Az Alba elvette a pályaelőnyt, nyert a Falco, a Szolnok és a Szeged

A Falco-Körmenden Keller játszott nagyot, a Szedeák-Paks kiütéses hazai sikerét Dzseletovics 40 pontja alapozta meg, az Olajbányász pedig az utolsó negyedben tudta legyűrni a Sopront. 

fotó: hunbasket.hu

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Egis Körmend 97-83 (24-23, 28-20, 21-19, 24-21)

A második negyed hajrájától a Falco diktált. Ugyan 15-8-nál már az első negyedben is volt hét pont a Falco előnye, de ez akkor nem tartott sokáig és egy 12-2-es rohammal fordított a Körmend, majd egészen a második játékrész derekáig szorosan alakult a küzdelem. Ott kissé megléptek a körmendiek, de aztán a szombathelyiek ismét emelni tudtak a tempón és 24-31-et követően átvették az irányítást: öt és fél perc alatt dobtak további 24 pontot (!) szórtak, ezzel megfordították a találkozót. A nagyszünetben így ők vezettek kilenc egységgel, Keller Ákos pedig dominált, egymaga 20 pontot tett a közösbe 9/9 jó dobással - mellette Váradi hét gólpasszát is kiemelhettük, csapatként pedig mindkét gárda egészen extra, 60% körüli hatékonysággal célzott, így izgalmas, színvonalas mérkőzést láthattunk. A fordulás után aztán a Perl-Váradi-Keller trió formája nem hogy nem esett vissza, hanem még tovább javult, mindhárman megszórták ellenfelüket és a különbség 15 pont környékére nőtt, onnantól pedig nagy kérdés már nem volt - a Falcónak "csak" beosztania kellett az előnyét, amit gond nélkül meg is tett, így összességében magabiztos győzelemmel nyitotta a párharcot. 

Lepattanók és triplák. Elsősorban ez a két dolog hiányzott ezen a mérkőzésen a vendégek sikeréhez, támadópattanóból ugyanis összesen egyetlen egy esett bele Taylor kezébe, amíg még éles volt a meccs, triplából pedig végül hetet tudtak csak bedobni a teljes mérkőzés során, azt is gyenge százalékkal. Természetesen a 13 eladott labda sem segített a gárdán és bár Taylor (23 pont, 10 lepattanó), Ireland (16 pont, 9 gólpassz), vagy Thames (18 pont, 4 gólpassz) számai rendben voltak, de a Falcónál Keller végig parádézott (29 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 12/13 mezőnyből), Perl is nagyon belendült a fordulás után (22 pont, 7/11 mezőnyből) és Váradi (16 pont, 7 gólpassz) is hozzátette a magáét - stabil volt a Szombathely és a második negyedtől kézben tartotta a dolgokat. 

A Falco legjobb dobói: Keller 29/9, Perl 22/9, Váradi 16/6
A Körmend legjobb dobói: Taylor 23, Thames 18/3, Ireland 16/3

 

DEAC - Alba Fehérvár 81-96 (20-21, 21-22, 19-27, 21-26)

A Fehérváré a pályaelőny. Az első félidő abszolút kiegyenlített játékot hozott, hiába kezdett jobban, 7-2-vel az Alba, sokszor vezetett a DEAC is és ide-oda hullámzott az összecsapás, hol egyik, hol másik félnek volt egy-egy jobb perce. A második negyedben 28-24 után tudott egy hosszabb szériát összerakni a Fehérvár, ott egy 12-2-t repesztettek Vojvodáék és az itt kiharcolt előny kitartott a nagyszünetig, már nem adták azt ki a kezükből. A félidő utolsó percében aztán Moody két triplájával mindezt nagyjából lenullázta a Debrecen és csak két pont volt az Alba előnye a fordulás során - alig 40%-kal célzott Forray Gábor alakulata, de kevés eladott labdával, jó támadópattanózással és 10/10 büntetővel mindezt ellensúlyozni tudta. A fordulás után aztán Tóth és Molnár faultgondjai után megérkezett Ahmad, aki elkezdte termelni a kosarakat, a palánk alatt Davis is nagyon élt, kettejükre építve pedig elkezdett meglógni az Alba, hamar meglett a közte 10-12 pont. Ezt innentől már menedzselni tudta a vendégcsapat, sőt, a záró etapban már végig tíz egység feletti fórban volt a társaság, meglett a közte húsz is, ott már egyszerűen nem volt debreceni ellenszer a Fehérvár játékára, abszolút dominált az együttes, úgyhogy kiemelkedő produkciót nyújtva azonnal elvette a DEAC pályaelőnyét.

A palánk alatt érvényesült az Alba. Ahogy említettük, Tóth és Molnár is faultgondokba keveredett a DEAC-nál, előbbire később egy technikaival ráfújták a negyediket is, ezt pedig rendkívül okosan, agresszíven büntette meg a Fehérvár. A vendégeknél Ahmad végül 18 ponttal és 7 lepattanóval, Davis 23 ponttal és 11 lepattanóval, Hearst pedig 14 ponttal és 11 lepattanóval zárt, ebből is látszik, hogy a lecsorgók csatáját a Forray-legénység uralta: 13 támadót húzott le, összességében pedig 46-35-re nyert ebben a szegmensben. A Debrecen ezt nem tudta máshol ellensúlyozni, Moody ugyan jól játszott, de csak 6/20-szal tripláztak, nem büntetőztek jól és a védekezésük sem akart összeállni, a második félidőben már nem nagyon volt fegyverük ellenfelük játékával szemben. Nagyon össze kell kapniuk magukat, hogy legközelebb kiegyenlítsenek, mert idén már mindenképpen négybe szeretnének jutni, de rögtön az első mérkőzésen elvesztették azt, amit az alapszakaszban kiharcoltak.

A DEAC legjobb dobói: Moody 20/3, Drenovac 17/3, Tóth Á. 15
Az Alba legjobb dobói: Davis 23, Ahmad 18/9, Vojvoda 14/9, Hearst 14/3

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE 105-83 (31-19. 31-26, 23-15, 20-23)

Dzseletovics tarthatatlan volt. Az alapszakaszban mindkét csapat megnyerte a hazai meccsét a másik ellen, legutóbb 5 héttel ezelőtt csaptak össze ugyancsak Szegeden, ott 101-92-re tudott nyerni a Szedeák. A mérkőzés elején 3 gyors triplára építve meglépett az Atomerőmű (4-11), de erre egy 27-7-es futással reagált a Szedeák, és Dzseletovics egymaga 18 pontig jutott az 1. negyed végéig. A rövid szünet után ugyanígy folytatták a hazaiak, Dzeletovic még 6 pontot hozzátett, mielőtt megkapta volna a jól megérdemelt pihenőjét, és vele egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a paksiak hátul, 8/8 jó dobással jutott 24 pontig a 2. negyed közepéig. Capers ugyan az első félidőben szerzett 17 pontjával igyekezett tartani a lépést, de a korai triplák után nem találták a kinti dobásaikat a vendégek, és a nagyszünet előtt már 19 pont is volt a két csapat között. A fordulás után sem változott a helyzet, folytatódott Dzseletovics és Capers pontpárbaja, de közben a hazaiak tovább tudták növelni az előnyüket, ami egy ponton 30 egységig is felkúszott. A végére kicsit kiengedtek a szegediek, leültek a kezdők, de így is meggyőző fölénnyel nyerték a találkozót.

Capers egyedül maradt. A mérkőzés érdemi részében egyedül Capers tudott veszélyt jelenteni a Szedeák gyűrűjére, 24 pontját 9/11 jó dobással érte el, viszont az ő 3/5 jó triplája mellé mindössze 3/21-et tudtak hozzátenni a társai. Jackson ugyan eljutott 14 pontig, Eilingsfeld (10 pont, 11 lepattanó) pedig dupla-duplázott, de ez nagyon kevésnek bizonyult, annál is inkább, mert az Atomerőmű játékosai nem találták Dzseletovics ellenszerét. A hazaiak játékosa végig parádés teljesítményt nyújtott, 15/19 jó dobással 40 pontot ért el, ami mellett begyűjtött 8 lepattanót, szerzett 3 labdát, és 48-as indexével messze kiemelkedett a mezőnyből. Mellette Govens (14 pont, 8 gólpassz) jól irányított, Brown (15 pont, 7 lepattanó) a palánk alatt dolgozott szépen, míg csapatszinten elsüllyesztettek 11/22 triplát, valamint a 42-32-re megnyerték a lepattanózást, szinte mindenben felülmúlta ellenfelét a Szedeák.

A Szedeák legjobb dobói: Dzseletovics 40/15, Brown 15/3, Govens 14/6
Az Atomerőmű legjobb dobói: Capers 26/9, Jackson 14/6, Eilingsfeld 10

 

Szolnoki Olajbányász - Sopron KC 89-81 (32-29, 20-23, 18-20, 19-9)

Az utolsó 5 percre elfogytak a soproni húzóemberek. A vendégek közel három hét után játszottak meccset, az első percekben kicsit érződött is a rozsda, hamar tízpontos hátrányba kerültek. A rutinos Boriszov azonban kirángatta a kátyúból a soproni szekeret, rengeteg büntetőt harcolt ki, a túloldalon pedig elkezdett működni a védekezés és ebből a tranzíciós játék, Jogela és Thompson is felpörgött. A támadójáték a második negyedben is működött, Boriszov mellett Takács, Supola és Padgett is kosarakat szerzett, talán az okozhatott némi problémát, hogy Jogela és Thompson is 3-3 faulttal állt. A nagyszünetre a Sopron 18/21 büntetőt dobhatott és a duplákat is jó százalékkal értékesítették. A második félidő elején Jogela azonnal begyűjtötte negyedik személyijét, de ez nem zavarta meg a Sopront, akik védekezése jól működött, elől pedig Takács hármasaival, illetve Boriszov kosaraival és gólpasszaival rendre előrébb jártak ellenfelüknél. A negyedik negyed elején is jól tartotta magát a vendéggárda, 76-77-re még ők vezettek, ám az utolsó néhány perc rémálomszerűen alakult számukra: az addig remeklő, de rengeteg percet játszó Boriszov-Jogela-Thompson trió sorozatos hibákat követett el, az Olaj pedig egy 9-0-s futással eldöntötte a meccset.

Az eladott labdák majdnem megbosszulták magukat. A kezdeti tapogatózás után azonnal a lovak közé csapott a Szolnok, Badzim remek kinti dobásaira építve villámgyorsan meglett a tízpontos fór, ráadásul a padról Juhos, Zsíros és Rudner is triplával szállt be (végül 12/26-tal zártak a triplavonalon túlról). A negyed végére viszont Boriszov rutinjával nem tudtak mit kezdeni, a Sopron visszajött a meccsbe, ez az egál közeli eredmény pedig nem feküdt az Olajnak. Már az első negyedben rengeteg labdát adtak el, ez pedig szinte az egész meccsen komoly problémát okozott - amint el tudtak volna lépni, mindig jött egy-két hiba, amit rendszerint azonnal büntetett is a Sopron. Emellett az első félidőben a védekezésük is akadozott, az 52 kapott pont hazai pályán rengeteg. Fordulás után érezhetően próbáltak keményebben védekezni, a soproni futásokat is jobban kontrollálták, de mindez a támadójáték rovására ment - ha a harmadik negyedben nincs az egyébként eladott labda nélkül 7 gólpasszig jutó Pongó, illetve a feljavuló Gibson, komoly bajba is kerülhettek volna. A negyedik negyedben Warner lépett elő, aki felváltva hozott jó és rossz döntéseket, de végül a védekezés döntött, a soproni húzóembereket elkezdték zavarba hozni. Akadt néhány perc, amikor védekezésben és támadásban is minden klappolt, Gibson és Zsíros triplával, a délszláv magasemberek duplákkal jelentkeztek, innen pedig már megoldotta a Szolnok, bár Warner sokszor nem állt a helyzet magaslatán. A folytatásban erre az negyedik negyedes futásra építhetnek, de összességében az eladott labdákra és a védekezésre sokkal jobban kell figyelniük.

A Szolnok legjobb dobói: Gibson 19/12, Badzim 14/9, Cakarun 14.
A Sopron legjobb dobói: Boriszov 21/6, Jogela 15, Takács 12/12.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus