Keményen küzdött a Paks, de a Falco végül simán jutott a döntőbe

Két és fél negyedig nagyot harcolt az ASE, a Falcónak viszont volt még egy fokozata, így végül magabiztos teljesítménnyel jutottak a fináléba. 

Tippmix-Zsíros Tibor Magyar Kupa, 1. elődöntő:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE 81-64 (20-21, 14-11, 25-18, 22-14)

Falco: Govens 22/9, Váradi 10, Norfleet 13/9, Boriszov 18/18, Tóth N. 6.
Csere: Perl 2, Taylor 10.

ASE: Ruják 13/9, Hinds 17/6, Barnies -, Eilingsfeld 6, Guinn 20/6. 
Csere: Medve -, Ogunyemi 8, Garamvölgyi -, Gulyás -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető. 

A Falcóban Perl Zoltán vállalni tudta a játékot, Aliaksandr Pustahvar viszont nem, az ASE-ben Guinn szedett össze egy deréksérülést a tegnapi negyeddöntőben, de ott volt a feldobásnál.

A paksiak centere nem is tétlenkedett, rögtön beszórt egy triplát, amivel nagy sorozatot indított meg: a piros-kékeknél Ruják két kinti kísérletet váltott pontokra, a túloldalon pedig Boriszov talált be távolról. Govens és Eilingsfeld törte meg a szériát, majd Guinn büntetőt is értékesített, 4 perc után 12-5-re vezettek a Tolna megyeiek. Govens hármasával zárkózott a Falco, utána viszont felpaprikázódott a hangulat néhány játékvezetői ítélet miatt – Szekulovics kapott technikait, csapata viszont felpörgött, Váradi duplájával, majd Norfleet öt egységével 15-17-re alakították az állást. A Paks kicsit kereste ekkor a játékát mindkét oldalon, így Govens üres triplát dobhatott, Tóth Norbert büntetőivel időszakosan át is vette a vezetést – Hinds hármasa borzasztó jókor jött Teo Cizmic-éknek (20-21). 

Váradi Benedek parádés kosarával kezdődött a második negyed, a válogatott hátvéd három ember között tett vissza egy lepattanót, majd újra ő volt szemfüles, Teo Cizmic gyorsan magához is rendelte az övéit, hogy hátul rendezzék a sorokat. Támadásban ez nem igazán jött össze, támadóhibát, lépéshibát vétettek a paksiak, szerencsére Guinn magabiztosan dobott középtávolról, és Ogunyemi is kibrusztolt egy kettest, és mivel hátul stabilak voltak, 28-29-nél újra náluk volt a fór. Szrecsko Szekulovics időkéréssel igyekezett felrázni csapatát, Norfleet szép hármassal is jelentkezett, de nem volt ritmusa a támadásaiknak – viszont nagyon hajtottak, ebből jött például egy szerzett labda és Boriszov hármasa (34-32). A félidő hajrájában mindkét csapat keményen védekezett, érintetlenek maradtak a hálók, a Falco vonulhatott pihenőre minimális előnnyel. 

Govens 2+1-ével és Taylor kosaraival alaposan bekezdett a Falco a második félidő elején - ha nincs az első félidőben 14 pontot szóró Guinn néhány kosara, illetve Hinds triplája, nagyon kinyílt volna az olló, mert könnyű dobásokat hibáztak (43-39). A kezdeti lendület a vasiaknál is alább hagyott, a rutinos Boriszov hármasa nagyon kellett, hogy ne jöjjön közelebb az ASE - ugyanakkor a piros-kékeknél szinte csak Guinnben és Hindsben volt pont, és amikor Govens elkezdte kiharcolni a büntetőket, Cizmic kénytelen volt időt kérni (52-46). Ogunyemi csökkentette is rögtön a különbséget, de Norfleet triplával válaszolt, majd Govens lerohanás végén talált be, összességében a szombathelyiek jobban jöttek ki a negyed végi rendezetlenebb támadásokból (59-50). 

Váradi ziccerével azonnal 10 pont fölé ment a Falco, Boriszov triplája után pedig az addigi legnagyobb különbség, 14 egység állt az eredményjelzőn, nem is jöhetett más, mint paksi időkérés (64-50). Hinds igyekezett elállítani vérzést, de Boriszov triplája és Váradi újabb támadópattanó utáni duplája mély sebeket ejtett, Boriszov újabb hármasa után pedig már 17 volt közte - elúszni látszott a paksi hajó. Négy és fél perccel a vége előtt Cizmic még egyszer megpróbálta felrázni az érezhetően fáradó ASE-t - Ruják és Hinds révén el is kezdtek csordogálni a kosarak, de nem olyan ütemben, hogy a Falcónak komolyabban aggódnia kellett volna, két perccel a vége előtt is 10 pont volt közte (74-64). Itt volt azonban a vége, a Falco dobott még pár kosarat, így végül a látottakhoz képest nagy különbséggel győzött és várja ellenfelét a Magyar Kupa 2018-as döntőjében. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus