Mindent kiadott magából az Olaj és bejutott a döntőbe

Az Olaj két újabb, kisebb sérülést (Rowsey, Benke) hordott ki lábon és legyűrte a kemény ellenfélnek bizonyuló DEAC-ot. 

Magyar Kupa, második elődöntő

Szolnoki Olaj KK - DEAC 97-79 (23-22, 32-12, 15-32, 27-13)

Olaj: Vojvoda 17/9, Rudner 3/3, Benke 12/3, N. Milosevics 19, Andric 16.
Csere: Tóth 8, Rowsey 22/6, Csák -, Frikker -, Taiwo -.

DEAC: Dugat 16, Manigat 12/9, Boriszov 13/3, Ivosev 12/6, Amigo 7. Csere: Velkey 3/3, Polyák 12/6, Omenaka -, Bognár 4, Kozák -, Tóth -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető!

Jobban kezdett a három hiányzója miatt szűkebb rotációval rendelkező Olaj, Benke és Vojvoda kosaraira két percig nem érkezett válasz - Amigo, majd Ivosev révén aztán gyorsan érkeztek a debreceni pontok is, majd Boriszov is beszállt a táncba, és 6-8-ra át is vette a vezetést a DEAC. A szolnokiak nagyon korán elkezdtek rotálni, hogy lehetőleg senki ne fáradjon el, de kényszerűségből is kellett változtatniuk, mert Nemanja Milosevics kevesebb, mint öt perc alatt három személyi hibát gyűjtött be. A negyed hajrájában a fekete-fehérek is elkezdték bevetni a friss lábakat, Velkey triplával köszönt be, úgy tűnt, hogy meg is fogják a Szolnokot - ekkor azonban Rowsey vette kezébe a labdát, villámgyorsan beszórt öt pontot, nem engedte elllépni ellenfelét az Olaj. A tavaly még a Szolnokkal kupát és bajnokságot nyerő Polyák László, majd Bognár Kristóf is villant, de mégsem mehettek előnnyel a kisszünetre, mert az utolsó pillanatokban szabálytalanul igyekeztek szerelni Benke ziccerét, amit videózás után megadtak a játékvezetők (23-22). 

Az első negyed hajrájához hasonlóan a második elején is a palánk alatti fölényét igyekezett kihasználni a Szolnok, Tóth ziccert dobott, Andric két büntetőt küldött a helyére - a kétcenteres felállást viszont nem játszhatták sokáig, mert Andric hamar összeszedte harmadik faultját, le kellett ültetni. Rowsey segítette ki csapatát egy középtávolival, majd védekezésben mentett nagyot, a DEAC viszont szinte egyáltalán nem találta a dobásait, Berényi Sándor időt is kért, mert kezdte átvenni a játék irányítását az ellenfél. A pauza sem használt, Vojvoda hintett be hármast, majd a Rudnert szolgálta ki, a fiatal szolnoki triplájával 10 pont fölé nőtt a differencia (37-25). Ráadásul Omenaka és Amigo is összeszedte harmadik faultját, a lehető legjobbkor jött egy Boriszov-hármas - de sokáig nem örülhettek, mert Milosevics 2+1-es játékkal jelentkezett, ráadásul Amigo beszedte negyedik faultját is. A jászságiak megérezték a vérszagot, a bajnokság egyik legjobb büntetőzője, Rowsey is beszórt két szabaddobást, Vojvoda is behintett egy hármast, az addigi legnagyobb különbséggel, 17 egységgel lépett el az Olaj. A DEAC újabb időkéréssel igyekezett változtatni, Dugat ziccerével és Boriszov büntetőivel igyekeztek zárkózni, de Vojvoda is elkapta a fonalat, újabb triplát szórt és kihagyhatatlan helyzetbe hozta Tóth Ádámot is. Az alapvetően nyugodt meccsbe Tóth és Omenaka szabad labdáért folytatott harca hozott feszültséget, a fiatal debreceni technikait kapott, ami egyúttal a negyedik hibája volt. A negyed hajrájában is inkább a Szolnok irányított, és 20 pont fölé növelte a differenciát (55-34). 

Rowsey tempójával kezdett a Szolnok, de az addig fault nélkül álló Tóth egyszerre kettőt is beszedett, Ivosevet faultolta, majd kapott egy sportszerűtlent is, igaz Ivosev aztán mindkét büntetőjét elrontotta - Manigat viszont két triplát vágott be, 17 pontra csökkentve a hátrányt. Rowsey nagyon messziről hűtötte le az éledező debreceni reményeket, majd Andric centerezett, egy perc alatt visszaült a lóra a szolnoki gárda - Andric negyedik faultja sem zavarta meg őket, egy parádés Benke-Milosevics alley-ooppal jelentkeztek. A nagy hajtásban azonban sok faultot ütöttek a szolnokiak, kevesebb mint négy perc alatt kigyűlt a bónuszuk, és a negyed derekán kicsit bele is aludtak az előnybe - Polyák és Ivosev tripláival 64-51-re jött fel a DEAC, időt is kért Dragan Alekszics. Milosevics szép egyéni akcióból dobott ziccert majd pöcizte vissza Vojvoda közelijét, de Manigat is bevert egy kintit, ráadásul Rudner is a kipontozódás szélére került, és a fáradt szolnokiak egyre többször hibáztak védekezésben, a DEAC pedig 70-60-nál feljött tíz pontra. Itt pedig nem volt megállás, nagyon nyomtak Velkeyék, ha kicsit higgadtabbak, már a negyed végére kiegyenlíthettek volna (70-66).

Benke büntetőivel indult a negyedik játékrész, majd Bognár és Andric “váltott” ziccert - Benke triplájával 77-68-ra lépett el az Olaj, de elkezdett kísérteni a negyeddöntő emléke: Rowsey maradt lent a combját fájlalva, le kellett cserélni a 32. percben. A fiatal Csák Bencét is be kellett vetnie a Szolnoknak, míg a túloldalon Amigo pontozódott ki, a Debrecennek ugyanakkor nagyobb gondja volt, hogy percekig nem dobott kosarat, és 10 pont fölé nőtt a hátránya, miután Andric és Milosevics keményen dolgozott a festékben. Dugat tolt egyet a cívisvárosiak szekerén, de egy újabb elkönnyelműsködött támadást Vojvoda büntetett óriási zsákolással, így a negyed derekán időt kellett kérnie Berényi Sándornak, mert nagyon meglépett a Szolnok (83-70). Rowsey szerencsére folytatni tudta a játékot, csapata pedig kihasználta, hogy ezúttal a DEAC került hamar bónuszba, büntetőkkel tartotta tíz pont közelében a különbséget. Négy perccel a vége előtt Benke Szilárd dereka-csípője sérült meg, lebicegett a pályáról, ráadásul Rudner is kipontozódott, lassan nem maradt játékosa a Szolnoknak - szerencséjükre Andric stabilan állt a lábán, kipontozta Omenakát, így klasszikus center nélkül maradtak a debreceniek (86-79). Andric borzasztó nehéz helyzetben talált be, Benke is visszatérhetett, Rowsey is bevert egy tempót, ismét úgy tűnt, rendeződik valamelyest a szolnokiak élete, az utolsó másfél percnek 13 pontos előnyből vághattak neki. Itt már nem tudott komolyan újítani a DEAC, így a Szolnok kőkemény csatában jutott be a holnap 17 órakor kezdődő fináléba, ahol a Falco lesz az ellenfelük. 

fotó: hunbasket.hu/Rébay Viktor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus