Győztek a specialisták: tizedszer is kupagyőztes a Szolnok!

A Szedeák az első félidőben jobban játszott, de az Olajbányász a gázpedálra lépett a harmadik negyedben és behúzta a történelmi kupasikert. 

 

 

fotó: Girgász Péter/MKOSZ

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, döntő:

SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász 80-96 (27-23, 20-20, 15-33, 18-20)

Szeged: Locke 11/3, Cohill -, Woolridge  18, Lake 9, Bognár 11/3. Csere: Balogh 2, Bailey 17/6, Zsíros 9/9, Mucza 3, Mayer -, Bella -, Csornai -. 

Szolnok: Jovanovics 17, Eads 12, Rudner 9/9, Lukács 12, Wiggins 18. Csere: Durham 7/3, Pallai -, Révész 2, Pongó , Thomas 14/3, Sebők -, Vincze -.

Locke tempójával indult a remek hangulatú finálé, de Wiggins büntetői is rögtön táblára tették az Szolnokot, majd Jovanovics és Lake, illetve Woolridge és Wiggins váltott kosarat - nem ismerkedtek a gárdák, azonnal egymásnak estek. Bognár hármasa után alig négy perc alatt 11-10-re vezetett a Szedeák,  de a rohanásnak nem volt vége, megállás nélkül potyogtak a kosarak mindkét oldalon. Oliver Vidin magasabb szerkezettel akarta megállítani a szegedieknek kedvező játékstílust, de a Szolnok nem igazán tudta átvenni a játék irányítását, mert Woolridge folyamatosan gondot okozott, Bognár is jól dolgozott a gyűrűhöz közeli helyzetekből és Bailey is jól szállt be a padról (25-18). A 9. perc elején időt kellett kérnie a Szolnoknak, mert a Szeged lassan kezdett elhúzni. Eads távoli tempója segített az Olaj helyzetén, Pongó Máté hármasával pedig gyorsan visszajöttek két egységre, miközben a túloldalon két Woolridge-büntető érkezett, ráadásul a nagyember Lake két faulttal állt ekkor (27-23).

Wiggins izmozásával, majd Balogh Szilárd ziccerével indult a második tíz perc, majd Bailey sarokhármasával és Zsíros két 45 fokból elengedett triplájával igyekezett ellépni a Szedeák. Wiggins ugyan jól dolgozott a palánkok alatt, de a többiek nem találták a gyorsan induló csongrádiak ellenszerét, így Oliver Vidinnek még egy időt kellett kérnie (38-30). Alacsonyabb szerkezettel próbálkozott az Olaj, de ez sem igazán működött, ráadásul Wiggins és Rudner összefutott, és a hátvédet le kellett cserélni, illetve 3 és fél perc kigyűlt a szolnoki bónusz is. Jovanovics tempója törte meg a rossz sorozatot, de Lake azonnal visszatett egy lepattanót, majd Woolridge és Lake büntetőzhetett, így 43-32-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség. Az Olaj támadásai eléggé leegyszerűsödtek, általában egy-egyekből próbálkozhattak és a végén Jovanovics dobhatott, amit egyre jobban kiismert a Szeged - Lukács és Eads szép egyéni akciója inkább csak szabályt erősítő kivétel volt. Eközben a Szegednél Lake, Woolridge és Bailey is remekelt, gond nélkül tartani tudták a 9-10 pontos fórt, mígnem Lukács irtózatos nagy blokkja és Thomas szép centermunkája felpörgette kissé a Szolnokot - Simándi Árpád rögtön ki is kérte az idejét. 47-40-ről indult a félidő hajrája, ami inkább az Olajról szólt: Thomas ismét kosarat szerzett, Jovanovics büntetőket harcolt ki, miközben a Szeged dobásai kiperdültek a gyűrűből (47-43). 

A félidei statisztikából könnyen kiolvasható volt a Szolnok problémája (1/12 hármas), illetve a Szedeák előnyei:  a 20-13-ra nyert pattanózás és a kispadról érkező pontok 19-9-es aránya, utóbbiban vastagon benne volt a 11 pontos Brendan Bailey és a 2/2 hármast bevágó Zsíros Péter. Mindenképp kiemelendő, hogy az Olaj a kétpontosokat több, mint 77%-kal (17/22) értékesítette, ezen belül a festékben 13/16-tal zárt. 

Wiggins zsákolásával indult a második félidő, Bognáron és Lake-en is kiharcolt egy faultot, támadópattanót szedett - Lake villámgyorsan összeszedte a negyediket is, le kellett ülnie. Wiggins Bognárt is beültette a hintába, büntetőivel 47-47-nél egyenlített az Olaj, majd Lukáccsal dobatott ziccert, emellett hátul is remekelt, szinte egy személyben fordította meg az állást. Eads is két jó büntetővel segített, majd Bognár ugyan megszakította a 8-0-s futást, Wiggins még egy ziccert is értékesített. Woolridge is próbált a szegedi sereg élére állni, az elődöntő egyik hőse, Mucza is kiharcolt egy faultot Wiggins-en, majd Zsíros is beszórt egy sarokhármast, de a Wiggins mellé beszálló Thomas-on Bognár beütötte harmadik hibáját, ami nem jött jókor. Wiggins tovább folytatta remeklését, Rudnert hozta remek helyzetbe a triplavonalon, Simándi Árpádnak ekkor fogyott el a türelme (56-60). Az időkérést követően a sokadik szegedi tripla perdült ki a gyűrűből, Jovanovics viszont nem rontott közelről - a Szeged reményeit az éltette, hogy Wiggins összeszedte harmadik faultját, és Bognár büntetőivel tartották magukat. Thomas azonban másként gondolta, faulttal együtt tette be a közelijét, majd az egyre agresszívebb szolnoki periméter-védekezésből Durham futott el ziccerig - gyorsan jött az újabb Szedeák-időkérés, mert kezdett nagyon meglépni az Olaj (58-67). Ez sem használt, Locke dobásai lejöttek, miközben Durham hármassal tolta meg a szolnokiak szekerét, így ekkor már ők vezettek 12 ponttal. Woolridge és Locke büntetői nagyon kellettek, hogy a Szeged versenyben maradjon de a Szolnok kezdett felpörögni: Jovanovics találta meg szépen az alapvonalon belépő Lukácsot, majd szintén a válogatott fiatal brusztolt ki büntetőket, a slusszpoén pedig Rudneré volt, aki lélekölő trojkával zárta le a negyedet (62-76). 

A szegedieknek muszáj volt bevetniük a négyfaultos Lake-et, de kimaradt az első dobása, Pongó viszont nem hibázott a túloldalon, így hamar 16 lett közte. Locke próbálta meg felpörgetni a szegedieket, de Woolridge túlpörgött és belemenést hozott össze, ez pedig egyre kevésbé fért bele - pláne, hogy Eads nagyon nehéz, Thomas könnyed ziccert tett a helyére. Egy újabb Wiggins-Rudner összjátékot  és hármast követően már 66-85-re vezetett a Szolnok, ráadásul Locke-ot vérző sebbel kellett lecserélni. Eads labdalopása és zsákolása után meglett a “közte húsz”, ráadásul Lake is kipontozódott, innentől kezdve megoldhatatlan helyzetbe került a Szedeák. A csongrádiak becsületére legyen mondva, hogy hajtottak, keményen védekeztek, de a maximumon pörgő Olaj ellen ez már kevésnek bizonyult, így lassan pályára kerültek a fiatalok is. Az Olajbányász a második félidőben szintet lépett, ezzel pedig története során 10. alkalommal nyerte el a Magyar Kupát. 

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus