Bombameglepetés a kupában: a Szedeák elbúcsúztatta a Falcót!

A Szeged végig vezetett, és bár a negyedik negyedben óriásit harcolt a Falco, végül Bognár Kristóf meccsdöntő hármasával a Tisza-partiak jutottak tovább.

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, 1. negyeddöntő:

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Naturtex-SZTE-Szedeák 74-78 (19-23, 14-24, 15-18, 26-13) 

Falco: Somogyi 2, Váradi 14/6, Clark 7/3, Golomán 2, Keller Á. 8. Csere: Perl 31/6, Barac 7, Hawkins -, Kovács 3/3. 

Szedeák: Persons 16/9, Polányi 3/3, Cook 11/3, Bognár 23/12, Alston 11/9. Csere: Davis 3/3, Szatmári 9/3, Kerpel-Fronius -, Keller I. -, Filipovics 2.

A koradélutáni kezdés kicsit rányomta a bélyegét a meccs első perceire, nagyon sok eladott labda jellemezte a csapatok játékát, ráadásul Cook sorra hagyta ki a dobásokat szegedi oldalon. A Falco támadásban azonban túlságosan hullámzóan játszott és nem tudott meglépni, amit Cook labdaszerzése és zsákolása, majd Polányi hármasa büntetett – meglepetésre 8-10-re vezetett a Szeged az első negyed közepén. Persons meg is érezte a vérszagot, 8 méterről szórt be egy triplát, majd Bognár is betalált kintről, a Falco pedig Váradi és Barac kivételével továbbra is indiszpontáltan kosarazott, Perl tőle szokatlanul ziccert és büntetőt hibázott. A szegediek Persons duplájával és Alston hármasával, majd a fiatal Szatmári Zsombor ziccerével már 10 ponttal is vezettek, mikor Perl végre beszórt egy hármast, majd ziccert is értékesített, és bár támadásban továbbra sem villogott a Falco, a védekezésük elkezdett működni (19-23). 

Az első negyedben 5/12 hármast értékesítő Szedeák üres triplát rontott a második negyed elején, de a fiatal Filipovics jól szállt be, előbb megfogta Barac-ot, majd a túloldalon brusztolt ki egy duplát – itt Barac technikait is kapott színészkedésért. Perl gyors ziccere, majd pozíciós játéka lassította a szegedi rohanást, de csak átmenetileg: Bognár szórt be egy újabb kintit, majd egy labdaszerzés után harcolt ki és értékesített büntetőket (23-31). Keller beszállása némileg segített a Falco védekezésén, Clark is behintett egy hármast, de mielőtt belendült volna a címvédő, Persons futtából talált be kintről – Milos Konakov időt is kért, mert egyik oldalon sem tudott ellenfele fölé kerekedni csapata. Védekezésben fel is javult a kezdőötösét visszahozó Falco, de támadásban továbbra is borzalmas hibákat követtek el, így a 6-8 pontos különbség nem csökkent. Sőt, kisvártatva Bognár két jó büntetőjével és Szatmári újabb betörésével és hármasával 30-45 is állt már az eredményjelzőn, miközben a teljesen tanácstalan szombathelyiek két támadóhibát is vétettek. Konakov újabb időt kért, a fiatal Kovács hármasa pedig megtörte a jeget, azonban a félidő végén jött a menetrend szerinti, tizedik eladott labda, amiből az extázisban játszó Szatmári az utolsó másodpercben ziccerezett (33-47). 

Egy szép Golomán-Keller összjátékkal nyitott a Falco, de Persons azonnal büntette egy hármassal az elmulasztott szombathelyi védőpattanót, majd egy látványos Davis-Bognár összjáték után utóbbi zsákolt. A Falco továbbra is edzőbosszantó hibákat vétett támadásban, és bár a támadópattanózásuk feljavult, Persons nehéz tempójával 37-54-re léptek meg a csongrádiak. Perl kissé szerencsés kosara sem lendítette át a holtponton a Falcót, Cook még szerencsésebb hármassal válaszolt – Váradi triplája viszont már megtolta a szombathelyieket, Perl is bedobott egy védjegyes tempót, 44-57-nél pedig gyorsan időt is kért Simándi Árpád. A Falco védekezése egyre jobban működött, két támadásból két eladott labda jött szegedi oldalon, de ezt nem igazán tudták állandósítani, ráadásul felállt védelem ellen megint csak szenvedtek Barac-ék, így Alstonék magukra tudtak találni. A szegedi magasember támadópattanóból és hármasból is eredményesnek bizonyult, majd Cook is beszórt egy kintit, újra 17 pont volt közte (48-65). 

A negyedik negyed rossz dobásokkal indult, de a Falco láthatóan felpörgette a tempót, Perl a gyorsindulásokból sorra harcolta ki a büntetőket, majd duplát is szerzett, a kétperces, „egyszemélyes” 6-0-s futása végén a szegedi kispad gyorsan időt is kért (54-65). Ez sem használt, dobás nélkül zárta következő támadását a Szedeák, majd Golomán büntetőivel hosszú idő után 10 pont alá nézett be a Szombathely. Cook nehéz tempója szegedi szempontból a legjobbkor esett be, de Perl azonnal válaszolt, majd egy hármast is bevert, pillanatok alatt hat pontra zárkózott a Falco. Most a Szedeáknál jöttek a ki nem kényszerített hibák, Cook lépett ki a labdával, de Váradi nem tudta egy labdára felhozni a sárga-feketéket, amit Bognár emberes hármassal büntetett, 61-70-re lépett meg ismét a Tisza-parti gárda. Davis és Persons azonban már négy faulttal állt, de Cookot ez nem zavarta, tartotta a lelket a szegediekben – Barac hozta közelebb a címvédőt, de négy perccel a vége előtt még mindig 65-72-es hátrányban voltak. Davis felesleges kipontozódása jelenthetett volna fordulópontot, Perl két jó büntetőjével öt pontra zárkózott a Szombathely, majd Golomán blokkolt óriásit, Váradi hármasával pedig már csak kettő volt közte. Cook borzasztó nehéz duplával állította meg a Falco-hengert, akik időt is kértek 1:45-tel a vége előtt. A Falco elrontotta a támadást, de a túloldalon Bognár is büntetőt rontott, majd Keller dobott kosarat - Persons közelije kiszédült a gyűrűből, Perl két büntetővel pedig egy pontra hozta fel csapatát (74-75). 40 másodperccel a vége előtt a Szedeák kért időt, a legjobbjuk, Bognár Kristóf pedig óriási hármassal jelentkezett, 19 másodperccel a vége előtt nagyon nehéz helyzetbe hozva egykori csapatát. Milos Konakov még időt kért, de csapatának a hátralévő időben három kétségbeesett dobáskísérlete is kimaradt, így a szegediek óriási meglepetésre, de teljesen megérdemelten jutottak be a legjobb négy közé. 

fotó: Girgász Péter/Hunbasket

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus