A Tiszaligetben is nyert, egy lépésre a döntőtől a Falco

A végére elfogyott az erősen tartalékos Szolnok, a jól védekező Szombathely otthon zárhatja le a párharcot.

Magyar férfi NBI/A, rájátszás, elődöntő második mérkőzés
Szolnoki Olaj KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 71-87 (17-13, 17-25, 16-23, 21-26)

Szolnok: Vojvoda 18/3, Airington 12/6, Rudner 3/3, Milosevics 18/6, Tóth Á. 7.
cserék: Csák -, Malasevics 10/3, Taiwo 1, Frikker -, Frank 2.

Falco: Govens 3, Curry 12/6, Váradi 17/9, Bruinsma 12, Reddic 10.
cserék: Perl 17, Bíró O. -, Balmazovics 13/9, Tóth N. -, Hódi 3/3, Verrasztó -, Körmendi -.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

A most már jó ideje megszokott módon ezúttal is meglehetősen tartalékosan állt ki a Szolnok, mindössze három légióssal számolhatott Dragan Alekszics és a magyar mag is erősen foghíjas volt Benke és Kovács nélkül - ezzel szemben a Falco bombaformában, parádés győzelmi sorozatból érkezve, 1-0-s előnyben léphetett pályára. Az első percekben ezzel együtt a vendégek támadójátéka nem nagyon működött, sem a triplák, sem Bruinsma dobásai nem ültek, majd a Tóth Ádám nélküli Olaj ellen kétszer is "beleugrasztották" a gyűrűbe Reddicet, ezzel tudtak pontokat hozni. Az áttörést azonban ez sem hozta meg a Falco oldalán, a szombathelyiek játéka akadozott és nem nagyon találtak fogást a kőkeményen védekező Szolnokon, így bár Vojvodáék sem brillíroztak, de az első negyedet tulajdonképpen végig vezetve megnyerték 17-13-ra. A második játékrészt aztán szintén ők kezdték jobban, 7-2-vel, de Perl betöréseivel, egy Balmazovics-triplával és egy sportszerűtlen faulttal belendült, 26-26-nál kiegyenlített, majd egy méretes Váradi-triplával a vezetést is átvette a Szombathely - itt az irányítást is magához ragadta a vendégcsapat, a játékvezetők is főszerepbe kerültek, a szolnokiak támadójátéka pedig teljesen lefulladt. A félidő utolsó percei azonban nagyrészt a reklamálásról és a feszültségről szóltak, egyik fél sem volt túl elégedett a helyzettel,, mindezt pedig az utolsó másodpercben meg is koronázták, amikor Bruinsma, Vojvoda és Tóth Ádám szólalkozott össze - egy fault és technikai lett a "jutalom", mindezek után négy ponttal, 34-38-ra a Falco vezetett a nagyszünetben. Kiemelendő, hogy mindkét csapat 36% alatt dobott mezőnyből, de a vendégeknél a 17 kiharcolt büntető tudott ezen kozmetikázni és azt is illik megemlíteni, hogy Malasevics és Perl révén egy-egy cserejátékos volt a legeredményesebb - közben például Govens három faultnál és három pontnál járt, ő nem nagyon tudott kiszabadulni.

A szünetben aztán az Olaj tudott jobban megnyugodni, Airington kosaraival és jó védekezésekkel vissza tudta venni a vezetést a hazai alakulat (9-2), de hamar változtatni tudott Gasper Okorn és elkezdte erőltetni a magasembereit - Bruinsma és Reddic is alsó posztról dolgozott, mindketten eredményesek is voltak, úgyhogy egy 8-0-s Falco-roham után már Alekszics kért időt. Érdemi válasz azonban nem érkezett, a Szolnok nem nagyon tudott kosarat szerezni, a kényszerből nagyok sokszor centert játszó Milosevics elég sok ígéretes dobást hibázott, Vojvodára nagyon figyeltek Curryék, a hazaiak pedig egyszerűen képtelenek voltak belendülni támadásban. Így a harmadik negyed vége felé az volt a kérdés, hogy meglesz-e a közte tíz, vagy egy-két labdán belül tud maradni az Olaj és végül az utóbbi érvényesült: a játékrész utolsó másodpercében egy labdaszerzés után 50-61-re módosult az állás, innen indult a negyedik etap. Ennek elején aztán jött egy újabb döntő jelenet: Tóth labda nélküli helyzetben könyökkel odasózott egyet Váradinak, amiért kiállították, azzal pedig együtt tudott élni a Falco, hogy a padról berohanó Govens technikait kapott - főleg, hogy ezekben a percekben tulajdonképpen eldőlt a csata, könnyedén lett közte 15, innentől nagyon-nagyon nehéz helyzetbe került az Olaj. A hajrára Airington és Curry is kipontozódott, de ez nem változtatott semmin, a szolnoki eladott labdákat rendre megbüntette és végül nagy arányú győzelmet aratott a Falco - a második félidőben egyszerűen felőrölték ellenfelüket Váradiék, akiknél hatan is elérték a tízpontos határt úgy, hogy Govens egyetlen kosarat tudott szerezni. A Szombathely okosan támadta az Olaj gyenge pontjait és nem engedte felpörögni Vojvodáékat, összességében egy nagyon feszült, ideges mérkőzésen nyert az Okorn-legénység és ezzel 2-0-s előnybe került a párharcban, ami azt jelenti, hogy saját pályáján akár ki is söpörheti a tavalyi bajnokot.

A Szolnoknál egyébként ezúttal Vojvoda mellett a nagyon mély dupla-duplát gyártó Milosevicset (18 pont, 18 lepattanó) kell kiemelni, míg a sárga-feketék idegeit egyébként Perl borzolta még a végén, aki az eldőlt meccsen, két perccel a vége előtt megsérült és cserét kért...

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus