Kettőből kettő! Ukrajnát is legyőzte a magyar válogatott

Egy rendkívül kiélezett derbin Rosco Allen utolsó másodperces kosara döntött a javunkra.

Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 2. forduló

 

Ukrajna - Magyarország 60-62 (14-10, 16-18, 18-19, 12-15)

 

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva érhető el!

 

Szlovénia bravúros legyőzését követően újabb nehéz feladat várt a Sztojan Ivkovics vezette nemzeti csapatra, hiszen az első fordulóban az osztrákokat idegenben verő Ukrajna látta vendégül a mieinket. 

Egy szép Vojvoda – Keller összjátékkal indult a derbi, centerünk azonban másfél perc alatt beütött két faultot, hamar le kellett cserélni. Hortit, majd Szabó Zsoltot próbálgattuk ötösben, Vojvoda hármasával és Váradi betörésével négy perc után vezettünk (5-7). Mindkét csapat jól védekezett, kevés tiszta lehetőség adódott a játékosok előtt – többnyire emberrel a nyakán kellett vállalnia a feleknek. Zotov talált be kintről, egy 6-0-s „mini” futással már a házigazdák álltak jobban (11-7). Keller pofozott vissza egy támadópattanót, de Bobrov beszórt egy távolit, 14-10-re nyerte a küzdelmes első játékrészt Ukrajna. Ferencz trojkájával nyitottuk a második felvonást, Keller parádés szerelése után pedig Perl középtávolijával visszavettük a vezetést. Fej-fej mellett haladt a két gárda, 32% körül célzott mindkét válogatott – továbbra is kemény védekezés jellemezte a meccset (21-20). A nagyszünethez érve sem változott a mérkőzés képe, sok kihagyott dobás, nagy küzdelem folyt a pályán – 30-28-as hazai fórral zárult a félidő. 

A fordulás után Váradi hármasával kezdtünk, továbbra sem eresztette egymást a két válogatott (33-33). Vojvoda fontos triplát szórt, de Lukasov rögtön válaszolt – a gyűrű közelében fölényben voltak a magas ukránok, kintről viszont lehetett esélyünk. Továbbra sem tudtunk egymás után több támadásból kosarat szerezni, állandósulni látszott a szűk hazai előny (42-38). Váradi tette fel szépen a labdát Kellernek egy zsákolásra, Rosco Allen visszarakta saját kihagyott dobását, máris újra ott loholtunk ellenfelünk nyakán. Keller szépen „tettetett” egy handoff-ot, de a betörést választotta, és be is fejezte az akciót – 48-47-tel ért véget a harmadik tíz perc, a szlovén meccshez hasonlóan ezúttal is izgalmasnak ígérkezett a záró etap. Benke szórt egy hármast, majd nem sokra rá még egyet, újfent fordult a kocka - látványosnak nem volt nevezhető a meccs, de izgalmakból nem volt hiány (52-54). Az utolsó öt percnek 54-54-es egállal futottunk neki, ukrán büntetők után Vojvoda szórt egy nagyon nehéz trojkát – Benke és Vojvoda egyetlen duplát sem szereztek a mérkőzésen, kintről viszont 6/9-cel céloztak (56-57). Bliznyuk és Váradi is szépen tört be, egyetlen perc volt már csak hátra - Allen kettőből egy büntetőt értékesített, 60-58-ra vezettünk. Vojvoda labdát szerzett, de nem tudtuk dobással befejezni az akciót, indulhattak a sárga-kékek – négy másodperccel a vége előtt lefaultoltuk Herunt, aki be is dobta a büntetőket (60-60). Kissé meglepő módon Vojvoda végezte el az oldalbedobást időkérésünket követően, Allen tört kosárra. Emberrel a nyakán sikerült felcsempésznie a labdát, amely a dudaszó pillanatában bepattant a gyűrűbe – videóztak a játékvezetők, de a kosár jó volt! Végül 0.9 másodpercet még adtak a házigazdának – némileg furcsa módon -, de ezzel már nem tudtak élni az ukránok, a magyar válogatott megszerezte második győzelmét is az Európa-bajnoki selejtezősorozatban!  

 

Ukrajna: Krutusz, Bliznyuk 8, Lukasov 4/3, Pavlov 3, Pustovji 12.
Csere: Herun 12, Lipovij 2, Zotov 5/3, Bobrov 12/6, Pustozvonov 2.

Magyarország: Váradi 9/3, Vojvoda 11/9, Benke 9/9, Allen 7, Keller 10.
Csere: Horti 4, Szabó, Perl 5, Tóth, Ferencz 7/3.

 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus