Klasszikus hullámvasút-meccset nyert a Körmend Szolnokon

Elképesztő támadójátékkal győzött a ZTE - 40 pontos harmadik negyeddel verte a DEAC-ot a Sopron - három negyedig tartotta magát, de végül húsz ponttal kapott ki a Falcótól a Kaposvár - hozta a kötelezőt az ASE - kiélezett végjátékban Guyton duplájával diadalmaskodott az Alba - Curry nagy meccsével a hajrában fordított a KTE ellen a Szeged. A forduló zárómérkőzésén hol az egyik, hol a másik csapat került felülre, a végjáték pedig a Körmendnek sikerült jobban. 

fotó: Egis Körmend Hivatalos Facebook-oldala

Magyar férfi kosárlabda NBI/A., alapszakasz, 16. forduló:

 

Szolnoki Olajbányász - Egis Körmend 84-87 (30-23, 14-23, 26-19, 14-22)

Négy lövése volt a végén a Olajbányásznak. Az ezúttal Dakarai Tuckert pihentető hazaiaknál kiválóan kezdte a mérkőzést az irányító Davis, az első negyedben 12 pontot rámolt be, ezzel az extrával (illetve Price és Kovács fontos kosaraival) 30 pontig jutottak, a Körmend csak Varnadóra és Turnerre támaszkodhatott. A második negyedben aztán összekapta a védekezést a vendéggárda, több labdát is szereztek, az Olaj pedig teljesen kiesett a ritmusból - ha nincs a feljavuló Cakarun, még csúnyább is lehetett volna ez a negyed. A nagyszünetben átbeszélhették az öltözőben, hogy kinek mi a feladata, a harmadik negyedben Cakarun mellé előlépett az addig elég halovány Andre Jones, aki csak ebben a játékrészben 14 pontot szórt, és két gólpasszt is kiosztott, ekkor úgy tűnt, hogy a szinte csak Turnerre számítható Körmend kerül komoly bajba. A záró játékrészben aztán megint elvesztette a fonalat a Szolnok, nem tudtak mit kezdeni Kastratival és Varnadóval, így a végjátéknak már hátránnyal futottak neki - Jones ugyan próbálta tartani a lépést, és Cakarun is fontos kosarat dobott, ám ez sem volt elég a sikerhez. Az utolsó fél percben, 84-85-nél ugyanis először három dobásuk volt a vezetés átvételére, de Jones, Davis és Rudner is hibázott, majd Turner ziccere után még egy kétségbeesett kísérlete maradt Jonesnak az egyenlítésre - az is kimaradt, így a Szolnok fájó vereséget szenvedett, amivel leszakadt az első három helyezettől. Cakarun 18 pontja mellett kiharcolt 8 faultot és 30 VAL-lal zárt, Jones 28 értékpontig jutott, de a második félidőre nem igazán akadt folyamatosan jól teljesítő társuk, a 6/17-es triplázás pedig ezúttal nem fért bele - jövő héten a DEAC otthonában javíthatnak. 

Kastrati és Varnado megmentette a Körmendet. A vendégek nem kezdték jól a meccset, ha nincs az első negyedben 10 pontot szerző Varnado és a 8 pontos Turner, akkor a Szolnok könnyen átrohanhatott volna rajtuk. A második negyedre aztán rendezték a sorokat, egyrészt nagyon jól összeállt a védekezésük, másrészt támadásban begyújtotta a rakétákat Ferencz és Edwards, így bizakodva várhatták a második félidőt. Itt azonban Varnado gyorsan összeszedte 3. és 4. személyi hibáját is, hosszú percekig csak keresték önmagukat, ez idő alatt pedig a Szolnok majdnem elszaladt a meccsel. A negyed végére azonban Turner és Taylor kosaraival közelebb zárkóztak, majd a negyedik etap elején jött a Kastrati-show. A koszovói válogatott zsinórban hét pontot szerzett, gólpasszt adott, majd Varnado villanásaival meg is fordította az állást a Körmend. Amikor ők elfáradtak, Taylor dobott két ziccert, majd Varnado pontos büntetői után már győztesnek tűntek, de a Szolnok okozott még néhány meleg pillanatot - végül azonban mindent túléltek, így nagy skalppal utazhatnak haza, egyúttal megőrizték második helyüket a tabellán. A jutalmuk jövő hétvégén a közvetlenül mögöttük álló Atomerőmű elleni újabb kőkemény összecsapás...

Az Olajbányász legjobb dobói: Jones 24/6, Cakarun 18, Davis 16/6.
A Körmend legjobb dobói: Varnado 21/6, Turner 16/3, Kastrati 15/3.

 

Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 78-98 (18-21, 25-26, 23-22, 12-29)

Nem bírta végig a Kaposvár. Három negyeden keresztül tudta tartani magát a hazai alakulat, amely 4-4 után végig üldözte ellenfelét a harmadik negyed közepéig, de hat pontnál jobban egyszer sem szakadt le - ha nem is a jó védekezésükkel, de fontos dobásokkal és szintén fontos támadópattanókkal maradtak meccsben. A harmadik játékrészben pedig Reddic kipontozódása után egy ideig fölénybe is kerültek, Baki hármasával 55-55-nél utolérték a Falcót, majd Norfleet dobásával hosszú idő után át is vették a vezetést, de ez nem tartott sokáig, a záró etapot már ismét a Szombathely kezdhette előnyből. Itt viszont már elfogyott a somogyiak ereje, két-három hiba és az egálközeli meccsből rögtön közte tíz lett, onnantól pedig már nem volt visszaút, végül húszpontos verésbe szaladtak bele a sokáig partiban lévő Hendleinék. A zalaegerszegi győzelem után most sem játszott rosszul Sztojan Ivkovics csapata, de a Falco túl nagy falatnak bizonyult - jövő héten az OSE ellen lehet javítani, szintén hazai pályán. 

Újabb meccs a zsákban. Az első félidőben kicsit úgy tűnt, hogy a Falco annyit ad ki magából, amennyit kell, védekezésben azért nem feszültek meg minden játéknál Perlék, de 58%-kal dobtak mezőnyből és amikor kellett, akkor mindig szereztek egy kosarat - pár ponttal vezettek, szépen haladtak előre. A harmadik negyedben Reddic kipontozódása után (villámgyorsan fújták rá a harmadik-negyedik faultot, majd reklamáció miatt egy technikaival ért neki véget a meccs) borultak meg kicsit, ott átmenetileg hátrányba kerültek, de aztán hamar rendezték a soraikat, majd a záró etapban lerohanták az elfáradó ellenfelet: Filipovitynak voltak nagyon fontos játékai, majd könnyebb helyzetben már Perl is megszórta magát, úgyhogy hat perc alatt 21-4-re (!) verték meg a KKK-t. Ha meg is kellett dolgozniuk érte, de végül újabb győzelmet pipálhattak ki a magyar bajnokságban, továbbra is egyetlen vereséggel a zsebükben vezetik a tabellát.

A Kaposvár legjobb dobói: Davis 17/12, Norfleet 15/3, Lalic 10
A Falco legjobb dobói: Perl 18/3, Filipovity 16/6, Benke 11/9, Hooker 11/6

 

OSE Lions - Zalakerámia ZTE KK 104-115 (21-29, 25-31, 28-34, 30-21)

Ellenállhatatlan egerszegi henger. A múlt heti hazai vereség, majd a hét közben történt edzőváltás után elképesztő tűzzel jött ki a pályára a ZTE, a vendégcsapat döbbenetes támadójátékkal próbálta ízekre szedni ellenfelét - pontosabban két és fél negyedig nem csak próbálta, meg is tette. A vendégek már az első negyedben 13/18 jó dobást küldtek a gyűrűbe, majd a másodikban még tovább tudtak emelni a tempón, a nagyszünetben 74%-os mezőnymutatónál és 60 dobott pontnál jártak, ami 14 pontos előnyre volt elég. A fordulás után azonban ahelyett, hogy visszavettek volna, még erre is rá tudtak tenni egy lapáttal, alig négy perc alatt egy 20-5-öt (!) rohantak, ezzel pedig most már tényleg kiütötték ellenfelüket - meglett a közte harminc, nem volt miről beszélni. A végén azért kicsit korán engedett ki a zalai alakulat, így a kiütésből tíz pont körüli eredmény lett, de ez nem számít, parádés játékkal javított a gárda, egyénileg pedig Johnson (27 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés, 10/15 mezőnyből, 40 VAL), Williams (20 pont, 4/8 tripla), Szabó (19 pont, 3/4 tripla), Agafonov (18 pont, 8/9 mezőnyből) és Bibbins (18 pont, 9 gólpassz, 7/7 mezőnyből) is alaposan kitett magáért.

104 pont sem volt elég. A támadójátékra nem lehetett panasz Oroszlányban, bár érdekesség, hogy a hazaiak 13/13 jó kettessel, ugyanakkor 0/11 triplával nyitották a mérkőzést - a kinti dobások hiányoztak, ezért nem tudták tartani a lépést a ZTE-vel az első félidőben. A fordulás után aztán jött az emíltett 20-5, ott elment a meccs, de utána azért még Mohácsi (21 pont, 4/8 tripla), Washington (20 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés), Abell (20 pont, 8 kiharcolt fault) és Bozsovics (19 pont, 9 lepattanó, 9/10 mezőnyből) vezetésével vállalhatóra mentették az eredményt - 104 pontot dobtak 56%-os mezőnymutatóval, ez sok esetben kiütéses győzelmet érne, ezúttal egy tisztessségesre kozmetikázott vereségre volt elég.

Az OSE legjobb dobói: Mohácsi 21/12, Washington 20/6, Abell 20/3
A ZTE legjobb dobói: Johnson 27/9, Williams 20/12, Szabó Zs. 19/9

 

Sopron KC - DEAC 98-85 (21-25, 18-17, 40-17, 19-25)

A harmadik negyedben döntött a Sopron. Fokozatosan kapták el a fonalat a kulcsemberek a hazaiaknál, az első negyedben a kilencpontos Kinney vitte a prímet, aztán a másodikban Thompson és Jogela is felnőtt mellé, ez a trió kereken harminc pontot jegyzett a félidei 39 soproni egységből. A fordulás után pedig még tovább tudtak javulni, akkor már Carter, Rivers és Supola is megtáltosodott, az "össztűz" pedig elérte a kívánt eredményt: egyetlen negyed alatt kereken negyven pontot tettek fel a táblára és 23-at (!) vertek a DEAC-ra ebben a tíz percben. A nagyszünetben ugyan még hárompontos hátrányban voltak, de ebben az egy játékrészben átgázoltak ellenfelükön és eldöntötték a meccset a maguk javára - az itt kialakított hatalmas előnyük már elégnek bizonyult ahhoz, hogy beosszák a végéig. Úgy jutottak el egy kosár híján száz pontig, hogy csak 6/21 triplájuk esett be, de összességében így is 50%-kal dobtak mezőnyből, 24/29 büntetőt is értékesítettek, csak hét labdát adtak el és ennyi jó egyéni teljesítménnyel egyszerűen nyerniük kellett. A végén azért még kicsit izgulhattak, amikor bő egy perccel az órán öt pontra visszajött a DEAC, de ennél közelebb már nem engedték ellenfelüket, úgyhogy behúzták idei hatodik győzelmüket is.

Boriszov hiányzott, gödörben a DEAC? Az OSE elleni váratlan, de méretes hazai pofon után zsinórban másodszor hozott gyenge meccset Kovács Adrián alakulata, bár ez az első félidőben még nem így tűnt - Milos Boriszov ugyan nem tudta vállalni a játékot, de a remeklő Tóth Ádám, Manigat és a második negyedre feljavuló Harrison vezérletével még ők jártak előrébb és szinte végig vezettek. A fordulás után azonban mintha falnak ütköztek volna, az atomjaira hulló védekezés mellett összeestek támadásban is, Tóth teljesen eltűnt a harmadik negyedben, Moody egész meccsen mélyen maga alatt játszott és Drenovac sem tudott hozzátenni - a záró etapban már bottal üthették ellenfelük nyomát és bár mindent megtettek, hogy visszajöjjenek (a hajrában volt 90-85 is), de nem tudták már utolérni a Sopront. A találkozó után Kovács Adrián a harmadik negyedet az erőtlenségre, Tóth Ádám pedig az egyénieskedésre vezette vissza, abban viszont egyetértettek, hogy ez a leolvadás nem először történt meg velük és sürgősen változtatniuk kell rajta - Tóth szerint ha ezt nem teszik meg, akkor nem nagyon fognak meccseket nyerni.

A Sopron legjobb dobói: Rivers 22/12, Jogela 18/3, Supola 17
A DEAC legjobb dobói: Tóth 23/3, Manigat 22/15, Harrison 16/6

 

Jászberényi KSE - Atomerőmű SE 83-95 (22-31, 21-25, 26-19, 14-20)

Nem játszott alárendelt szerepet a JKSE, de egy megnyert negyed kevés. A sereghajtó fogadta a tabella harmadik helyén tanyázó Paksot, papíron tehát a vendégek számítottak a találkozó esélyesének. Komoly tűzijátékkal indult a derbi, Alekszandrov és Faust is beszórt egy-egy trojkát – az amerikai második hármasával 16-11-re vezetett csapata. Putney zsákolt kettőt, kilenccel húzott el az ASE, és végül meg is tartotta ezt a fórt a Tolna megyei gárda a negyed végéig (22-31). A második etapot is jobban kezdte a Dzunics-legénység, Coleman ziccerével 41-26-ot mutatott már az eredményjelző – Nelson igyekezett hátára venni övéit, de az ASE több lábon állt. Végig 10 pont környékén táncolt a differencia, a nagyszünetben 43-56-ra vezetett a Paks. A harmadik játékrészt Nelson trojkája vezette fel, és a többiekre is átragadt végre a jászberényiek régi-új irányítójának lelkesedése – hat pontra zárkózott fel a házigazda (52-58). Alekszandrov triplájával már csak három pont maradt a tolnaiak előnye, de Faust is behintett egy távolit, elállítva a vérzést – több rohamot is visszavert az ASE, és végül 69-75-tel érkeztünk a záró tíz perchez. Lőtávolon belül maradt a jászsági együttes, de mindenre volt válasza Lóránt Péteréknek – 76-81 után egy 10-2-t futott a Dzunics-legénység,  eldöntve a lényegi kérdéseket. Legutóbb a Szolnok ellen nem volt esélye a JKSE-nek, ezúttal viszont bőven akadt pozitívum a sereghajtó játékában – ezzel együtt is megérdemelten nyert a Paks, és továbbra is az élboly tagja.

Coleman és Faust együtt sok volt. Az Atomerőmű SE két amerikaija hatékonyan dobva szerzett 44 pontot 23-21 elosztásban, mellettük Lóránt 15-12-es dupla-duplával vétette észre magát. A berényieknél nem akadtak ilyen teljesítmények, Alekszandrov 21 pontja mondjuk remek – a kezdőötös rendben volt, senki nem betlizett, egyszerűen ennyi van jelenleg a felek között játékerőben. Pantelics megint hasznos volt, Brbaklic is jó formában van, előbb-utóbb jönnie kell egy-két győzelemnek a Jászságban.

A JKSE legobb dobói: Alekszandrov 21/9, Pantelics 14/3, Miller 14.
Az ASE legjobb dobói: Coleman 23, Faust 21/9, Lóránt 15.

 

Alba Fehérvár - Pécsi VSK-Veolia 88-86 (21-24, 21-23, 25-20, 21-19)

Igazi ki-ki meccs. Két, nemrég edzőváltáson átesett, és előzetesen talán többre taksált csapat találkozója zajlott Fehérváron. Az első játékrészt főleg remek kinti dobásainak (5/8 tripla) köszönhetően elvitte a Pécs, Csirics és Ruják is 2/2-t „lőtt” távolról. Molnár és Guyton találataival fordított az Alba a második etapban de Pongó trojkája már 39-34-es vendégvezetést eredményezett – még itt sem álltak meg a baranyaiak, Csirics és Diggs is beköszönt messziről. 10/14-nél hárompontosnál járt a PVSK, de a fehérváriak nem adták olcsón a bőrüket, Ljubicsics és Markovic dupláival zárkóztak – végül 42-47-tel mehettek pihenőre a felek. A harmadik játékrész a hazaiaké volt, akik 57-56-nál újfent előnybe kerültek, kosárra kosár volt a válasz. 67-67-tel fordultunk a záró tíz percre, Diggs és Budimir révén itt megint a PVSK tartott előrébb. 76-81-ről Guyton kosarával 83-81-re fordított az Alba, de a végjátékban ismét a mecsekaljaiak vezettek. Diggs dobott mellé egy hármast 86-87-nél, de a támadópattanó visszakerült a pécsiekhez – Diggs azonban kihagyta a megítélt két büntetőt, 15 másodperce maradt a házigazdának, hogy átvegye a vezetést. Guyton robogott el szélen, egy pillanatra úgy tűnt, visszalép triplára, de aztán mégis a betörést választotta, és milyen jól tette – lefordulós közelijével gyakorlatilag megnyerte csapatának a mérkőzést. Egy lehetősége még volt a vendégeknek a végén, de nem éltek vele, Govens pedig a vonalról állította be a végeredményt – óriási csatában nyerte a két, előzetesen 8-7-tel álló gárda összecsapását az Alba, így egyet lépett előre a rendkívül sűrű középmezőnyben.

Azok a fránya büntetők. Quincy Diggs kezében maradt a PVSK győzelme, az amerikai kintről, majd a büntetővonalról is eldönthette volna a derbit - ehhez képest a második kihagyott szabaddobását követő káosz lehetőséget teremtett Guytonnak a győztes találat megszerzésére. Ezt most bánhatják a mecsekaljaiak, hiszen tulajdonképpen jól játszottak, viszont kétmeccses győzelmi szériájuk megszakadt, nem sikerült közvetlen riválisukat legyőzniük.

Az Alba legjobb dobói: Guyton 19, Govens 13/6, Ljubicsics 12/3.
A PVSK legjobb dobói: Smith 22/3, Csirics 17/9, Diggs 16/6.

 


KTE-Duna Aszfalt - Naturtex-SZTE-SZEDEÁK 78-81 (21-14, 20-19, 21-15, 16-33)

Ne adta fel a Szedeák. Alaposan rácáfolt az előzetes várakozásokra a Tisza-parti együttes, hiszen a Kecskemét ellen még „teljes fegyverzetben” sem a szegediek számítottak volna a mérkőzés esélyesének, nemrég azonban távozott az együttestől Stefan Balmazovics, valamint az eddig stabil kezdő Wirth Ádám sem volt ott a parketten a vendégcsapatban. A Wittmann – Thomas – Djeraszimovics – Djurasevics négyes pontjaira alapozva három negyedig működött is a lila-fehérek játéka, fokozatosan egyre nagyobb előnyt építettek ki a Szedeákkal szemben. Félidőben 41-33 állt az eredményjelzőn, a vendégek jószerivel csak 5/10-es triplázásuknak köszönhették, hogy tízen belül tudtak maradni, hiszen sok eladott labdát vétettek. A harmadik etapban még rápakoltak hat pontot vezetésükre Wittmannék, 62-48-as előnnyel várhatták a záró felvonást – semmi jel nem utalt arra, hogy feltámadhatnak a vendégek. Wittmann trojkájával 70-55-re lépett el a Forray-legénység hét perccel a vége előtt, ekkor azonban teljesen lefagytak a kecskemétiek – Asbury, Krapic és főleg a szenzációs dobóformát kifogó újdonsült szerzemény Curry vezérletével percek alatt egy 16-0-s rohamot vágott ki a Szedeák, és azon nyomban meg is fordította a derbit. Bár Djurasevics hármasa véget vetett a hazai kosárcsendnek, Curry tíz kísérletből hetedik tripláját is a helyére küldte – alaposan belelendültek Szrecsko Szekulovics fiai a végére. 78-79-nél Wittmann előtt még adódott egy lehetőség, ám floatere kiamradt, Miliszavljevics pedig higgadtan értékesítette büntetőit, így meglepetésre Kecskeméten szerezte meg idei harmadik győzelmét a szegedi gárda.

Ez most nem hiányzott a KTE-nek. A fordulót megelőzően 7-8-as mérleggel már csak a tabella 9. helyén állt a kecskeméti gárda, utolsó öt meccséből négyet elveszített Forray Gábor alakulata. Ráadásul az üldözők közül a Kaposvár (2-3 az utolsó öt derbin), a ZTE (2-3) és a Sopron (4-1) is jobb formában van a lila-fehéreknél, ez a győzelem tehát nagyon kellett volna Djeraszimovicséknak - talán kicsit már ők is úgy hitték, ez a mérkőzés zsebben van, hiszen Wittmann 15 pontos vezetést eredményező hármasa után nagyon visszavettek. A Szeged viszont szépen „lovagolta meg” Curry „forró kezét”, és végül elcsente a plusz bajnoki pontot - az mondjuk nem segítette a házigazdát, hogy a kispadról mindösszesen az ex-szegedi Révész kettő pontja érkezett, ez is magyarázhatja az elbukott végjátékot. Mondjuk a Szedeák cseréi sem lőtték szét túlságosan a gyűrűt, hat pontot szállítottak, de ennyi elég is volt ma...

A KTE legjobb dobói: Wittmann 18/15, Djuraszovics 17/6, Djeraszimovics 16/3.
A Szedeák legjobb dobói: Curry 28/21, Miliszavljevics 18/6, Asbury 17.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus