohanás végén Keller ugrott bele a gyűrűbe (36-33). 

Fordulás után a pálya okozott gondot a cseh válogatottnak, visszajátszást vétettek, oldalvonalon léptek ki a labdával, az első percekben három labdát adtak el - eközben a túloldalon Váradi két büntetővel, Filipovity pedig hármassal és egy lerohanás végi zsákolással büntetett, 43-33-nál jött is a vendégek időkérése. Balvinéknak sikerült is szigorítani a védekezésükön (bár a magyaroknál is több hiba csúszott be), támadásban viszont csak abban bízhattak, hogy Balvin ipari mennyiségben szállítja a támadópattanókat, a nagyon aktív Vojvoda vezetésével sikerült megzavarni a periméter-játékukat. A csehek 43-37-ig tudtak csak visszazárkózni, de ez volt a maximum, itt a Hopkins-Somogyi tengelyre építve parádésan megindultunk támadásban, az ellenfél eladott labdáiból pedig futni is tudtunk. Perl, Golomán és Benke is villant, 43-37 után egy extra 24-6-os rohanással zártuk a játékrészt és gyakorlatilag eldöntöttük a meccset - a negyedet Hopkins sakk-mattra kijátszott hármasa zárta (67-43). 

Benke gyors triplájával már 27 ponttal is vezettünk, itt viszont a kicsit minden mindegy alapon játszó csehek futottak és 10-0-t Bálint vezetésével - jött is a hazai időkérés. A vendégek továbbra is igyekeztek egész pályán megzavarni a magyar csapatot, ami időnként össze is jött, ugyanakkor kétszer is sikerült üresre játszani Filipovity Márkót, aki két utolsó másodperces hármassal lohasztotta le Balvinék reményeit. 76-55-nél jött egy cseh időkérés, de ez már csak a veszett fejsze nyele volt, Keller 2+1-es játékkal jelentkezett, Lukács Norbert és Kiss Dávid is betalált, a végén mindenki lehetőséget kapott. 

fotó, slide: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus