Kiélezett meccsen kaptunk ki Litvániától

Hanga Ádám vezetésével végig szoros meccset vívott a magyar válogatott Jonas Valanciunasékkal szemben, de a hajrá a litvánoknak alakult jobban. 

 

Világbajnoki selejtező
Magyarország - Litvánia 78-88 (21-20, 17-22, 27-27, 13-19)

Magyarország: Hanga 21, Vojvoda 15/3, Benke 4, Rosco -, Keller -.
cserék: Somogyi -, Váradi 13/9, Perl 8, Eilingsfeld 9/3, Golomán 3/3, Karahodzsics 5.

Litvánia legjobb dobói: Sabonis 17, Valanciunas 17/3, Kuzminskas 14/6

Kiélezett küzdelemmel indult a litván sztárcsapat elleni mérkőzés a magyar válogatott számára, Hanga Ádám két kettese megadta az alaphangot, Benke Szilárd labdaszerzésével és zsákolásával 6-3-ra vezetett csapatunk, majd erre jött egy 7-0-s litván futás. A vendégek hatékonyan támadták a festéket, de nem tudtak rohanni, nem zárt rosszul a magyar védekezés, Hanga hamar beszórt hét pontot, majd Vojvoda Dávid és Váradi Benedek is kezdett felnőni mellé és az első negyedben végig fej-fej mellett haladtak a felek - végül egy 4-0-val sikerült zárni a játékrészt, így 21-20-ra Sztojan Ivkovics együttese nyerte a játékrészt. A második negyedet viszont megnyomta Litvánia: három perc alatt egy 10-0-t rohant a társaság, nem tudtuk tartani Sabonisékat belül, mi pedig képtelenek voltunk kosarat szerezni. Ivkovics itt kapott egy technikait, időt kérte, ez pedig hatott, Karahodzsics egy 2+1-gyel megtörte a pontcsendet, majd Hanga nagy védekezése után ő maga is dobott egy kosarat faulttal együtt, így sikerült visszajönni a mérkőzésbe. Olyannyira, hogy Váradi két villanásával előbb 32-32-nél egyenlítettünk, majd két perccel a félidő vége előtt 36-34-nél a vezetést is átvettük, de a fordulatos játékrész hajrája ezúttal a litvánoké lett és ők mehettek pihenni 42-38-as előnnyel. Hanga és Váradi 10-10 ponttal "vezette" a mezőnyt, a túloldalon Sabonis és Jokubaitis 9-9-et, Valanciunas pedig 7-et dobott a nagyszünetig. A mieinknél a legnagyobb problémát Keller három faultja jelentette.

A fordulás után kicsit rezgett a léc, Sabonisék megint feljebb kapcsoltak és a meccs során először elérte, sőt át is lépte a különbség a tíz pontot, tizeneggyel vezettek a vendégek - innen próbáltak meg visszajönni Váradiék. Hat-kilenc egység között mozgott a különbség, Litvánia nagyon stabilan szerezte a kosarakat a festékből, a magasemberek kezdtek dominálni, főleg hogy Keller beütötte a negyedik személyi hibáját is. A túloldalon Hanga és Eilingsfeld tartotta meccsben csapatunkat, majd Vojvoda és Perl is villant, így egy kapott hármas ellenére csak közte négyről indult a záró etap - a támadójáték jól működött a magyar válogatottnál, 50% felett dobott csapatunk, védekezésben volt több a hiba. A záró etap elején nem jött litván roham, sőt, egyre hangosabb lett az aréna: jó védekezésekkel, labdaszerzésekkel "kapart" a magyar válogatott, Golomán bevert egy hármast, majd Vojvoda kosarával 72-72-nél ismét egyenlített az Ivkovics-legénység bő hét perccel a vége előtt. 

Innentől szoros, körömrágós végjáték alakult ki, többször is a vezetésért támadhattunk, de minden fontos, clutch dobásunk kimaradt, majd bő két percnél Valanciunas visszatett egy támadópattanót, a következő játékból pedig Kuzminskas 2+1-et hozott össze - ez gyakorlatilag eldöntötte az addig szoros küzdelmet. A hátralévő időben végül tízpontos különbséget alakított ki Litvánia, így nagy csatában, de megnyerte a mérkőzést, a mieinknél elsősorban a végjátékban kihagyott dobások hiányoztak az üdvösséghez. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus