NB1/A: Összejött az Olaj-Falco döntő

A Szedeák és a DEAC is nagyon nagyot küzdött, de végül mindkét csapat elbukott hazai pályán, így a fináléban az alapszakasz első és második helyezettje találkozik.

Kép: falcokc.com

Naturtex-SZTE-Szedeák - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 91-98 (27-23, 21-30, 22-22, 21-23)

Megizzadt a Falco. Legutóbb 98-74-re tudott nyerni hazai pályán a szombathelyi csapat, ezúttal viszont jóval nehezebb dolga akadt az életben maradásért küzdő Szedeák otthonában. A hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, az 1. negyedben többnyire ők is jártak előrébb, de 5 pontnál nagyobb előnyt nem tudtak kialakítani. A 2. negyedben már inkább a vendégek akarata érvényesült, többnyire a Falco vezetett ekkor, de ők sem tudtak 6 pontnál nagyobb különbséget kialakítani, fej-fej mellett haladtak a csapatok. A játék képe a fordulás után sem változott, hiába akadt a vendégeknél több jó egyéni teljesítmény, csapatként fel tudta venni a versenyt a Szedeák, és a 3. negyedben a vezetést is át tudták venni (68-66), de erre egy 2-9-es futás érkezett válaszul. A hazaiak a továbbiakban sem adták fel a küzdelmet, de az utolsó 10 percben már végig csak az eredmény után futottak, először érte el a különbség a 7 pontot, és hiába zárkóztak többször is egy kosáron belülre, az egyenlítés egyszer sem jött össze. Bruinsma az utolsó percben megcsinált egy 2+1-es játékot (89-96), ami végleg eldöntötte a mérkőzést és a párharcot is, ezzel a Falco bejutott a döntőbe.

Több volt az extra a vendégeknél. A Szedeák élére a 20 pontig jutó Dzseletovics állt, mellette Brown (16 pont, 8 lepattanó) és Govens (14 pont, 7 gólpassz) is jól teljesített, ahogyan Dickey is hozzátett 14 pontot, ő viszont tőle kicsit szokatlan módon megállt mindössze 4 lepattanónál. A vendégeknél Bruinsma 23 pontot szerzett, a vezérletével 23 büntetőt harcoltak ki, amiből 20 pontot szerzett a Falco, ellene pedig 11 szabálytalanságot követtek el a Szedeák játékosai, nehezen tudták őt megállítani szabályos eszközökkel. Mellette Váradi és Perl is eljutott 21-21 pontig, utóbbi 7 lepattanót és 4 gólpasszt is jegyzett, míg előbbi 3/3 triplát bombázott be. Csapatszinten a legnagyobb különbség a lepattanózásban alakult ki, ezt 38-30-ra nyerte a Falco, és egy ilyen szoros találkozón az is mellettük szólt, hogy 3%-kal pontosabban céloztak mezőnyből.

A Szedeák legjobb dobói: Dzseletovics 20/9, Brown 16/3, Govens 14/9, Dickey 14

A Falco legjobb dobói: Bruinsma 23/3, Váradi 21/9, Perl 21

A párharc végeredménye: 3-1 a Falco javára.

 

DEAC - Szolnoki Olajbányász 83-86 (20-24, 25-26, 20-13, 18-23)

Körömrágós végjátékban nyert az Olajbányász. Méltó lezárást kapott a párharc, a mérkőzés ugyanis az utolsó pillanatig kiélezetten alakult - nagy különbségek egyáltalán nem alakultak ki, az első félidőben inkább a Szolnok védekezése dominált, aztán a harmadik negyedben a DEAC javult fel hátul és fogta meg teljesen a lelassuló Olajt. Itt a hazaiak meg is fordították a meccset, percekig az ő akaratuk érvényesült, de a vendégek még időben reagáltak és Pongó villanásaival stabilizálták magukat, majd a záró etapban ismét fölénybe tudtak kerülni. A végjáték így is szoros lett, Badzim több clutch villanás után kipontozódott, a faultba pedig sajnos belesérült Guyton, aki végül nem tudta folytatni a meccset, úgy tolták le a pályáról, miután egy ideig nem merték megmozdítani sem a földön. Két perc maradt, Gibson clutch megmozdulásai (büntetők és kétpontos) után pedig már hattal is ment az Olaj, majd az utolsó percet is elrontotta a DEAC: Moody egy kicsit talán felesleges hármat vállalt el és hagyott ki, ezzel sok idő lepörgött és bár Somogyi labdát, majd kosarat szerzett, de a direkt kihagyni szánt büntető is a gyűrűben között ki. Az utolsó másodpercekben megint Gibson állhatott a vonalra és ezúttal is higgadtnak bizonyult, a végjátékban abszolút ő lett a Szolnok nyerőembere és mivel Hines utolsó kísérlete már nem esett be, így három ponttal megnyerte a meccset az Olaj - ezzel pedig lezárta a szériát és bejutott a döntőbe.

Véget ért a párharc. Az esélyesebb Szolnok tudott végül idegenbeli győzelmet aratni, a DEAC nem csinálta ezt meg, így négy meccsen a magasabban rangsorolt Potocnik-legénység jutott tovább. Ezen az estén egy hajszál választotta csak el a csapatokat, a vendégek 53%-os mezőnymutatója végül elégnek bizonyult a sikerhez - náluk többen is jó számokkal zártak, Subotic például dupla-duplázott, Warner 18 ponttal lett a legjobb dobó, de igazából GIbsont, Badzimot és Pongót is ki kell emelnünk. A DEAC-nál a 12 pontos, 11 gólpasszos Moody játszott jól, Tóth Ádámot viszont eléggé megfogták Cakarunék - illetve döntő volt továbbá a büntetőzés, a vendégek egyetlen egyszer hibáztak csak a vonalról, míg a hazaiak hétszer is, egy ilyen kiélezett meccsen ez végül nem fért bele. Az elődöntő természetesen így is jó eredmény a Debrecentől, jól alakult a szezonjuk, de a Szolnok egy fokkal most még jobbnak bizonyult náluk.

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 16/6, Moody 12/6, Guyton 11/6

A Szolnok legjobb dobói: Warner 18/6, Gibson 15/3, Subotic 11/3

A párharc végeredménye: 3-1 a Szolnok javára.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus