Ellentétes félidők meccsén győzte le a ZTE a Sopront

A zalaiak parádéztak a mérkőzés elején, utána viszont feltámadt a Sopron és majdnem megviccelte Agafonovékat - Varnado extrájával verte a Körmend a Paksot - hozta a kötelezőt a Falco a KTE ellen - végig vezetve múlta felül a Kaposvár az Oroszlányt - gyengén játszott az Olaj, így fontos győzelmet aratott a DEAC - három negyedig jó volt a Szedeák, de a végjátékot behúzta az Alba - kiütéses PVSK-siker a Jászberény ellen. 

Férfi NB I/A, 17. forduló

 

Zalakerámia-ZTE KK - Sopron KC 82-78 (24-18, 23-17, 11-19, 24-24)

A harmadik negyedes rövidzárlat majdnem a ZTE győzelmébe került. A mérkőzés előtt mindössze egyetlen győzelem választotta el a 8. Zalaegerszeget a 12. Soprontól, így szoros meccsre volt kilátás - az első félidőben azonban a hazaiak a gyengébb kezdés után fokozatosan belelendültek, az első negyedben egy 15-5-ös futással kerültek előnybe, majd a második negyed közepén már 35-21-re is vezettek. Elsősorban Djuric és Agafonov villogott, majd amikor mindketten összeszedték harmadik személyi hibájukat, Johnson és Bibbins lépett elő és megoldották a faultgondokat. A ZTE a nagyszünetig 47 pontot tett a táblára, 50 százalékkal dobták a hármasokat, közelebbről és a büntetővonalról is remekeltek, semmi nem utalt arra, ami a fordulás után következett. A harmadik negyedben teljesen összeomlott a támadójátékuk, 0/8-cal tripláztak, a Sopron szinte pillanatok alatt szorossá tett az állást, majd a negyed közepén már a vezetést is átvette. Itt Agafonov és Bibbins révén tudott ugyan reagálni a ZTE, de innentől egylabdás meccsről beszélhettünk. A negyedik negyedben sem tudott igazán elszakadni a hazai csapat, sőt három perccel a vége előtt 68-70-re vezetett a Sopron. Agafonov és Johnson kosaraival jött vissza a Zalaegerszeg, de 74-74-nél a center kipontozódott, ám Johnson nem esett kétségbe, egy duplát és két büntetőt is elsüllyesztett, Szabó Zsolt pedig a legjobbkor szedett egy lepattanót és harcolt ki faultot, nem hibázott a vonalról sem (20/22-vel zárt egyébként a ZTE, nagyon koncentráltak voltak), majd a végén Bibbins büntetői biztosították be a sikert. A hazaiak a második félidőben 0/13-mal tripláztak, ami majdnem végzetesnek bizonyult, azonban a végjátékban szinte alig hibáztak - jövő héten Szolnokra látogatnak, kérdés, hogy ott melyik arcukat mutatják. 

Egy hajszálon múlt a Sopron sikere. A vendégek remekül kezdték a meccset, 7-2-re vezettek, folyamatosan harcolták ki a faultokat, azonban hamar alulra kerültek, a félidőig csak percekre történt az a pályán, amit akartak - a palánkok alatt súlytalannak bizonyultak, kintről pedig keveset vállalkoztak: ha nincs Thompson három triplája (csak ő talált be náluk kintről), akkor a 12 pontnál jóval nagyobb hátrányba is kerülhettek volna. A nagyszünetben azonban rendezték a sorokat, összekapták a védekezést és rögtön egy 9-0-s futással nyitottak, Thompson mellé többen is felnőttek, innentől kezdve pedig végig ott loholtak a hazaiak nyakán és időnként a vezetést is átvették. Rivers és Carter is egyre többször talált be, 68-67-nél pedig Takács vágott be egy triplát. Ekkor vezettek azonban utoljára, a végjátékban elég volt 1-2 hiba, hogy az utolsó percre négypontos hátránnyal érkezzenek, ott pedig már a ZTE rutinosan bedobálta a büntetőket. A Sopronnál Thompson hiába szórt öt triplát, és mellette hiába csinált 25-27 VAL közötti meccset Carter és Rivers, egy pici hiányzott a sikerhez - jövő héten a Kaposvárt fogadják, akik szintén közvetlen riválisok, az is kemény összecsapásnak ígérkezik. 

A ZTE legjobb dobói: Bibbins 20/6, Johnson 18/3, Agafonov 14.
A Sopron legjobb dobói: Thompson 25/15, Rivers 19/3, Carter 16.

 

Egis Körmend - Atomerőmű SE 93-84 (18-21, 33-26, 18-18, 24-19)

Varnadóra nem volt válasz. Pontgazdag rangadót játszott egymással a bajnoki tabella második és harmadik helyezettje, nem volt hiány a szép megoldásokban. A tolnaiak Coleman 8 pontjával 10-3-as előnyre tettek szert az első percekben, de a Varnado vezette vasiak nem hagyták magukat, és 18-21-re visszajöttek a játékrész végére. Potyogtak a kosarak, de kitartott a szűk ASE-vezetés – egészen Varnado két egymást követő triplájáig, amivel 39-38-ra már a piros-feketék tartottak előrébb. Ettől némileg lendületbe jött a Zollner-legénység, és 51-47-es fórral mehetett nagyszünetre – Varnado egészen elképesztő dobóformát mutatott, hiszen kilenc triplakísérletéből hét a gyűrűben landolt csapatszinten pedig 10/16-tal céloztak kintről a házigazdák. A fordulás után egy gyors 6-0-lal visszavette a vezetést a Paks, de 56-58 után a következő kilenc pontot az MTE szerezte – ismét Varnado volt a „főkolompos”, nem hűlt ki a keze a félidei pihenő alatt. Kis Raul és Faust fújtak riadót két hárompontos formájában, de Taylor pöcizése zárta a játékrészt, 69-65-tel fordultak a felek a záró tíz percre. Varnado 28 perc alatt már 29 pontnál járt, nem találta játékának ellenszerét az Atomerőmű – Evans kintijével azért így is feljöttek 72-71-re Braniszlav Dzunics tanítványai. Edwards villant a túloldalon, de Coleman is beköszönt messziről – a Körmend 12/22-vel, az ASE 11/27-tel célzott a hárompontos vonalon túlról, hatalmas tűzijáték folyt tehát a parketten. 80-76-ról indult az utolsó öt perc, Varnado kilencedik trojkája azonban lezárta a vitás kérdéseket – tíz fölé kúszott a vasi előny, és a lefújásig meg is őrizték már azt Ferencz Csabáék. Remek játékot láthatott a közönség egy igazán extra teljesítménnyel, a piros-feketék pazar meccsen verték tolnai riválisukat. 

Pedig nem járt messze a bravúrtól az ASE. Varnado extrája ellenére végig partiban volt a paksi gárda az MTE-vel, a vendégek is bepörköltek 13 triplát 31 kísérletből – a túloldalon ez 14/27 volt, nagyjából ez jelentette a különbséget a derbin. Evans és Coleman hozták magukat, Lóránt Péter a szokottnál némileg passzívabb volt most támadásban (6 pont, 10 lepattanó), Putney és Jackson viszont ketten hoztak összesen 9 pontot, ez ezúttal kevésnek bizonyult. Pedig a lepattanócsatát 49-34-re a kék-pirosak nyerték, de ez édeskevés, ha a másik oldalon minden beesik...

A Körmend legjobb dobói: Varnado 33/27, Edwards 18/9, Taylor 17.
Az ASE legjobb dobói: Coleman 24/12, Evans 20/12, Faust 12/3.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - KTE-Duna Aszfalt 75-63 (15-14, 20-13, 22-21, 18-15)

A bő rotáció döntött – sokadszorra. Nem játszott különösebben látványosan a bajnoki címvédő Falco a kecskeméteiek ellen, de azért magabiztosan hozta a kötelezőt Gasper Okorn alakulata. Az első játékrészben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a sárga-feketék első kilenc pontjából hatot Markó Krivacsevics jegyzett – DeVaughn Washington pihenőt kapott a szakmai stábtól, a kínálkozó lehetőséggel pedig jól élt a fiatal magasember. A második etapban 22-16 után egy 10-0-s rohammal magához ragadta a vezetést a KTE, de a szombathelyiek válasza sem késett, Benke vezérletével egy 11-0-s futással válaszoltak (33-26). Az első húsz perc során mindössze egyetlen hármas akadt be a vendégeknek nyolc kísérletből, érezhető volt, hogy ennél több kell tőlük a továbbiakban – 37-35-ig fel is jöttek a harmadik negyed elején, de Váradi és Krivacsevics kosaraival újfent ellépett a címvédő (45-35). A záró felvonásnak 57-48-cal futottak neki a csapatok, de hiányzott az átütőerő a Forray-legénység játékából – Bíró hármasával 66-52-re húzott el a Falco, a végjátékot pedig rutinosan lehozták Perlék. Zsinórban hatodik vereségét szenvedte el a KTE, igaz, nem is ezt a meccset kellett megnyernie a lila-fehéreknek – ezzel együtt is már csak a 11. helyen állnak a tabellán, mély gödörben vannak. 

Amennyi kell. Washington hiányában is tízfős rotációval dolgozott Gasper Okorn, minden pályára lépő játékosa 17 és 23 perc közötti időt töltött a parketten – okosan használták hosszú padjukat a sárga-feketék. Extra teljesítmény nem is kellett senkitől, Krivacsevics 12 ponttal lett a legjobb dobójuk – ma ennyi is elegendő volt a sikerhez. 

A Falco legjobb dobói: Krivacsevics 12/6, Benke 11/6, Hooker 9/6, Perl 9/3.     
A KTE legjobb dobói: Karahodzsics 18, Wittmann 17/6, Thomas 11.

 

Kaposvári KK - OSE Lions 91-83 (28-16, 24-21, 14-14, 25-32)

Végig vezetett, de majdnem belealudt a Kaposvár. Jó dobóformával kezdett a KKK, 9-9 után sorozatban három támadásból pörköltek be triplát a hazaiak és egy 13-2-es futással tíz pont feletti előnyt alakítottak ki. Sztojan Ivkovics csapata az első negyedet ennek megfelelően meg is nyerte 28-16-ra, 60%-kal dobott, nem adta el a labdát és a második negyedben sem vett vissza, 48-29-nél már a húszat karcolta a különbség, 52-32-nél pedig meg is lett ez a távolság. A somogyiak dobóformája ugyan visszaesett, de cserébe sorra szedték le a támadópattanókat, a nagyszünetig továbbra sem vétettek eladott labdát, hátul pedig megcsinálták, amit kellett - végül "csak" tizenöttel vezettek két negyed után, de így is abszolút uralták az eseményeket. A fordulás után aztán Hendleinék támadójátéka is jelentősen visszaesett és bár egy jó ideig így is tartották 15 pont körüli fórjukat, de a negyedik negyedben már égett a ház: teljesen szétzuhant a gárda, nem tudott pontot szerezni, jöttek a hibák, az OSE pedig a hajrára öt-hat pontra zárkózott. Így bár végig egyértelmű előnyben volt a KKK, de a végjáték szoros lett, ám itt Davis két triplájával és több fontos játékokkal azért csak sikerült kimozogniuk a helyzetet és győzelemre váltották a korábbi jó játékukat - fontos győzelmet arattak közvetlen riválisuk ellen, ráadásul ezzel oda-vissza sikerült legyőzniük az Oroszlányt. Érdekesség egyébként, hogy a hazaiaknál öten is elérték a 20-as határt VAL-értékben, közülük pedig kiemelendő a fiatal Krnjajszki, aki fontos pillanatokban talált be és az irányításból is kivette a részét. 

Későn ébredt az Oroszlány. Ugyan 6-7-nél még vezetett az OSE, de ezt követően fokozatosan leszakadt ellenfelétől a vendégcsapat, amely sem elöl, sem hátul nem találta a ritmust. Védekezésben nem nagyon értek oda a Kaposvár kinti dobásaira, lassabbnak bizonyultak ellenfelüknél, a túloldalon pedig a pocsék (1/12 a nagyszünetben) triplázás miatt nem igazán tudtak haladni, az első félidőben 40% alatt maradtak mezőnyből, úgyhogy a végén csak Bozsovics büntetőivel jöttek be húszon belülre. A fordulás után próbáltak emelni a tempón, de továbbra is rengeteget hibáztak, a triplákkal abszolút hadilábon álltak és közelről sem dobtak jól, úgyhogy a harmadik negyedben nem tudtak közeledni - nem úgy a záró etapban, ahol hamar benéztek tíz alá, majd a kaposvári válaszok ellenére itt már elkapták a fonalat. A hajrát ezzel szorossá tudták tenni, de öt pontnál közelebb nem jutottak, igazán itt sem vették át az irányítást, ráadásul másfél perccel a vée előtt, 82-76-nál kipontozódott Bozsovics, majd nem sokkal később Mohácsi is - visszajöttek a sokáig nagy hátrányukból, de fordítani már nem volt lehetőségük. 

A Kaposvár legjobb dobói: Davis 22/9, Hendlein 14/3, Krnjajszki 13/3, Lalic 13.
Az OSE legjobb dobói: Bozsovics 19, Rizvic 13/3, Washington 12.

 

PVSK-VEOLIA - Jászberényi KSE 89-59 (20-15, 29-14, 19-14, 21-16)

Nagyon sima volt. Nem adott esélyt ellenfelének a pécsi csapat, a hazaiak rögtön egy 10-0-val kezdték a meccset és bár innen még visszajött öt pontra a Jászberény, de a második negyedben egy 11-2-vel, majd egy újabb 10-0-val kiütötte a vendégeket a baranyai alakulat. A PVSK már a nagyszünet előtt húsz pont feletti előnyben volt, két negyed után 49-29-re vezetett és a folytatásban sem ingott meg, végig hatalmas fórral gazdálkodhatott és egy másodpercig sem forgott veszélyben a tükörsima győzelme - annak ellenére, hogy Pongó Máté nem lépett pályára. Végül a fiatalok is bőven kaphattak lehetőséget, Bíró Levente 19, Kocsis Zalán 11, Dragasevics Veljko 10, Miljan Popadic pedig 7 percet játszhatott, ellenben Horti Bálint, vagy Andrija Csirics nyugodtan pihenhetett - Bíró egyébként ugyan kipontozódott, de 12 pontjával, 3 labdaszerzésével és 3 gólpasszával abszolút fel is nőtt a feladathoz. Kár túlragozni: takaréklángon is könnyedén hozta a kötelezőt a Pécs, amely így 9-8-cal ismét 50% felett áll. 

1-16. Az egy szem kaposvári győzelmen felül továbbra sem tud mást felmutatni a Jászberény, a vendégek borzasztó gyengén kosárlabdáztak ezúttal. Az első félidőben sem volt már esélyük, Pantelics és Ruják Bence már itt faultgondokkal küzdött, Alekszandrov -1 VAL-nál járt úgy, hogy minden másodpercet a pályán töltött, egyedül Brbaklics villanásai jelentettek némi fényt, az ő 16 pontja jól is mutat náluk - rajta kívül más pozitívumot nem nagyon találhatunk az estéjükben. Ebben a formában, három légióssal (Miller sem tudott játszani) most nem tudták éles meccsre késztetni a PVSK-t, úgyhogy továbbra is egyértelmű sereghajtók

A PVSK legjobb dobói: Budimir 17/3, Diggs 15/3, Smith 13
A Jászberény legjobb dobói: Brbaklics 16/3, Nelson 13, Alekszandrov 11/3

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Alba Fehérvár 80-88 (19-22, 22-19, 27-23, 12-24)

Megizzadt érte az Alba. Egy letört gyűrű miatt jókora csúszással indult a mérkőzés, de az extra bemelegítés nem tett rosszat a Fehérvárnak, hiszen a vendégek kezdték jobban az összecsapást - 9-18 után azonban elkezdett akadozni a gépezet, a második negyedben már hátrányba kerültek, a harmadikban pedig már tíz pont feletti különbséggel vezetett a Szedeák. A vendégek a tízzel több eladott labdájuk miatt szenvedtek elsősorban, de még idejében ébredtek, a harmadik játékrészben már szépítettek, a negyedikben pedig úgy játszottak, ahogy azt valószínűleg addig is tervezték: Ljubicsics (11 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), McDuffie (23 pont, 9 lepattanó), Markovics (19 pont, 8 lepattanó) és Csupkovics (16 pont, 4/10 tripla) vezetésével felálltak és szorossá tették a végjátékot. Azt pedig már lendületből be is húzták, 78-78 után Csupkovics bevert egy clutch hármast, majd 80-83 után Asbury hibázott kulcsfontosságú dobást - Govens hidegvérrel értékesített két büntetőt, a végeredményt pedig egy "minden mindegy" alapon eldobott Ljubicsics-tripla állította be. Nagyon meg kellett érte izzadni, de a 24-12-re megnyert utolsó negyeddel végül hozni tudta a fontos idegenbeli győzelmet az Alba, ezzel idén másodszor tudott nyerni vendégként. 

Három jó teljesítmény nem volt elég. Morris Curry ezúttal is parádésan mozgatta a Szedeákot, a hazaiak karmestere 15 pont mellett 12 gólpasszt osztott szét és főleg az első három negyedben villogott - mellette Ante Krapic (25 pont, 9 lepattanó, 5/10 tripla) és Brian Asbury (22 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) is mindent megtett a sikerért, de ők is elfogytak az utolsó játékrészre. Pedig három negyeden keresztül nagyrészt a szegediek jártak előrébb, a gyenge kezdésük után egyszerűen jobban játszottak az Albánál, ám a három kulcsjátékos jó játéka nem bírta ki a végéig - az utolsó játékrészben teljesen összeomlottak támadásban, senki más nem tudott előlépni a kiegészítők közül, úgyhogy végül szoros csatában elbuktak. A támadópattanózást elvesztették 12-5-re, tízzel kevesebb büntetőt harcoltak ki ellenfelüknél és végül csak 44%-kal dobtak mezőnyből - így is egy-két jó játékra voltak a bravúrtól, de a végére egyszerűen elfogyott az erő, így be kellett érniük a tisztes helytállással. 

A Szedeák legjobb dobói: Krapic 25/15, Asbury 22, Curry 15/9
Az Alba legjobb dobói: McDuffie 23/6, Markovics 19/3, Csupkovics 16/12

 

DEAC - Szolnoki Olajbányász 81-68 (28-14, 17-24, 20-18, 16-12)

Végig vezetett a DEAC. Az első negyedben egy 14-0-val lerohanta ellenfelét, onnantól pedig végig beosztotta előnyét a hazai alakulat, amely villámgyorsan meglépett a nagyot játszó Moody (21 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 2 blokk) vezérletével - vezettek 22-6-ra is, végül 28-14-re nyerték az első játékrészt és bár a másodikban volt egy hullámvölgyük, de a nagyszünet után végig stabil védekezéssel őrizték az előnyüket. Egyáltalán nem hiányzott nekik Boriszov játéka, öten is elérték náluk a tízpontos határt, csapatszinten 50%-kal dobtak, 8/18 triplájuk esett be, de különösen a védekezésük működött most remekül - idén ez volt a harmadik legkevesebb pontjuk és két fájdalmas vereség után borzasztóan kellett nekik az, hogy megverjenek egy élcsapatot. A fordulás után végig kontrollálták az eseményeket, egyáltalán nem engedték belendülni a Szolnokot és abszolút megérdemelten hozták a győzelmet, így továbbra is nagy harcban vannak a felsőházért.

Gyenge volt az Olaj. A Szolnoknál most az eddig 18 pontot átlagoló Davis maradt ki a légiósok közül és ezúttal nagyon nem működött a gépezet: az első negyedben elöl-hátul borzalmas játékot produkáltak, 14 pontos hátrányt szedtek össze és bár később összekapták magukat (a nagyszünetig feljöttek hét pontra), de huzamosabb ideig nem tudták leküzdeni a gondjaikat. Végül kereken húsz (!) labdát adtak el (ebből tizenegy már a második negyed közepén megvolt) és csak 5/14 büntetőt tudtak bedobni, amit szörnyű, 5/21-es triplázással fejeltek meg - ugyan a DEAC is elrontott 13 büntetőt, de ez 30 kísérletből jött össze, Juhosék folyamatosan faultoltak védekezésben. A vendégek légiósai közül Jones és Krsztics sem tudott sokat hozzátenni, a magyar mag összesen kilenc pontot szerzett és bár a második negyedben úgy tűnt, hogy rendezték a soraikat, de a nagyszünetet követően összesen harminc pontot tudtak csak felrakni a táblára - ezzel nem nagyon lehetett meccset nyerni, tulajdonképpen nem is jelentettek komoly veszélyt a debreceniekre. Gasper Potocnik legénysége így sorozatban másodszor szenvedett vereséget, úgyhogy leszakadt az élmezőnytől, ellenben utolérte az Alba és a DEAC-PVSK párost is már csak egy mérkőzéssel előzi meg. 

A DEAC legjobb dobói: Moody 21/9, Drenovac 17/9, Tóth Á. 13
Az Olajbányász legjobb dobói: Cakarun 19, Tucker 15/9, Price 12/3

fotó: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus