A KTE-t is legyőzte az OSE, a Sopron simán verte a Szegedet

Wittmann meccsvégi hármasára ezúttal volt válasza az ellenfélnek, Rizvic dobása győzelmet ért az oroszlányiaknak. Az SKC átrobogott a Szedeákon, nem volt elég tűzerő a Tisza-parti együttesben.

Magyar férfi NBI/A, 11. forduló

OSE Lions - KTE-Duna Aszfalt 67-66 (18-15, 16-10, 9-22, 24-19)

Wittmann majdnem megint megcsinálta. Kosárszegény, de annál izgalmasabb mérkőzést játszott egymással az ellentétes mérleggel (4-7, 7-4) álló Oroszlány és a KTE. Az elején Karahodzsics horogdobásával 14-8-ra elléptek a vendégek, ám egy 10-1-es futással zárta a negyedet az OSE, így előnnyel fordulhatott a második etapra (18-15). A kisszünet sem törte meg a házigazdák lendületét, 22-5-ösre nyújtották sorozatukat, amivel már 30-19-es előnybe kerültek – Demeter, Hayes és Abell is aktív volt a piros-feketéknél. Belealudt a második felvonásba a KTE, mindössze 9 pontra futotta ebben a 10 percben Djeraszimovicséknak, 34-25-ös hazai fórt mutatott az eredményjelző félidőben. Nem tudni mivel, de láthatóan hatni tudott a nagyszünetben csapatára Forray Gábor, mintha kicserélték volna ugyanis a lila-fehéreket a térfélcsere után. Főként Djurasovic találataira alapozva percek alatt eltüntették hátrányukat, Thomas triplájával pedig 40-38-ra már náluk volt az előny – új meccs kezdődött. A záró felvonás elején egészen 51-43-ra el tudott lépni a vendégcsapat a beragadó oroszlányiaktól, ám Garamvölgyi és Washington tripláival, majd Abell kettesévél pillanatok alatt fordítottak a hazaiak – izgalmas végjátékra volt kilátás. Ez meg is valósult, 63-63-mal fordultak a felek az utolsó percre – Washington hibázott, Bozovic azonban visszatette a támadópattanót a kétpontos előnyért. Időt kért Forray Mester, és bár mindenki tudta, hogy Wittmann fogja dobással befejezni a kecskeméti akciót, a rutinos játékmester így is bevágta a nehéz triplát – eléggé hasonlót, mint amivel pár napja a PVSK-t győzte le csapata. Itt azonban még hátra volt 13 másodperc a végéig, amit ki is használtak a piros-feketék – Rizvic tört be az alapvonalon, fellökte Wittmannt, de a síp néma maradt, a dobás pedig behullott – eggyel ment az OSE, 6.8 másodperc maradt. Utolsó támadását már nem tudta tiszta dobóhelyzetig játszani a KTE, így a bajnokság újonca újabb értékes skalpot gyűjtött be – egy nem túl szép, de annál izgalmasabb mérkőzésen. 

Ki-ki meccs volt. A pécsiek ellen behúzta a szoros végjátékot, itt most alulmaradt a Forray-legénység, ez most egy ilyen bajnokság. A kezdőjátékosokra nem lehetett különösebb panasz, mind kétszámjegyű pontot termeltek, a padról azonban mindössze 3 egység jött – eléggé ötemberes csapat benyomását keltette a KTE ezen az estén. Az OSE cseréi közül Garamvölgyi fontos hármast, Rizvic pedig győztes dobást süllyesztett el, így bátran lehet állítani, ebben a szegmensben ellenfele fölé nőtt a hazai alakulat, és végül be is húzta a derbit.

Az OSE legjobb dobói: Washington 23/3, Hayes 10, Bozovic 6, Rizvic 6.  
A KTE legjobb dobói: Thomas 14/12, Djurasovic 14/6, Djeraszimovics 13/3.


Sopron KC – Naturtex-SZTE-Szedeák 94-70 (25-18, 23-17, 32-18, 14-17)

Nem volt kérdés. Nagyon gyorsan komoly előnyt alakított ki a soproni csapat az enerváltnak tűnő szegediekkel szemben, és a harmadik negyedben el is döntötte a derbit. Pedig Krapic kosarával 12-8-ra még a Tisza-partiak vezettek, ám hamar kapcsoltak a házigazdák, és egy 17-3-as rohammal 25-15-ös előnyre tettek szert – Takács és Kinney trojkái indították be a futást, de többen is hozzátettek az előny kialakításához. A második etapban Asbury és Balmazovic dupláival négy pontra zárkózott a Szedeák, de megint akadt soproni, aki a vállára vette övéit – Rivers gyors öt pontjával visszaállt a tízes differencia. Félidőben 13-mal ment a vendégeket 11 labdaeladásba hajszoló házigazda, ám a java csak ezután következett: Rivers két trojkát süllyesztett el a vendégek gyűrűjében, a különbség pedig fokozatosan nőtt – előbb húsz pontra, majd a negyed végére már a harmincat is közelítette. Megduplázta fórját a harmadik tíz pers során az SKC, ezzel formalitássá téve a záró felvonást – a szegedieknek nem maradt már puskaporuk a zárkózásra, teljesen megérdemelten győztek a fehér-kékek. 

Ketten nem megy. Asbury és Balmazovic 38 pontot tett a közösbe 18-20 elosztásban, a csapat többi része azonban nem nőtt ma fel a feladathoz – továbbra is nehéz helyzetben van a Szeged, hiszen gyakorlatilag közvetlen riválisától kapott ki, így továbbra is playout-os helyen tanyáznak a Tisza-partiak.

A Sopron legjobb dobói: Rivers 24/12, Carter 14, Supola 13/9.
A Szedeák legjobb dobói: Balmazovic 20/15, Asbury 18, Vágvölgyi 9/3.

 

Szolnoki Olajbányász - Pécsi VSK-Veolia 100-75 (30-20, 25-16, 21-19, 24-20)

Davis hamar letette a névjegyét. Két új játékossal, Darwin Davisszel és Marjan Cakarunnal a soraiban, két győztes meccsel a háta mögött fogadta a nemrég edzőváltáson is átesett Szolnoki Olajbányász a 6-0-val kezdő, azóta azonban 0-5-tel álló PVSK gárdáját. Nem kellett sokat várni Davis első pontjaira, sőt akár első tíz pontját is írhatnánk, csak ő talált be ugyanis az első percekben a Tisza-parti együttesből - amikor 9 perc játék után lecserélte Gasper Potocnik, 13 pont mellett három gólpassz állt a neve mellett, 3/3-as triplázással fűszerezve. Fokozatosan lépett el ellenfelétől a piros-fekete gárda, 22-17 után egy 8-3-as etappal zárták az első játékrészt a házigazdák. Rudner hármasával már 36-20-ra is mentek a szolnokiak, Davis pedig hol saját maga fejezte be az akciót, hol a társakat szolgálta ki – Andre Jones is beszórt egy távolit, fokozatosan nyílt az olló. A félidő 53-35-tel zárult, Davis pedig már 20 pontot szorgoskodott össze 5/5-tel célozva kintről – abszolút róla szólt az első húsz perc, de a hazai publikum ez szemlátomást nem bánta. Közben a másik új szerzemény, Cakarun is hasznosan játszott, a mecsekaljaiak pedig csak asszisztálni tudtak az eseményekhez – a harmadik negyedben Krsztics távolijával már 68-41-et mutatott az eredményjelző. Egy utolsó rohammal még 76-60-ra feljöttek a baranyaiak, de ezzel el is lőtték puskaporukat – 6 győzelem után beszedték a hatodik vereségüket is, pillanatnyi esélyük sem volt a felszálló ágban lévő Tisza-partiak ellen.

Egyre mélyebben a Pécs. Quincy Diggs 24 pontján kívül nem akadt jó teljesítmény Csirke Ferenc együttesében, Ruják 3, Horti 4 pontot szerzett kezdőként, de a Budimir – Smith duó is megállt 11-11 egységnél. 3/15-tel tripláztak a Szolnok 18/35-jével szemben, ez a hatalmas különbség pedig az eredményben is megmutatkozott – a nemrég igazolt Sulovics sem tűnik a bajok orvoslójának, 2 pontot tett hozzá a faultproblémákkal küzdő center.   

Az Olajbányász legjobb dobói: Jones 25/9, Davis 22/15, Krsztics 16/12.
A PVSK legjobb dobói: Diggs 24, Csirics 13/3, Budimir 11/3, Smith 11.

 

Egis Körmend – DEAC 96-90 (30-35, 24-18, 27-16, 15-21)

Izgalmas végjáték, körmendi diadal. Komoly kosárerővel indult a derbi, a védekezéssel nem törődött egyik fél sem a nyitó tíz perc során – bár 16-10-re még a vasiak vezettek, rövid úton egyenlített, majd fordított is a DEAC. Potyogtak a kosarak, az első negyedet Bognár kosarával 35-30-ra húzta be a hajdúsági alakulat – Moody 12, Tóth Ádám 11 egységet vállalt a közösből. A második játékrész első felében főként Boriszov találataival őrizte előnyét a Kovács-legénység, ám Ferencz és Edwards kosaraival 52-50-nél már a piros-feketék jártak előrébb – végül a nagyszünetre is szűk, 54-53-as előnnyel fordulhattak. A térfélcserét követően Moody távolijával még tartották magukat a vendégek, de Durázi trojkája már 69-61-es MTE-vezetést eredményezett, kezdett elhúzni Matthias Zollner alakulata. 11 ponttal nyerte a negyedet, így 12 pontos fórral várhatta a záró felvonást a Körmend, ám a vendégek nem adták olcsón a bőrüket. Egy 11-2-es rohammal alig három perc alatt visszajöttek a meccsbe, sőt Harrison hármasával egészen 86-85-ig zárkóztak. Ferencz azonban válaszolni tudott erre, fordítania nem sikerült a hajdúságiaknak, az izgalmas végjátékot pedig higgadt büntetőzéssel zárta le a körmendi együttes – kiváló, közönségcsalogató derbi végén a hazaiak örülhettek, és őrzik második pozíciójukat a tabellán.

Volt tartása a DEAC-nak. Milos Boriszov önmagához képest csendesebb estéjét (8 pont, 0/5 tripla) kis híján elbírta a Debrecen, hála főként Moody 30 pontos extrájának (5/9 kintről), valamint a 21 szétosztott gólpassznak. Harrison a padról érkezve tett hozzá 16 pontot, Polyák is fontos kosarakat szerzett, nem hiányzott sok, hogy megtréfálják a vasiakat Kovács Adriánék. Nem jött össze azonban a bravúr, így 6-6-ra módosult a csapat mérlege, egyelőre a tavalyi évhez hasonlóan a 9. helyen állnak a hajdúságiak.

A Körmend legjobb dobói: Edwards 18/3, Ferencz 17/9, Varnado 17/3, Turner 17.
A DEAC legjobb dobói: Moody 30/15, Harrison 16/12, Tóth Á. 13.

 

Jászberényi KSE - Zalakerámia ZTE KK 65-83 (20-23, 16-24, 15-17, 14-19)

Papírforma. A hazai pályán egyelőre nyeretlen, sereghajtó JKSE a ZTE-t fogadta, és amíg bírta erővel a jászsági alakulat, jól is tartotta magát. A nyitó játékrészben fej-fej mellett haladtak a csapatok, végül Agafonov 2+1-es játékával 23-20-ra nyerte az etapot a zalai gárda. A folytatásban is szorosan alakult a derbi, kosárra kosár volt a válasz, 29-29-nél azonban „megunta” Bencze Tamás legénysége, és egy 8-0-s futással magához ragadta a kezdeményezést – végül éppen ennyivel nyerte a negyedet is, így a nagyszünetre már 11 pontos fórral mehetett a vendégcsapat (36-47). Williams és Bibbins vezérletével lendületben maradt a ZTE a fordulást követően is, előbbi trojkájával már húsz pont fölé is „benézett” a különbség (38-59). Innen még egy 13-2-es futással vissza tudott valamelyest kapaszkodni a JKSE, de tíz alá már nem tudtak bejönni Alekszandrovék – a pillanatnyi megingás után ismét visszaállt a korábbi rend. A záró felvonásra eléggé elkészült erejével a jászsági együttes, ezt negyedről negyedre csökkenő pontteljesítménye is jelzi – kézben tartotta a végjátékot az egerszegi együttes, és megérdemelt sikert aratott.

65 dobott ponttal csak extra védekezéssel lehet nyerni. Djordje Pantelics korábbi önmagát idézve, remekül játszott volt csapata ellen, 19 ponttal fejezte be az összecsapást. A társak azonban nem rakták mellé a győzelemhez szükséges teljesítményt, csak Alekszandrov és Miller ért el kétszámjegyű ponttermést, ráadásul hiába harcoltak ki 18 büntetőt a berényiek, mindössze 11-et váltottak pontokra ebből. Az első félidőben még jól tartották magukat, de az összeképet tekintve nem lehetett kérdés a ZTE győzelme – továbbra is utolsó a tabellán a jászsági csapat, nehéz lesz kiharcolnia a bennmaradást Nelsonéknak.

A JKSE legjobb dobói: Pantelics 19/3, Miller 13/3, Alekszandrov 11/9.
A ZTE legjobb dobói: Johnson 19/3, Williams 17/9, Djuric 11/3, Agafonov 11.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE 92-76 (24-20, 27-18, 16-16, 25-22)

Ismét a mélyebb keret döntött. Az éllovas fogadta a harmadik helyezettet a forduló rangadóján, de néhány paksi fellángolástól eltekintve könnyedén érvényesítette a papírformát a bajnoki címvédő szombathelyi együttes. Az első negyed puhatolózó játékot hozott, Lake zsákolásával 24-20-ra vitte el azt a vasi gárda, a második etapot viszont egy gyors 8-0-s futással kezdte Gasper Okorn legénysége, amivel 32-20-ra meglépett – Váradi és Washington is beszórt egy-egy triplát. Sebességet tudott váltani az ASE, még mielőtt hamar tetemes hátrányba került volna – Coleman hármasa és Faust tempója egy 12-3-as futást eredményezett, amivel ismét ott loholtak a házigazda nyakán a tolnaiak (35-32). Váradi és Curry kosaraival normalizálta helyzetét a sárga-fekete együttes, újfent 10 pont környéki különbség alakult ki, amelyet meg is tartott a Falco a nagyszünetig (51-38). A lepattanózást dominálta a címvédő az első húsz perc során (28-17), és kilenc játékosa is betalált, szokás szerint volt kihez nyúlnia Okorn mesternek. A fordulás után lépésről lépésre növelték előnyüket Perl Zoltánék, Benke és Curry is betalált kintről, a túloldalon viszont Coleman szerencsés kosarán kívül nem sok pozitívumot lehetett feljegyezni. 61-42-re is elhúzott már a Falco, mire jött az újabb 12-3-as paksi roham, amellyel újfent 10 pontra jött vissza Braniszlav Dzuincs legénysége. A záró felvonás 67-54-ről indult, de Washington ihletett napjának köszönhetően (15 pont a padról, 5/7 tripla) nem tudott érdemben faragni már hátrányából az Atomerőmű. Húsz fölé kúszott a differencia, 77-56 után még egy utolsó (ezúttal 12-4-es) hajrát levezényelt a paksi gárda, de a végjáték izgalommentesen alakult – a Falco 11-1-re javította mérlegét, az ASE 8-4-re rontotta azt.

Coleman egyedül kevés volt. A Jászberényből érkezett bedobó 17 pontot szórt 4/7-es kinti mutatóval, a társak azonban nem tudták megközelíteni ezt a hatékonyságot – Evans ugyan eljutott 14 egységig, de 0/5-ös triplamutatót hozott, Faust 1/4, Putney pedig 1/7 volt távolról. Lóránt Péter megállt 8 pontnál, Jackson hatnál, a túloldalon egyszerűen nagyobb volt a tűzerő – hét szombathelyi játékos ért el legalább 9 pontot. Egyelőre ez a kiegyensúlyozottság az, ami az idei Falcót a mezőny fölé emeli, a keret mélysége miatt vezetik utcahosszal a bajnokságot Váradiék.

A Falco legjobb dobói: Washington 15/15, Benke 14/9, Curry 13/6.
Az ASE legjobb dobói: Coleman 17/12, Evans 14, Faust 12/3.   

 

Alba Fehérvár - Kaposvári KK 99-88 (17-19, 30-17, 24-26, 28-26)

Végigért a Fehérvár. Az első negyedet 15-6-tal, a másodikat pedig 15-2-vel nyitotta az Alba, a kettő között volt ugyan egy hullámvasútja, de összességében remekül játszott az első félidőben - 8/18 (!) triplát bombázott be a gárda már ennyi idő alatt, uralta a lepattanózást, ráadásul három-négy olyan játékosa is akadt, aki kifejezetten hatékonyan kosárlabdázott. A nagyszünetig dobott 18 kosarukra 17 (!) gólpassz jutott és bár a harmadik negyed elején átmenetileg ismét elérte őket egy kisebb hullámvölgy, de hamar kiegyenesedtek és tartották a tíz pont körüli előnyüket. Ennél lejjebb pedig egyáltalán nem adták, minden kaposvári próbálkozásra tudtak válaszolni, kiemelkedően játszott a palánk alatt Molnár Márton (16 pont, 8 lepattanó, 1 nagy blokk, 7/10 mezőnyből), a periméteren pedig Darrin Govens (21 pont, 6 gólpassz, 5/9 tripla), de rajtuk kívül sokan mások is hozzátették a magukét - a második félidőben már egyáltalán nem inogtak meg, végigvitték a fórjukat és magabiztos győzelemmel örvendeztették meg közönségüket. Kiemelendő, hogy 35 mezőnykosarukra végül kereken 30 gólpasszt osztottak szét, ebből pedig a dupla-duplázó Guyton egymaga tízet vállalt magára.

Csak űzte ellenfelét a KKK. A Kaposvár a borzalmas kezdés után összeszedte magát és egy 13-2-es rohammal még az első negyed végén fordított, ám a második játékrészt megint eladott labdákkal és enervált, erőtlen játékkal kezdte Fekete Ádám együttese - újabb 15 Alba-pont után kért csak időt a tréner és bár onnantól egált hoztak a nagyszünetig, de a tíz pont körüli/feletti hátrányuk megmaradt. Komoly problémát jelentett nekik a kilenc engedett támadópattanó és a 2/9 tripla, ezekkel pedig a folytatásban is gondjuk akadt, különös tekintettel a kinti dobásokra - voltak ugyan biztató periódusaik, de összességében rövid volt a rotációjuk és nem fért bele, hogy még ebből a kevés játékosból is többen nyújtottak gyenge teljesítményt. Davis (22 pont, 7 gólpassz, 4/9 tripla), Norfleet (17 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és Dramicanin (19 pont, 6/11 mezőnyből, 8 kiharcolt fault) azért dicsérhető, de érdemi védekezés nélkül mindez csak egy tisztes helytállásra volt elég, győzelemre nem.

Az Alba legjobb dobói: Govens 21/15, Molnár 16, McDuffie 12/6
A Kaposvár legjobb dobói: Davis 22/12, Dramicanin 19/3, Norfleet 17/3

 

fotó: OSE Lions Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus