Az Olajbányász magabiztosan gyűjtötte be a kilencedik szolnoki kupát

A fáradtan mozgó Szedeák nem tudott mit kezdeni a szolnokiak időnként fojtogató védekezésével és kivételesen hatékony triplázásával.

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, döntő:

Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olajbányász 72-100 (16-26, 19-26, 19-28, 18-20)

Szedeák: Persons 17/9, Szatmári -, Cook 18/3, Bognár 12/3, Alston 5. Csere: Polányi 2, Davis -, Kerpel-Fronius 2, Filipovics 5, Balogh -, Keller 9, Mayer 2. 

Szolnok: Pongó 10/6, Kovács 8/6, Badzim 23/18, Subotic 16/6, Taiwo -. Csere: Young 8/3, Cummings 17/6, Cakarun 7, Rudner 2, Pallai 9/9, Gilszki -. 

Villámrajtot vett az Olaj, Subotic és Badzim gyakorlatilag ugyanonnan szórt be egy triplát, majd Persons kintije után Pongó és Subotic ziccerével indult a döntő - két perc után 3-10 állt az eredményjelzőn. Lassan elkezdtek azért védekezni is a csapatok, másfél perc alatt egy Cook pöcit jegyezhettek fel a statisztikusok, de Subotic újabb hármasával az Olaj került újra lendületbe, Kovács ziccerével pedig már tíz volt közte, miközben a szegediek mindent kihagytak. Pallai eladott labdája hozta lendületbe a csongrádiakat, Persons büntetőkből volt eredményes, Bognár gyűrt be egy duplát, majd Cook is aktivizálta magát, sorra dobhatta a büntetőket - Kovács Péter és Cummings hármassal hűtötte le a szegedi drukkereket, de a Szedeák egyértelműen kijött a kezdeti hullámvölgyből. Cummings második triplája és kiváló védőmunkája viszont megzavarta a csongrádiakat - Persons hiába szórt be egy emberes hármast, Cummings a negyed végén még egyszer végigrobogott a pályán, az ő extrájával az Olaj sem hagyta veszni a nehezen megszerzett előnyt (16-26). 

Cummings a második játékrészben ott folytatta, ahol abbahagyta, nehéz kosarat szerzett Alston mellett, de a csapatok eléggé megszigorították a védekezést - ebben Taiwo is jeleskedett, óriási sapkát osztott ki Filipovicsnak, majd a túloldalon támadópattanót szedett, amiből Badzim hegesztett be egy hármast, ezt pedig már Simándi Árpád sem hagyta szó nélkül (16-31). A Szedeák játéka azonban nem javult, az elrontott támadásokból pedig rohant az Olaj: Pallai és Badzim is üres triplát vágott, a szegediek pedig kénytelenek voltak újra időt kérni, mert kezdett kicsúszni a kezük közül a mérkőzés (16-37). Egy szép Bognár-Filipovics összjáték, majd Cook 2+1-e érkezett is, amivel megindultak a szegediek, majd Cakarun büntetői után Persons is triplát talált. Ugyanezt viszont megtette Pallai is, majd Cakarun tempójával visszaállt a húsz pont körüli differencia, a Szolnok visszaverte a szegedi rohamot. Gasper Potocnik azért talált hibát csapata játékában, ám az Olaj-időkérés után Persons volt eredményes, de utána több támadást is elrontott a Szeged, nem tudta kiaknázni ellenfele bizonytalankodásait. Ekkor Young vette kézbe a dolgokat, két nehéz ziccert értékesített, Cakarun is büntetőket harcolt ki, de úgy tűnt, hogy az Alston faultos ziccerére és Cook büntetőire támaszkodó Szedeák jött ki jobban a félidő utolsó perceiből még úgy is, hogy az amerikai többször is rontott a vonalról - Young azonban táblás hármassal alapozta meg az öltözők félidei hangulatát (35-52). 

Cook saroktriplájával indult a második félidő, aki egy tempót is beszórt, de Pongó is hármast szerzett, amivel megállította a szegedi rohamot, majd Badzim csuklója is villant, újra 18 volt közte. Bognár duplájának csak pillanatokig örülhettek a csongrádi szurkolók, mert Badzim 3+1-es játéka után már 20-szal tartott előrébb az Olaj. Az időkérés sem segített a Szedeáknak, Kovács Péter és Pongó Máté is újabb triplákat vágott, majd Cakarun osztott ki tekintélyt termető blokkot - úgy tűnt, hogy a Szolnok megtöri a szegedieket. Persons próbálta közelebb lopni az övéit, ki is védekezett egy támadást a csongrádi alakulat, de ezekkel csak kisebb kellemetlenséget tudtak okozni a borzasztó magabiztosan játszó, a parádés triplázás mellett a támadópattanókat is gyűjtögető ellenfelüknek: a különbség tartósan 20 pont felett maradt, sőt időnként a 30-at közelítette. A játékrész hajrájában a bónusz utáni büntetőkből a Szeged jött ki jobban, de veszélyes közelségbe nem tudtak kerülni - az utolsó másodpercekben Cummings ütközött védőjével hárompontos dobás közben, a faultot pedig hevesen reklamálta a szegedi kispad, technikait is kaptak (54-80).

Keller Iván pontjaival nyitotta a Szedeák az utolsó negyedet, de a szegedi palánk környékén Cakarun és Cummings alkotott, így nem igazán változott a játék képe, sőt Subotic labdaszerzése és ziccere, majd Badzim teljesen üres triplája után már 31 ponttal jártak előrébb a szolnokiak, a meccs végleg eldőlt. A hátralévő időben még becsülettel harcolt a Szedeák, a Rudner Gábort egy nagyobb ütközés után időlegesen elvesztő Olaj sem annyira erőltette már a támadásokat, a legvégén ünnepi hangulatban gyűjtötték be a kilencedik szolnoki kupasikert - a 100. szolnoki pontot a saját nevelésű Pallai Tamás szerezte. 

A döntő MVP-jének a Szolnoki Olajbányász hátvédjét, Roko Badzimot választották. 

fotó, slide: Szolnoki Olajbányász Facebook-oldala

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus