Nagy hátrányból állt fel a válogatott, de a végjáték nem sikerült

A harmadik negyedben 17 pontos hátrányból kétpontos előnyt csináltak Perlék, de a végén újítani tudtak a bosnyákok.

Világbajnoki selejtező, 2. csoportkör, K-csoport:

Bosznia-Hercegovina - Magyarország 83-78 (23-18, 29-20, 10-26, 21-14)

Bosznia: Gegic 14/3, Vrabac 11/3, Lazic 16/3, Delalic 3, Kamenjas 20/3. Csere: Campara 9/3, Penava 8/3, Sejfic 2. 

Magyarország: Váradi 8/3, Vojvoda 13/3, Benke 9/6, Filipovity 17/12, Hopkins 3. Csere: Keller 7, Perl 15, Somogyi -, Golomán 6/3, Kiss -. 

A válogatottba visszatérő Filipovity Márkó hármasával kezdődött az összecsapás, majd Váradi is betalált kintről, Hopkins pedig közelről volt eredményes, ugyanakkor a bosnyákoknál is jól járt a labda, közelről és középtávolról is pontosan céloztak. A hazaiak folyamatosan próbálták csapdázni a labdát felhozó embert, illetve zónával igyekeztek megzavarni a magyar csapat játékát, ez pedig az első negyed közepétől sikerült is. Golomán és Keller kosaraival még 10-12-re mi vezettünk, ezt követően viszont egy 8-0-val vett lendületet Bosznia, különösen a padról beszálló Campara-Penava duó villogott. A negyed hajrájában nagyon kellett két bravúr-hármas Filipovity-tól, aminek köszönhetően nem szakadtunk le (23-18). 

A második negyed elején Vojvoda harcolt ki sportszerűtlent, büntetőivel három pontra zárkóztunk, ennél közelebb viszont nem tudtunk jönni. A vendéglátók védekezése egyre jobban összeállt, a mieink játéka pedig fokozatosan szétesett, a Penava-Campara páros ismét remekelt, 31-22-nél jött is Sztojan Ivkovics időkérése. Benke szép 2+1-es játékkal igyekezett berúgni a motort, de a hazaiak hamar visszaültek a lóra, Penavával továbbra sem tudtunk mit kezdeni, majd Lazic és Gegic is felzárkózott mellé, ráadásul támadópattanókat is végig jól szedték, így 39-28-nél 10 pont fölé kúszott a differencia. Keller kosarai tartották a lelket a magyar csapatban, majd Perl és Váradi büntetőivel visszajöttünk 8 egységre, 44-36-nál viszont komoly rövidzárlat következett, eladott labdáinkból és figyelmetlenségeinkből egy 8-2-es futással zárták a negyedet Lazic-ék (52-38). 

Fordulás után jó darabig nem esett kosár, majd egy Gegic-Vojvoda kosárváltást követően Vrabac hármasával 17 ponttal ugrottak meg a bosnyákok. Filipovity ismét a legjobbkor szórt be egy távolit, ráadásul a +1-et is rátette, majd Vojvoda is ziccerezett egyet. Egy hármas cserét követően Perl is bedobott egy kabinet tempót, majd Benke hármasával visszajöttünk nyolc egységre - a hazaiak időt is kértek, mert kezdett szétesni a játékuk mindkét oldalon. A Keller-Golomán páros azonban egyre hasznosabban dolgozott a palánkok alatt, feljavult a pattanózásunk, majd Golomán is összerakott egy 3+1-es akciót. A bosnyákok teljesen elvesztették a fonalat, Váradi büntetőivel pedig már 59-57 állt az eredményjelzőn. Kamenjas 2+1-es játéka állította meg a hazai zuhanást, de Vojvoda villámgyorsan bevert egy hármast, majd egy lerohanás végén egy floaterrel jelentkezett, végül a negyed legvégén Perl nehéz dobásával a vezetést is átvettük, miközben a bosnyákoknál minden kifelé perdült (62-64). 

A negyedik játékrész elején Vrabac és Gegic zsákolásaival igyekezett lendületet venni a hazai gárda, Perl kosarával próbáltunk válaszolni, ugyanakkor Hopkins és Váradi is büntetőt rontott. Ez nem fért bele, 70-68 után Campara ziccerével és a center Kamenjas hármasával megugrottak a bosnyákok, jött is magyar időkérés. Keller harcolt ki büntetőket, de az egyiket ő is elrontotta, Kamenjas pedig Lazic-csal dobatott ziccert, amivel nyolc pontra nőtt a különbség. Perl labdaszerzése után állhatott a vonalra és nem hibázott, majd végigrobogott a pályán és nehéz ziccerével meg is felezte a hátrányt. Kamenjas lépésgyanús kosárral válaszolt, másfél perccel a vége előtt 79-73-nál nehéz helyzetből várhattuk a hajrát. Időkérés után egy végigjátszott figura végén Benke vert be egy triplát, 79-76-nál már a hazaiak mestere rendelte magához övéit. Gegic faulttal együtt dobott kosarat, majd a kihagyott büntető után két támadólepattanót is visszaszedtek (a második volt a 21. a mérkőzésen), Kamenjas kosarával pedig gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás fél perccel a vége előtt - Vojvoda még dobott egy floatert, de a hátralévő időben már megoldották a hazaiak. 

A csoport másik két mérkőzésén:

Csehország - Montenegró 56-65
Litvánia - Franciaország 65-90

A csoport állása:

Franciaország 7-2
Litvánia 7-2
Montenegró 6-3
Bosznia-Hercegovina 5-4
Magyarország 4-5
Csehország 3-6

fotó, slide: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus