Borisov vezérletével szoros csatában verte a DEAC a Körmendet

Az A-csoport nyitómérkőzésén óriási csatában diadalmaskodott a Debrecen, a Körmend edzőjét kiállították a félidőben.

Magyar Férfi NB I/A. csoport, Alapszakasz, 1. forduló

DEAC – Egis Körmend 82-78 (23-16, 17-24, 17-13, 25-25)

DEAC: Dugat 7, Manigat 11/3, Borisov 28/6, Bognár 4, Amigo 6.
Csere: Ramstedt 3, Velkey 9/9, Polyák 8/3, Omenaka 6.

Körmend: McNeail 11, Bradford 9/6, Hammonds 2, Price 23/12, Bergstedt 11. 
Csere: Csorvási 6, Lajsz -, Ferencz 13/6, Németh 3/3.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva tekinthető meg.

Nem illetődött meg a Körmend a nyáron alaposan megerősödött DEAC otthonában, kemény védekezéssel kezdett a vasi gárda - a hazai csapat csaknem három percig nem tudott mezőnykosarat szerezni, a túloldalon viszont Price két triplát is beszórt. Polyák beállása kellett, hogy elöl-hátul stabilizálódjon a Debrecen, pontokat szerzett, gólpasszt adott a Szolnokról érkezett hátvéd – egyenlítettek a hajdúságiak a negyed derekán (8-8). A Körmendnél Ferencz, Németh és Csorvási is hamar játékra jelentkezett, ám Polyákkal nem tudtak mit kezdeni, 15-10-nél érkezett is az első vendég időkérés. Ez azonban nem törte meg a hajdúságiak lendületét, Borisov, illetve a padról beszálló Ramstedt is eredményes volt -  az MTE Németh Ákos hármasával, valamint Price ziccerével igyekezett lőtávolon belül maradni (23-16).

A második játékrész elején alacsony szerkezetre váltott Constantinides edző, ami meg is zavarta a vendéglátókat, két és fél perc alatt 8-0-t futott a négy mezőnyjátékos és Bergstedt alkotta ötös – érkezett is Berényi Sándor időkérése. Borisov büntetői törték meg a hazai kosárcsendet, a montenegrói erőcsatár számolatlanul harcolta ki a faultokat, de Bergstedt rendre válaszolt – a dán válogatott több szép megoldással vétette észre magát, így kitartott a vasiak szűk vezetése. Amikor Bergstedt leült, érkezett Csorvási, szép centerezésével és Bradford triplájával 10 ponttal léptek meg a vendégek, a hazaiak hét perc alatt mindössze négy pontot szereztek (27-37). Az időkérést követően Velkey triplájával és Manigat büntetőivel pillanatok alatt megfelezte  hátrányát a Debrecen, és lendületük ki is tartott a nagyszünetig: Velkey ismét betalált kintről, Borisov is bevágott egy hármast, így félidőre ők vonulhattak jobb szájízzel (38-40).

A személyi hibákkal hadilábon álltak a vendégek, Ferencz kevesebb mint 9 perc alatt négyet, Bergstedt és Hammonds hármat-hármat gyűjtött be. Borisov 13 egységgel a mezőny legeredményesebb pontszerzője volt, vendégoldalról Price 10-ig jutott. 

A második félidő büntetőkkel és debreceni labdabirtoklással kezdődött, mivel a Körmend két csapat technikai hibát kapott, és kiállították vendégek szakvezetőjét. Borisov továbbra is aktív volt, 8/8-as büntetőzésének hála 21 pontnál járt a negyed elején - át is vette a vezetést a hazai csapat. McNeail egyenlített, Bognár válaszolt, de ebben a szakaszban leginkább a küzdelem dominált, nem igazán estek be a dobások. Kettő perc volt már csak hátra a negyedből, amikor két fiatal debreceni vette vállára csapatát: Omenaka előbb lesapkázta Csorvásit, majd a másik oldalon zsákolt egyet, Velkey pedig beszórta harmadik tripláját – öttel léptek meg a hajdúságiak, jött is a vasi időkérés. Omenaka újfent betalált, Ferencz azonban bepörkölt egy távolit, ezzel négy pontos DEAC előnnyel várhatták a csapatok a záró játékrészt (57-53).

Omenaka és Dugat kosaraira Price tudott válaszolni, 19 pontnál járt már a körmendiek légiósa. 63-60-as hazai vezetésnél a második félidőben kissé visszaeső Borisov kapott technikait, Bergstedt büntetőivel egy pontra zárkózott a Körmend – itt érezte úgy a hazaiak mestere, hogy egy időkéréssel rendezi a sorokat. Manigat és Borisov be is szórt két triplát, a másik oldalon Ferencz talált be középtávolról – négy és fél perccel a rendes játékidő vége előtt 69-65-re vezetett a DEAC, majd Amigo zsákolása után már a vendégek kérték ki idejüket, nehogy elússzon a hajó. Itt is használtak a (másod)edzői intelmek, hiszen Price negyedik trojkájával, majd Csorvási közelijével egy pontra zárkózott a vasi gárda (71-70). A hazaiak a gyűrű támadásával próbálkoztak, ennek négy büntető lett az eredménye, így a végjátékba öt pontos előnnyel érkeztek. Amigo dudaszós ziccere adta meg a kegyelemdöfést, a végjátékban pedig a Körmend már nem tudott megújulni, és az idő is vészesen fogyott - nagy csatában egy hajszálnyival jobbnak bizonyult a DEAC.  

Fotó: deacbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus