Nagy csatában jutott tovább az Olaj, egyenlített a DEAC

A Sopron rengeteg gondja ellenére az utolsó pillanatokig megnehezítette esélyesebb ellenfele dolgát, míg az Alba ugyancsak kiélezett meccsen kapott ki.

fotó: hunbasket.hu

Magyar férfi rájátszás, negyeddöntő, 4. mérkőzés:

Sopron KC - Szolnoki Olajbányász 68-73 (24-24, 15-11, 14-19, 15-19)

Mindent megtett a Sopron. A hazaiak az előző meccsen kiállított Kostas Flevarakis vezetőedző mellett a második összecsapás hősét, Jonathan Elmore-t is elvesztették, az irányító lovaglóizom-sérülése miatt nem tudta vállalni a játékot, így Bors Miklós kénytelen volt alaposan felforgatott ötössel felállni - ezúttal a magasemberek közül Jogela kezdett a padon. Az első percekben Padgettet találták meg rendre a palánk körül, majd Boriszov is kosarakat szerzett, ugyanakkor 9-9 után kicsit elvesztették a fonalat, 10-19-re ellépett az Olaj. Halász és Boriszov triplája fújt ébresztőt, majd a hátvédek elkezdték nagyon aktívan támadni a gyűrűt, amiből sok pont és fault jött össze - pillanatok alatt futottak egy 14-0-t, bár a kisszünetre így is “csak” egállal mehettek. A második negyedben is hasonló volt a képlet, a kezdeti tapogatózás után 28-28-nál ezúttal egy 9-0-s hazai rohanás érkezett - jól védekeztek, könnyű kosarakat szereztek, azonban a negyed végén megint elég volt pár figyelmetlenség, hogy elolvadjon a komolyabb előny. A harmadik negyedet jól kezdték a hazaiak, de egyre inkább elbizonytalanította őket a szolnoki védekezés, rengeteg utolsó másodperces kísérletük akadt, és védekezésben is egyre többször maradtak le a nagyon fontos besegítések. Halász Ákos a harmadik-negyedik játékrész fordulóján a víz felett tartotta a Sopront, Padgett is jól dolgozott a palánkok alatt, de 57-54 után összeomlott a játékuk, itt kaptak egy 12-0-s ütést, amiből már nem volt visszaút számukra. Túl sok támadást rontottak az utolsó percekben, így hiába jöttek vissza 66-67-re, Gibsonra nem figyeltek, aki a legrosszabb pillanatban szerezte meg első tripláját a meccsen, onnan nem maradt esély. A Sopron minden dicséretet megérdemel, a sok gond ellenére nagyon meg tudták nehezíteni a Szolnok dolgát az egész párharcban. 

Szenvedős játékkal jutott tovább az Olaj. A vendégeknél Badzim nem sokat kérdezett, az első negyedben rögtön 11 pontot szerzett, mellette Warner is jól mozgott, gyorsan közel 10 ponttal elléptek, de ebben a párharcban nem először rövidzárlat következett a játékukban, a végén kapaszkodniuk kellett az egyenlítésért. A második játékrész elején sem találták a játékukat, szerencséjükre Cakarun passzai elkezdtek működni, ezekből építkeztek a nagyszünetig. Fordulás után kicsit megváltoztatták a támadójátékukat, Cakarun és Subotic nem az alapvonal közelében dolgozott, hanem a büntetővonal környékén, illetve többet is mozogtak, könnyű kosarakat dobtak és második esélyeket teremtettek, ráadásul Pongó két triplát is bevágott. Ha nincs nagyon sok egyéni hiba (főként Warner bakizott), akkor jobban el tudtak volna lépni, mert a védekezésük egyre nehezebb helyzetbe hozta a Sopront. A záró játékrész derekán aztán Badzim, illetve Cakarun játékára alapozva egy 12-0-s futással kerültek jó helyzetbe, de a végjátékra fordulva megint kiestek a ritmusból, és visszajött a Sopron. 66-67-nél Gibson jó helyzetfelismerése és kíméletlen hármasa kellett, hogy visszaüljenek a nyeregbe, az utolsó percet már sikerült lemenedzselniük. Érdemes megemlíteni Marjan Cakarunt, aki egészen érdekes statisztikával zárt, hiszen 27 VAL-t gyűjtött, pedig mindössze 4 pontot szerzett - volt ugyanakkor 11 lepattanója, 7 gólpassza és 9 kiharcolt faultja is. Szintén nem mindennapi a Szolnok dobóstatisztikája sem: több triplát (29) emeltek rá, mint kétpontost (24). 

A Sopron legjobb dobói: Halász 12/6, Supola 12/3, Boriszov 11/3, Thompson 11.

A Szolnok legjobb dobói: Badzim 18/9, Subotic 15/6, Pongó 12/12.

A párharc végeredménye: 3-1 a Szolnok javára.

 

Alba Fehérvár - DEAC 90-97 (29-31, 21-19, 21-25, 19-22)

Egyenlített a DEAC. Miután két győzelemmel kezdte a párharcot az Alba, elsőre nem tudta lezárni azt Debrecenben, pénteken 97-82-re tudott nyerni a DEAC, és így életben maradtak. A 4. meccsen a hazaiak kezdtek jobban, hamar 10 pont feletti előnyt harcoltak ki (23-11), de egy 4-17-es periódussal még az 1. negyedben fordítani tudott a DEAC. A következő 10 perc hasonló forgatókönyvet hozott, az Alba ismét előnybe került, de a nagyszünet előtt ismét visszazárkóztak a vendégek. A fordulás után már nem volt ilyen hullámzó a meccs, végig közel maradtak egymáshoz a csapatok, és amíg a vendégek leginkább Drenovac és Guyton kosaraira építettek, addig a hazaiak inkább a csapatszinten kiharcolt büntetőkre. A 4. negyed elején Drenovac és Moore kosarait követően lélegzetvételnyi előnybe került a DEAC (71-80), és innentől kezdve végig meg tudták őrizni az előnyüket, így nagy küzdelemben egyenlíteni tudtak.

A triplák többet értek a büntetőknél. A vendégek kiváló formát fogtak ki a triplavonalon túlról, 16/35 hármasukat elsüllyesztették a mérkőzés során. A 37 pontig jutó Drenovac ebből 5/7 jó kinti dobással vette ki a részét, Guyton (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) 3/3-mal zárt, és Moore is elsüllyesztett 4 triplát. Moody (1 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) végig jól osztotta el a labdákat, és Hines (14 pont, 7 lepattanó) is jól dolgozott, remekül egészítették ki Drenovac kiváló teljesítményét. Az Alba kinti dobásai egyáltalán nem ültek, 5/24 triplával fejezték be a meccset, viszont kiharcoltak 41 büntetőt, amiből 33 pontot értek el. Náluk a 11/13 büntetőt helyére küldő Hearst (20 pont, 6 lepattanó) lett a legeredményesebb, de Lukács (17 pont, 3/3 tripla) és Davis (15 pont, 9 lepattanó) is szállított pontokat, utóbbi ugyanakkor 3/16-tal dobott mezőnyből, amit csak 8/8 büntetővel tudott kompenzálni, de végül ez sem bizonyult elégnek. Az Alba összességében csak 40%-kal dobott mezőnyből, míg a DEAC 45,8%-kal, és végül ez is jelentős különbségnek bizonyult.

Az Alba legjobb dobói: Hearst 20/3, Lukács 17/9, Davis 15/3

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 37/15, Guyton 17/9, Hines 14/6

A párharc állása: 2-2.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus