Az Olajbányász magabiztosan győzte le az NKA-t

A szolnokiak egy kisebb megingástól eltekintve végig irányították a pécsiek elleni elődöntőt. 

fotó: Girgász Péter/MKOSZ

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, II. elődöntő:

NKA Universitas Pécs - NHSZ-Szolnoki Olajbányász 70-87 (18-30, 16-18, 23-13, 13-26)

NKA: Manjgafic 9/3, Kovács 6/3, Herger 8, Nikolics 8, Durmo 20. Csere: Kerpel-Fronius -, Walker 12/3, Henry 4, Scherer 3/3, Lados -.

Olaj: Jovanovics 12/6, Eads 10/6, Rudner 9/9, Lukács 8, Wiggins 3. Csere: Durham 12/6, Pallai 12/12, Révész 2, Pongó 6/6, Thomas 10, Sebők -, Vincze 3/3.

Herger és Durmo közeli kosaraival indított a Pécs, de Jovanovics könyörtelenül kihasználta a védekezési hibákat, amivel megadta a kezdőlökést csapatának. Rudner szórt be egy hármast,, Eads nehéz tempót vágott, Lukács tört be eredményesen - az Olajbányász gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, hátul is eredményesen birkóztak a palánkok alatt, így 4-12-es állásnál időt is kellett kérnie Csirke Ferencnek. Nikolics ziccere törte meg a Szolnok 10-0-s futását, majd Herger és Durmo is betalált közelről, Kovács Péter és Scherer hármast tett a helyére, viszont a túloldalon Rudner, Eads és Pallai sem tétlenkedett, hármasaikkal tartotta a 8-10 pontos különbséget az Olaj. A negyed hajrájában már kevesebb kosár született, itt főként a szolnokiak centere, Thomas lépett elő, aki mindkét oldalon jól dolgozott, így nőtt a piros-feketék előnye (18-30). 

A második negyedet Pongó hármasa nyitotta, majd Pallai is betalált a sarokból, míg a másik oldalon Durmo és Walker büntetői jelentettek némi reménysugarat a keményen játszó, de sok dobást rontó pécsiek számára. Pallai újabb, végletekig kijátszott hármasa után 21-39-re lépett meg a Szolnok, időt kellett kérnie az NKA-nak, mert túlságosan elkezdett nyílni az olló. Durmo zsákolása és Nikolics ziccere mellett a gyorsan, bő három perc alatt összeszedett négy szolnoki faultra építhettek a pécsiek, emellett védekezésben is feljavultak, így Oliver Vidin is magához rendelte csapatát. Wiggins harcolt ki és dobott be büntetőket és hátul is összekapta magát az Olaj, de a Pécs is felvette a kesztyűt, így a negyed közepén kezdtek visszakapaszkodni 10 pont közelébe. Rudner hármasa nagyon kellett a Szolnoknak, találatával sikerült lefékezniük ellenfelüket, de támadásban ők is eléggé megálltak. Herger kosara tört meg egy hosszú pécsi kosárcsendet, de erre azonnal válaszolt Eads, majd Durmo brusztolt ki egy 2+1-et, de Jovanovics ziccerrel kontrázott - csapata 20 perc után komoly előnnyel mehetett pihenőre (34-48). 

A félidei statisztikában nem kellett sokáig keresni a legfőbb különbséget: a Szolnok 10/17, az NKA 2/13 triplát értékesített. Ami még érdekes volt, hogy az Olaj több triplát (17) emelt rá, mint kétpontost (13), 100%-kal (8/8) dobták a büntetőket (a pécsiek 8/11-gyel), továbbá 16-6-ra nyerték a kispadról érkező pontok különcsatáját - az első-második negyed fordulóján percekig az idézőjeles cseresor villogott. 

Mindkét gárda kőkemény védekezéssel nyitott, Nikolics és Lukács büntetői mellett Wiggins orrvérzése érdemel említést, ami miatt le kellett cserélni a szolnoki centert. A Pécs tudott hamarabb felpörögni, Durmo dobott könnyű ziccert, majd Henry harcolt ki büntetőket egy lerohanás végén, Nikolics is betalált, de nem tartott sokáig az NKA rohama. Thomas és Jovanovics gyorsan elállította a vérzést, utóbbi egy hármast vágott, majd zsebkendőnyi helyen tette fel faulttal együtt - Csirke Ferencnek időt kellett kérnie (41-57). A rutinos Kovács Péter labdalopása és ziccere adott lökést az NKA-nak, Walker és Manjgafic hármasai segítettek, sőt Manjgafic egy ziccert is értékesített, 51-61-nél már csak 10 pont volt közte. A Szolnok védekezése szétesett, amit Durmo nagy zsákolással büntetett, itt már Oliver Vidinnek is ki kellett kérnie az idejét (53-61). A Pécs azonban nem lassult, két jó védekezés mellé két újabb dupla érkezett, miközben a szolnokiak sorra rontottak és a szerencse is elpártolt tőlük (57-61). 

Thomas büntetőivel indult a negyedik játékrész, majd a magasember jól passzolta meg Durhamet, aki hármast értékesített. Walker szép tempója mellett az NKA inkább csak hibázott, Durham és Pongó pedig kihasználta a problémáikat - pillanatok alatt visszaült a lóra a Szolnok, jöhetett a pécsi időkérés (59-71). Ez sem hozott megoldást, sőt Durham dudaszós hármasa után még nehezebb helyzetbe kerültek - a szolnokiaknál Eads kipontozódása jelentett kisebb gondot. Manjgafic kosara törte meg a pécsiek rossz sorozatát, Walker is betalált, de a szolnoki magasemberek jól pozícióztak, így érdemben nem változott a különbség. Az utolsó bő három percnek 16 pontos előnnyel ment neki az Olaj, innentől kezdve jól menedzselték a különbséget - a végén a fiatalok is lehetőséget kaptak, Vincze egy saroktriplát el is helyezett a gyűrűben. Pongó Mátéék egy kisebb megingástól eltekintve végig uralták a mérkőzést és ők lesznek a Szedeák ellenfelei a vasárnap 20 órakor kezdődő kupadöntőben. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus