Kiegyensúlyozott Szolnok, jól kezdő Sopron és ASE - NBI/A, 2. forduló

A sok lábon álló Olajbányász a 30 pontos Moodyval támadó DEAC-ot győzte le, a Sopron egy félidő alatt döntött a Jászberény ellen, az ASE pedig az első negyedben lépett át a Kecskeméten a szerdai mérkőzéseken.

fotó: hunbasket.hu

 

Szolnoki Olajbányász - DEAC 88-76 (27-18, 20-20, 12-22, 29-16)

Kiegyensúlyozott volt a Szolnok. Remek mérkőzéssel indította a bajnokságot a most debütáló Olajbányász, Gasper Potocnik alakulata ugyanis rendkívül kiegyensúlyozottnak bizonyult - gyakorlatilag bárki volt a pályán, működött a rendszer, ez a stabilitás pedig ha kisebb hullámvölgyek után is, de győzelmet ért. Az első negyedben a kőkemény védekezés mellett extra dobásokat is bemutattak a hazaiak, így megléptek kilenc ponttal, majd bár a másodikban közelített a DEAC, de erre is tudott válaszolni a Szolnok - a nagyszünetben továbbra is kilenc egység volt a távolság. A harmadik negyedben aztán kicsit bealudt a gárda, itt átvette az irányítást a Debrecen és megtörte az Olaj ritmusát, sőt, a vezetést is át tudta venni - a hazaiak összesen 12 pontot dobtak ebben a játékrészben, úgy tűnt, hogy gödörbe kerültek. A záró etap elején azonban megint feljebb tudtak kapcsolni, bő négy percig nem kaptak pontot, ez pedig elég volt ahhoz, hogy egyrészt visszavegyék a vezetést, másrészt pedig hogy támadásban újra összeszedjék magukat - jöttek a triplák, megint elkapták a fonalat. A végén a DEAC még egyszer visszajött öt pontra, de a meccs egy 7-0-s szolnoki futással zárult, ezzel alakult ki a végeredmény, úgyhogy összességében magabiztos és fontos győzelmet aratott a társaság. Emeljük ki, hogy a 17 pontos Angelo Warner volt a legjobb dobójuk, de a tíz pályára lépő játékosból nyolcan is dobtak legalább hét pontot és csak ketten jutottak tíz mezőnykísérlet fölé, Warner és Subotic zárt 11-11-gyel. Emeljük ki a kezdőként 11 pontot szerző Rudner Gábort is, de a Pongó-Juhos-Kovács-Subotic cseresor is hozzátett még 36 egységet - elsőre jól nézett ki a Szolnok.

Moody extrája nem volt elég. A hét közben a Paks ellen győzelemmel kezdő Debrecen most nem játszott igazán jól, csak 36%-kal dobott mezőnyből és mindössze 27%-kal triplázott, így nehéz volt igazán komoly nyomás alá helyezni a Szolnokot. Ezt tetézte, hogy a 14 gólpasszukra 20 eladott labda jutott, amelyből könnyebb helyzetbe hozták az Olajt, ráadásul itt az egyéni teljesítmények sem voltak olyan kiegyensúlyozottak, mint a túloldalon: Tóth Ádám 6 ponttal és 6 eladott labdával zárt a 11 lepattanója mellett, a hét közben parádézó Hines 5 pontig jutott, Drenovac egyetlen kosarat szerzett. Stefan Moody volt az, aki hatalmas energiával pörgött és bár nála is voltak hibák, de összességében ő tette, amit tudott (30 pont, 7/18 mezőnyből, 13/14 büntető, 8 lepattanó, 6 gólpassz), a padról még Molnár Márton hozott egy 10 pont - 8 lepattanós estét, illetve említsük meg a fiatal Asszú Ádámot, aki 11 percet kapott és 6 pontjával, valamint 1 gólpasszával hozzá tudott tenni a csapat játékához. Összességében nem voltak elég gördülékenyek és pontosak támadásban, emiatt kaptak ki, úgyhogy 1-1-ről folytathatják majd.

A Szolnok legjobb dobói: Warner 17/6, Badzim 12/6, Rudner 11/9
A DEAC legjobb dobói: Moody 30/9, Guyton 11/3, Molnár M. 10

Sopron KC - Jászberényi KSE 92-83 (22-17, 34-9, 16-31, 20-26)

Jobb volt a Sopron. A mérkőzés érdemi részét az első félidőben elrendezte a hazai csapat, az első negyedben is előrébb járt már a gárda, de akkor még közel maradt a Jászberény, a másodikban viszont jött a soproni henger: egy 14-0-t reperesztett a Flevarakis-legénység, sőt, összességében egy 27-3-mal (!) zárta a játékrészt. Innentől egyértelmű volt a helyzet, a negyedet 34-9-re nyerte az SKC, úgyhogy hatalmas előnyben folytathatta, talán nem is volt túlságosan meglepő, hogy a fordulás után visszaesett a védekezés intenzitása - a harmadik negyedben 14 pontot harapott ki a különbségből a Jászberény és a záró etapot is megnyerte, de a Sopron azért beosztotta az előnyét és támadásban a jó egyéni teljesítményeinek köszönhetően behúzta a győzelmet. Thompson (26 pont, 10/14 mezőnyből), Dillard (20 pont, 4/6 tripla, 4 lepattanó, 7 gólpassz), Wideman (18 pont, 11 lepattanó, 7/9 mezőnyből) és a padról beszálló Boriszov (15 pont, 5/10 mezőnyből) is hozta, amit kellett, a padról Jogéla is hozzátett 8 pontot, a többiek viszont most kevesebb labdához jutottak - Halász Ákos, vagy a kezdőben szerepet kapó Sitku sem szerzett pontot, sőt, nem is vállalt dobást, Takács egy triplával segített, Schöll Richárd pedig egy duplával iratkozott fel. Flevarakis edző a meccs végén el is mondta, hogy a csapat a győzelem ellenére még nincs kész: szerinte hétemberes a rotáció, ennél pedig nagyobbra lenne szükség, mert ez így kevés.

Vállalhatóra mentette a Jászberény. Az első félidő kiütése után fel tudott állni a vendégcsapat és le a kalappal előttük, hogy nem engedték el az estét, hanem próbáltak visszajönni és amennyire lehet, kozmetikázni az eredményen. Donaldson (24 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Penn (18 pont) mellett Brbaklics (16 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) igyekezett leginkább, a második félidőre már beszűkítették a rotációt, a fiatalok helyett maradt az az öt játékos, aki működött, így a padról beszálló Brbaklics végül 30 perc felett zárt - 39%-os triplázással, megnyert lepattanózással fejezték be a meccset, de kaptak 92 pontot, úgyhogy nagyjából ez volt most a maximum számukra.

A Sopron legjobb dobói: Thompson 26/3, Dillard 20/12, Wideman 18
A Jászberény legjobb dobói: Donaldson 24/12, Penn 18/9, Brbaklics 16/6

Atomerőmű SE - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 87-77 (24-8, 26-28, 17-19, 20-22)

Végigért a Paks. Az első negyedben nagyon átrohant ellenfelén a hazai csapat, illetve főleg a levegőt szívta el a vendégjátékosok elől - 24-8-ra nyerte ezt a játékrészt az ASE, a kezdőötös remeklése mellett a cserepad még plusz lendületet tudott adni, így nagy volt a különbség. Ezt követően viszont rendezte a sorait a Kecskemét és a hátralévő időben (ha csak azat nézzük) élessebb meccset játszottak a felek, nem volt annyira könnyű dolga a Paksnak annak ellenére, hogy a hétközi fordulóval ellentétben most már számíthatott Ian Baker játékára, aki bő húsz percet játszott csereként és 13 pontot szerzett 3/4 triplával. Mellette 24 perc alatt 18 pontot szórt Capers, 15 ponttal, 9 lepattanóval és 3 gólpasszal igyekezett a társaság élére állni Lóránt Péter, az irányítást pedig érdekes módon a padról érkező Kovács Ákos, valamint a kezdőben osztogató Winston Shepard oldotta meg, ők hat-hat gólpasszt szórtak szét, Összességében szűk 50%-kal tüzeltek mezőnyből és 44%-kal tripláztak, a 11 eladott labdájuk is a vállalható tartomány, így bár az első negyed után védekezésben kevésbé voltak eredményesek, de ez csak annyit jelentett, hogy a tetemes előnyükből kicsit "elkoptattak" és a vége nem lett nagyarányú, "csak" magabiztos győzelem - ezzel együtt nem volt kérdés, hogy ki fog nyerni, egyértelműen jobb volt Dzunics Braniszlav csapata.

Most nem tudott fordítani a Kecskemét. A hétvégi első fordulóban is szinte végig hátrányban volt a KTE a Kaposvár ellen, akkor viszont hazai pályán a legvégén hosszabbításra mentett és a túlórában meg is nyerte az összecsapást, ezúttal viszont nem volt reális esélye arra, hogy utolérje a Paksot. Cleveland Thomas mindent megtett (21 pont, 8 lepattanó, 5/6 tripla, bár 0 gólpassz), de nem akadt olyan társa, aki támadásban igazán "ütött" volna: Dramicanin 4/16-ot dobott mezőnyből, Djeraszimovics keveset vállalt, Wittmann megállt 9 pontnál és most a Karahodzsics-Horti centerpáros sem tudott dominálni. Ez nem volt elég ahhoz, hogy átvegyék az irányítást és komolyabban ledolgozzák a hátrányukat, a Paks azért mindig betalált, amikor kellett, így a vendégek nem tudtak mást tenni, mint harcoltak-harcoltak, de most csak eddig jutottak - persze Pakson ki lehet kapni, főleg beugróként (ne feledjük, a KTE a Falco "helyett" érkezett, előrehozva a későbbi meccset), 1-1-ről folytathatják a következő körben.

Az ASE legjobb dobói: Capers 18/9, Lóránt 15/3, Baker 13/9
A KTE legjobb dobói: Thomas 21/15, Djeraszimovics 12/3, Dramicanin 12/3

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus