Körmenden született meg az első JKSE-siker, Fehérváron nyert a DEAC

Pécsen is kikapott a Paks, Kaposváron is nyert a Szolnok - mutatjuk, hogy mi történt a szombati NBI/A-s játéknapon.

fotó: hunbasket.hu

NBI/A. csoport, alapszakasz, 25. forduló:

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét (9-13) - Sopron KC (10-11) 74-92 (11-21, 23-21, 17-29, 23-21)

Egy félidő volt a Kecskemétben. A hazaiaknál az U16-os csapat edzője, Dusan Markovic volt kénytelen leülni a kispadra a járványhelyzet miatt, a stáb szinte minden más tagja karanténba került a napokban. A mérkőzés egyébként eleve késéssel indult, miután a bemelegítésnél megsérült az egyik gyűrű, és a kecskemétieket zavarta meg jobban a közjáték, korán majdnem tízpontos hátrányba kerültek - ha nincs Wittmann ihletett dobóformája kintről, már itt tetemes hátrányt szedhettek volna össze. A második negyedet aztán egy 9-0-s futással kezdték, de a Sopron visszavágott, így nem tudtak közelebb kerülni a rengeteg támadópattanót engedő Karahodzsicsék. A nagyszünet után rögtön megint egy 9-0-s rohanással kezdtek, de itt el is lőtték a puskaporukat, a vendégek gyorsan rendezték a sorokat, onnantól kezdve pedig folyamatosan nyílt az olló a két gárda között. A záró játékrészben még igyekeztek, de igazán veszélyes közelségbe már nem tudtak felzárkózni, így zsinórban ötödik vereségüket szenvedték el. 

A második félidőben megérkezett Boriszov. Az első félidőben jobbára Elmore villogott, mellette Padgett és Boriszov találgatott be, de elsősorban a védekezésükkel tudtak kiharcolni néhány pontos fórt. Fordulás után a Kecskemét rájuk ijesztett, de ekkor a rutinos Boriszov kézbe vette a dolgokat, félidei 5 pontjához további 23-at tett hozzá a második félidőben, erre az extrára pedig nem tudott válaszolni a hazai gárda. Boriszov mellett Elmore és Padgett is remekül játszott, Jogela majdnem dupla-duplázott, és a többiek is rendre hozzá tudtak szólni, nagyon sok lábon állt a Sopron játéka. Újabb sikerük azt jelenti, hogy továbbra is tartják nyolcadik, még rájátszást érő helyüket a tabellán. 

A Kecskemét legjobb dobói: Wittmann 26/15, Thomas 10/6, Jaramaz 9/6, Karahodzsics 9.
A Sopron legjobb dobói: Boriszov 28/18, Elmore 19/12, Padgett 16.

Egis Körmend (11-9) - Jászberényi KSE (1-21) 68-72 (18-21, 16-19, 23-13, 11-19)

Megvan az első. Huszonkét mérkőzésig kellett várnia a berényieknek, és az előző néhány összecsapáson már többször közel álltak a sikerhez, de eddig nem sikerült átlépniük a küszöböt, most viszont megszakadt a nyomasztó széria. Nem jött könnyen a győzelem, az első félidőben hiába tartották 34 ponton a Körmendet és vezettek hat egységgel, talán túlzottan is támaszkodtak a 18 pontot szóró Colemanre, aki a nagyszünetet követően már nem talált be. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy megint lecsap a berényi átok, tíz pontot vert ekkor rájuk a Körmend, és a hazaiak a negyedik negyed elején is jobban játszottak. 66-60 után viszont Garrett úgy döntött, hogy nem szeretne vereséggel hazabuszozni, dobott két duplát, majd Brkablic egyenlítő kosara után triplájával már a Berény vezetett. A végén Williams is a legjobbkor talált be, az utolsó percben pedig a Körmend már nem tudott pontot szerezni, így kisebb meglepetésre, de megérdemelten nyert a JKSE. 

Besültek a hazai triplázók. Az első félidőben jobbára csak üldözte ellenfelét a vasi alakulat - Taylor, Mócsán és Thames kosaraival tartották magukat, de sziporkázó támadójátékról nem lehet beszélni, 2/12 triplával álltak ekkor, mindkettőt Mócsán értékesítette. Fordulás után úgy tűnt, hogy védekezésükkel kerülhetnek fölénybe, itt remekül működött a hátsó alakzatuk, és a negyedik negyedben is jobbára ők irányították a játékot. Elég volt azonban egy párperces rövidzárlat a hajrában, hogy hátrányba kerüljenek, 66-60 után egy Thames-ziccert leszámítva egyszerűen nem tudtak kosarat szerezni, illetve dobásig sem jutottak el. Végül 4/26 triplával zártak, Simons 6, Ferencz 4 kísérletet rontott el, de Durázi 1/1 tripláját kivéve mindenki tudása alatt teljesített ebben a műfajban. Legközelebb Sopronban sem lesz könnyű dolguk, Jogeláékkal közel állnak egymáshoz a tabellán, így igazi hatpontos meccsre van kilátás. 

A Körmend legjobb dobói: Taylor 19, Thames 15/3, Mócsán 13/6.
A JKSE legjobb dobói: Garrett 23/9, Coleman 18/6, Williams 12.

Zalakerámia ZTE KK (5-15) - Naturtex-SZTE-Szedeák (15-8) 87-95 (28-30, 17-24, 16-29, 26-12)

Három negyed alatt lerendezte a Szedeák. Az első negyed nem a védekezésről szólt, mindkét csapat nagy elánnal vetette magát a küzdelembe, azonban a második negyedtől kezdve a vendégek védekezése fokozatosan feljavult, a nagyszünetben kilenc, három negyed után 22 ponttal tartottak előrébb, addigra tulajdonképpen el is döntötték a mérkőzést. A hajrában már kicsit ki is engedhettek, a győzelmük nem forgott veszélyben. A szegediek négy légiósa támadásban gyakorlatilag megállíthatatlannak bizonyult, Dickey 9/10-es mezőnnyel dobott 20 pontot és tett mellé 13 pattanót és 2 blokkot, Brown mindössze négy rontott dobással jutott 20 egységig, Dzeletovic is 60% felett célzott, míg Govens 18 pontja mellett 7 gólpasszal jelentkezett. Mellettük Bognár és a 6 gólpasszt kiosztó Kerpel-Fronius Gáspár is sokat tett hozzá - a szegediek sikerükkel bebiztosították helyüket a rájátszásban.

A védekezés nem működött a ZTE-nél. A mérkőzés elején sültek a hazai csuklók, a különösen Wiggs-Duren-Gleen trió villogott, de a 28 dobott pont is csak arra volt elegendő, hogy a Szedeák ne lépjen el tőlük. A második negyedtől kezdve egyre kevésbé tudták feltartóztatni a vendégrohamokat, ráadásul a támadójátékuk is egyre jobban akadozott, a két középső játékrészben összesen 33 pontot tettek a táblára. Az utolsó negyedben még egy utolsó nagy rohamot igyekeztek levezényelni, de a hátrány túl nagynak bizonyult. Az említett amerikai trió mellett Vuko 20 pontját is érdemes kiemelni, illetve annak örülhetnek, hogy Simon Kristóf 12 egységet, a fiatal Polster Attila pedig két hármast is beszórt, ezekre lehet építeni a jövőben. 

A ZTE legjobb dobói: Vuko 20, Gleen 17, Duren 14/3.
A Szedeák legjobb dobói: Brown 20/6, Dzeletovic 20/6, Dickey 20.

 

Kaposvári KK - Szolnoki Olajbányász 61-82 (14-23, 20-19, 13-21, 14-19)

Végig vezetett a Szolnok. A vendégek remek védekezésükkel már az első negyedben megalapozták a sikerüket, tíz pont körüli előnyt építettek fel, amit később okosan menedzseltek a mérkőzés folyamán. Voltak ugyan időszakok, amikor úgy tűnt, hogy a Kaposvár lendületbe jöhet, de átlagosan mindig megvolt ez a tíz pont körüli differencia, amikor kellett, akkor az Olajbányász mindig tudott válaszolni vagy egy-két jó védekezéssel, vagy egy-két pontos dobással. A vendégek ugyan csak 5/23 triplával zárták a találkozót, de így is kontrollálták az eseményeket, mezőnyből 50%-kal célozta, nyerték a lepattanózást és végig vezetni tudtak - egyénileg Subotic (20 pont, 8 lepattanó) emelhető ki, de különösebb extrára nem is volt szükségük. Az Olaj ezzel a győzelemmel továbbra is tartja második helyét és ott lohol a Falco nyomában.

Elveszett a kaposvári lendület. A szünet előtt nagy formába lendültek a somogyiak, feljavuló játékkal sorra nyerték a mérkőzéseiket, ezúttal viszont nagyon nem találták a ritmust. Nikola Lazics együttese mindössze 37%-kal dobott mezőnyből és csapatszinten összesen három triplát tudott elsüllyeszteni, 20 kosarukra jutott 17 eladott labda, a 61 pont is jelzi, hogy mi volt a fő gond - hazai pályán ez nem nagyon férhet bele, főleg nem a mostani Szolnokkal szemben. A vérszegény támadójátéknak köszönhetően végig üldözték ellenfelüket, de utolérni nem volt komoly esélyük, úgyhogy egyedül légiós centerük, Allen 11 pontos, 10 lepattanós, 3 labdaszerzéses bemutatkozásának örülhetnek - most készülhetnek a jövő heti, fontos zalaegerszegi mérkőzésükre.

A Kaposvár legjobb dobói: Révész 12, Curry 12/6, Allen 11
A Szolnok legjobb dobói: Subotic 20, Juhos 12/6, Cakarun 11

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - OSE Lions 91-71 (31-15, 21-16, 18-20, 21-20)

Magabiztos volt a Falco. Egy negyed alatt eldöntötte a találkozó érdemi részét a Szombathely, a listavezető hazaiak 31 pontot tettek fel a táblára a nyitó játékrészben és már itt közel járt az előnyük a húsz egységhez - a nagyszünetig át is lépték ezt a határt, nem adtak sok esélyt az Oroszlánynak. A Falcónál Perl (19 pont, 6 gólpassz) volt igazán elemében, de Bruinsma, Lake és Keller is jól mozgott, a súlyos sérülése után pályára lépő Anderson pedig 7 gólpasszt osztott ki - csapatszinten 50%-kal céloztak mezőnyből és a 25 gólpasszuk is jól néz ki. A nagyon sima győzelem után továbbra is vezetik a tabellát, most fogadják a Paksot, majd sorozatban három idegenbeli mérkőzést vívnak meg március közepéig.

Nem borult a papírforma. Az Oroszlány nagyon szeretne most már megnyerni egy mérkőzést idegenben, mert 0-9-re áll saját csarnokától távol, de ez nem az a találkozó volt, ahol erre esélye nyílt a társaságnak. A vendégek különösen védekezésben voltak tehetetlenek, egyszerűen nem tudták lelassítani Perléket, a túloldalon pedig a gyenge kinti dobóformájuk és a pontatlan büntetőzésük miatt nem tudtak stabilak maradni - csak a 15 pontos, 10 lepattanós Bailey jutott náluk tíz egység fölé, így nem lehetett komoly sanszuk. A papírformát nem sikerült borítaniuk, most pedig további négy idegenbeli meccs vár még várjuk - muszáj lenne megtörni ezt a negatív szériát...

A Falco legjobb dobói: Perl 19/3, Bruinsma 14/3, Keller 13/3
Az OSE legjobb dobói: Bailey 15/6, Washington 10, Illés 9/3, Abell 9

 

PVSK-VEOLIA - Atomerőmű SE 85-78 (20-21, 29-18, 17-23, 19-16)

A végén a Pécs volt pontosabb. Szoros mérkőzést játszottak a felek és hol egyik, hol másik csapat tudta érvényesíteni az akaratát, hullámzott a játék - igaz, összességében azért többször ment jobban a PVSK szekere. A hazaiak a jobb kezdés után belekerültek egy hullámvölgybe, de a második negyedben parádés teljesítménnyel tízpontos előnyt építettek fel - amit aztán a folytatásban szépen leadtak, egyenlíteni tudott az ASE. Az utolsó négy perc aztán megint a Pécsé lett, 70-72 után Funderburk egyenlített, majd Lewis bebombázott egy clutch hármast, amivel visszavették a vezetést, innentől pedig jöttek a sorozatban elrontott paksi támadások, amelyekből rendre büntetőket dobhattak a hazaiak. Összességében a kétpontos ASE-vezetés után egy 15-4-es PVSK-futás következett éppen a legfontosabb időszakban, az utolsó percekben, ez a roham pedig eldöntötte a meccset a baranyai alakulat javára - egyénileg a 21 pontos Lewist, valamint a 17-17-ig jutó Funderburköt és Brkicet is dicséret illeti, de a 10 gólpasszt szétosztó Ruják Andrást is érdemes kiemelnünk.

Nincs változás. Szünet ide, szünet oda, ha idegenbeli meccs, akkor ez az ASE nem az az ASE - ez nem változott most sem, a tolnaiaknak ez volt a nyolcadik vereségük Pakson kívül. Pedig most minden esélyük megvolt a sikerre, közel tudtak maradni a meccs nagy részében, majd a záró etapban feljavultak és a vezetést is átvették, előnnyel mehettek bele a hajrába, de ott teljességgel lefagytak - kétpontos vezetésüknél Shepard mindkét büntetőjét elrontotta, ez pedig megindította őket a lejtőn. Itt zsinórban öt támadást fejeztek be pont nélkül, ami megpecsételte a sorsukat - zsinórban harmadszor kaptak ki, ezzel tovább nőtt a távolság köztük és az élcsapatok között. 

A PVSK legjobb dobói: Lewis 21/9, Funderburk 17/6, Brkic 17/3
Az ASE legjobb dobói: Eilingsfeld 17/3, Capers 16/6, Shepard 11

 

Alba Fehérvár - DEAC 95-102 (25-27, 29-23, 28-28, 13-24)

Fehérváron sem lassított a debreceni gyors. A nagy formában lévő DEAC idegenben is meg tudta nyerni a forduló rangadóját, amely egyébként egy magas színvonalú, izgalmas, pontzáporos meccset hozott. Három negyeden keresztül szorosan alakult a derbi, a záró etapnak az Alba mehetett neki minimális előnnyel, de a legfontosabb időszakban ellenfele fölé nőtt a Debrecen: az utolsó negyedben csak 13 pontot engedélyezett a gárda és a legvégén megcsinálta a clutch játékokat. A 39. percben még a Fehérvár vezetett 95-93-ra, ám itt egy labdaszerzésből Hines egyenlített, a következő játékból Moody bevert egy triplát, majd szereztek még egy labdát (két Moody-büntető jött belőle), végül egy újabb jó védekezés után Drenovac büntetői állították be a végeredményt. A végjátékban minden úgy alakult, ahogy ők akarták, egyébként pedig Tóth ádám (24 pont, 7/9 mezőnyből, 9/9 büntető) és Drenovac (22 pont, 4/5 tripla) is remekelt, Moore 10 gólpasszt osztott ki, összességében pedig hatan is elérték náluk a tízpontos határt - 55%-kal dobtak mezőnyből, ami végül újabb győzelmet ért. Ez már sorozatban a hetedik sikerük volt, elképesztő tempóban zárkóznak és így már a harmadik helyen állnak a tabellán - jövő szombaton jön egy kulcsrangadójuk otthon, a listavezető Falcóval szemben.

Nagyon elrontotta az Alba. A végig szoros, kiélezett mérkőzésen a Fehérvárban is megvolt a kellő tűzerő, a hazaiak 52%-kal dobtak mezőnyből és 48%-kal tripláztak, tulajdonképpen elbírták azt is, hogy Vojvoda Dávid megálljon hét pontnál - a légiósok ezt ellensúlyozni tudták, nem volt probléma. Minden esélyük meg is volt a sikerre, aztán a végjátékban érthetetlen összeomlást produkáltak: 95-93-as vezetésük után három rossz dobást és két eladott labdát tudtak felmutatni, miközben a DEAC mindenből pontot szerzett. Ezzel fájó hazai vereséget könyvelhettek el és visszacsúsztak az ötödik helyre, ráadásul sok pihenésre nincs idő, szerdán újabb kiemelt rangadón fogadják a Szolnokot. 

Az Alba legjobb dobói: Hearst 20/12, Davis 18/9, Gillon 12
A DEAC legjobb dobói: Tóth Á. 24/3, Drenovac 22/12, Molnár 14

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus