Drámai fordulatok és három hosszabbítás után nyert a ZTE a Falco ellen

Sokáig simán vezetett a ZTE, majd felállt a Falco, de végül sem a rendes játékidő, sem két hosszabbítás nem volt elég ahhoz, hogy eldöntsék a derbit - az idegek harcát aztán Kinney-ék bírták jobban, így hihetetlen meccsen egyenlítették ki a párharcot. 

Magyar férfi NBI/A, negyeddöntő, 2. mérkőzés 
Zalakerámia ZTE KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 107-104 (29-12, 16-21, 13-22, 18-21, 31-28) - három hosszabbítás után

ZTE: Kinney 33, Vaughn 20/9, Benke 14, Szabó Zs. 18/6, Radic 7. 
cserék: Doktor -, Horváth Á., Kis R. -, Mohácsi 12/6, Mikovic -. 

Falco: Govens 24/6, Perl 10, Váradi 14/6, Boriszov 2, Tóth N. 10. 
cserék: Norfleet 26/6, Pustahvar 14/6, Taylor 4. 

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Nagy kedvvel nyitotta a meccset a ZTE, 6-0-ra, majd 9-2-re vezettek a hazaiak, ahogy az első meccsen, úgy most is sokszor üres volt a szombathelyi festék, ráadásul kintről is be-betaláltak Vaughnék, míg a Falco gépezete eléggé akadozott az első percekben. 18-8-nál meglett a közte tíz, 20-8-nál időt kért Szrecsko Szekulovics, de ezzel sem tudta felrázni csapatát, az első negyed végén bedobott tripla nélkül, összesen 12 ponttal, 29-12-es hátrányban volt a társaság - száguldott az Egerszeg, úgy mentek át ellenfelükön Benkéék, ahogy akartak, megvolt a ritmusuk, ültek a dobásaik is. A vendégeken az sem segített, hogy Darrin Govens nagyon elveszett a ZTE védekezése ellen, a nagyszünetben egyetlen kosárral és egyetlen gólpasszal állt, csapata pedig olyannyira nem találta a ritmust, hogy 0/9 triplával zárták az első húsz percet - a 17-18 pontos hátrányukból így is visszajöttek 12-re, de a hazaiak agresszivitása és 6/12 hármasa sok volt nekik ebben a periódusban. Érdekesség, hogy úgy vezetett 45-33-ra a harmadik negyed kezdetén a ZTE, hogy Radic 0 pontot tett hozzá, Mohácsi a padról viszont már 10/6-ot - eközben a túloldalon összesen 11-nél járt a Perl-Govens-Boriszov trió, óriási szükségük volt a csereként 8 egységet szállító Norfleet lendületére. 

A fordulás után is hasonló maradt a képlet, Norfleet beemelte ugyan az első szombathelyi hármast, de jelentősen nem tudtak faragni a különbségen a vendégek, a ZTE oldalán továbbra is nagyon eloszlottak a terhek és a labdák, ráadásul nagyon jól működött a Radic nélküli alacsonyabb szerkezet. Aztán a harmadik negyed hajrájában elkezdett fordulni a kocka, jött egy egerszegi rövidzárlat és 58-44 után egy 11-0-s rohamot produkált a Falco három perc alatt, ezzel pillanatok alatt visszajött a meccsbe és ha nem is tette semmissé az addig történteket, de élessé varázsolta a küzdelmet. Itt valami megtört Bencze Tamás alakulatánál, ugyan 27 percen keresztül abszolőt uralták a találkozót, ez a gödör mélyebbnek bizonyult, mint amilyennek elsőre látszott, a záró etap elején egy 7-2-es futással már a vezetést is át tudták venni Govensék, nagyon hasonlított a forgatókönyv az első összecsapáshoz. A ZTE azonban itt össze tudta magát szedni és beindult a nagy adok-kapok, folyamatosan változott a vezető kiléte és pattanásig feszültek az idegek a hajrában - az utolsó percnek egypontos Falco-vezetéssel mentek neki a felek az ekkor már centert játszó Pustahvar kosara után, de Govens és Kinney is elrontott egy-egy clutch büntetőt, jöttek a hibák is mindkét oldalon. Itt Vaughn is hibázott egyet a vonalról, 76-76-ról, 28 másodperccel az órán támadhatott a Szombathely, de Perl kihagyta az üres triplát, a fennmaradó idő pedig már nem volt elég a ZTE-nek a gyoztes dobáshoz, jöhetett a hosszabbítás. 

Itt aztán megint ment az adok-kapok, egy Falco-triplára négy egerszegi pont érkezett válaszul, majd egy újabb Falco-triplára megint ugyanígy feleltek Radicék, hogy aztán Váradi kimaradt hármasa után Kinney egy újabb büntetőt dobjon mellé - így is 85-82-re vezettek a pontosabban, higgadtabban játszó zalaiak fél perccel a vége előtt. Az "őrültségnek" még nem volt vége, Govens elerőlködte az időkérés utáni játékot, Falco-kosár helyett leindítás és üres egerszegi ziccer érkezett, de mielőtt végleg elkezdtek volna ünnepelni a hazaiak, a felrohanó Norfleet futtából bevert még egy hármast - sőt, Radic eladta a labdát ahelyett, hogy lezárta volna a meccset, így Govens meg tudta menteni a meccset, hihetetlen fordulatok után 87-87-ről indulhatott a második túlóra. 

Itt már a Falco állt nyerésre, egy perccel a vége előtt négy ponttal vezetett, de egy Vaughn-triplával kiegyenlített a ZTE, a vendégek sorra követték el a hibákat, de hiába fordítottak Kinney-ék, Norfleet még válaszolni tudott, megint nem született döntés, megérkeztünk a harmadik hosszabbításhoz is. Ezzel együtt egy újabb kulcseseményhez, Govens ugyanis kipontozódott és bár úgy tűnt, hogy Norfleet, valamint Váradi megoldja ezt a feladatot, végül nem sikerült: Kinney a vállára vette csapatát, sorra hozta a duplákat és bár Norfleet egyszer még válaszolt, 18 másodperccel a vége előtt Szabó büntetői jók voltak, 105-104 után pedig nem tudott kosarat dobni a Falco - Benke is bedobta a maga büntetőit, az időkérés után utolsó dobást Boriszov elrontotta, így egészen elképesztő fordulatok után, három hosszabbítást követően nyert és egyenlítette ki a párharcot Bencze Tamás csapata. 

A párharc állása: 1-1. 

fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus