A második félidőben extrát játszó Falco elvette a ZTE veretlenségét

Az első félidőt követően még a ZTE vezetett Szombathelyen, fordulás után viszont elöl-hátul jobbnak bizonyult a Falco és behúzta a rangadót.

Magyar férfi NBI/A. alapszakasz, 5. forduló

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Zalakerámia-ZTE KK 88-75 (17-19, 20-19, 29-18, 22-19)

Falco: Váradi 12/6, Norfleet 6, Curry 9/3, Bruinsma 19/9, Reddic 16.
Csere: Tóth N. 16, Bíró -, Balmazovics 10/6.

ZTE: Ware 25/15, Thompson 2, Gliebov 9/3, Szabó 12/6, Agafonov 16.
Csere: Durázi 10/3, Kis -, Papp -, Gulyás -, Doktor 1, Bagó -. 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető.

Rangadóhoz méltó elánnal kezdett a Falco, Norfleet, Váradi és Bruinsma kosaraival 6-0-s futást mutattak be, de a ZTE gyorsan jelezte, hogy nem feltett kézzel érkeztek, 8-0-val vágtak vissza, Ware, Szabó és Gliebov szép megoldásaival. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok, sok volt a birkózás, kemény játék, így az egyik oldalon Szabó Zsolt, a másikon Juvonte Reddic került gyorsan gondba a faultokkal, de a Falcónál Tóth Norbert, a ZTE-nél az éppen Szombathelyen nevelkedett Durázi Krisztofer szállt be remekül - utóbbi kilenc pontot szerzett az első negyedben, amiben volt tripla, zsákolás és szép centermunka is. A hazaiaknál komoly problémát okoztak a kinti dobások, 0/6-tal álltak az első tíz perc után, így a Zalaegerszeg minimális előnnyel mehetett pihenőre (19-21). 

A folytatásban Durázi is gyorsan összeszedte második személyi hibáját, de akadt helyette pontgyáros a Ware személyében, így a ZTE folyamatosan előnyben kosarazhatott. A túloldalon közel 13 percet kellett várni az első sikeres hárompontosra: Balmazovics talált be kintről, de összességében nem nagyon találta a dobásait a Falco. A negyed derekán Szabó Zsolt is beszórt egy kintit, 24-29-nél időt is kért Gasper Okorn. Váradi meg is találta a rést, majd Tóth Norbert is kosarat szerzett, a felzárkózást pedig Váradi dudás triplája zárta le (31-31). A negyed utolsó percei sok hibát hoztak, ebből Reddic, Balmazovics és Bruinsma kosaraival jobban jött ki a Falco, ám mégsem ők mehettek előnnyel a nagyszünetre, mivel Ware az utolsó (utáni) pillanatban óriási buzzer hármast vágott (37-38). 

Valósággal kirobbant az öltözőből a Falco, Curry és Reddic duplájára Bruinsma triplával "válaszolt", szűk két perc alatt futottak egy 7-0-s sorozatot, miközben a túloldalon egy-egyekből próbálkoztak a vendégek, eredménytelenül - jött is Bencze Tamás fejtágítása a kispad mellett. Szabó Zsolt védjegyének számító középtávolival nyugtatta övéit, Agafonovtól is érkezett egy 2+1, majd Ware is betalált kintről, így pillanatok alatt visszajött a meccsbe a vendég gárda. A Falco igyekezett elállítani a vérzést, az egypontosra olvadó előnyt jó védekezéssel, több látványos blokkal és gyors ellencsapásokkal igyekeztek növelni, ez annyira jól sikerült, hogy 57-49-re ismét megléptek. A ZTE támadásaiból megint elfogyott a fantázia, szinte csak Ware találgatott be, így nem sok esélyük volt a különbség szűkítésére, pláne hogy a szombathelyieknél egyre több hármas esett be (66-56). 

A záró játékrészt Bruinsma harmadik hármasa, majd két sakk-mattra kijátszott támadás végén Tóth Norbert kosarai nyitották, erre csak Agafonov tudott válaszolni, 73-58-nál hamar jött is a vendégek időkérése, mert elúszni látszott a hajó. Szabó be is szórt egy hármast, Ware is beszállt a táncba, emellett szigorítottak a védekezésükön is, de veszélyes közelségbe nem tudtak jönni, öt perccel a vége előtt is 14 ponttal vezettek a hazaiak. A végjátékra fordulva utolsó enerigatartalékaikat is mozgósították a hibátlan mérlegük megtartásáért küzdő vendégek, rendre megtalálták Agafonovot, majd Gliebov kettesével három perccel a vége előtt benéztek 10 pont alá (78-70). Gasper Okorn itt rendelte magához fiait, és bár támadásban nem sikerült megtalálni az elvesztett ritmust, hátul stabilizálták a játékukat, így veszélyes közelségbe már nem engedték a ZTE-t. A Falco ezzel a győzelemmel pozitívvá változtatta mérlegét, míg a Zalaegerszeg ugyan a második félidő nagy részében nem találta a játékát, de a végjátékban megmutatta, hogy eddigi mutatója nem a véletlen műve. 

Fotó: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely Facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus