A nyeretlen JKSE majdnem megviccelte a veretlen Falcót

A forduló zárómérkőzésén a jászberényiek egy borzalmas első félidő után majdnem fordítani tudtak a címvédő ellen, de végül Benkéék örülhettek. 

Jászberényi KSE - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 60-65 (14-18, 11-20, 21-11, 14-16)

Benke volt a Falco megmentője. Perl Zoltán és Juvonte Reddic nem léphetett pályára, de az első félidőben úgy tűnt, hogy nélkülük is gond nélkül behúzza a kötelezőt a bajnokcsapat. Az első negyedben Hooker pontjaira támaszkodtak a vendégek, majd a másik játékrészben Benke, Krivacsevics és Filipovity is rendre betalált, ráadásul rengeteg második esélyt teremtettek a fáradó berényiekkel szemben, uralták a festéket - 20 perc alatt mindössze 25 pontot kaptak, a megszokottnál gyengébb triplázás is belefért. Fordulás után azonban igencsak beragadtak, a harmadik negyedben szinte csak Ron Curryben akadt pont, a távoliak nem nagyon estek be, védekezésben pedig rengeteg hibát vétettek, amit kihasznált a Berény és visszajött a meccsbe. A negyedik negyed közepén 53-54-nél már nagyon égett a ház, Benke azonban a legjobbkor talált be kintről, majd Váradi is hozzátett egy 2+1-es akciót, végül 60-63-nál, az utolsó fél percben Benke egy tempót is elsüllyesztett, betolva ezzel csapatát a célba. Fontos, hogy a kettős terhelés tompítására Gasper Okorn igyekezett menedzselni a Falco játékperceit, senki sem töltött 26 percnél többet a parketten. 

Egy félidőnyi rossz támadójáték nem fér bele. Védekezésben nem volt különösebb gond a Berénynél, hiszen a 65 kapott pont több, mint vállalható, Pantelics vezetésével alapvetően stabilak voltak hátul, azonban támadásban komoly problémákkal küzdöttek - az első negyedben hat labdát szórtak el, egyedül Alekszandrov célzott pontosan ebben az időszakban, a Falco pedig ráérzett, hogy megfoghatja őket, és a második negyedben kis híján megroppantották a JKSE-t. A pihenő azonban jót tett a hazaiaknak, akik a harmadik negyedben légiósaik hathatós játékára támaszkodva visszakapaszkodtak a meccsbe - rendbe tették a lepattanózást, elöl több lábon álltak, ez pedig majdnem elégnek is bizonyult a fordításhoz. A felzárkózás azonban túl sokat kivett belőlük, a végjátékban a kritikus pillanatokból ők jöttek ki rosszabbul - továbbra is üldözik első győzelmüket, legközelebb Körmenden próbálkozhatnak az átok megtörésével. 

A JKSE legjobb dobói: Alekszandrov 18/6, Reed 16/6, Miller 11.
A Falco legjobb dobói: Benke 17/6, Hooker 14/6, Curry 10/3.

DEAC - KTE-Duna Aszfalt 73-57 (18-16, 27-11, 13-10, 15-20)

A második negyed el is döntötte a meccset. Jól kezdett a KTE Wittmann és Djeraszimovics vezetésével, Boriszov révén azonban már az első negyed végén jobban álltak a hazaiak. A mérkőzés a második negyedben olyan pályára állt, amelyből nem volt visszaút a vendégek számára. A hazaiak egy 7-0-val nyitották a felvonást, majd szépen fokozatosan léptek el a kecskemétiektől. A hajdúságiaknál ekkor Boriszov mellé felnőttek a többiek, Bognár, Manigat és Tóth Ádám is, de még Moodynak is volt egy triplája. A vendégek a félidő utolsó hét percében összesen két kosarat tudtak felmutatni, a negyed második felében egyet, így 18 pont lett a két gárda közötti különbség (45-27). A fordulás után ugyan nem nőtt nagy mértékben tovább a differencia, a záró negyedet pedig meg is nyerte Forray Gábor együttese, a második 20 percben azonban már végig sima volt a találkozó a DEAC-nak (73-57).

Mindenben felülmúlta ellenfelét a hazai gárda. A DEAC jobb pattanózása (45-32) nem annyira meglepő, ha azt vesszük, hogy a Kecskemét alig több mint 25%-kal dobta a triplákat (6/23), nem érte el az 50%-ot a ketteseknél (18/39), és még a büntetőket is 3/12-es mutatóval értékesítette. A vonalról a DEAC sem volt jó (7/12), ám a 40%-os triplamutató (8/20) és az összkép alapján nem lehetett kérdés ezúttal a győztes kiléte. A vendégeknél csak Thomas és Djeraszimovics volt igazán hasznos, míg a túloldalon a Tóth Ádám (19 pont, 10 pattanó, 3 szerzett labda), Boriszov (21 pont, 4/6 tripla) duó sokkal több segítséget kapott a többiektől, ezért lehetett sima a mérkőzés a második felvonástól kezdve.

A DEAC legjobb dobói: Boriszov 21/12, Tóth 19, Moody 10/6.
A KTE legjobb dobói: Djeraszimovics 19, Wittmann 15/6, Thomas 9/9.


Egis Körmend – Alba Fehérvár 94-80 (30-19, 21-18, 20-22, 23-21)

Jó kezdés, amely végül győzelmet is ért. Két magyar játékossal, Takáccsal és Durázival a kezdőben állt fel a Körmend az Alba elleni rangadóra. Turner és Guyton gyors triplaváltása előrevetítette, hogy valószínűleg pontgazdag derbit fogunk látni, és így is lett – 13-10 után állva hagyta a vasi gárda a fehérváriakat, Turner mellett Taylor, Kastrati és Ferencz is kivette a részét a pontgyártásból. 30-19-re húzta be a nyitó etapot a Körmend, a második játékrész elején pedig még erre is rátettek egy lapáttal, hiszen Durázi és Kastrati kosaraival már 15-tel tartottak előrébb Matthias Zollner tanítványai. Ferencz újabb trojkájával a húszas különbség is meglett, úgy tűnt, hamar kiütéssé fajulhat a mérkőzés, de 45-25 után rendezte sorait az Alba, és Ljubicsics vezérletével 51-37-re felzárkózott a nagyszünetre. A harmadik felvonás öt gyors Govens-ponttal kezdődött, amivel tíz alá is benézett Jesus Ramirez alakulata, de Kastrati távolija lehűtötte a kedélyeket. A piros-feketék igyekeztek tartani kétszámjegyű vezetésüket, és ezt sikerrel is tették, mindössze kettő pontot sikerült faragnia az Albának a félidőhöz képest – 71-59-ről indult a záró tíz perc. Itt Guyton távolijával még egyszer sikerült a székesfehérváriaknak 10 egységnyire megközelíteniük a házigazdát, de Varnado 3+1-es akciója végleg szertefoszlatta az Alba reményeit – jól menedzselte korán megszerzett előnyét az MTE, és összességében simán hozta a forduló egyik rangadóját.

A Taylor – Turner duó villogott, de a kiegészítők is jók voltak. Taylor 17 pontja mellé lekapott 10 lepattanót, szerzett öt labdát és kiharcolt 6 faultot, Turner pedig 22 pontját 12 gólpasszal fejelte meg. Hatan értek el kétszámjegyű ponttermést körmendi oldalon, Durázi is hozzátett 13 perc alatt 13 egységet, ez pedig így már sok volt az Albának – a vendégek 30% alatt tripláztak, pedig ráemeltek 30 távolit (8/30), valamint eladtak 18 labdát is, így vesztesen távoztak Vas megyéből.

A Körmend legjobb dobói: Turner 22/3, Taylor 17, Durázi 13/3, Kastrati 13/3.
Az Alba legjobb dobói: Ljubicsics 18/3, Govens 17/9, Guyton 13/9, McDuffie 13.


Atomerőmű SE – OSE Lions 89-85 (26-18, 25-26, 20-24, 18-17)

Lóránttal nem bírt az újonc. A rutinos magasember bemutatót tartott az oroszlányiaknak, 32 ponttal, közte 3/6 triplával zárt, leszedett 9 lepattanót és volt 5 kiharcolt faultja is, mindez alig 31 perc alatt 37-es VAL-értéket ért számára. Orlando Coleman is villogott, 22 pontját nagyon jó mezőnyszázalékkal szerezte (10/13), ők ketten hozták le a meccset a paksiaknak. Szükség is volt az extra teljesítményekre Braniszlav Dzunics együttesében, hiszen a nemrég a Szolnokot magabiztosan verő OSE idegenben sem ijedt meg esélyesebb ellenfelétől – bár a nyitónegyedet 26-18-ra a tolnaiak nyerték, a két középső játékrészt a Mohácsit nélkülöző oroszlányiak húzták be. Rizvic 26-ot rámolt be, Abell 17-ig jutott 3/3-as triplázással, a közelmúltban igazolt Hayes is hozzátett 15 pontot és 7 lepattanót, de ez ezúttal csak egy szoros vereségre volt elegendő Pakson.

Nem sok hiányzott a vendégeknek. 74-72 után egy 12-4-es etappal döntötte el a maga javára a derbit az ASE, nagyon meg kellett izzadniuk a diadalért a hazaiaknak. Velkey János először lépett pályára új csapatában, de csak 3 percet kapott, a Faust-Evans duó 10-10 pontja mellé Harris csak ötöt tett hozzá, de Jackson is megállt 6 egységnél – jól limitálta őket az oroszlányi védelem, ám a végén így is a Dzunics-legénység örülhetett. Az OSE fordulóról fordulóra bizonyítja, hogy nem lehet ellenük biztosra menni, most sem volt ez másképp.

Az Atomerőmű SE legjobb dobói: Lóránt 32/9, Coleman 22/3, Evans 10/3, Faust 10/3.
Az OSE legjobb dobói: Rizvic 26/3, Abell 17/9, Bozsovics 11.
 

Zalakerámia ZTE KK - Naturtex-SZTE-Szedeák 106-95 (18-29, 24-28, 36-25, 28-17)

Balmazovics karriercsúcsa sem volt elég. Élete meccsét játszotta a Szedeák légiósa, aki korábban a ZTE színeiben is kosárlabdázott, ugyanis egészen döbbenetes napot fogott ki támadásban. Balmazovics már az első félidőben 28 pontot és 5/7 triplát küldött a gyűrűbe, majd bár a második félidőben és különösen a negyedik negyedben elcsendesedett, de így sem lehet őt elővenni a vereség miatt - végül kereken 40 pontot rámolt be 11/19-es mezőnymutatóval, közte 6/11 triplával, 13 kiharcolt faulttal, 12/14 büntetővel és 49 VAL-lal. A 40 pont és a 46 VAL a statisztikák szerint karriercsúcsot jelent nála, a szegediek mégsem tudták mindezt kihasználni: az első félidőben ugyan vezettek már 19 ponttal is, de a védekezésük értékelhetetlen volt, ráadásul a kezdeti 60%-os mezőnymutató után azért a csapatszintű dobóformájuk is visszaesett - a harmadik negyedben 36 pontot kaptak, ami a magyar bajnokságban nem megszokott, a második félidőt pedig összesen 22 egységgel veszítették el. Ahogy a záró etapban átbillent a meccs és hátrányba kerültek, már abszolút nem tudtak újítani - Andjelko Mandics vezetőedző is azt mondta, hogy bár a közönségnek biztos tetszett a találkozó, de védekezés nélkül nem lehet nyerni, hiába játszottak jól az első félidőben. 

Hatalmasat játszott a ZTE három vezére. Ubilla távozása óta nem igazoltak légióst a zalaiak, így ezúttal is Doktor Péter volt a kezdő irányító és sokat volt a labda Reggie Johnson kezében, az első félidőben pedig elöl-hátul akadozott a játék - támadásban összesen négy gólpasszt osztottak ki a nagyszünetig és bár Johnson 16, Agafonov pedig 10 pontnál járt, de a Balmazovics-show elsöpörte őket. A félidei 15 pontos hátrány után azonban valósággal kirobbantak az öltözőből, az addig elég csendes Williams több fokozattal feljebb kapcsolt és bár negyedik légiósként Djuric kereken nulla ponttal zárta a meccset, Szabó Zsolt pedig a harmadik negyed közepén kipontozódott, mégis úgy elkapták a fonalat, hogy nem volt pardon. Williams egymaga 18 pontot szerzett a harmadik negyedben, valósággal átrohantak a harmatos szegedi védekezésen, Johnson és Agafonov továbbra is villogott és ez a három ember a közel 20 pontos hátrányból visszahozta, majd győzelemre vezette Bencze Tamás alakulatát. Johnson végül 38 pontig jutott 15/21 jó dobással, közte 4/7 triplával, valamint 5 gólpasszal, Williams a gyenge első félidő után 30 ponttal zárta a meccset (10/19 mezőnyből, közte 4/7 tripla), Agafonov pedig 20 ponttal, 10 lepattanóval, 3 gólpasszal és 3 blokkal segítette csapatát - döbbenetes játékot produkáltak és a kevés gólpassz, valamint a 18 engedett támadópattanó ellenére nagyon fontos hazai győzelmet arattak. A negyedik negyedben Gulyás is kipontozódott, de ott már semmi sem állíthatta meg az egerszegi hengert, egy 13-4-es rohammal fordítottak és már vissza se néztek - ez volt az idei harmadik sikerük, pénteken Kecskeméten folytatják. 

A ZTE legjobb dobói: Johnson 38/12, Williams 30/12, Agafonov 20
A Szedeák legjobb dobói: Balmazovics 40/18, Asbury 22, Krapic 15/6


Szolnoki Olajbányász - Sopron KC 84-70 (27-16, 14-2, 26-18, 17-16)

Ezt a meccset is kétszer kellett megnyernie az Olajnak. A Kaposvár ellen is nagyobb különbséggel vezetett a szolnoki együttes, és itt sem volt ez másképp: Jones és Tucker vezetésével 27-11 is volt az állás a hazaiaknak az első negyedben. A Sopron Thompson és leginkább Rivers révén ébredt fel, szépen fokozatosan közelítette ellenfelét, majd Takács révén, a 24. percben, 47-47-nél utól is érte az Olajbányászt. Az új edzővel, de még új irányító nélkül felálló vendégek eddig a pontig kifejezetten jól játszottak, még a gyengébb meccskezdést is bőven kompenzálni tudták az ellen a Szolnok ellen, amely ezúttal sem tudta bevinni a végső döfést, hiába volt már komolyabb előnye.

Rövidebb volt a soproni gárda állománya. Talán a felzárkózás, talán maga a meccs menete jobban megviselte a vendég játékosokat, akik Pitts (és új egyes) hiányában szűkebb rotációban kerültek pályára, az Olaj pedig reagált. A vendéglátó Tucker, Krisztics és Smith révén egy villámgyors 13-0-val újfent ellépett (60-47), és bár bő 13 perc még hátra volt a találkozóból, ez a roham döntőnek bizonyult, főleg hogy egy soproni kosár után Tóth Norbert még 5 pontot berámolt a 38. perc végéig (65-49). Az SKC mindent megpróbált, Thompson vezetésével egészen 6 pontig zárkózott, de a 38. percben Juhos egy triplával és egy duplával végleg pontot tett a meccs érdemi részére. A Szolnok a jó kezdés után megint visszaengedte magára ellenfelét, de újabb hazai győzelmet aratott (84-70).

A Szolnok legjobb dobói: Tucker 22/12, Jones 21/9, Smith 15/3.
A Sopron legjobb dobói: Rivers 21/9, Thompson 18/3, Carter 10.
 

PVSK-Veolia - Kaposvári KK 82-99 (18-30, 26-21, 21-23, 17-25)

Szenzációs Kaposvár. Eddig messze most játszott legjobban ebben a szezonban a somogyi alakulat, mikor máskor, mint a sima meccsnél többet jelentő szomszédvári rangadón, ahova alsóházi mérleggel utazott el a veretlen rivális otthonában. A KKK azonban egészen extra napot fogott ki, rögtön egy 16-2-vel (!) nyitotta a mérkőzést és az első negyedben 6/6 triplával kezdett, onnantól pedig többet már nem is adta ki a kezéből a vezetést - végig Fekete Ádám csapata járt előrébb és brutális dobóformával összehozta a forduló meglepetését. A Kaposvár a második negyedben ugyan egy kicsit visszaesett, de mindez azt jelentette, hogy a nagyszünetben 60%-os mezőnymutatóval és 9/13 triplával állt a társaság, a harmadik negyedben is mindig jött valaki egy-egy távolival, amikor közelített a Pécs és azt is elbírta a gárda, hogy a harmadik játékrész hajrájában Davist és Norfleetet is le kellett ültetni a negyedik faultjuk miatt - gond egy szál se, jött Ponjavics és Dramicsanin, akik újra felpörgették csapatukat. A negyedik negyedben is mindenre volt válaszuk, aztán a játékrész közepén már úgy tűnt, hogy meg is tört a végig becsülettel küzdő PVSK, onnantól már csak a különbség volt kérdéses - végül a száz pont nem jött össze, de az 57%-os mezőnymutató és a 15/24 tripla így is önmagáért beszél. Egyénileg mind az öt légiós jól játszott, Norfleet (21 pont, 4/6 tripla, 4 gólpassz), Davis (19 pont, 4 gólpassz, 2/5 hármas), Ponjavics (16 pont, 11 lepattanó, 4/5 tripla), Dramicsanin (16 pont, 4/5 tripla) és Lalic (14 pont, 6/10 mezőnyből) is hozta magát, mellettük Hendlein Roland ezúttal az előkészítésben is jeleskedett (11 pont, 5/5 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és bár a rajtuk kívül pályára kerülő Baki-Krnjajski páros összesen 2 pontot és 5 VAL-t tett hozzá, most nem is volt szükségük másra. A somogyiak ezzel önbizalomnövelő győzelmet arattak, vasárnap a Szeged elleni hazai meccsen kapaszkodhatnak feljebb.

Oda a veretlenség. 6-0-s mérleggel, fogadta ellenfelét a Pécs, de már az első percekben egyértelmű volt, hogy nagyon komoly energiákat kell mozgósítani akkor, ha meg akarja őrizni hibátlan mérlegét a társaság. Csirke Ferenc együttese azonban ezúttal kicsit lassabban mozgott a megszokottnál és bár a Kaposvár extra dobóformája nem kérdés, de a tréner elmondta, hogy ebben azért az is benne volt, hogy ők sem értek oda védekezésben. Többször is felszívták magukat, a második negyedet megnyerték, de nem tudták igazán átvenni az irányítást, a védekezésük üres volt a festékben, de a triplákat is futószalagon kapták, miközben ők például 0/9-cel nyitottak kintről. A légiósaik közül Diggs és Csirics abszolút eltűnt, a három tripláján kívül Budimir sem villogott, egyedül Smith volt az, aki stabilabban teljesített és hiába dobott 19 pontot Ruják András, ez ezen az estén most kevésnek bizonyult - hiányzott nekik a palánk alól CJ Aiken, a mérkőzés felében center nélküli szerkezettel kellett játszaniuk, ezeket a dolgokat pedig most nem tudták ellensúlyozni. Csirke szerint jól jönne most némi pihenő, de mivel kedden ismét nemzetközi meccset játszanak, ilyenről most nem lehet szó...

A PVSK legjobb dobói: Ruják 19/3, Smith 15/3, Pongó 13/3, Budimir 13/9
A Kaposvár legjobb dobói: Norfleet 21/12, Davis 19/6, Ponjavics 16/12, Dramicsanin 16/12

fotó: Hornyák Emőke/falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus