Mindent beleadott a magyar válogatott, kis híján az olaszokat is elkapták

Többször is nehéz helyzetből kapaszkodott vissza a remekül védekező magyar válogatott, de végül az olaszok egy hajszálnyival jobbnak bizonyultak.

2019-es férfi világbajnokság, selejtező, 2. kör, 2. forduló

Magyarország (4-4) – Olaszország (6-2) 63-69 (14-20, 14-19, 23-13, 12-17)

Magyarország: Vojvoda 25/9, Kovács -, Benke 9/3, Eilingsfeld 8, Golomán 9.
Csere: Govens 5/3, Perl 7, Tóth N. -, Juhos -, Ruják -. 

Olaszország: L. Vitali 3/3, Della Valle 7/3, Melli 11/3, Datome 18/6, Brooks 4.
Csere: Abass 5/3, Biligha 11, Aradori 2, Cinciarini -, Sachetti 4/3, M. Vitali 1, Filloy 3/3.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

Mindkét csapat kemény védekezéssel kezdett, az első percekben egyéni akciókból próbálkoztunk, a túloldalon azonban a vendégek is borzasztóan szenvedtek, az első három percben mindössze két Melli-büntetőt tudtak feltenni a táblára, míg nálunk Golomán volt eredményes. Ekkor Luigi Datome állt az olaszok élére, pozícióból volt eredményes, majd Della Vallénak teremtett lehetőséget azzal, hogy behúzódott rá a védelmünk, és a triplaspecialista be is szórt egy hármast, majd nem sokkal később egy lefutás után dobott könnyű ziccert. Magyar oldalon támadásban Perl beállása sem hozott változást, vagy az olaszok védekeztek jól, vagy a mienk rontottak, így 2-9-nél időt is kért Ivkovics Sztojan. Perl szép egyéni akcióból be is talált, de Datome rögtön hűtötte a kedélyeket egy triplával, majd Abasst találta meg a sarokban, aki szintén nem hibázott. Amikor úgy tűnt, hogy az olaszok átveszik az irányítást, Vojvoda Dávid a legjobbkor villant egy 3+1-es akcióval, ettől be is indult a szekér, három nagyszerű Tóth-Eilingsfeld játékkal visszajöttünk a mérkőzésbe (14-20). 

A második negyed is úgy indult, mint az első, bedobható helyzeteket hibázott mind a két gárda – ismét Vojvoda nyugtatta meg a mieinket, ezúttal egy 2+1-es játékkal. Ekkor viszont a vendégek húzóemberei is beindultak, Melli és Brooks is kosarakat szerzett – több sem kellett Vojvodának, két bődületes hármassal válaszolt. Az eladott labdáink azonban megbosszulták magunkat, rendre rendezetlen védelem ellen jöhettek az olaszok, így 23-29-nél jött is az időkérés. Govens rögtön türelmesen végig is játszott egy figurát, de összességében nem javult a támadójátékunk, szerencsére védekezésben továbbra is rendben voltunk, és indításból is tudtunk kosarat szerezni az ekkor már 15-nél járó Vojvoda révén. A félidő vége azonban az olaszoknak sikerült egy kicsit jobban, így tíz pont feletti előnnyel mehettek pihenőre (28-39). 

A második félidő rögtön egy Melli-centerezéssel és egy Datome-betöréssel kezdődött, de még mielőtt nagyobb gond lett volna, Govens pörkölt be egy triplát, majd dobott egy látványos ziccert. Az olasz időkérés sem segített, Vojvoda szórt egy védjegyes floatert, majd Benke Szilárd vágott be egy hármast (38-45). Eilingsfeld harmadik hibája nem jött jókor, és könnyű dobásokat is rontottunk, ugyanakkor borzasztó keményen kapartunk hátul minden labdáért - Golomán és Benke révén pedig egyszer csak elkezdtek csordogálni a pontok, és 44-45-nél a vezetésért támadhattunk. Perl faulttal együtt betett ziccerénél talpra is ugrott a csarnok, hiszen végre nálunk volt az előny. Filloy óriási hármasa nem hiányzott, és Datome is bedobott két büntetőt, amivel visszajöttek az olaszok, de Vojvoda sem rontott a vonalról, így megállítottuk az itáliai rohamot (51-52). 

Brooks szép tempójával és Datome büntetőivel indult a zárónegyed, és bár nálunk nem estek be a hármasok, szerencsére Golomán kisegítette a tüzéreket, és Nicolo Melli is összeszedte a negyedik faultját. Az érződött, hogy az olaszok igyekeztek felvenni a kesztyűt védekezésben, minden négyzetcentiméterért meg kellett küzdeni, így nagyon meg kellett becsülni minden apró kosarat mindkét oldalon. A nagy birkózás közepette a negyed közepén Datome villant egy blokkal és egy hárompontossal, 55-61-nél jött is a villámgyors időkérés magyar oldalon. A következő támadásnál Eilingsfeld kapott véleményes támadófaultot Datome ellen, majd több ítélet is a mieinket sújtotta, így 55-64-re meglépett ellenfelünk. Benke labdaszerzése és ziccere tartotta lelket a csapatban, majd Eilingsfeld és ismét Benke talált be közelről, ám vészesen fogyott az idő – 53 másodperccel a vége előtt 61-64 volt az állás. Vojvoda kis híján labdát szerzett, de Melli végül kiharcolta a faultot és bedobta a két büntetőt (61-66). 40 másodperc maradt, időkérés után Vojvoda csak kettest tudott dobni az olaszok szorításában, Sacchetti gyorsan magához is rendelte az övéit 23 másodperccel a vége előtt. Az ilyenkor kötelező fault után Della Valle állt a vonalra, az egyiket értékesítette, így két kosárnyi volt ismét a differencia. Triplára volt szükségünk, Benke emelte fel a hármast, de kimaradt, és bár Vitali mindkettő büntetőjét kihagyta, már nem maradt időnk az egyenlítésre. A magyar válogatott óriási csatában maradt alul az olasz nemzeti csapattal szemben, a vereség ellenére azonban megérdemelten kapott vastapsot Ivkovics Sztojan csapata a közel hatezer szurkolótól, mert mindent kitettek a pályára. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus